PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Žderonje (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=5006)

Gnjurac 17.02.2015. 17:30

Citiraj:

Autor tomasini_ (Post 2737580)
večeras ću raditi pizzu komišku, povodom lige prvaka.

Pod punom moralnom i materijalnoj odgovornošću, odgovorno tvrdim da komiška pizza ne postoji niti je ikada postojala. :amen:
Ako želite detaljno obrazloženje tu sam.

syss 17.02.2015. 18:47

nemoj stati samo na tome... ovo je sveta tema znanja o svemu hranidbenom ;)

tomasini_ 17.02.2015. 18:50

Citiraj:

Autor Gnjurac (Post 2737596)
Pod punom moralnom i materijalnoj odgovornošću, odgovorno tvrdim da komiška pizza ne postoji niti je ikada postojala. :amen:
Ako želite detaljno obrazloženje tu sam.

može "pizza po uzoru na komišku pogaču"? ali zanima me i tvoje obrazloženje :) u međuvremenu, idem zamijesit tijesto.

Roberto 17.02.2015. 19:40

Citiraj:

Autor tomasini_ (Post 2737641)
može "pizza po uzoru na komišku pogaču"? ali zanima me i tvoje obrazloženje :) u međuvremenu, idem zamijesit tijesto.

Tijesto je već trebalo biti gotovo :D

Ja upravo požderao ramsteak odležan cca 3 tjedna u suhoj komori :)
Slike kasnije, još uživam u okusu u ustima :D

tomasini_ 17.02.2015. 19:57

Citiraj:

Autor Roberto (Post 2737671)
Tijesto je već trebalo biti gotovo :D

Ja upravo požderao ramsteak odležan cca 3 tjedna u suhoj komori :)
Slike kasnije, još uživam u okusu u ustima :D

nikad ne jedem gladan (jer to je grijeh), stoga nema razloga za žurbu. tijesto još uvijek počiva na radijatoru, prekriveno krpom i sniva kako je postalo divna pizza sa slanim srdelama i inćunima.

Roberto 17.02.2015. 20:14

Citiraj:

Autor tomasini_ (Post 2737682)
nikad ne jedem gladan (jer to je grijeh), stoga nema razloga za žurbu. tijesto još uvijek počiva na radijatoru, prekriveno krpom i sniva kako je postalo divna pizza sa slanim srdelama i inćunima.

Imao si me do zadnjih 4 riječi :D

Šalu na stranu, iako ja ne volim riblje pizze, vjerujem da će biti fina.

nabaci recept poslije, možda mi se i svidi :)

trouble 17.02.2015. 20:34

Bio na pizzi a poslje unfal :D

http://www.pohrani.com/t/1l/1v/anNYtCg/dsc0070.jpg

Roberto 17.02.2015. 20:44

Citiraj:

Autor trouble (Post 2737703)

Fakat ne izgleda privlačno :D

Kaj je ''to''? :D

trouble 17.02.2015. 20:44

amerikanske paljačinke,za kolesterol dušu dalo :D

Hamm 17.02.2015. 20:56

Uzeo sam si mali GO u ponedjeljak i utorak stoga se valjalo opustiti uz junk food. :D

Pohrani.com

OD poštenije klope složio sam juneći gulaš

Pohrani.comPohrani.comPohrani.com

Gnjurac 17.02.2015. 21:01

Citiraj:

Autor syss (Post 2737636)
nemoj stati samo na tome... ovo je sveta tema znanja o svemu hranidbenom ;)

Neću.
Slušajte pozorito.
Komiška pizza se vjerovatno odnosi na "pogacu ol slone ribe".

