PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Žderonje (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=5006)

lutherus 12.12.2011. 13:54

:DJučer za ručak goveđa juha, kuhana govedina, kuhana kokoš, odojak, puretina, pohana teletina, mlinci, pečeni krumpač, sir sa češnjakom i fefačima, nokle od jetre, orehnjača, makovnjačam buftli i kremšnite.

Jučer za večeru opet sir sa češnjakom i fefačima. ( stari slavil rođendan pa se brojčano stanje želudaca za stolom povečalo ).

Danas za gablec - burek.

Jelc 12.12.2011. 14:50

Citiraj:

Autor panoramix (Post 2047381)
Jučer topio špek i dobio 30 l masti + pripadajuće čvarke te se obžderah istih a toplih, uz dodatak luka i raženog. Zalio graševinom. Noću se javi teška žgaravica, tretman Peptoranima i malo sna. Za kaznu je za ručak kefir s raženim i obavezni popodnevni odmor. Sad znam kak' je Jelcu...:D

Evo ti ga sad:D

Pupo 12.12.2011. 14:54

Citiraj:

Autor panoramix (Post 2047381)
Jučer topio špek i dobio 30 l masti + pripadajuće čvarke te se obžderah istih a toplih, uz dodatak luka i raženog. Zalio graševinom. Noću se javi teška žgaravica, tretman Peptoranima i malo sna. Za kaznu je za ručak kefir s raženim i obavezni popodnevni odmor. Sad znam kak' je Jelcu...:D

Da li stavljate mlijeko kad topite čvarke?

flare 12.12.2011. 15:10

U subotu smo bili kumovi na svadbi, klopa je bila pristojna iako ništa posebno :)

Pršut, sir, masline i sl.
Goveđa juha
Meso (pohano, pečeno u komadu i "na lovački", krumpir police, kroketi i povrće na maslacu
Janjetina i odojak (janjetina je bila odlična, vruća, odlična :goood:)

i naravno na kraju gulaš (nisam jela ali svi kažu da je bio jako dobar).

S druge strane, kolači i torta su bili nejestivi. Barem meni. Jedino što sam osjetila je margarin i šlag...ne volim ni jedno ni drugo :nono:

Pupo 12.12.2011. 15:49

Citiraj:

Autor flare (Post 2047486)
S druge strane, kolači i torta su bili nejestivi. Barem meni. Jedino što sam osjetila je margarin i šlag...ne volim ni jedno ni drugo :nono:

Sve ćešća pojava kod nas u svatovima, masovno se kupuju gotovi kolači po kojekakvim slastičarnama i onda kolači budu tu samo da se forma zadovolji.

EDIT:

Citiraj:

Autor syss (Post 2047537)
pa cijela ta parada pijanstva i kiča je zadovoljenje forme ;)

Bude svakakvih slučajeva ali opet nevolim generaliziranje jer sam bio od svatova od skoro 1000 ljudi do onih koji su se održavali u birtiji a sve je zabavljao Let3 uživo. Svatko ima izbor, a ak se to već radi, može makar hrana biti dobra. :)
No dobro, to nije rasprava za ovu temu

syss 12.12.2011. 15:53

Citiraj:

Autor Pupo (Post 2047530)
...samo da se forma zadovolji.

pa cijela ta parada pijanstva i kiča je zadovoljenje forme ;)

lutherus 12.12.2011. 15:57

Citiraj:

Autor Pupo (Post 2047460)
Da li stavljate mlijeko kad topite čvarke?

mljeko se nestavlja u čvarke.:no2drug:

syss 12.12.2011. 16:02

Citiraj:

Autor mali ivica, 3b osnovne škole prepuštovec gornji
mlijeko se ne stavlja u čvarke.

evo ivica te ispravio.

