![]() |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Originally,*10nm*was*intended*to ship by 2016, following delays to the company's 14nm process.*Intel*has since been forced to push the date back multiple times
It’s worth noting that on this 2014 diagram, Intel has 14nm listed as a 2014 technology, while 10nm is listed as a 2016 technology. https://www.anandtech.com/show/13405...-dive-review/2 A za 2020 na desktopu planiraju još jednu turu 14nm... |
Citiraj:
|
Pitao sam za yieldove.
|
Ha čuj, dok za mobilne rade 10nm (manja površina čipova i niži clockovi), a za desktop još uvijek ne - nije li stvar očita?
|
Mislim da se u pozadini krije ograničenje 7nm tehnologije, čak ni AMD nije uspio povisiti radnu frekvenciju koliko smo svi očekivali, 5 GHz je izgleda još uvijek limit za klasična hlađenja. Možemo samo pretpostavljati da Intel pokušava napraviti veći skok u performansama kako bi s novom tehnologijom ipak barem održao trenutnu poziciju na tržištu.
|
Pa to je da. IPC napredak im nije toliko značajan da anulira izvjestan pad clocka na novim nodeovima.
|
|
Bilo je linkano od strane kopije na prethodnoj stranici:) i daleko od toga da se osporava Intelova zarada. Iz tog izvještaja se i razvila rasprava o njihovim 10nm mogućnostima, koje se (i nakon svih ovih godina) nastoje prikazati u što boljem svjetlu, mada realno nemaju ništa konkretno. Da imaju, ne bi dopustili AMD-u da uzima i tih par %, a kamoli da čekaju da im ga smjeste kad za to bude vrijeme. Plasirali budu 10nm(+) mobilne i server modele u taman tolkim količinama da mogu reći da su opet najbolji u svim segmentima, mada tih 10nm(+) nema veze s onim kaj je orginalno zacrtano, a do onda budu (valjda) već nekak izdržali (1 - 2) do izlaska svoje 7nm verzije.
|
Intel Core i9-10980XE Reviewed: Strong Performance, but Can It Beat AMD's Ryzen 9 3950X?
https://www.tomshardware.com/news/in...er-3000-series ... Ako je po ovom, baš i nema puno šanse protiv R9-3950X...:))) |
To je HEDT platforma, pravo pitanje je ima li šanse protiv threadrippera...
|
24-core TR 3960X bude stavil točku na i, ako R9 3950X dodatno smanji ionak ne baš preveliku razliku u odnosu na i9-10980XE.:)
|
Jel se znaju otprilike cijene te 10te serije?
|
Citiraj:
https://www.cnet.com/news/intel-dram...-gaming-chips/ https://ark.intel.com/content/www/us...-3-00-ghz.html |
According to Intel ...10nm product era has begun, 7nm on track:kafa:
Citiraj:
|
GPU bi svakako trebale biti na 10nm
|
|
Cek cek, jel se to meni smao cini ili ovi novi intelovi 109xxx idu na sadasnje socket 2066 ploce (x299) ? Jel moguce da je intel zadrzo socket kroz dvije generacije, mora biti neka kvaka :)?
|
Idu na stare uz BIOS/UEFI flash, ali imaš i nove verzije X299 ploča, pa kak kome paše. BTW ploča za tebe.:):D
|
Citiraj:
Uzeo sam "normalnu" x299 Sage sa 7 slotova tako da 4 grafe vec rade na njoj :). Da mi je bilo dovoljno sa 5 slotova isao bi na TR4 socket ali nazalost oni uopce nemaju ploca sa vise od 5 slotova :(. Ali ono stvarno iznenadjenje od Intela da mi na ploci radi serija 7, serija 9 i sad serija 10 procesora, opako ih AMD stisnuo :). Citiraj:
|
Lako za PCI-E slotove kad imaš LGA-3647 socket.:):D Zajebancija s moje strane, ali kaj se WS ploča općenito tiče, ne kužim ko AMD društvu brani PLX čipovlje, pa da budu u rangu s Intel modelima.
Na taj način bi imali TR CPU s hrpom PCI-E staza za I/O + NVMe diskove i PLX čipove za mnoštvo kartica. Izgleda da jebe lud zbunjenog u tom slučaju.:kafa: |
Jel netko ima kakav izvor da li ce ova nova Intel 109xxx serija izac u maloprodaji do kraja 2019.g?
Googlam ali nista konkretno ne nalazim a koliko se sjecam obecavali su da ce bit do kraja godine kad su ga objavili. Sad neki muk odjednom...:stoopid: |
Mobilni procesori su vec izasli, a za desktop se uvijek pricalo nekad u 2020.
|
Neće. Q1 najranije
|
Aha,onda sam ja nesto krivo shvatio...Nije bas uobicajeno,barem mi se cini, da Intel objavi kompletnu liniju sa svim tehnicikim detaljima pogotovo sto su cak i MSRP izbacili a da izlazak bude tek nakon ispada mozda i pol godine.
