PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   AMD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=9)
-   -   AMD Ryzen "ZEN" (1000 CPU / 2000G APU series) Info thread (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=284498)

nub 28.08.2017. 21:42

Evo ja skinuo. Hoćem da instaliram i kaže mi da već te imam instalirane (verzija 17.30) :stoopid:

Instalirao svejedno pošto vidim da su izašli pre 3 dana :stoopid:

Brlja 29.08.2017. 13:03

Netko s nekim infom kad bi mogle mobile verzije počet izlazit?

Manuel Calavera 29.08.2017. 15:11

Spominjalo se do kraja godine, mada je asus još u 6 mjesecu predstavljao neke rog modele sa ryzenom tako da ne znam

Sn4k3 29.08.2017. 16:21

Danas dolazim s posla, vidim pc ugasen a nema razloga za to. Struje nije nestajalo...
Upalim ga, pojavi se Rog logo, par sekundi nakon toga i win10 logo kad odjednom puf, ugasi se. Upalim ja opet, izbaci code c0. Ugasim na 10min, upalim opet, udjem u bios kad ono cpu na 65° i raste, u idleu. Resetiram bios na default, iako je sve bilo podeseno super (radilo bez iti jednog crasha mjesecima). Na post ekranu izbaci gresku cpu temperature overheat, uspijem uci u bios, cpu na 80. Wtf... Skinem novi sluzbeni bios, iako sam vec bio na istome, preko usb-a napravim flashback, udjem u bios opet ista stvar. Sto je cudno, ovo mi se dogodilo prije nekih mjesec dana ali samo jednom i proslo je kako sam vratija bios na default postavke. Nemam pojma o cemu se radi. Sumnjam na pumpu vodenog ali ne mogu biti siguran, mislim dali bi samo tako krepala nakon 5mj. otkad je vodeno kupljeno?

nick praskaton 29.08.2017. 16:23

Citiraj:

Autor Sn4k3 (Post 3096695)
Danas dolazim s posla, vidim pc ugasen a nema razloga za to. Struje nije nestajalo...
Upalim ga, pojavi se Rog logo, par sekundi nakon toga i win10 logo kad odjednom puf, ugasi se. Upalim ja opet, izbaci code c0. Ugasim na 10min, upalim opet, udjem u bios kad ono cpu na 65° i raste, u idleu. Resetiram bios na default, iako je sve bilo podeseno super (radilo bez iti jednog crasha mjesecima). Na post ekranu izbaci gresku cpu temperature overheat, uspijem uci u bios, cpu na 80. Wtf... Skinem novi sluzbeni bios, iako sam vec bio na istome, preko usb-a napravim flashback, udjem u bios opet ista stvar. Sto je cudno, ovo mi se dogodilo prije nekih mjesec dana ali samo jednom i proslo je kako sam vratija bios na default postavke. Nemam pojma o cemu se radi. Sumnjam na pumpu vodenog ali ne mogu biti siguran, mislim dali bi samo tako krepala nakon 5mj. otkad je vodeno kupljeno?

pa sto nisi provjerio rukom i opipom, jesu li crijeva i radijator vruci ili hladni, pumpa na cpu jel vruca, cuje li se zujanje pumpe...

Sn4k3 29.08.2017. 16:37

Jesam, zaboravija napisati... Pumpa se uopce ne cuje, no inace se slabo cuje...
Radijator i crijeva su potpuno hladni, podrucje oko cpu-a toplo-vruce... Ventovi normalno vrte.

nick praskaton 29.08.2017. 16:46

Citiraj:

Autor Sn4k3 (Post 3096701)
Jesam, zaboravija napisati... Pumpa se uopce ne cuje, no inace se slabo cuje...
Radijator i crijeva su potpuno hladni, podrucje oko cpu-a toplo-vruce... Ventovi normalno vrte.

znaci pravac garancija i nosi vodeno ili RMA corsair

Sn4k3 29.08.2017. 16:55

Da, poslat cu na garanciju. NZXT je brand, ali svejedno imas pravo...

Edit:

Izvuka Krakena iz kucista, montira Freezera i sve radi uredno. Niti spomena visokim temperaturama...