Amdejac 12.12.2011. 17:29

Kaj Vi gradska deca znate jel se mleko stavlja vu ocvirke ili ne. Naravno da se stavlja.
Kad se topi mast, a ocvirki ili čvarci su skoro gotovi stavlja se crveni luk da mast i čvarci dobe miris i okus, a malo mlijeka se stavlja da čvarci dobiju zlatno žutu boju.
U nekim dijelovima RH špek sitno režu i kasnije ih ne stiskaju i dobiju ovo:
http://i54.tinypic.com/rkctpy.jpg
A negdje se špek reže malo krupnije i kasnije se stiska u preši i dobijete ovo:
http://www.coolinarika.com/repositor...6e6_view_l.jpg

Jelc 12.12.2011. 17:38

Ocvirki su ono kaj dio prigoraca i zigoraca+zlovenci sitno narežu, svinjski stisnu pa ko pogačice slažu u staklenke ili zaliju maščobom...to nisu čvarci:D

Istinabog i zigorci vele (o)cvi-rek ali to ne znači da buš dobil piljevinu od čvaraka sprešanu na veličinu omanje pljeskavice.

lutherus 12.12.2011. 17:41

Citiraj:

Autor AMD (Post 2047610)
Kaj Vi gradska deca znate jel se mleko stavlja vu ocvirke ili ne. Naravno da se stavlja.
Kad se topi mast, a ocvirki ili čvarci su skoro gotovi stavlja se crveni luk da mast i čvarci dobe miris i okus, a malo mlijeka se stavlja da čvarci dobiju zlatno žutu boju.
U nekim dijelovima RH špek sitno režu i kasnije ih ne stiskaju i dobiju ovo:
http://i54.tinypic.com/rkctpy.jpg
A negdje se špek reže malo krupnije i kasnije se stiska u preši i dobijete ovo:
http://www.coolinarika.com/repositor...6e6_view_l.jpg

Ne ne stavlja se. Mlijeko se nestavlja u čvarke i čvarsi se moraju dobro stisnuti. Možda jesam iz grada ali imam podosta familije po selu a nisam jednom radil čvarke :fiju:

Pupo 12.12.2011. 17:50

Zašto je problem reći "Mi u našem kraju nestavljamo mlijeko" već se odmah ide na prepirku. Eto, ako ćeš tako, ja kažem, mi u našem kraju u čvarke stavljamo mlijeko! Al zato neću reć da isti nevaljaju bez mlijeka il nešto treće.

Uostalom, to mlijeko nema nikakvog utjecaja na okus i miris čvaraka već samo na vizualni dojam jer čvarci tako imaju ljepšu boju.

@AMD Jel mi možeš izbacit neke cifre što se tiče stavljanja luka, to kod nas nije praksa al budem probao bar s jedom turom, ako ne prije nagodinu.

Amdejac 12.12.2011. 17:59

@Pupo
Na 30 litara cca glavica i pol crvenog luka veličine teniske loptice.
Narezati ga na veće komade i to pred sam kraj da ne zagori. Čvarci i mast će imati lagani miris na prepečeni luk.

Imam dosta prijatelja Slavonaca i kod njih je isto šareno. Neki stavljaju luk neki ne. Neki stavljaju mlijeko neki ne. Neki stišću čvarke, a neki rade sitne bez stiskanja.
Ista stvar je i sa pacanjem mesa. Nki rade suhi pac, neki mokri. Neki pacaju samo u soli, a neki stavljaju papar, papriku i druge mirodije uz sol.
Netko radi krvavice bez krvi, netko umjesto riže stavlja heljdinu ili ječmenu kašu.
Sve su to varijacije na temu i sve je to dobro na svoj način.

samsung89 12.12.2011. 18:14

Kod nas ide mlijeko, a bome išlo je i prije 60-tak godina. Inače često sam na kolinjima pošto je tu kod nas to običaj i vidio sam možda par puta da se stavlja luk. Ja osobno ne stavljam.

Ammy 12.12.2011. 19:05

Tortilje :D i uz to ću jedan domaći cider.

