PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Žderonje (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=5006)

listerstorm 20.11.2011. 00:26

Citiraj:

Autor panoramix (Post 2029467)
Radio sam ih po receptu sa nekog bloga, pisanog po "domacu Istrijansku" i ispale su odlicno. Ostatak sam objesio da se suse ( prvi puta radim kobasice bez dima ) i nadam se da ce kroz neko vrijeme dobiti onu bijelu plemenitu plijesan na povrsini. :goood:

evo link : http://kobasice.blog.hr/

Vidjeh nešto slično u Intersparu (istarska kobasica s plijesni). Cijena ko beljski kulin.:)

Jel probo ko dimljenu puretinu (batak + nadbatak)?

Meni fenomenalno.

Citiraj:

Autor panoramix (Post 2029467)
radim kobasice bez dima

Uh, u najboljem slučaju, ovo je opomena pred isključenje u mom kraju.:D

Amdejac 20.11.2011. 00:45

Citiraj:

Autor listerstorm (Post 2029516)
......
U najboljem slučaju, ovo je opomena pred isključenje u mom kraju.:D

Istrani u pravilu ne dime.
Poznati istarski pršut se ne dimi i to nije nikakva novost.
Meni osobno puno bolji od dalmatinskog.
Redosljed:
1. Šunka mješane svinje iz Lonjskog polja
2. Ostale domaće šunke
3. Istarski pršut
4. Dalmatinski pršut

listerstorm 20.11.2011. 01:29

full se slažem

Sa starim sam uvijek sudjelovao u pravoj slavonskoj svinjokolji (od izvlačenja kapitalca sajlom iz svinjca - zvuk nije za svakoga - do klanja bez uporabe kojekakvih pištolja:) - išla je i zanimljiva priča da su se stari i susjed jednom precijenili pa su loše zaklano svinče dvaput klali jer se ustalo nakon prvog puta:D). Nakon toga šurenje u vreloj vodi i skidanje dlaka (usput, pečenu krv nisam baš volio) prije stavljanja na vješala. Tu ide najveseliji dio. Stari zagrabi u utrobu a ja ispod držim korito i pred nos mi pljusnu iznutrice i sva ona crijeva (koja baš i nisu bila prazna).

Zapravo, ženski je dio podnio najveći teret (ispiranje crijeva OMFG).

Jedino mi bed bio što sam uvijek ja operirao mehaničkom mašinom za mljevenje mesa za kobase i kulin (starijom od moje bake jer ko je vidio struju na svinjokolji).Nikad kraja jer nismo ništa ostavljali za zamrzivač.
A "obarine" (jezik, obrazi i ostalo) žestoko posoljene sa kiselom paprikom su mi najdraži dio prije mljevenja za krvavice (naravno i džigerice s češnjakom).

A čvarci, pa to je bio užitak miješati sa veslom od nekog većeg čamca.

Uglavnom, ne mogu mjerit našu šunku s pršutom. Šunke i plećke prvo debelo nasolimo i ostavimo u plastičnim buradima da se izvuče krv. Poslije toga u salamuru a nakon toga u pušnicu. Bude mekša, svježija, žilavija a režemo ju na "debelo" za razliku od pršuta.

Al taj miris dima. To nijedan pršut nema.:)

Pupo 20.11.2011. 09:11

Da, istrani ne dime, samo panorama nije u istri već u zagrebu. Mogao bi imati problema sa mirisom crijeva kad osuši kobasice, ako je osjetljiv na njega.

panoramix 20.11.2011. 09:22

Citiraj:

Autor Pupo (Post 2029567)
Da, istrani ne dime, samo panorama nije u istri već u zagrebu. Mogao bi imati problema sa mirisom crijeva kad osuši kobasice, ako je osjetljiv na njega.

