PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Žderonje (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=5006)

panda505 15.10.2011. 19:27

Grah!

(sa puno drugih dodataka :D)

panoramix 15.10.2011. 19:30

Citiraj:

Autor Ammy (Post 2000391)
Jesam, neka rebrica suha i malo špeka....se to podrazumjeva, ne? :D

Kaj nevoliš zelje???? Sutra sam mislila radit krpice sa zeljem, ali to za sebe, bolja polovica to ne jede.....

Dapače! Moja drugarica radi najbolje prisiljeno zelje na svijetu, pa obično pojedem 3 tanjura. Suhoga mora biti nutra da bar zamiriši. Baš sam danas pričal s tvojim plavcem oko zelja i sjemenki za vrt. Dođem drugi tjedan po neki alat pa to sjemenje onda donesem.

Jelc 15.10.2011. 21:40

Citiraj:

Autor Ammy (Post 2000391)
Jesam, neka rebrica suha i malo špeka....se to podrazumjeva, ne? :D

Kaj nevoliš zelje???? Sutra sam mislila radit krpice sa zeljem, ali to za sebe, bolja polovica to ne jede.....

Jedem zelje u svim kombinacijama osim takvo sa paradajzom:D

panoramix 15.10.2011. 22:37

Nije mi vrag dal mira, kupil staru kokicu nesilicu i složil sam dobru juhicu za ručak. Kad se koka ohladila, ocubal sam svo meso i kožice, sve u mikser i složil uz dodatak začina, finu paštetu. Upravo namazal dvije šnite uz Staročeško pivo...

Jelc 15.10.2011. 22:54

Bar znaš kaj ti je u pašteti:D

panoramix 15.10.2011. 23:01

Citiraj:

Autor Jelc (Post 2000512)
Bar znaš kaj ti je u pašteti:D

Zato se drugi tjedan bacam na paštetu od junećih jetrica. Uvijek je dobro imat nekaj za namazat, kad prisvira u drobu..:D
Sutra : carsko sa krumpačem u pećnici, dinstano crveno zelje s kimlom, vinom i češnjakom.

syss 16.10.2011. 01:39

daj mi malo o tom dinstanom crvenom zelju ;)

matori gade prisiljeno zelje je jedna od blagodati življenja na ovoj planeti, tako da tišinu molim :D

panoramix 16.10.2011. 07:11

Citiraj:

Autor syss (Post 2000568)
daj mi malo o tom dinstanom crvenom zelju ;)

:D

Na ulju zdinstas postenu glavicu luka da zazuti, posipas sa 1 malom zlicom secera. Prethodno narezano c. zelje na tanje rezance od 1 cm bacis na taj luk, posolis i dodas mljevenog kimla ili u zrnu po zelji, ( ja stavim koliko i secera ) i sitno kosana tri reznja cesnjaka. Dinstas uz mijesanje dok zelje ne pusti dovoljno soka a onda poklopis i vatru na lagano. Povremeno promijesati bez podlijevanja. Kad je dinstano i kad se pocne lagano loviti za dno posude, podlij sa deci-dva crnog vina i pusti da se pokuha. Ide fino uz perad.
Kvaka je u prekrasnoj boji a okus ( sweet & sour ) mozes balansirati kolicinom secera i vina.

Jelc 16.10.2011. 14:58

Danas klasika-pohanci, pire, kisela paprika filana zeljem...

PriŽderala mi se opako ajnpren juha, brijem da bi je sutra mogel napravit-samo da posušim današnji kruh narezan na kockice i da vidiš veselja:D

nino 16.10.2011. 15:06

Kod mene bolonjez. :D

Ammy 16.10.2011. 17:41

Krem juha od tikvica, pečeno meso i krumpir, krpice sa zeljem.

Pošto je danas poseban dan, onda je tu naravno desert :D

syss 17.10.2011. 09:32

Citiraj:

Autor panoramix (Post 2000581)
Na ulju zdinstas postenu glavicu luka da zazuti, posipas sa 1 malom zlicom secera. Prethodno narezano c. zelje na tanje rezance od 1 cm bacis na taj luk, posolis i dodas mljevenog kimla ili u zrnu po zelji, ( ja stavim koliko i secera ) i sitno kosana tri reznja cesnjaka. Dinstas uz mijesanje dok zelje ne pusti dovoljno soka a onda poklopis i vatru na lagano. Povremeno promijesati bez podlijevanja. Kad je dinstano i kad se pocne lagano loviti za dno posude, podlij sa deci-dva crnog vina i pusti da se pokuha. Ide fino uz perad.
Kvaka je u prekrasnoj boji a okus ( sweet & sour ) mozes balansirati kolicinom secera i vina.

zahvaljujem, zvuči korektno ;)

Roberto 17.10.2011. 11:09

Citiraj:

Autor Ammy (Post 2000883)
Krem juha od tikvica, pečeno meso i krumpir, krpice sa zeljem.

