PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Žderonje (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=5006)

panoramix 08.02.2012. 18:21

Citiraj:

Autor Bubba (Post 2095992)
Aj' crtaj, jer moram priznat da nisam shvatio sto si *tocno* zelio reci s onim boldani. ;)

Nisam baš neki od crtanja pa ću objasniti na tebi blizak način. :D

Plitki lim za pečenje u pećnici ( L1), obično je uložen u bočne utore za određivanje visine pečenja ili položen na metalnu kromiranu rešetku ( R1) na standardni način, tj. konkavnom stranom okrenutom prema gore.
Kod pečenja pizze na način koji predlažem, položaj lima pri umetanju u pećnicu je promijenjen za 180 stupnjeva, tj. konkavni dio okrenut je prema dnu pećnice.
Tako je dobivena ravna metalna ploha izravno izložena obasjavanju ekstra-infra-grill grijača (G1) koji se po defaultu nalazi na stropu pećnice, obasjavajući hranu ugodnim crvenkastim svjetlom, ali može spaliti nadlanicu ako se ne koriste zaštitne rukavice.
Prije pečenja isti treba uključiti, lim umetnuti na gore opisani način i to na drugu stepenicu odozgo i zagrijavati 10 minuta. Za to vrijeme na drugom takvom ( ili sličnom ) komadu lima, pripremiti manje-više okruglu pizzu te je trzajem položiti na lim u pećnici ( otprilike onako kao što rade u piceriji ).
Lim u pećnici prije polaganja treba temeljito poprašiti brašnom da se pizza ne zakelji kao i lim na kojem se slaže pizza.
Peći do 5 minuta uz kontrolu boje rubne korice.
Nadam se da ne moram napominjati kojim se redosljedom stavljaju sastojci na pizzu. Sve ostalo je nebitno osim toga da paradajz ide prvi na tijesto a šampinjoni posljednji.

Mad_Duke 08.02.2012. 18:27

Ti dinstaš prije šampinjone?

Ammy 08.02.2012. 18:33

Ubih se u tortiljama....sad odoh smišljat strategiju gableca za sutrašnju zimu u rezidenciji zvanoj vila-propuh :D

Bubba 08.02.2012. 19:06

Citiraj:

Autor panoramix (Post 2096006)
Nisam baš neki od crtanja pa ću objasniti na tebi blizak način. :D

Plitki lim za pečenje u pećnici ( L1), obično je uložen u bočne utore za određivanje visine pečenja ili položen na metalnu kromiranu rešetku ( R1) na standardni način, tj. konkavnom stranom okrenutom prema gore.
Kod pečenja pizze na način koji predlažem, položaj lima pri umetanju u pećnicu je promijenjen za 180 stupnjeva, tj. konkavni dio okrenut je prema dnu pećnice.
Tako je dobivena ravna metalna ploha izravno izložena obasjavanju ekstra-infra-grill grijača (G1) koji se po defaultu nalazi na stropu pećnice, obasjavajući hranu ugodnim crvenkastim svjetlom, ali može spaliti nadlanicu ako se ne koriste zaštitne rukavice.
Prije pečenja isti treba uključiti, lim umetnuti na gore opisani način i to na drugu stepenicu odozgo i zagrijavati 10 minuta. Za to vrijeme na drugom takvom ( ili sličnom ) komadu lima, pripremiti manje-više okruglu pizzu te je trzajem položiti na lim u pećnici ( otprilike onako kao što rade u piceriji ).
Lim u pećnici prije polaganja treba temeljito poprašiti brašnom da se pizza ne zakelji kao i lim na kojem se slaže pizza.
Peći do 5 minuta uz kontrolu boje rubne korice.
Nadam se da ne moram napominjati kojim se redosljedom stavljaju sastojci na pizzu. Sve ostalo je nebitno osim toga da paradajz ide prvi na tijesto a šampinjoni posljednji.

Pa tak mi fino reci! :)

Hvala puno, bas cu isprobati ovom metodom "bez kuhanja pizze".

Nego, nekako mi se cini da kod mog lokalnog Izmet Fekaljija tijesto koje sam kupovao za pizzu vise nije nesto jestivo. Ima neki quicky and dirty nacin za nabaviti ukusno tijesto?

Roberto 08.02.2012. 19:10

Citiraj:

Autor Bubba (Post 2096042)
Pa tak mi fino reci! :)

Hvala puno, bas cu isprobati ovom metodom "bez kuhanja pizze".