Zamijesi se tijesto kao za kruh, bez ikakvih aditiva dodataka ištatigajaznam.
Lijepo ga se pusti da počine, a u međuvtemenu se pripremi "šporka šalša",
dakle grubo na kolute izrezana kapula se stavi na malo maslinova ulja da malo, pazi malo, uvene. Dodaju se narezane pome ili u krajnoj nuždi pelati, dva tri režnja nasjeckanog češnjaka te dva, tri slatka feferona, mrvicu soli i žličicu šećera. To se na laganoj vatri prodinsta tek toliko da ispari višak tekućine, i šalša postane kompaktna.
Tijesto se već diglo pa ga podijelimo na dva dijela. Razvaljamo prvi dio onako od oka, pola centimetra, pa ga stavimo u škrovadu ili lim za pečenje s tim da krajevi tijesta budu oko 2 cm preko ruba.
Na to tijesto ravnomjerno rasporedimo šalšu pa onda naslažemo rukom raskomadane filete (15-tak do 20 fileta bi bilo OK, ovisno o tome želite li slaniju ili manje slanu pogacu) bilo koje slane ribe (srdele, inčuni, gire, bukve, crneji.......... svejedno). Svaki filet bi trebalo raskomadati na dva tri komada ovisno o veličini, te ih poslažemo po šalši. Pospemo sjeckanim peršinom malo popaprimo i prekrijemo drugom polovicom tijesta koje treba biti veliko kolika je škrovada. Zatim krajeve donjeg dijela tijesta prebacimo preko ruba gornjeg dijela i lagano viljuškom utisnemo sami kraj prebačenog tijesta. Nakapamo malo maslinova ulja po tijestu te lagano izbodemo viljuškom da bi para mogla izlaziti van. Pečemo je oko pola sata na 200° C, dok lijepo ne požuti a ne izgori.
Kad je gotovo izvadimo je iz pećnice i namažemo maslinovim uljem te prekrijemo vlažnom kuhinjskom krpom da se malo odmori i lagano ohladi.
U protivnom nećete je moći jesti jer će šalša biti vruća.

Ne konzumira se s pivom, sokovima i inim napicima već isjlučivo uz žmul dobrog vina. Preporučam crno, plavac mali.

I to je to, u slast vam bilo.

tomasini_ 17.02.2015. 21:03

2 privitaka
gledam kakva sad "slon" riba, ali shvatio sam :) pa da, to je to - komiška pogača. slično ju sprema i luka nižetić. evo moje pizze po uzoru na komišku pogaču.

400 gr. brašna (pola crnog tip 1100 - pola cjelovitog)
domaća rajčica
maslinovo uje
slane srdele & inćuni
luk
origano
papar
peršin
kapari

upravo ju jedem :D

Roberto 18.02.2015. 08:30

Citiraj:

Autor tomasini_ (Post 2737728)
gledam kakva sad "slon" riba, ali shvatio sam :) pa da, to je to - komiška pogača. slično ju sprema i luka nižetić. evo moje pizze po uzoru na komišku pogaču.

domaća rajčica
maslinovo uje
slane srdele & inćuni
luk
origano
papar
peršin
kapari

Fino izgleda pizza, m ožda bi sad kroz korizmu koji petak mogao probati. Iako je tuna moj favorit za morsku pizzu.

Nego, kako se pričalo o steakovima nedavno, jučer u konzumu na črnomercu naletio na komoru za suho zrenje mesa i u njoj par komada ramsteaka visi :D

Kaže lik meso je na zrenju od kraja siječnja i kontam negdje tri tjedna, moglo bi i više stajat, ali nisam mogao odolit pa sam uzeo jedan odrezak :D

syss 18.02.2015. 10:29

baš sinoć pričam sa flare da moram uzet taj odstajali stejk iz konzuma :D

Roberto 18.02.2015. 10:51

Citiraj:

Autor syss (Post 2737911)
baš sinoć pričam sa flare da moram uzet taj odstajali stejk iz konzuma :D

119kn/kg, na črnkasu pričekaj još koji dan, recimo oko 25.2. bi bilo idealno uzet ga tad će biti oko 4 tjedna da im stoje :)
Skupo je, ali se isplati probat koji put.

Sad vidim da sam zaboravio napisat kak je bio :D

Malo ga je lik u konzumu neravno izrezao pa nije bio jednake debljine i zbog toga sam ga možda mrvicu predugo pekao pa je ispao više medium rare nego rare.
Iako mi se čini da te odležane u suhoj komori treba malo kraće peći jer u komori gube vlagu. Ja sam se držao onog 2min/1cm sa svake strane.

E sad, i miris i okus su bolji nego kod ležanja u ulju, onako jači koncentrirani okus mesa, i još mekši mi je ispao nego ovi iz ulja. Nisam vjerovao da je ovom varijantom bolje i finije, ali je.