Pošto je danas poseban dan, onda je tu naravno desert :D

Krem juha mi je ovogodišnje otkriće, priej ju nisam baš volio jesti.
Sad prvo popržim na luku tikvice i mrkvu, onda sve skupa smiksam u blenderu, vratim natrag, dodam začina, vrhnja za kuhanje i češnjaka i to je to :)
Prefino.

Citiraj:

Autor panoramix (Post 2000581)

Ovo bi valjda funkcioniralo i s bijelim? Bum probal danas popodne :D

Amdejac 17.10.2011. 11:27

Citiraj:

Autor Roberto (Post 2001368)
Krem juha mi je ovogodišnje otkriće, priej ju nisam baš volio jesti.
Sad prvo popržim na luku tikvice i mrkvu, onda sve skupa smiksam u blenderu, vratim natrag, dodam začina, vrhnja za kuhanje i češnjaka i to je to :)
Prefino.

Mi smo jučer radili po ovom receptu, ali sa manje vode i bez limunovog soka.
Kad se posluži u tanjur staviti par komada očišćenih bučinih koščica. Nije loše i malo ih prepržiti tko voli jaču aromu. Na kraju odozgora lagano pokapati sa bučinim uljem.

panoramix 17.10.2011. 12:03

[QUOTE

Ovo bi valjda funkcioniralo i s bijelim? Bum probal danas popodne :D[/QUOTE]

Ovisi o vrsti zelja, trebalo bi kupiti ono okruglo i tvrdo iz dućana. Crveno ispadne dobro upravo zato kaj je tvrdo. Moje zelje iz vrta je bijelo i mekano pa bi se jamačno raspalo.

Mad_Duke 17.10.2011. 12:12

Citiraj:

Autor AMD (Post 2001382)
Mi smo jučer radili po ovom receptu, ali sa manje vode i bez limunovog soka.
Kad se posluži u tanjur staviti par komada očišćenih bučinih koščica. Nije loše i malo ih prepržiti tko voli jaču aromu. Na kraju odozgora lagano pokapati sa bučinim uljem.

Joj, ja obožavam sve vrste tih više krem gušćih juha. Što od gljiva, što zelenih. Mljac. Ovo mi je valjda najbolje kaj se može od tih tikvica napravit :P hehe (uz ražnjiće sa kruhom, tikvicama, oslićem...)

Amdejac 17.10.2011. 12:20

@Panorama
Doma sam cijeli tjedan, ali žena veli da dojdeš čim prije dok još ima kolača. :D

panoramix 17.10.2011. 13:12

Jedan recept za ljubitelje zelja : Štrudla na način Kaj su jeli naši stari

Za 6 kora za štrudlu ( one deblje, tzv. za bućnicu )

Veliku glavicu običnog zelja narezati na sitno, posoliti, dobro promiješati i ostaviti sa strane. Dvije glavice luka prodinstati do smeđe boje i ubaciti 30 dag faširanoga, prodinstati 10 minuta.

Prethodno nasoljeno zelje stisnuti rukama da se ocijedi suvišak tekućine, staviti u drugu posudu i nauljiti s 1 dl ulja. Rasporediti u pleh iz pećnice i peći na 150-170 C dok ne posmeđi ( svakako promiješati nekoliko puta ).
Prebaciti tako ispečeno zelje u drugu posudu, dodati dinstano faširano, obilno pobiberiti ili začiniti čilijem, dosoliti po potrebi i promiješati.
Gotovu masu zarolati u kore za štrudlu, nauljiti pleh a kore izvana i peći na 180 desetak minuta, tj. dok kore ne dobiju željenu zlatnu boju. Servirati uz pivo !
Dodatak sitno kosanog špeka u faširano ne smeta...:goood:

Roberto 18.10.2011. 12:05

Ipak sam se jučer odlučio na pureća prsa koja sam imao u friđu. Začinio ih nedavno nabavljenom cajun mješavinom začina, popržio, zalio vrhnjem za kuhanje i dodao češnjaka, a uz to pire krumpir i zelje na salatu.