Eladio 29.08.2017. 20:05

meni stock cooler za sad ok drzi sve na stock :)

JuiceBox 30.08.2017. 08:52

Kolega ubo r7 1700 i asusicu B350 prime plus. Rami su jos od prije dakle 2133 mhz ddr4 gskill. E sad, komp radi perfektno, bez greske, zadnji bios gore, ma sve ko sisa , no , ima velikih problema u Lightroom CCu. Kad radi previewe rawova, odvrti ih 4,5 normalno bez zastajkivanja i onda pocne bit sluggish i treba mu i po vise od sekunde da prebaci s previewa na preview. Probali i reinstalirti CC i nista. Na laptopu mu 7700HQ isto to melje bez problema. A opet s druge strane kad exporta fotke, tu pomete 6700k bivsi i 7700hq bez muke. Dakle samo listanje previewa ga yebe. Citam po adobe forumu i vlasnici 1700xi 1800x imaju istih problema pa me zanima jel se netko susre od vlasnika ryzena s tim ?

Brko 30.08.2017. 09:21

Do optimizacije softvera je :) kad adobe izbaci peč bude bolje.

@mob

darkydark 30.08.2017. 14:14

Lightroom koristi samo jednu jezgru.

Sent from my Moto G Play using Tapatalk

BladeRy 30.08.2017. 17:37

Jel kome jos Ryzen radi temp spikeove?
Tipa stoji na 35c pa skoci na 44-45c i padne na 35 i opet skoci i sve tako. A nijedan soft nije pokrenut da zdere u pozadini, task manager pokazuje 1-2-3% zauzece max. Nasao sam da jos ljudi ima taj "problem" po redditu i forumima. Sad jel do W10 ili sta je...neznam.

Disco 30.08.2017. 17:59

Da nije telemetrija? Ili trazenje apdejta?
Il su u sumi?
Meni je npr noviji MSI Gaming App silovao proc sa nekih 10ak %, a onda sam stavio stariju verziju i palo na 0%.
S time da su win pokazivali da proc zdere WMI ili kako se vec zove taj servis...pa sam se dobrano namucio dok sam pronasao uzrocnika.

BladeRy 30.08.2017. 18:07

Telemetrija je pobijena, updateovi izgaseni.
Nista ne zdere preko 0.5% cpua. Tehnicki je sve u idleu, al spikea, skoci voltaza i shodno tome i temp. Klao sam browsere i sve sta je radilo. Al bez napretka, tj, radi to od prvog dana al onda sam se igrao svime i svacim pa sam zaboravio na to, al sad mi vrag nije dao mira pa sam se uhvatio ovo da sredim.

Venomgamer 30.08.2017. 19:49

Sto je bolje za gaming ryzen 3 i 16 gb meme ili ryzen 5 i 8 gb,nisam 5 god u igrama i ispo sam iz stosa,koja grafa za ryzen 3 bi bila najisplativija.
Zaboravih pitat,koji k je s tim ddr4,kakve su to cifre

Manuel Calavera 30.08.2017. 19:57

Ako imaš neku mainstream gpu nema razlike između bilo koje kombinacije (možda malo u pokojim izuzecima)

Sn4k3 30.08.2017. 20:05

Citiraj:

Autor Venomgamer (Post 3097150)
Sto je bolje za gaming ryzen 3 i 16 gb meme ili ryzen 5 i 8 gb,nisam 5 god u igrama i ispo sam iz stosa,koja grafa za ryzen 3 bi bila najisplativija.
Zaboravih pitat,koji k je s tim ddr4,kakve su to cifre

IMO, bolja opcija je R5 + 8Gb rama... Poslije po potrebi mozes lako dodati jos 8Gb, mozda tad i cijene rama napokon padnu...
Za grafu, zavisi sto mislis igrati ali dokazano je da ni R3 nece tako lako bottleneckati ni jace grafe. Realno, mozes pogledati
Ili gtx 1050ti iz zelenog tima ili amd rx560 iz crvenog.
Sto se tice cijena ddr4 rama, ima dosta price oko toga na netu, proguglaj...

Full Throttle 30.08.2017. 20:16

Citiraj:

Autor BladeRy (Post 3097120)
Jel kome jos Ryzen radi temp spikeove?
Tipa stoji na 35c pa skoci na 44-45c i padne na 35 i opet skoci i sve tako. A nijedan soft nije pokrenut da zdere u pozadini, task manager pokazuje 1-2-3% zauzece max. Nasao sam da jos ljudi ima taj "problem" po redditu i forumima. Sad jel do W10 ili sta je...neznam.

Na početku kad sam ga slagal i pratil temperature, primjetil sam istu stvar.
Al ne radi to uvijek. Jednostavno sam zanemaril to.