Od začina nisam apsolutno ništa stavljao niti prije niti za vrijeme pečenja, samo bacio na vruću zadimljenu tavu, i kad se ispekao donju vruću stranu okrenuo gore na tanjuru, stavio šnitu maslaca da se rastopi i krupnu himalajsku sol.

Prefino :)

Halos 18.02.2015. 10:54

Citiraj:

Autor tomasini_ (Post 2737728)

domaća rajčica
maslinovo uje
slane srdele & inćuni
luk
origano
papar
peršin
kapari

Koje zdravlje jbt :D

Evo ja složia jednu udaraljku ovak, ništa posebno.

http://www.pohrani.com/t/16/uz/z54M36e/140220153341.jpg

syss 18.02.2015. 11:44

Citiraj:

Autor Roberto (Post 2737921)
119kn/kg, na črnkasu pričekaj još koji dan, recimo oko 25.2. bi bilo idealno uzet ga tad će biti oko 4 tjedna da im stoje :)
Skupo je, ali se isplati probat koji put.

Sad vidim da sam zaboravio napisat kak je bio :D

Malo ga je lik u konzumu neravno izrezao pa nije bio jednake debljine i zbog toga sam ga možda mrvicu predugo pekao pa je ispao više medium rare nego rare.
Iako mi se čini da te odležane u suhoj komori treba malo kraće peći jer u komori gube vlagu. Ja sam se držao onog 2min/1cm sa svake strane.

E sad, i miris i okus su bolji nego kod ležanja u ulju, onako jači koncentrirani okus mesa, i još mekši mi je ispao nego ovi iz ulja. Nisam vjerovao da je ovom varijantom bolje i finije, ali je.

Od začina nisam apsolutno ništa stavljao niti prije niti za vrijeme pečenja, samo bacio na vruću zadimljenu tavu, i kad se ispekao donju vruću stranu okrenuo gore na tanjuru, stavio šnitu maslaca da se rastopi i krupnu himalajsku sol.

Prefino :)

meni prekoputni konzum je ex mercator na vukovarskoj i oni su isto uveli komoru koju gledam sad već mjesec-dva... meso izgleda super iskreno i po meni to nije skupo.

let me explain.

dakle u državi koja nema apsolutno nikakakvu kulturu mesa kao takvu, gdje je u 2-3 godine biftek iz lokalne mesnice od goveda klanog dan prije koji je koštao 140-160kn/kg došao na 250-270kn/kg u hipermarketima (naravno upitnog porijekla i starosti) mislim da bilo kakav napredak u obrađivanju sirovog mesa može biti noga u dupe (za koju znamo da je korak naprijed).

ovo je daleko od obrane konzuma, jako daleko, mrzim konzum iskreno, ali to ne umanjuje činjenicu da je po meni konzumova mesnica (pričamo o većim centrima) trenutno jedna od najuzbudljivijih od svih.

let me explain (part 2).

ne ulazeći u kvalitetu i porijeklo mesa, tamo se trenutno mogu nać gotovi faširanci, uštipci punjeni sirom i špekom, mješavina orijentalna posebno sa piletinom, svinjetinom ili junetinom (znači pričamo o 3 kace samo sotime), razne rolade (inicijalno viđeno u sparu), napacana mesa za grill (viđeno svuda), vakumirani napacani lungići i sada dalje da ne kopipejstam konzumov web shop... dakle velika većina toga svega je u nekoj domeni vrhunskog mesnog hedonizma apsolutno smeće, a što je još vjerovatnije je da je iz bugarske smrznuto i odmrznuto već par puta.

međutoa ono što je dobro u cijeloj ovoj priči je da dizanjem letvice same količine ponude i ostali će morati napraviti isto, a kada sama ponuda dođe do količinskog zasićenja onda će se morati raditi na drugim segmetnima koji bi mogli obuhvaćati samu kvalitetu, a za to imamo živući primjer ispred sebe - konzum, kao jedna od referenci najdosadnijeg dućana na svijetu za bilo kojeg gastronauta/nomada/žderonju koja ima fakin age-ing komoru za koju prosječni hrvat misli da je biološko odlagalište starog mesa :D

Roberto 18.02.2015. 12:32

Skoro da bi potpisao od riječi do riječi :D
Ono što sam ja mislio pod skupo je upravo činjenica da većina ljudi kupuje jeftino meso upitnog porijekla i da se ovome čude ko pura dreku. I to će u startu odbiti veliki dio ljudi. Ja bi iskreno uvijek platio komad mesa 20-30% više ako sam siguran da je domaće i friško, a ne 3 puta smrznut i odmrzavan ramsteak iz argentine.