Je, istina je ovo sa Zagrebom, no prije par godina sam dimio u Zagorju ( kao i obično ) desetak kila kobasica, pa su neki primjerci zbog gužve u tadašnjoj maloj pušnici, ostali gotovo nepodimljeni. Nakon sušenja, upravo na njima se razvila fina bijela plijesan i imale su odličan okus. Izvana su izgledale kao Gavrilovićeva zimska. Upravo je ta bijela plijesan zaslužna za dobar miris crijeva izvana a jamačno utječe i na fermentaciju i okus nadjeva.

riceburner 20.11.2011. 10:21

Citiraj:

Autor AMD (Post 2029515)
Dolazi sezona sušenja mesa i špeka pa sam i ja danas u pac stavio 20 kg špeka.
Recept za pac nije tajna i koristim ga godinama.

nadam se da imas drvenu kacu za pacanje:stoopid::rtfm:

moja pokojna baka je skoro zatukla starog:D:care: kad htel det meso pacat u plasticnu kacu :nono:

Amdejac 20.11.2011. 10:48

Citiraj:

Autor riceburner (Post 2029583)
nadam se da imas drvenu kacu za pacanje:stoopid::rtfm:

moja pokojna baka je skoro zatukla starog:D:care: kad htel det meso pacat u plasticnu kacu :nono:

Drvene kace su stvar prošlosti.
Prije 100 godina nitko nije niti čuo za inox, a kamoli da je mogao zamisliti da će vino stajati u metalnim bačvama. U podrumima u kojima će klima uređaj održavati temperaturu i sl.
Danas postoje plastične kace (HDP) koje imaju certifikat da se u jima može držati hrana.

Pupo 20.11.2011. 10:53

Što se mene tiče, jedino rakija mora ići u drvenu bačvu i zna se koliko dugo. Ostalo ne :D

EDIT:

Kuhano pile, i pileća juha, pomfri, ajvar, krastavci :)

riceburner 20.11.2011. 14:08

Citiraj:

Autor AMD (Post 2029595)
Drvene kace su stvar prošlosti.
Prije 100 godina nitko nije niti čuo za inox, a kamoli da je mogao zamisliti da će vino stajati u metalnim bačvama. U podrumima u kojima će klima uređaj održavati temperaturu i sl.
Danas postoje plastične kace (HDP) koje imaju certifikat da se u jima može držati hrana.

nije opce stvar u certifikatima nego šmeku :rtfm:

Jelc 20.11.2011. 14:12

Ubil bum se danas ko zadnji sacpra:D
Patka, mlinci i šalata od friškog crvenog zelja:nuts:

Halos 20.11.2011. 14:33

Citiraj:

Autor Jelc (Post 2029718)
Ubil bum se danas ko zadnji sacpra:D
Patka, mlinci i šalata od friškog crvenog zelja:nuts:

A vele da je kriza :D

khm khm (da mi je bolji fotić...)
Pohrani.com Pohrani.com
Pohrani.com Pohrani.com Pohrani.com

Jelc 20.11.2011. 14:37

Citiraj:

Autor Halos (Post 2029740)

A gle-za 29 po kili se itekak isplati:)

A mlinci ili krumpač u masti koju pusti je čisti sex:D

Amdejac 20.11.2011. 14:41

Citiraj:

Autor riceburner (Post 2029714)
nije opce stvar u certifikatima nego šmeku :rtfm:

Moš si mislit kakav šmek ima meso u kaci u kojoj se je prošle godine kiselilo zelje.
K'o da se netko sijeća u kojoj se je kaci pacalo meso, a u kojo kiselilo zelje ili repa. A pogotovo ako još imaš kace za vino.
Pa neću imat kacu od 50 litara za tri tjedna pacanja mesa i čuvat ju negdje 49 tjedana da mi smeta.
Šmek mesu nedaje kaca nego kakav je pac, koliko se dimi, sa kakvim dimom i sa kakvim drvima i koliko se je vjetrio.

riceburner 20.11.2011. 15:01

Citiraj:

