![]() |
Citiraj:
Jel probo ko dimljenu puretinu (batak + nadbatak)? Meni fenomenalno. Citiraj:
|
Citiraj:
Poznati istarski pršut se ne dimi i to nije nikakva novost. Meni osobno puno bolji od dalmatinskog. Redosljed: 1. Šunka mješane svinje iz Lonjskog polja 2. Ostale domaće šunke 3. Istarski pršut 4. Dalmatinski pršut |
full se slažem
Sa starim sam uvijek sudjelovao u pravoj slavonskoj svinjokolji (od izvlačenja kapitalca sajlom iz svinjca - zvuk nije za svakoga - do klanja bez uporabe kojekakvih pištolja:) - išla je i zanimljiva priča da su se stari i susjed jednom precijenili pa su loše zaklano svinče dvaput klali jer se ustalo nakon prvog puta:D). Nakon toga šurenje u vreloj vodi i skidanje dlaka (usput, pečenu krv nisam baš volio) prije stavljanja na vješala. Tu ide najveseliji dio. Stari zagrabi u utrobu a ja ispod držim korito i pred nos mi pljusnu iznutrice i sva ona crijeva (koja baš i nisu bila prazna). Zapravo, ženski je dio podnio najveći teret (ispiranje crijeva OMFG). Jedino mi bed bio što sam uvijek ja operirao mehaničkom mašinom za mljevenje mesa za kobase i kulin (starijom od moje bake jer ko je vidio struju na svinjokolji).Nikad kraja jer nismo ništa ostavljali za zamrzivač. A "obarine" (jezik, obrazi i ostalo) žestoko posoljene sa kiselom paprikom su mi najdraži dio prije mljevenja za krvavice (naravno i džigerice s češnjakom). A čvarci, pa to je bio užitak miješati sa veslom od nekog većeg čamca. Uglavnom, ne mogu mjerit našu šunku s pršutom. Šunke i plećke prvo debelo nasolimo i ostavimo u plastičnim buradima da se izvuče krv. Poslije toga u salamuru a nakon toga u pušnicu. Bude mekša, svježija, žilavija a režemo ju na "debelo" za razliku od pršuta. Al taj miris dima. To nijedan pršut nema.:) |
Da, istrani ne dime, samo panorama nije u istri već u zagrebu. Mogao bi imati problema sa mirisom crijeva kad osuši kobasice, ako je osjetljiv na njega.
|
Citiraj:
|
Citiraj:
moja pokojna baka je skoro zatukla starog:D:care: kad htel det meso pacat u plasticnu kacu :nono: |
Citiraj:
Prije 100 godina nitko nije niti čuo za inox, a kamoli da je mogao zamisliti da će vino stajati u metalnim bačvama. U podrumima u kojima će klima uređaj održavati temperaturu i sl. Danas postoje plastične kace (HDP) koje imaju certifikat da se u jima može držati hrana. |
Što se mene tiče, jedino rakija mora ići u drvenu bačvu i zna se koliko dugo. Ostalo ne :D
EDIT: Kuhano pile, i pileća juha, pomfri, ajvar, krastavci :) |
Citiraj:
|
Ubil bum se danas ko zadnji sacpra:D
Patka, mlinci i šalata od friškog crvenog zelja:nuts: |
|
Citiraj:
A mlinci ili krumpač u masti koju pusti je čisti sex:D |
Citiraj:
K'o da se netko sijeća u kojoj se je kaci pacalo meso, a u kojo kiselilo zelje ili repa. A pogotovo ako još imaš kace za vino. Pa neću imat kacu od 50 litara za tri tjedna pacanja mesa i čuvat ju negdje 49 tjedana da mi smeta. Šmek mesu nedaje kaca nego kakav je pac, koliko se dimi, sa kakvim dimom i sa kakvim drvima i koliko se je vjetrio. |
Citiraj:
piljevina i drva su se probrano skupljali i susili na posebnom mestu za dim, a na tavanu je bilo extra mesto di ne dolaze sunceve zrake, ima dovljno i ne previse propuha :chears: |
Citiraj:
|
Picekova juhica, pohano bijelo meso i pohana vratina, rizi-bizi.
Donjela mi susjeda domaće kukuruzno brašno od domaćeg bijelog kukuruza, doma mljeveno :goood: Zamjesila sam kruh. :D |
Gledam ženicu kako mi fino pece palacinke. Nadjev je domaci pekmez od sljiva. :zdero:
|
Citiraj:
Edit: Ipak ništa od palačinka danas :( |
Citiraj:
|
Citiraj:
Inače, mene u našim steak house restoranima odresci nisu oduševili, više volim napraviti ga sam doma. A da ne velim da masno naplaćuju taj žilavi i loše pripremljeni komad mesa. Citiraj:
Sol, papar, maslac, voda, bijelo vino, sok od mesa :D |
ja nisam baš nešto hodao po tim stejkhouse-ovima, ali me recimo mu razočarao kad sam naručio mix biftek/ramstek/puretina i dobio na tanjur trakice raznih stejkova u tanjuru... mogu samo jedan veliki, masni LOL reć na to.
da stvar bude bolja biftek je bio lagano i žilav što bi reklo da su ga narezali prije i onda na vatru - :metak_u_čelo: sa druge strane prilično sam redoviti gost u stejkhouse opatiji jer tamo znaju sa mesom. što se umaka tiče, probaj malo limuna kapnut umjesto vode + nećeš "ubit" šmek vina... meni je to mrak. |
Citiraj:
Da imaš bolji forić mislim da bi morao mjenjat profesiju :D. Khm, samo da se zna ova pizza gore je podigla sve standarde na sasvim drugi nivo(anril). Bojim se pravit doma više jer ovo je nedostižno. Analogija: super saiyan2 je amejzing, al ono gore je Broly :P |
Žena već 15 minuta peče palačinke, a na tanjuru niti jedne. :p
|
Citiraj:
Ja rješio danas ostatak patkice:) |
Za laganu večericu par domaćih kobasa, restani krumpač i šalica ajvara s jednom skosanom Scotch Bonnet. Nekaj me grije u želucu...:goood: Za desert Staropramen.
|
|
|
Citiraj:
|
Ako nisam dosadan, veceras je tekma, znaci pizza. :zdero::D
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 04:16. |