PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Žderonje (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=5006)

Hamm 31.12.2010. 11:31

Ako je suditi prema onom videu ne radi se o čistoj kreramici neko o kombinaciji metal + keramika. Možda ipak ne puca. :p

Jelc 31.12.2010. 17:35

Došla i Nova a meni se ne jede baš ništa:stoopid:
Budem malo francuske i pu-ajceka i to je to...jedino se veselim kaj bu sutra sarmuljak:)

Fino se naŽderite i provedite:chears:

E da:D

Image Hosted by ImageShack.us

Hamm 31.12.2010. 19:24

Krmić, neke šnicle zamotane u štrucu ispunjene gljivama, grah salata, francuska salata i hvala bogu dragom pifkan! :D

Amdejac 31.12.2010. 19:36

Citiraj:

Autor panoramix (Post 1813712)
Jel' cijela oštrica od keramike il' je železo presvučeno tankim slojem ?

Nož je čista keramika, Cirkonijev oksid. Nikakvo željezo presvučeno keramikom iako postoje i takvi noževi.
http://en.wikipedia.org/wiki/Ceramic_knife

Ili ti zdravo seljački, nož je napravljen od bižuterije koja je oksidirala. :D Jer cirkonij koriste kao zamjenu za dijamante na prstenima, naušnicama, narukvicama.

panda505 31.12.2010. 19:47

Citiraj:

Autor AMD (Post 1814097)
Nož je čista keramika, Cirkonijev oksid. Nikakvo željezo presvučeno keramikom iako postoje i takvi noževi.

Ili ti zdravo seljački, nož je napravljen od bižuterije koja je oksidirala. :D Jer cirkonij koriste kao zamjenu za dijamante na prstenima, naušnicama, narukvicama.

Gledah jednom kod švaba doku o noževima bilo je i tog keramičkog (lik prerezo cijelu staklenu bocu s njime i nožu ništa, kaže da će uskoro to prevladavati tržištem :) )

Inače kod mene danas bilo pohane palačinke sa sirom i šunkom :D

fran123456 01.01.2011. 11:52

Citiraj:

Autor AMD (Post 1814097)

Koliko $ i gdje?

WraGG 01.01.2011. 12:15

Hoce li biti problema na carini ako narucim ovoga sa dealextreme? Jel se moze ovo kako ostriti, ili stvarno nema potrebe za time?

Inace, danas se u svrhe ciscenja od svega pojedenog zadnjih 7 dana, kod nas doma jede pura i lučnica. Smrdim na kilometar na bijeli luk :D

trouble 02.01.2011. 01:26

Ufff,gledam NBA i ameri rokaju reklame za fast food,grickalice i preloše aute,nit znaju oni kaj je auto,nit kaj je klopa koju mi balkanci koristimo za kasnonoćno grickanje
:D

Tatarac FTW!

Jelc 02.01.2011. 13:27

UJ, ovaj orahovac je živo zlo:)

Mazno jedan štamplek i poŽderao pol frižidera instantno...suhog mesa, kobasa, špeka, sira...grozno:D

trouble 02.01.2011. 15:33

Ja sam klepio tanjur i po sarme....izgleda da je stara nakuhala toga za cijelu diviziju.... gemišt lego uz to ko budali šamar.

Mad_Duke 02.01.2011. 15:39

Danas debrecinke, grah salata, riza. Ostatak bu završil na pizzi večeras.

Citiraj:

Autor Jelc (Post 1814853)
UJ, ovaj orahovac je živo zlo:)

Jojjjj, sad znam čega sam se napio na novu, ufff.

Jelc 02.01.2011. 15:42

Klasika od pirea i sarmuljka danas:nuts:

Đuka, to je za lijek a ne za lokanje-ja ga koristim umjesto tableta za čironju:D

Mad_Duke 02.01.2011. 15:47

A jebga. Žgara me lovila kaj god strpao u sebe na novu od žestice. (šteta, bile fine borovičke).

Tako da uz pifkana jedino kaj je išlo dolje je bio orahovac i gorki list :D

EDIT: Opa, slane srdele u frižideru. Mogla bi danas pasti neka viška pogača (modificirana) umjesto pizze).