Autor AMD (Post 2029747)
Moš si mislit kakav šmek ima meso u kaci u kojoj se je prošle godine kiselilo zelje.
K'o da se netko sijeća u kojoj se je kaci pacalo meso, a u kojo kiselilo zelje ili repa. A pogotovo ako još imaš kace za vino.
Pa neću imat kacu od 50 litara za tri tjedna pacanja mesa i čuvat ju negdje 49 tjedana da mi smeta.
Šmek mesu nedaje kaca nego kakav je pac, koliko se dimi, sa kakvim dimom i sa kakvim drvima i koliko se je vjetrio.

pih, mi smo bili hohstaplerska familija, imali extra kacu za sve :P
piljevina i drva su se probrano skupljali i susili na posebnom mestu za dim, a na tavanu je bilo extra mesto di ne dolaze sunceve zrake, ima dovljno i ne previse propuha :chears:

Amdejac 20.11.2011. 16:58

Citiraj:

Autor riceburner (Post 2029761)
..., a na tavanu je bilo extra mesto di ne dolaze sunceve zrake, ima dovljno i ne previse propuha :chears:

Znači tu je završio Gregor iz Tele2. Daleko od pogleda susjeda. :D

Ammy 20.11.2011. 17:18

Picekova juhica, pohano bijelo meso i pohana vratina, rizi-bizi.

Donjela mi susjeda domaće kukuruzno brašno od domaćeg bijelog kukuruza, doma mljeveno :goood: Zamjesila sam kruh. :D

nino 20.11.2011. 17:25

Gledam ženicu kako mi fino pece palacinke. Nadjev je domaci pekmez od sljiva. :zdero:

Ammy 20.11.2011. 17:29

Citiraj:

Autor nino (Post 2029874)
Gledam ženicu kako mi fino pece palacinke. Nadjev je domaci pekmez od sljiva. :zdero:

I ja si razmišljam da idem peč palačinke :goood:

Edit:
Ipak ništa od palačinka danas :(

syss 20.11.2011. 22:41

baš me maltretirao ostatak teriyaki umaka + još extra povrća: poriluk, patliđan, mrkvica, limunov sok, poriluk za dinstanje, đumbir, ljubičasti luk, crvena paprika.

desno je napacani ramstek i pureći medaljoni.

probao ove premium valjuške i odlični su sa umakom nakon pečenja stejka.

Pohrani.com

Pohrani.com

Pohrani.com

inače nakon svih prostudiranih i par isprobanih načina za dobro pečenje stejka uhvatio sam ovaj način:

- stejk dobrano napapriti sa mljevenim paprom, utisnuti papar sa obje strane
- ubaciti ulja preko njega i ja dodam malo biske poželjno to sve obaviti par sati prije, vjerujem da bi 24h bilo još i bolje, ne pretjerivati ukoliko stejk nije u potpunosti prekriven uljem
- izvaditi stejk minimalno 40-60min van frižidera da dođe na sobnu temperaturu kako bi izbjegli hladnu sredinu
- grill tavu sa debelim dnom (koja je iduća investicija) grijati solo minimalno 5min na najjačem plamenu kojeg imate
- dodati ulje i čekati da se ulje lagano počne dimiti
- stejk nasoliti tik prije stavljanja na tavu za neki prosječan komad kojeg možete kupiti kod nas (između 200 i 400g) držati između 2 i 3 minute sa svake strane
- ubrzo nakon okretanja na drugu stranu staviti par finih komada maslaca oko stejka da se sve fino rastopi
- izvaditi stejk van sa vrućom stranom dolje i sa par žlica umaka preliti "hladnu" stranu
- ostaviti ga vani minimalno 10-20min minuta da odleži

BITNO - stejk NIKADA ne bosti vilicom pri okretanju, nego koristiti ISKLJUČIVO hvataljku/kuharsku pincetu, jer ako nedobog probijete vilicom glaziranu stranu, odu sokovi van i generalno sve u vražju mater.

ovako pripremljen stejk može imho konkurirati najboljim stejkhouse-ovima u zg ;)

gore sam spomenuo umak... znači ostalo vam je prilično velika količina lagano smeđeg umaka od pečenja (od maslaca naravno) i onda nutra dec-deciipo vina da se deglazira tava, a prije nego što vino ispari sok od pola/cijelog limuna (ovisno ako hoćete malo kiselkast okus vs. poluraw stejk) i polako stavljati malo po malo vrhnja za kuhanje i dobro mješati kako se ne bi zgrudalo + dosta soli i ponešto papra.