Manuel Calavera 30.08.2017. 21:16

Pa mora i NSA backdoor u biosu imati neki danak :D

JuiceBox 30.08.2017. 22:56

Citiraj:

Autor darkydark (Post 3097012)
Lightroom koristi samo jednu jezgru.

Sent from my Moto G Play using Tapatalk

lightroom cc 2015.6.12 snimili i sad leti, koristi svih 16 :goood:

Old.machine 01.09.2017. 08:27

Koja je stvar sa Ryzen segmentation faults greškom? To se događa samo na Linuxu, Windowsi nisu zahvaćeni? Kako se greška manifestira?

Disco 01.09.2017. 13:21

Citiraj:

Autor Old.machine (Post 3097754)
Koja je stvar sa Ryzen segmentation faults greškom? To se događa samo na Linuxu, Windowsi nisu zahvaćeni? Kako se greška manifestira?

A kad to ves spominjes, navodno je na novijim revizijama ispravljena, kako da znamo dali je proc iz starije serije ili novije gdje je bug ispravljen?
Pitanje naravno nije upuceno tebi, nego opcenito, ali ako znas odg. slobodno pucaj :goood:

HAL 9001 01.09.2017. 14:02

Citiraj:

Autor Disco (Post 3097908)
A kad to ves spominjes, navodno je na novijim revizijama ispravljena, kako da znamo dali je proc iz starije serije ili novije gdje je bug ispravljen?
Pitanje naravno nije upuceno tebi, nego opcenito, ali ako znas odg. slobodno pucaj :goood:

Iskopao sam ovo:

Per the data gathered, if you don't have a CPU built on or after the last week of June, good chance you'll have this issue. This isn't a RAM, CPU, MOBO or VOLTAGE issue as the replacement chips work without changing anything.
Threadripper chips have UA1727+ Build Dates.
Reported Good RMA CPU Build Dates
UA1725SUS (mcl00@amdcommunityforums , fujii@amdcommunityforums, sat@amdcommunityforums, supercom32@amdcommunityforus, raydude@amdcommunityforums)
UA1730SUS (parttimehorse@reddit)
Reported Instance of bad CPU Build Dates
UA1706SUT (sat@amdcommunityforums)
UA1707SUT (supercom32@amdcommunityforums)
UA1707SUT (apache14@amdcommunityforums)
UA1707PGT (fujii@amdcommunityforums)
UA1707PGT (parttimehorse@reddit)
UA1707PGT (markh@amdcommunityforums)
UA1707SUS (xtronom@amdcommunityforums)
UA1708SUT (kaseki@amdcommunityforums)
UA1709PGT (bradc@amdcommunityforums)
UA1713PGT (raydude@amdcommunityforums)
UA1714SUS (xtronom@amdcommunityforums)
UA1714SUS (runningman@amdcommunitforums)
UA1714PGT (udamanfunks@amdcommunityforums)
UA1716PGT (fujii@amdcommunityforums)
UA1717PGS (dbdbdb@amdcommunityforums)
UA1717SUT (sat@amdcommunityforums)
UA1725SUS (sat@amdcommunityforums)

Prve dvije znamenke nakon UA označavaju godinu a druge dvije tjedan proizvodnje. Taj broj se može vidjeti samo na procesoru pa ako se nekome da skidati sve neka gleda :fiju:

Disco 01.09.2017. 14:06

Citiraj:

Autor HAL 9001 (Post 3097936)
Iskopao sam ovo:

Per the data gathered, if you don't have a CPU built on or after the last week of June, good chance you'll have this issue. This isn't a RAM, CPU, MOBO or VOLTAGE issue as the replacement chips work without changing anything.
Threadripper chips have UA1727+ Build Dates.
Reported Good RMA CPU Build Dates
UA1725SUS (mcl00@amdcommunityforums , fujii@amdcommunityforums, sat@amdcommunityforums, supercom32@amdcommunityforus, raydude@amdcommunityforums)
UA1730SUS (parttimehorse@reddit)
Reported Instance of bad CPU Build Dates
UA1706SUT (sat@amdcommunityforums)
UA1707SUT (supercom32@amdcommunityforums)
UA1707SUT (apache14@amdcommunityforums)
UA1707PGT (fujii@amdcommunityforums)
UA1707PGT (parttimehorse@reddit)
UA1707PGT (markh@amdcommunityforums)
UA1707SUS (xtronom@amdcommunityforums)
UA1708SUT (kaseki@amdcommunityforums)
UA1709PGT (bradc@amdcommunityforums)
UA1713PGT (raydude@amdcommunityforums)
UA1714SUS (xtronom@amdcommunityforums)
UA1714SUS (runningman@amdcommunitforums)
UA1714PGT (udamanfunks@amdcommunityforums)
UA1716PGT (fujii@amdcommunityforums)
UA1717PGS (dbdbdb@amdcommunityforums)
UA1717SUT (sat@amdcommunityforums)
UA1725SUS (sat@amdcommunityforums)