Vidim da AMD je napokon napunio zalihe 3900x a mozda do kraja godine dojde i taj 3950x kao alternativa toj Intelovoj seriji |
Citiraj:
Srezali cijene 50%, pitam se zašto :-) |
To je HEDT platforma i neki tobože testovi su leakali i ranije. Mislim da Romula zanima desktop za smrtnike
|
|
Intel Rocket Lake-S desktop processor comes in core counts up to 8, Gen12 iGPU included
Citiraj:
|
A majke ti mile jesu zapeli. Nisu još izbacili ni 10 seriju, a već se spominje još jedan skylake derivat na 14nm i nakon toga. Koji je njima kuratz? Ako je zapelo sa 10nm nodeom nitko im ne brani da novu arhitekturu (ice lake/tiger lake) nabace na 14nm... S tim bi održali clock + narasao IPC. Nisam stručnjak, ali arhitektura ne može biti vezana uz specifičan node, a oni su u nekoj crnoj rupi kao da je...
|
E, to je ono kaj smo već pričali - nemaju ništa konkretno (mada pričaju svašta) - i sad izvađaju ovakve eskapade. 14nm u 2021., pa kud puklo, da puklo.
|
Ak niš barem bude novi čipset, novi socket i nove ploče :D
|
To sigurno:):D, samo se bojim kaj bude AMD napravil po pitanju cijena do onda kad Intel izda nekaj uistinu novo. Evo ih sad nakon ni pune tri godine i već su se nametnuli u svim segmentima.
Ovo kaj su Intel HEDT-u napravili s TR 3000 serijom je samo početak. Da ne bi do 2021. lagano kupovali precijenjeni AMD, jer ne budu imali pravu konkurenciju - ko Intel do 2017.:) |
Tak jasno. Ako se Intel ne trgne, razbahatit će se AMD pa opet bude loše za nas.
Mene više zanima koliko se taj 14nm Skylake uArch može musti i cjediti još. |
Izgleda da je zadnji voz za 14nm bila još prethodna, a kamoli aktualna serija, samo je tek sa Zen 2 sve skupa došlo do gadnog izražaja.
Clockani Core i9-10980XE nije ovaj put uspjel držati korak, a prije ih je to redovito katapultiralo. TR 3000 je jednostavno otišel u (za Intel) nepoznatom smjeru. |
Intel ostvaruje najbolje rezultate u povijesti tek nakon izlaska zen arhitektura zadnjih par godina (usprkos najavama DIY entuzijasta sa pcekspert foruma o katastrofi intela na retaileru mindfactory koji u globalnim okvirima ne čini ništa više do statističke greške).
Prevelik je R&D budget u pitanju, pa sam mišljenja da je samo pitanje vremena kada ćemo opet vidjeti nešto poput izlaska Core arhitekture. Inače, Intel je tvrtka orjentirana na budućnost izvan ograničenog i pomalo zastarjelog koncepta desktop rješenja (koja im trenutno i dalje donose najznačajnijiji dio prihoda) pa im dugoročni interesi uglavnom pokrivaju najlukrativnije segmente (server) i razvoj AI rješenja. "Buy Intel Stock Because It Dominates AI and Autonomous Driving, Analyst Says" https://www.barrons.com/articles/buy...ys-51554316155 "Intel and major car manufacturers set out safety standards for self-driving cars" https://www.siliconrepublic.com/mach...ehicles-safety "NVIDIA estimates its data center artificial intelligence TAM to reach $50 billion by 2023. This comprises HPC (high-performance computing), DLT (deep learning training), and DLI (deep learning inference). Intel estimates its DLT and DLI TAM to reach $46 billion in 2020. AMD has not released any TAM for deep learning, as it is more focused on gaining market share from Intel and NVIDIA. So, AMD does not have an artificial intelligence–focused chip." (imat će s vremenom no konkurencija je daleko). https://marketrealist.com/2019/08/ce...-intelligence/ |
Super za njih, ali ovdje pricamo o njihovim CPU-ovima za desktop, laptop i servere. A to sto oni imaju hrpu ostalih proizvoda je dobro za njih. Imaju nestasicu CPU-ova i nece se to rjesiti ni u skoroj buducnosti. Dell vec sad proziva Intel radi smanjene prodaje PC-a i manje zarade u Q4 od ocekivanog. Tako da nije stvar u tome da je potraznja jednostavno prevelika, vec su oni smanjili proizvodnju.
Kakva im korist od toliko milijardi kad 5 godina furaju jednu te istu arhitekturu. AMD je cak i sa uzasnim Bulldozerom napravio ogromna poboljsanja unutar 5 godina (Bulldozer do Excavator). |
Kad vidim upis buy xyz stock because ovo i ono onda znaš da je vrijeme da ih prodaješ.
Btw.bez obzira na fin.rezultate nece oni s ne konurentnim procevima moci držati ni servere na ovoj razini, dealovi ispod stola i plave kuverte nisu riješenje šroblems - tržište je polako pocelo gledati alternative i okretati se epycu, najteže je probiti led, nakon toga sve ide puno lakše i brže pogotovo kad je intel knockdownu |
Kamo sreće da smo i mi takvom knockdownu i da nam se slijevaju milijarde, dok AMD koji stvarno trenutno ima tehničku nadmoć skuplja mrvice...vrhnje valjda pokupi TSMC.
Intelov problem je kaj ne mogu naštancati koliko se traži, krenuli sad sa Samsungom, vjerojatno će se i udružiti da napadnu TSMC. A da desktop polako ali sigurno prelazi na margine kod kućnih korisnika, prelazi. Koristi će ga i dalje kućni poslovnjaci i dio gamera. Ostali su i zaboravili na isti. Definitvno treba tražiti druge oblike zarade. A ako Intel sad uz ovaj Epic ne izgubi barem 50% tržišta, onda ga ne bude izgubio nikada. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 19:36. |