Ma općenito, u 90% mesnica ne znaju dijelove mesa ni izrezati ih kak treba, no to je već druga priča.

Ni ja ne volim konzum, ali zaista u njihovoj mesnici se uz navedeni šrot povremeno nađe i kvalitetne domaće robe. Iako je meni za dobar komad junetine i dalje Žumberčanka prvo izbor. Igomat drugi. Doduše, zadnji put mi je odrezak kupljen u igomatu bio malo kiseo nakon odležavanja. Jest da to može biti do mene i uvjeta u fridžu, ali mi se čini da im meso nije bilo baš u naj naj stanju.

Ne znam kak su došli na ideju za komoru za zrenje mesa u konzumu, možda im neki marketinški stručnjak čuči po forumima i prati kaj ljudi traže, pa su vidli da i ta roba ima svog kupca :D

Probaj, meso je fakat fino, samo pitaj od kad im meso leži, ako je manje od dva tjedna po meni je bolje čekati. Režu i na komad, a i odstrane ti onaj crni dio uz rub.

trouble 18.02.2015. 12:49

Citiraj:

Autor syss (Post 2737946)
let me explain.

Prestani se pravit pametan :lol2:

syss 18.02.2015. 13:09

Citiraj:

Autor Roberto (Post 2737964)
Skoro da bi potpisao od riječi do riječi :D
Ono što sam ja mislio pod skupo je upravo činjenica da većina ljudi kupuje jeftino meso upitnog porijekla i da se ovome čude ko pura dreku. I to će u startu odbiti veliki dio ljudi. Ja bi iskreno uvijek platio komad mesa 20-30% više ako sam siguran da je domaće i friško, a ne 3 puta smrznut i odmrzavan ramsteak iz argentine.

Ma općenito, u 90% mesnica ne znaju dijelove mesa ni izrezati ih kak treba, no to je već druga priča.

Ni ja ne volim konzum, ali zaista u njihovoj mesnici se uz navedeni šrot povremeno nađe i kvalitetne domaće robe. Iako je meni za dobar komad junetine i dalje Žumberčanka prvo izbor. Igomat drugi. Doduše, zadnji put mi je odrezak kupljen u igomatu bio malo kiseo nakon odležavanja. Jest da to može biti do mene i uvjeta u fridžu, ali mi se čini da im meso nije bilo baš u naj naj stanju.

Ne znam kak su došli na ideju za komoru za zrenje mesa u konzumu, možda im neki marketinški stručnjak čuči po forumima i prati kaj ljudi traže, pa su vidli da i ta roba ima svog kupca :D

Probaj, meso je fakat fino, samo pitaj od kad im meso leži, ako je manje od dva tjedna po meni je bolje čekati. Režu i na komad, a i odstrane ti onaj crni dio uz rub.

probat ću pod obavezno, a izgleda da direktor hrvacke i na ovom svetom threadu ima svoje prste čim su uveli tako nešto radikalno :D

inače igomat teleće hrenovke - F T W ;)

Citiraj:

Autor trouble (Post 2737977)
Prestani se pravit pametan :lol2:

takav sam po celom telu :D

Roberto 18.02.2015. 13:19

Hrenovke jedem samo ako ništa drugo nema, tako još od vojske :D

syss 18.02.2015. 13:34

heh ali teleće... hijaooo mogo bi ih valjda kilu satrat i onda skuhat još jedan batch :D

tomasini_ 18.02.2015. 14:11

1 privitaka
Citiraj:

Autor Hamm (Post 2737723)
Uzeo sam si mali GO u ponedjeljak i utorak stoga se valjalo opustiti uz junk food. :D

http://www.pohrani.com/t/2M/ac/4KN7q...0150216001.jpg

hvala za poticaj. "keep it simple" ručak. za predjelo, kokosova vodica.