Prve dvije znamenke nakon UA označavaju godinu a druge dvije tjedan proizvodnje. Taj broj se može vidjeti samo na procesoru pa ako se nekome da skidati sve neka gleda :fiju:

Hvala, al vraga cu ja to sad drljat, kad sam ga slozio burazu, neka se igra i uziva. Ovo mu vj nece nikad ni trebat, ali me samo zanimalo da znam.

Fala :beer:

Old.machine 01.09.2017. 14:53

Hvala obojici na odg :beer:

Na ovoj stranici su upute kako reproducirati test. Treba samo dignuti Linux (bilo koja verzija Linuxa?) i pokrenuti taj Ryzen test (ovome sa te stranice greška se pojavila već nakon 88 sekundi, dok nekima trebaju sati testiranja)? Mene samo zanima da li je Windows zahvaćen...

Bubba 01.09.2017. 19:58

Citiraj:

Autor Old.machine (Post 3097952)
Hvala obojici na odg :beer:

Na ovoj stranici su upute kako reproducirati test. Treba samo dignuti Linux (bilo koja verzija Linuxa?) i pokrenuti taj Ryzen test (ovome sa te stranice greška se pojavila već nakon 88 sekundi, dok nekima trebaju sati testiranja)? Mene samo zanima da li je Windows zahvaćen...

http://forum.pcekspert.com/showpost....5&postcount=43

Manuel Calavera 01.09.2017. 23:08

BEWARE: Latest Gigabyte X370 Motherboard BIOS Can Permanently Damage AMD Ryzen CPUs, Sets Voltage Up To 1.7V

AMD CPU Sales Overtake Intel For The First Time In Over A Decade At Germany’s Largest E-Tailer

Brko 01.09.2017. 23:13

Link 1: hijaoooo, a kad je Brko rekao da će kad tad Gnjidabajt (tm) BIOS usrat nekako, smijeha je bilo. Vidoviti Milan mi je rekao to i beše u pravu.

Link 2: mislim da ovo više govori o tome koliko su ljudi bili siti Intelovog masnog naplaćivanja reciklaža nego o tome koliko je ryzen zapravo dobar i jak (a je, i dobar i jak i dobro pogođen).

@mob

Manuel Calavera 01.09.2017. 23:15

Prodaja na švapskom portalu je logična - ide po isplativosti. Intel jedino drži i7 7700K kao naj gayming cpu, ostalih nema ni blizu vrha prodaje

Citiraj:

In sharp contrast to AMD’s diverse lineup of highly popular chips, only a single SKU accounts for nearly half of all of Intel’s desktop unit sales and that’s the i7 7700K.
Citiraj:

In the blue corner once again we see a single SKU, the i7 7700K accounting for the majority of the company’s desktop sales revenue.

Old.machine 02.09.2017. 23:04

Citiraj:

Autor Bubba (Post 3098040)

Znači problem je prisutan i na Windowsima. Naišao sam i na par slučajeva gdje govore da ovaj problem može biti uzrok rušenja kod Ashes of singularity u Dx12 benchmarku i da se i Shadow of Mordor zna srušiti zbog toga jer igra ima veliki CPU usage. Koliko je sad istine u tome ne znam...

Eladio 02.09.2017. 23:25

..čuo si da može biti i da se zna desiti :D

..ja jedino što znam, je da mi komp radi stutter free 24/7 , iako su win ostali stari od intel mašine a molili su me da stavim friške.
..i jedino "restartam" komp kako mjenjam hardware tj grafičke u zadnje dane.

uglavnom se ljudi žale koliko vidim prilikom OCa na rame, ali nitko da mu išta šteka oko aplikacija u win, a već nas se je ohoho skupilo čak i na ovom forumu.

ono što želim reći, ok to je prijavljeni problem, i ako te dira dobro je znati, ali treba izbjegavati ovo čuo si da može biti da se zna desiti ;)

Brko 02.09.2017. 23:31

Ne bi nikad rekao da problema nema. Vjerujem da ima. No stvarno, ali stvarno sam više puta upregnuo R5 1600 na 3.93GHz i ama baš ništa se nije negativno dogodilo.
Možda i ploče imaju određenih problema i dalje koji nisu skroz riješeni, stvarno nemam pojima.