Mad_Duke 12.12.2011. 19:09

Koji recept za tortille? Na mome piše da pečem na nenauljenoj (ali onda su krhke i OK samo za jednom presavinut). Pošto sam za enchilade trebao kak spada zarolati onda sam stravio malo ulja prije svake tako da budu mekše. (što sam skužio nakon dvije tek hehe)

Ammy 12.12.2011. 19:15

Netko je davno tu stavio recept za tortilje, mi smo ga malo popravili i dobili odlično tijesto. Možeš ga frkat ko palačinke, ne puca, skroz je savitljivo. I pečemo ih na suho, na jako vručoj tavici. Evo link http://www.coolinarika.com/preview/recept/758021/ Inače sam ja Talo na coolki :D

Roberto 15.12.2011. 09:16

Šta se to događa, nitko ne ždere?
Skoro nam je topic otišo na drugu stranu :D

Ja sam od nedjelje do jučer bio na sarmi, skuhali smo ogromni lonac i sad sam se nauživao sarme kak spada :D

Jučer stiglo još sjemenja ljutih paprika s interneta i uz to mi tip kao bonus poslao sušenih komada čokoladne bhut jolokie, red savine i habanero chocolate.

Drznuo sam se probat mali komadić jolokie, gorjeli mi jezik i grlo pol sata ali preživio sam :D

syss 15.12.2011. 09:21

čekaj vikend... ko će kuvat po ovom tmurnom vremenu, samo kruh, špek i luk na daščici :)

lolofuxy 15.12.2011. 09:27

Trenutno su u igri sir, vrhnje, luk i čvarci :) špek nestao :(

Roberto 15.12.2011. 09:32

Citiraj:

Autor syss (Post 2049876)
čekaj vikend... ko će kuvat po ovom tmurnom vremenu, samo kruh, špek i luk na daščici :)

Mi smo zato nakuhali u nedjelju.
Ubacio u lonac sa sarmama i pečenice iz lidla, domaćih kobasa, špeka, par komadića šunke i da vidiš veselja :D

Danas se još premišljam kaj bi, burek, pizza, hamburger... nešto brzo :D

Hamm 15.12.2011. 09:40

Ovih dana perem po poriluku i faširancima. :)

Za vikend mislim složiti pljeskavice punjene kajmakmom i pivnički krumpir. :)

Mad_Duke 15.12.2011. 10:07

Meni je bzvz te pljeske sa kajmakom punit. Rađe sa zapečenim špekom i sirom napunim i onda pokraj tog kada je gotovo na vrh kajmak! :P

Jelc 15.12.2011. 10:09

Uf, da mi je sad jedna pljeska tam od dede...legla bi ko budali šamar:)

Šole 15.12.2011. 10:16

Za doručak breskveeee :goood:, jer ništa drugo još nije gotovo.

syss 15.12.2011. 10:27

Citiraj:

Autor Jelc (Post 2049910)
Uf, da mi je sad jedna pljeska tam od dede...legla bi ko budali šamar:)

uf da je meni carsko/vratina mix i zapečeni grah od istog aktera :D :D

svaki put velim da ću uzet nekaj drugo da probam, do sad sam samo to jeo :D

Ammy 15.12.2011. 10:30

Citiraj:

Autor Šole (Post 2049917)
Za doručak breskveeee :goood:, jer ništa drugo još nije gotovo.

Woow super su :goood:

Pojela sam za doručak buhtlicu sa sirom, kupovnu i nije mi baš nekaj. Inače je ta pekarnica imala super peciva, ali su se pokvarili.

Hamm 15.12.2011. 10:35

@duke..meni ne valja sa špekom. To mi je jako masno i teško mi sjedne na želudac. :)

@jelc..da sjela bi ali ona obična, a ne gurmanska. Zadnji put sam je jeo i bila je jako masna. :)

Roberto 15.12.2011. 10:37

Citiraj:

Autor syss (Post 2049929)
uf da je meni carsko/vratina mix i zapečeni grah od istog aktera :D :D

svaki put velim da ću uzet nekaj drugo da probam, do sad sam samo to jeo :D

Ne znam jel sam pogriješio dan, ali jednom kad sam bio tamo, uzeo sam platu mesa s roštilja, i skoro ništa od toga me nije oduševilo.

Pljeske i čevapi presuhi, meso nezačinjeno... Carsko kak tak, vratina je bila loša, skroz neukusna. Sve u svemu, jeo sam i puno boljih roštilja...

nino 15.12.2011. 10:51

Sinoc mi frend donese vrecicu domacih cvaraka iz Ivanca kod Lepoglave. Fino je bilo, nesmijem rec koliko sam pojeo, ali 2 glavice kapule su pale. :D:zdero:

Sva vremena su GMT +2. Sada je 14:39.