![]() |
Citiraj:
nego ontopic... zderonje imam pitanjce.... imam teglu domace masti i imam 3kg domaceg krumpira. jeste li ikad pekli pommes u masti? palo mi to na pamet jucer :fiju: |
ma bjež sotim... rerna, sol, mast i veći komadi krumpira nutra :)
|
Citiraj:
|
Citiraj:
nek kaze ko kaj oce,al misljenja sam da je zdravije nego ulje od pitajbogacegasvene izrafiniranog... naravno pricamo o kolicinama primjerenim jednom kucanstvu, mjerna jedinica 1Žd(jedan žderonja) :P |
Citiraj:
slobodno, bolje nego na ulju. |
onda u nedelju bude tako :)
sve je domace skroz, krumpir nije sprican nego posipavan pepelom, pajceki nisu jeli kostovit, niti mekinje, samo domaca kuruza, jabuke i tak dalje :) prava domaca HASAP sljedivost :D |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Već dugo nisam radio domaće, a zalihe se potrošile, morat ću i ja uskoro napravit novu rundu :D Ja neki unikat recept nemam, jer često eksperimentiram i mijenjam omjere i začine. Ali uglavnom, ono što je meni uvijek ''in'' je ovo: Na 1kg mesa (junetina (može govedina) i svinjetina pol pol, vratina ili lopatica): 2 srednja luka sitno nasjeckana, 3 češnja češnjaka protisnuta, žličica papra, dve do tri žličice soli (po želji, jel), pol deci mineralne i malo ulja. Sve to skupa dobro, dooooobro promiješati i oblikovati pljeskavice. Prije oblikovanja dobro je da smjesa malo odstoji. ja pokenad znam ostaviti jedan dan u friđu, pa onda drugi dan dodati još malo mineralne, promiješati još jednom i oblikovati pljeske Za one koji vole ljuto - dodati dva sitno sjeckana fefača i malo dobrog chilija u prahu :D Također, možete oblikovati velike pljeskavice, pa u sredinu dodat šnitu sira i preklopit pa stisnut rubove - eto pljeskavice sa sirom :) Neki ne vole dodavati mineralnu, ali meni osobno takve pljeskavice budu sočnije i finije, plus što se ne lijepe na roštilj (ako pečete na roštilju). Uz to kakva dobra lepinja ili somun popečen na ulju od pečenja, domaći luk i ajvar/kajmak i imaš ručak za 10 :D |
je, tu smo negdje. Ja još dodam na ovu količinu dvije žlice ajvara ili adekvatnu količinu zmiksanih pečenih paprika ( kupljenih ). Varijanta sa sirom je bingo:goood::goood:
|
Citiraj:
Jel ih guliš za pečenje? Inače, ima u Metrou za kupiti velika piksa ljutih mljevenih paprika, ne znam kak se zove, ali za ovakve varijante je taman :D |
Također slično. Samo kaj još dodam u to sira ful sitno nasjeckanog. Ako je u tavi pečem na teflonu pa mi se sir ne zakelji, a na roštilju isto dobro. Draže mi je tako nego cijelu šnitu. Također prije malo špreka popržim dok je hrskav i onda u smjesu hitim! Mljac! :)
Uz to jednostavno kajmaka drmnem, sve u lepinju koja je zapečena na roštaču te malo kiselih krastavaca i vozi :P |
Citiraj:
|
Citiraj:
Dobra ideja :D Inače, kome se ne da radit svoje pljeske, u Velikoj Gorici ima neka mesnica koja radi izvrsne pljeske punjene kajmakom. Frend kupuje tamo stalno, ako nekog zanima pitam kak se zove :) @Panoramix, meni se ne da gulit paprike, koža mi ne smeta a fino je sve skupa :) |
cijenimo svaku informaciju vezanu za žderanje :D
|
![]() evo rucak se krcka, nasel jos neke kobase pa ubacil, nemre skodit :D a kaj se tice pljeski, nis ne eksperimentiram, 3/4 junetine 1/4 pajcek, sol, sareni papar, ljutine kaj imam najblize, malo senfa, paprike friske, zlica masti ako ima, ak ne malo ulja, jedno jajce, persin, cesnjak, kako koji puta sam raspolozen... kad imam puno volje, onda napravim sa sirom, a sir uzmem kladavčanka... |
Vezano za pljeske, kod mene je jako vazna stvar, nasjeckani luk staviti u gazu i dobro ga iscijedit. Puno su "lakse" pljeskvice za zeludac. ;)
|
Kad bi još pljeskavicu neko i sažvako za tebe, pa to bi bilo besprekorno. :D
Kakva je pljeskavica ako je se ne sjećaš bar 5-6 sati? :) |
Danas nekakav galofak pureći zabatak sa krumpačem i cikla:)
|
Za ručak je bila repa s grahom, a sad smo se ubili u palačinkama sa nutelom, preljevom od čokolade i jagode i šlagom. Od svakog punjenja po malo ;)
|
Kod mene isto palačinke. Unutra domaći pekmez od šljiva. :)
|
Goveđa juha, kuhana govedina, pileći zagrebački, pohana svinjetina, pomfri, salata. Današnji desert muffini :D
|
Evo čemu služi iPad. :D
http://www.youtube.com/watch?feature...&v=94M1BstxYEE ....kćer pita oca je li zadovoljan s novim iPadom kojeg je dobio za rođendan. Čini se da on baš ne prati tehnologiju, ali je zato iPadu pronašao zanimljivu namjenu.... |
|
Danas juha-ramstek, koščoba, malo mišića i hrpa grincajga.
Domaća taranica. Sutra bude moja omiljena papica-junetina iz juhe, pire i paradajz-sos:) |
ja malo prije svinjetinu na debelo u umaku od pečenja za zapečenom koricom, restani krumpač, grčko-tuniško-moslavačka salata plus još poriluk i zelena sa strane :)
fino :D |
danas je dan koji je,vrijeme je identicno kao i prije 4 godine...krecem u pohod na server,zovu me spek i klobase...sve si mislim bum se i za njega razvalio(to se ja tjesim,posto i inace jedem toliko :D),ipak sam sin jednog od teskasa i pionira Zderonja ;)
u slast!! |
Bio na kavi s Panoramixom, lijepo smo se podružili i napričali :)
Usput smo razmijenili otrove :D Ja njemu flance, a on meni suhe ljute papričice i svježe scotch bonnet, za koje ste ostali uskraćeni na žderama :D Odrezao sam si nakon juhe mali komadić i pojeo, fina ljutina i dopadljiva aroma :) I sad 20 minuta kasnije u grlu me peče, a bome me peče i usnica, jer sam bio dovoljno lud da stavim na usnicu a ne drito u usta :D Zemljače, :chears: |
Citiraj:
Nema ljutih papričica do zagorskih! :D |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 04:12. |