ako ste bolji umak probali od jednostavnijih sastojaka, ja se povlačim sa teme :D

riceburner 21.11.2011. 07:57

Citiraj:

Autor AMD (Post 2029863)
Znači tu je završio Gregor iz Tele2. Daleko od pogleda susjeda. :D

neznam ja nista :fiju:

Roberto 21.11.2011. 09:51

Citiraj:

Autor syss (Post 2030162)

ovako pripremljen stejk može imho konkurirati najboljim stejkhouse-ovima u zg ;)

Izgleda super na slikama, pa ti i vjerujem da je dobar :)
Inače, mene u našim steak house restoranima odresci nisu oduševili, više volim napraviti ga sam doma. A da ne velim da masno naplaćuju taj žilavi i loše pripremljeni komad mesa.

Citiraj:

ako ste bolji umak probali od jednostavnijih sastojaka, ja se povlačim sa teme :D
Čelenđ eksepted :D

Sol, papar, maslac, voda, bijelo vino, sok od mesa :D

syss 21.11.2011. 10:33

ja nisam baš nešto hodao po tim stejkhouse-ovima, ali me recimo mu razočarao kad sam naručio mix biftek/ramstek/puretina i dobio na tanjur trakice raznih stejkova u tanjuru... mogu samo jedan veliki, masni LOL reć na to.

da stvar bude bolja biftek je bio lagano i žilav što bi reklo da su ga narezali prije i onda na vatru - :metak_u_čelo:

sa druge strane prilično sam redoviti gost u stejkhouse opatiji jer tamo znaju sa mesom.

što se umaka tiče, probaj malo limuna kapnut umjesto vode + nećeš "ubit" šmek vina... meni je to mrak.

LTOP 21.11.2011. 15:27

Citiraj:

Autor Halos (Post 2029740)
http://www.pohrani.com/t/3D/wh/22ReA...1119184006.jpg
khm khm (da mi je bolji fotić...)

Da imaš bolji forić mislim da bi morao mjenjat profesiju :D.

Khm, samo da se zna ova pizza gore je podigla sve standarde na sasvim drugi nivo(anril). Bojim se pravit doma više jer ovo je nedostižno.

Analogija: super saiyan2 je amejzing, al ono gore je Broly :P

Amdejac 21.11.2011. 20:16

Žena već 15 minuta peče palačinke, a na tanjuru niti jedne. :p

Jelc 21.11.2011. 20:55

Citiraj:

Autor AMD (Post 2030932)
Žena već 15 minuta peče palačinke, a na tanjuru niti jedne. :p

Đ.M.:D

Ja rješio danas ostatak patkice:)

panoramix 21.11.2011. 21:02

Za laganu večericu par domaćih kobasa, restani krumpač i šalica ajvara s jednom skosanom Scotch Bonnet. Nekaj me grije u želucu...:goood: Za desert Staropramen.

Ammy 21.11.2011. 21:25

ČČ :D (činkice s čokoladom)

Pohrani.com

Amdejac 21.11.2011. 21:34

Citiraj:

Autor Ammy (Post 2031001)
ČČ :D (činkice s čokoladom)

Pohrani.com

Bio sam dobar i ostavio posljednju za snimanje. :D

riceburner 21.11.2011. 21:38

Citiraj:

Autor panoramix (Post 2030978)
Za laganu večericu par domaćih kobasa, restani krumpač i šalica ajvara s jednom skosanom Scotch Bonnet. Nekaj me grije u želucu...:goood: Za desert Staropramen.

moja zenica je u brnu poslovno, stize mi origigi staropramen i kozel :fiju::fiju::fiju:

nino 22.11.2011. 08:28

Ako nisam dosadan, veceras je tekma, znaci pizza. :zdero::D

Sva vremena su GMT +2. Sada je 04:16.