Nego, nekako mi se cini da kod mog lokalnog Izmet Fekaljija tijesto koje sam kupovao za pizzu vise nije nesto jestivo. Ima neki quicky and dirty nacin za nabaviti ukusno tijesto?

Napravi ga u pekaču za kruh :D

Istina je da u pekarama znaju podvalit krivo/staro/slatko tijesto.

Ali to mi je još uvijek bolja opcija nego da ga ja moram radit :D

Mad_Duke 08.02.2012. 19:13

Ne znam za kupiti, ali fakat nije teško za napraviti
http://www.coolinarika.com/recept/pizza-tijesto/
Ovak ja nekak delam

A i nitko ti neće staviti maslinovo ulje što meni daje fakat OK šmek tijestu! Makar radio slavonsku ili tak neki vrag!

Jer stvarno. Nije sad da ideš delati kiflice, razvlačiti tijesto za pitaj Boga kaj, sam kore delati... Ovo doslovno samo hitiš skupa, zamijesiš, pustiš da se digne i udri brko! :D

Roberto 08.02.2012. 19:18

Citiraj:

Autor Mad_Duke (Post 2096052)
Ovak ja nekak delam

A i nitko ti neće staviti maslinovo ulje što meni daje fakat OK šmek tijestu! Makar radio slavonsku ili tak neki vrag!

Jer stvarno. Nije sad da ideš delati kiflice, razvlačiti tijesto za pitaj Boga kaj, sam kore delati... Ovo doslovno samo hitiš skupa, zamijesiš, pustiš da se digne i udri brko! :D

Po meni smisao kupljenog tijesta je u uštedi vremena.
Doma ti treba minimum pol sata da se tijesto digne, a kad dođem s gotovim u roku pol sata već jedem pizzu :)

Jedino kaj doma možeš eksperimentirati, tijesto možeš napraviti u gro varijacija, meni je super jogurt tijesto za pizzu.

Mad_Duke 08.02.2012. 19:25

Pa i kupljeno trebaš pustiti da se digne!

Roberto 08.02.2012. 20:22

Citiraj:

Autor Mad_Duke (Post 2096067)
Pa i kupljeno trebaš pustiti da se digne!

Ja kod svog lokalnog trovača kupim spremno :D

Wolverine 08.02.2012. 20:28

Citiraj:

Autor Mad_Duke (Post 2096052)
Ovak ja nekak delam

Tak i ja delam, fakat se brzo napravi i super ispadne. Neki još dodaju i malo meda.

Ammy 08.02.2012. 21:55

Netko je spominjao kiflice???? :roller:
Eto kada hoću da pekmez iscuri iz njih onda se on baš neće, tu i tamo na kojoj kiflici, sram ga bilo :D

1 i 2

panoramix 08.02.2012. 22:07

Citiraj:

Autor Mad_Duke (Post 2096010)
Ti dinstaš prije šampinjone?

koje dinstanje?? Svježi šampinjoni, stavljaju se zadnji i 5 minuta pečenja. A je to ! :goood:

Mad_Duke 08.02.2012. 22:10

Citiraj:

Autor panoramix (Post 2096299)
koje dinstanje?? Svježi šampinjoni, stavljaju se zadnji i 5 minuta pečenja. A je to ! :goood:

Zato pitam. Jer meni ne idu na kraj, nego unutra iznad šunke (a prije kulena i sira recimo), ali ih zdinstam prije malo!

panoramix 08.02.2012. 22:15

Citiraj:

Autor Mad_Duke (Post 2096303)
Zato pitam. Jer meni ne idu na kraj, nego unutra iznad šunke (a prije kulena i sira recimo), ali ih zdinstam prije malo!

Probaj kako te svjetovah. Paradajz prvo, onda deri sa sasatojcima po želji, popraši sa origanom i razastri svježe, sjeckane šampinjone na vrh. Poanta je u tome da oni sadrže dosta vode i ako ih staviš dublje, kuhaju se, puštaju vodu i pizza postaje kaša. Nino legenda bi te ekskomunicirao....:D

Evo večearašnjeg uradka :

Pohrani.com

syss 08.02.2012. 22:17

ja isto šamp i masnije salametine na vrh jer bu se cijedilo i u nekoj mjeri isparilo pri pečenju, nutra bu samo zgnjecavilo cijelu priču.