Danas bi mogao bolonjez, makar mi se opet pizza mota po glavi :D

panoramix 18.10.2011. 13:20

Citiraj:

Autor Roberto (Post 2002438)
Ipak sam se jučer odlučio na pureća prsa koja sam imao u friđu. Začinio ih nedavno nabavljenom cajun mješavinom začina, popržio, zalio vrhnjem za kuhanje i dodao češnjaka, a uz to pire krumpir i zelje na salatu.

Danas bi mogao bolonjez, makar mi se opet pizza mota po glavi :D

Slično sam i ja danas radil, samo kaj su umjesto prsa bili iskošteni zabatci a da ne bi smršavil, dodal sam u umak i 5-6 listića sira za toast da se fino rastopi. Final touch : malo origana i kosanog peršina po vrhu a unutra još 0,3 dl bijelog vina...:goood:

Jelc 18.10.2011. 13:21

Danas dinstano kiselo zelje i krvavice:nuts:

syss 18.10.2011. 13:27

užina... mmmm :D

Pohrani.com

lutherus 18.10.2011. 13:31

dinstana repa, buncek a za juhu juha od hajdine kaše. ukratko današnji ručak.

Amdejac 18.10.2011. 13:34

@Panorama
Probal sam jučer one sušene ljute kanadske i uopće nisu ljute. Probala je i žena i isto nije bilo ljutine. Pojeli smo oko pola centimetra od vrha.
Danas sam im izvadio koštice i samljeo u ručnom melinčeku za kavu u fini prah. Gurnuo prst u prah pa u usta da probam. Opekao sam si jezik i usnicu. Na usnici mi je stajao plik pola sata. :D
Sad se bojim kak će biti ona Mađarica i Jolokia naga iduće godine.

Ammy 18.10.2011. 16:43

Danas me muž iznenadio ručkom...čevapi i pomfit, uz dodatak majoneze, senfa i kečapa :goood:

MAGARAC 18.10.2011. 17:00

Ja danas ubio grah sa kobasom na Rudeskoj. Skup je 30kn ali kobasica je fina a u prilogu se dobiju ljuti feferoni, senf i slata od zelja i dve vrste kruha. Grah je srednja zalost ali ok. Sve u svemu nije lose. Ubio to oko 11 i do navecer sam miran..

Najjaci gableci su mi jos uvijek u Cehima, kod Odre. Turopoljska klet. Rupa ali grah(porcija je 2 i pol tanjura) ili buncek sa restanim i zeljem su im savrsenstvo..

panoramix 18.10.2011. 20:04

Citiraj:

Autor AMD (Post 2002557)
@Panorama
Probal sam jučer one sušene ljute kanadske i uopće nisu ljute. Probala je i žena i isto nije bilo ljutine. Pojeli smo oko pola centimetra od vrha.
Danas sam im izvadio koštice i samljeo u ručnom melinčeku za kavu u fini prah. Gurnuo prst u prah pa u usta da probam. Opekao sam si jezik i usnicu. Na usnici mi je stajao plik pola sata. :D
Sad se bojim kak će biti ona Mađarica i Jolokia naga iduće godine.

Sva ljutina paprike nalazi se u tzv. sjemenoj loži, pregradi koja dijeli papriku iznutra na segmente i na njoj se drže sjemenke. Ta sjemena loža u pravilu nikad ne ide skroz do vrha paprike tako da se može dogoditi da kušaš s vrha i nije uopće ljuto. Ostatak znaš iz prakse :D

Mađarica nije tak ljuta, otprilike kao ona iz dućana.

ps. baka je mrknula kolače a likeri su degustirani i drugarica kaže da je onaj svjetlosmeđi od jaja. ja ne mogu skužit. Sve u svemu jako fino.

Amdejac 18.10.2011. 21:24

Kad mi se gospođa vrati sa "ajrobika" bude ti rekla od čega je i dala recept.

Ammy 18.10.2011. 22:14

Citiraj:

Autor panoramix (Post 2002922)
ps. baka je mrknula kolače a likeri su degustirani i drugarica kaže da je onaj svjetlosmeđi od jaja. ja ne mogu skužit. Sve u svemu jako fino.

Ma koja jaja, od bronhi bonbona :roller:

Jelc 18.10.2011. 23:11

Curi njonja, oči peku...sad bi mi sjela domaća juhica ko budali šamar:D

Sva vremena su GMT +2. Sada je 11:11.