syss 18.02.2015. 14:14

hijaoooooooo amdo sad sam tek vidio da majonezu jedeš uz hrenovke... ma zapalit te treba! :D

tomasini_ 18.02.2015. 14:18

Citiraj:

Autor syss (Post 2738065)
hijaoooooooo amdo sad sam tek vidio da majonezu jedeš uz hrenovke... ma zapalit te treba! :D

skroz :D

Roberto 18.02.2015. 14:22

Nego šta, da majonezu. I senf i kečap i ajvar, sve može s hrenovkom/kobasicom :D

Juice 18.02.2015. 14:23

Jao, kak sam se zahebao. Uzeo slučajno senf s medom.
Nije čak ni loš, samo s češnjovkama ne ide baš, treba se naviknut na okus :D

Roberto 18.02.2015. 14:47

Ja sam uzeo neki s medom u lidlu, nije loš ali imaš pravo, nije za sve varijante :D
Super paše u neke vrhnjaste saftove, umake i sl.

lutherus 18.02.2015. 15:09

Rođendanski ručak od ribe :(

buljo 18.02.2015. 15:19

Citiraj:

Autor syss (Post 2738065)

Bome, samo senf i još malo senfa :D

Princ288 18.02.2015. 16:04

Oce kod dede biti dosta dedina plata velikaza dvije osobe, mene koji pojede dosta i curu. Ili uzeti uz to jos pljesku(koju) prilog neki?

Juice 18.02.2015. 16:06

Bit ce dosta :D

buljo 18.02.2015. 16:42

Citiraj:

Autor Princ288 (Post 2738117)
Oce kod dede biti dosta dedina plata velikaza dvije osobe, mene koji pojede dosta i curu. Ili uzeti uz to jos pljesku(koju) prilog neki?

Dakle kod dede uz platu uzmeš obavezno gravče i kajmak ako voliš ali bez gravčeta ne izlaziš van ako ne želiš na crveni dedin popis. :D
Ako ti cura nema 120 kg ili trakavicu sa trakavicom onda će vam bit dosta :D :)

Princ288 18.02.2015. 16:57

Haha, u redu ;) pitam jer me dosada plate uvijek iznevjere. Cura je jeda od onih kojima je dva cevapa dosta. Gravce uzimam onda.

buljo 18.02.2015. 17:14

Onda je pitanje dal ćeš sve pojest :D

listerstorm 18.02.2015. 17:29

Citiraj:

Autor Hamm (Post 2737723)

http://www.pohrani.com/t/2M/ac/4KN7q...0150216001.jpg

Ali pan i još plastika :p

trouble 18.02.2015. 17:31

ECO mode on :D

Hamm 18.02.2015. 18:08

:D

@sis...kaj hvali majonezi uz pečene hrenovke? :D Ima i senfa, a kečapa nisam imao pa ga ni nema na slici. :D

Disclamer: sisa se čudio mrkvici u rizibiziju. :D TOLIKO O TOME! :D

@listerstorm..kaj fali zlatnom panu? Si probao? Ako nisi, e pa probaj. :D VALJA! :)

@trouble...znaš da sam uvijek bio ekološki nadaren te član zelenih. :D

Upravo sam sredio srdelice i blitvu+krumpir. :)

Brko 18.02.2015. 18:09

Citiraj:

Autor Princ288 (Post 2738133)
Cura je jeda od onih kojima je dva cevapa dosta.

Ovo sam već puno puta čuo... :D ne jede, ne pije, ne jede meso. A onda nakon nekog vremena makne pol kile odojka sa lukom i poziva društvo da se ide na benzinsku po cugu jer nam u birtiji ne daju cugu nakon 3 ujutro :D

listerstorm 18.02.2015. 18:22

Citiraj:

Autor Hamm (Post 2738165)

@listerstorm..kaj fali zlatnom panu? Si probao? Ako nisi, e pa probaj. :D VALJA! :)

Jesam jednom i...pan ko pan..znači loše... :D.... ko i žuja...:D ali pivo iz plastike :D

Sva vremena su GMT +2. Sada je 09:46.