Mad_Duke 08.02.2012. 22:34

Pa zato ih zdinstaš prije pa ne puštaju niš vode :D Ali dobro, probam i ovak pa javim razlike!

syss 08.02.2012. 22:40

ništa dinstanje... đabe posao iskreno + ja ih volim na vrhu onak lagano isušene.

probaj svakako ;)

panoramix 09.02.2012. 07:09

Gdje sam savladavao prve korake u pravljenju pizze?
Pizzeria Zadar na Cvjetnom trgu, pocetak sedamdesetih, pizza se pravila u omanjim okruglim plehovima koji su putovali pogonjeni kruznim lancem u veliku dugu pec, izlazili za par minuta na drugom kraju, gdje je debela zenturaca u borosanama vadila pizze na tanjur te izvikivala redni broj, kojeg se dobilo pri placanju.
Pizza je bila prava socijalisticka: mala, debelog tijesta i skromnog nadjeva, no tada je bila
najbolja koju si mogao kupiti.
Cijeli proces izrade moglo se gledati preko pulta pa sam tako sve skuzio i oducio ih praviti po vlastitom ukusu.
Zimi sam ih pekao u kaljevoj peci na drva, a za podlogu je sluzio prst debeli i 4 kile teski zeljezni zamasnjak iz Rizovog gramofona, pa su i pizze bile manje, oko 20 cm.
Vrijeme pecenja 2-3 minute a okus nezaboravan.
Zato je tehnika pecenja pri vrhu pecnice po temperaturi najslicnija uvjetima koji su u pravoj profi peci na struju, a to je cca. 380-400 C.
Idealno bi bilo kad bi umjesto preokrenutog pleha, na resetki bila 2 cm debela ploca od terakote ili šamota.
Ne znam zakaj, ali sjetio sam se Broja Jedan iz Alan Forda...:D

timmy 09.02.2012. 07:52

Pohrani.com

Svraka 09.02.2012. 14:09

upravo zavrsio sa ruckom..... draga je danas kuhala grah i rebra!!!! :D:D:D

Ammy 09.02.2012. 19:08

@timmy orehnjača izgleda mrak :D

Večera - pohano bijelo pileće meso i tartar. Odoh sad radit neka nova peciva :D

flare 10.02.2012. 12:45

danas sam lagano gablala - salata od rikule i tune s povrćem :chears: jer me popdne čeka gulaš od veprovine + domaće krpice, odojak i grah šalata :zdero:

btw. gdje ima za kupiti boje za kolače? gledala sam u konzumu i intersparu i nisam našla. Imaju samo arome (jagoda, višnja) ali nemaju boje. Da li je to isto?

Mad_Duke 10.02.2012. 16:15

Imam jednu dilemu.

Da li je špek skuhan sa sarmom bolji zbog sarme ili je sarma bolja zbog špeka koji se kuha sa sarmom? :)

syss 10.02.2012. 16:21

"bacon is pork candy" govori sve :)

Ludy 10.02.2012. 16:31

ovo drugo :D

Ammy 11.02.2012. 12:31

Kupila sam jučer njoke od integralnog brašna sa dodatkom pšeničnih posija pa sam ih danas napravila u umaku od sira sa plemenitom plijesni. Uzela sam neki od paladina, fromage bleu. Umak super, njoki - opća katastrofa. Malo su oštri, valjda od posija, i malo čudnjikavog okusa, uglavnom nisu mi se svidjeli.

Dragi si radi Stroganoff, za prilog riža.

syss 11.02.2012. 12:52

ejmi ledo premium i to valjušci (njoki imaju duplo manje krumpira u sebi po specsima), vjeruj mi neće ti past na pamet više ikad ikakvi drugi, makar je pol kile ~15kg.

crna ti je vrećka.

nego da napustimo ova integralna područja i vratimo se na stare staze... sinoć ti njoki plus:

Pohrani.com

mnogo lijepe komadi, čak i naznake prošaranosti imaju :)

pac klasika - dosta papra, biska i ulje.

Jelc 11.02.2012. 13:35

Meni gadno prošljakal čironja pa danas laganica od bolognesea i špagaća:)

syss 11.02.2012. 13:36

za desert gastal sa okusom višnje :D

panoramix 11.02.2012. 13:44

Peptoran na pjenici od lososa sa plemenitim travama: D
Trebali bi navečer suknut dva Staročeška crvena pa bu ti sve prošlo...:goood:

Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:23.