![]() |
:DJučer za ručak goveđa juha, kuhana govedina, kuhana kokoš, odojak, puretina, pohana teletina, mlinci, pečeni krumpač, sir sa češnjakom i fefačima, nokle od jetre, orehnjača, makovnjačam buftli i kremšnite.
Jučer za večeru opet sir sa češnjakom i fefačima. ( stari slavil rođendan pa se brojčano stanje želudaca za stolom povečalo ). Danas za gablec - burek. |
Citiraj:
|
Citiraj:
Da li stavljate mlijeko kad topite čvarke? |
U subotu smo bili kumovi na svadbi, klopa je bila pristojna iako ništa posebno :)
Pršut, sir, masline i sl. Goveđa juha Meso (pohano, pečeno u komadu i "na lovački", krumpir police, kroketi i povrće na maslacu Janjetina i odojak (janjetina je bila odlična, vruća, odlična :goood:) i naravno na kraju gulaš (nisam jela ali svi kažu da je bio jako dobar). S druge strane, kolači i torta su bili nejestivi. Barem meni. Jedino što sam osjetila je margarin i šlag...ne volim ni jedno ni drugo :nono: |
Citiraj:
EDIT: Citiraj:
No dobro, to nije rasprava za ovu temu |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Kaj Vi gradska deca znate jel se mleko stavlja vu ocvirke ili ne. Naravno da se stavlja.
Kad se topi mast, a ocvirki ili čvarci su skoro gotovi stavlja se crveni luk da mast i čvarci dobe miris i okus, a malo mlijeka se stavlja da čvarci dobiju zlatno žutu boju. U nekim dijelovima RH špek sitno režu i kasnije ih ne stiskaju i dobiju ovo: http://i54.tinypic.com/rkctpy.jpg A negdje se špek reže malo krupnije i kasnije se stiska u preši i dobijete ovo: http://www.coolinarika.com/repositor...6e6_view_l.jpg |
Ocvirki su ono kaj dio prigoraca i zigoraca+zlovenci sitno narežu, svinjski stisnu pa ko pogačice slažu u staklenke ili zaliju maščobom...to nisu čvarci:D
Istinabog i zigorci vele (o)cvi-rek ali to ne znači da buš dobil piljevinu od čvaraka sprešanu na veličinu omanje pljeskavice. |
Citiraj:
|
Zašto je problem reći "Mi u našem kraju nestavljamo mlijeko" već se odmah ide na prepirku. Eto, ako ćeš tako, ja kažem, mi u našem kraju u čvarke stavljamo mlijeko! Al zato neću reć da isti nevaljaju bez mlijeka il nešto treće.
Uostalom, to mlijeko nema nikakvog utjecaja na okus i miris čvaraka već samo na vizualni dojam jer čvarci tako imaju ljepšu boju. @AMD Jel mi možeš izbacit neke cifre što se tiče stavljanja luka, to kod nas nije praksa al budem probao bar s jedom turom, ako ne prije nagodinu. |
@Pupo
Na 30 litara cca glavica i pol crvenog luka veličine teniske loptice. Narezati ga na veće komade i to pred sam kraj da ne zagori. Čvarci i mast će imati lagani miris na prepečeni luk. Imam dosta prijatelja Slavonaca i kod njih je isto šareno. Neki stavljaju luk neki ne. Neki stavljaju mlijeko neki ne. Neki stišću čvarke, a neki rade sitne bez stiskanja. Ista stvar je i sa pacanjem mesa. Nki rade suhi pac, neki mokri. Neki pacaju samo u soli, a neki stavljaju papar, papriku i druge mirodije uz sol. Netko radi krvavice bez krvi, netko umjesto riže stavlja heljdinu ili ječmenu kašu. Sve su to varijacije na temu i sve je to dobro na svoj način. |
Kod nas ide mlijeko, a bome išlo je i prije 60-tak godina. Inače često sam na kolinjima pošto je tu kod nas to običaj i vidio sam možda par puta da se stavlja luk. Ja osobno ne stavljam.
|
Tortilje :D i uz to ću jedan domaći cider.
|
Koji recept za tortille? Na mome piše da pečem na nenauljenoj (ali onda su krhke i OK samo za jednom presavinut). Pošto sam za enchilade trebao kak spada zarolati onda sam stravio malo ulja prije svake tako da budu mekše. (što sam skužio nakon dvije tek hehe)
|
Netko je davno tu stavio recept za tortilje, mi smo ga malo popravili i dobili odlično tijesto. Možeš ga frkat ko palačinke, ne puca, skroz je savitljivo. I pečemo ih na suho, na jako vručoj tavici. Evo link http://www.coolinarika.com/preview/recept/758021/ Inače sam ja Talo na coolki :D
|
Šta se to događa, nitko ne ždere?
Skoro nam je topic otišo na drugu stranu :D Ja sam od nedjelje do jučer bio na sarmi, skuhali smo ogromni lonac i sad sam se nauživao sarme kak spada :D Jučer stiglo još sjemenja ljutih paprika s interneta i uz to mi tip kao bonus poslao sušenih komada čokoladne bhut jolokie, red savine i habanero chocolate. Drznuo sam se probat mali komadić jolokie, gorjeli mi jezik i grlo pol sata ali preživio sam :D |
čekaj vikend... ko će kuvat po ovom tmurnom vremenu, samo kruh, špek i luk na daščici :)
|
Trenutno su u igri sir, vrhnje, luk i čvarci :) špek nestao :(
|
Citiraj:
Ubacio u lonac sa sarmama i pečenice iz lidla, domaćih kobasa, špeka, par komadića šunke i da vidiš veselja :D Danas se još premišljam kaj bi, burek, pizza, hamburger... nešto brzo :D |
Ovih dana perem po poriluku i faširancima. :)
Za vikend mislim složiti pljeskavice punjene kajmakmom i pivnički krumpir. :) |
Meni je bzvz te pljeske sa kajmakom punit. Rađe sa zapečenim špekom i sirom napunim i onda pokraj tog kada je gotovo na vrh kajmak! :P
|
Uf, da mi je sad jedna pljeska tam od dede...legla bi ko budali šamar:)
|
Za doručak breskveeee :goood:, jer ništa drugo još nije gotovo.
|
Citiraj:
svaki put velim da ću uzet nekaj drugo da probam, do sad sam samo to jeo :D |
Citiraj:
Pojela sam za doručak buhtlicu sa sirom, kupovnu i nije mi baš nekaj. Inače je ta pekarnica imala super peciva, ali su se pokvarili. |
@duke..meni ne valja sa špekom. To mi je jako masno i teško mi sjedne na želudac. :)
@jelc..da sjela bi ali ona obična, a ne gurmanska. Zadnji put sam je jeo i bila je jako masna. :) |
Citiraj:
Pljeske i čevapi presuhi, meso nezačinjeno... Carsko kak tak, vratina je bila loša, skroz neukusna. Sve u svemu, jeo sam i puno boljih roštilja... |
Sinoc mi frend donese vrecicu domacih cvaraka iz Ivanca kod Lepoglave. Fino je bilo, nesmijem rec koliko sam pojeo, ali 2 glavice kapule su pale. :D:zdero:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 14:39. |