Al da treba brusiti još tu platformu, treba.

@mob

Ninja_Zg 03.09.2017. 18:01

Pitanje za vidovitog Milana, ali koliki se price drop Ryzena/DDR4/MBO moze ocekivati do Bozica? Dolar bi isto mogao otici gore.
Planiram upgrade, a realno mi nije neka hica, mogu se strpit jos koji mjesec da ustedim nesto i da se eventualno ispeglaju neke sitnice na platformi.

Jos mislim da mi je najbolja opcija loviti Black Friday/Cyber Monday, uzimam hardver u USA.

Manuel Calavera 03.09.2017. 18:27

Dolar je u padu (barem bio do sad). A cijena rama bi još mogla rasti

Eladio 03.09.2017. 18:29

Nemas sta cekat, sve je izaslo sto je trebalo izać. Možda intel coffe lake malo poremeti cijene još eventualno, ali poznavajući intel on će biti skuplji i amd će možda samo malo podesiti price/performance line up po tome.

Ipak generalno ove godine to je to, sitne oscilacije su više vezane za dolar :)

Ps ddr4 ram ti ide gore, bar je takva najava, tako da tu može biti stvar još i gora nego sad :D

Brko 03.09.2017. 20:03

Dolar i Euro su pali dok je turistička sezona. Za RAM je najbolje kupiti ga danas jer on malo po malo i dalje raste.
Ryzen i ploče neće drastično pasti. A za Božić je ionako sve skuplje :D

@mob

Litra 03.09.2017. 23:31

Danas se malo poigro sam overeclockom ryzena 1600x. U 10 min postavio ga na 4.0 GHz na 1,35 i za sada stabilno sa svim stress testovima. Temperatura max je 63 c što je zadovoljavajuće. Vjerovatno ću se još poigrat s voltažom jer bi je htio maksimalno spustit, ali to je izazov za drugi dan.
Usput jedan dobar video za vlasnike asus c6h po kojem sam radio.

https://www.youtube.com/watch?v=pBmVf0S4UDs

Bubba 04.09.2017. 00:14

Citiraj:

Autor Old.machine (Post 3098451)
Znači problem je prisutan i na Windowsima. Naišao sam i na par slučajeva gdje govore da ovaj problem može biti uzrok rušenja kod Ashes of singularity u Dx12 benchmarku i da se i Shadow of Mordor zna srušiti zbog toga jer igra ima veliki CPU usage. Koliko je sad istine u tome ne znam...

Pisao sam prije izvjesnog vremena i ovdje na forumu kako sam imao problema s vise od dva Display Port monitora na cjelokupnoj non-Quadro Pascal seriji kartica, od 1060 do Titana X. Nesto sto bi trebalo raditi jer je tako zamisljeno, a opet stvara probleme. Mislis da nVidiu boli q za mene i jos 100 budala koje eventualno imaju taj problem? Tesko. Jer su uzeli statistiku sa Steama, vidjeli da postoji par ljudi s takvim setupom (ako-ali) i zakljucili da im se ne isplati razmisljati o tome.

Slicno ti je i ovdje. Srusi se svaki 1.000 aparat u nekoj opskurnoj situaciji. Bude bilo popeglano u novijim verzijama a ako ce bas netko jako jesti govna, dobit ce novi CPU i bok-cao-papa.

Koliko to dugorocno pomaze AMD-u u plasmanu na trzista koja donose hrpu para? Nemam pojma. Calculated risk. Steta, jer procesor ipak u nekom price/performance odnosu za boraniju predstavlja fantasticnu pricu. Isprobao sam ga za Pix4D (dosta opskuran ali vrlo mocan softvercic za 3D mapiranje i slicna zazanja) i rezultati su, obzirom na ulozeni novac, fantasticni. Zelim li se kockati s time hoce li mi 10 dana vrcenja tog softvera puknuti nekada? E, i ne bas. Jer cu isplatiti 40% skuplji stroj za 30 dana. Po meni je tu AMD napravio pacersku gresku, kao i obicno. Bezrazlozno.

MadBoY 04.09.2017. 12:01

Ako sam dobro skuzio, taj problem je rijesen u novijim verzijama Ryzena. Ako netko ima problema s tim, moze poslati CPU nazad AMD-u i dobit ce novi.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 18:20.