Jelc 02.01.2011. 15:56

Ja ove godine idem sam napravit koju litricu-izvrsna stvar:)

Amdejac 02.01.2011. 16:07

Jel Panorama napravio Pivo pa da dojdemo na degustaciju.
Ili nek napiše recept pa da i sami isprobamo. :)

Jelc 02.01.2011. 16:14

Moš si mislit kak bu nas matori zval:D

Mad_Duke 02.01.2011. 16:16

Niš od pogače, pičim van danas. Bilo bi dobro da su đevojke javile prije nego sam potamanio valjda pol luka iz grah salate :D

panoramix 02.01.2011. 17:31

Citiraj:

Autor AMD (Post 1815025)
Jel Panorama napravio Pivo pa da dojdemo na degustaciju.
Ili nek napiše recept pa da i sami isprobamo. :)

Danas sam s pajdom flaširal cca. 20 litara i to sad mora stajati na sekundarnoj fermentaciji bar mjesec dana. Ak budu Ždere krajem mjeseca, rado ću donijeti uzorak na ocjenu okorjelih Žujaša.
Jučer sam popodne iz zayebancije skuhal 7 litara malcanog, tj. pivkana od djelomično poprženog slada. Sad fino kipi, a proba bu tek u veljači.

Kod kuhanja se držim njemačkog pivskog zakona ( Reinheitsgebot ) po kojem su dopuštene samo 4 sastojine : slad, hmelj, kvasac i voda.
Većina naših masovnih pivkana koristi i do 40 % kuruze u pripravi.
Trenutni izuzetak je Staročeško Zimsko pivo, vrhunski uradak iz male pivovare.

trouble 02.01.2011. 17:50

Malo tatarskog josh i ugledao u hodniku kup banana...pa sam jednu mazno :p

Đuka dal dobru ideju za pizzu večeras,nisam dugo :p

Šole 02.01.2011. 19:18

Piletina, sir, francuska i kolač :nuts:

Amdejac 02.01.2011. 19:45

Citiraj:

Autor panoramix (Post 1815099)
Danas sam s pajdom flaširal cca. 20 litara i to sad mora stajati na sekundarnoj fermentaciji bar mjesec dana. Ak budu Ždere krajem mjeseca, rado ću donijeti uzorak na ocjenu okorjelih Žujaša.
Jučer sam popodne iz zayebancije skuhal 7 litara malcanog, tj. pivkana od djelomično poprženog slada. Sad fino kipi, a proba bu tek u veljači.

Kod kuhanja se držim njemačkog pivskog zakona ( Reinheitsgebot ) po kojem su dopuštene samo 4 sastojine : slad, hmelj, kvasac i voda.
Većina naših masovnih pivkana koristi i do 40 % kuruze u pripravi.
Trenutni izuzetak je Staročeško Zimsko pivo, vrhunski uradak iz male pivovare.

Vode imam, slad bum sam napravil, a di si nabavio hmelj i pivski kvasac. Navodno onaj pivski kvasac iz DM-a nije dobar.
Kakav je hmelj iz biljne ljekarne za čaj?

panoramix 02.01.2011. 20:02

Citiraj:

Autor AMD (Post 1815172)
Vode imam, slad bum sam napravil, a di si nabavio hmelj i pivski kvasac. Navodno onaj pivski kvasac iz DM-a nije dobar.
Kakav je hmelj iz biljne ljekarne za čaj?

Nije baš lako napraviti slad, tj. treba prostora za razastiranje naklijalog ječma a i treba ga poslije osušiti ako nejdeš odmah u varenje piva.
Hmelj sam dobil od frenda a kvasac sam naručio s Ebaya : http://cgi.ebay.co.uk/Muntons-Active...item5641a1f07f

Kvasac iz DM-a je "mrtav" a hmelj iz ljekarne je "zluftan" tako da ništa od toga. Hmelj mora biti u obliku peleta ( komprimirani hmelj ) i pakiran u zaštitnu neprozirnu foliju da se spriječi gubitak arome i gorčine.

Ako nabaviš sve sastojke, rado ću napisati postupak po fazama.
Danas sam s frendom popil prvu pivicu iz runde od 16.12. i izuzetno sam zadovoljan, neusporedivo s komercijalnim pivicama iz dućana.

Ovak izgleda hmelj :http://www.pohrani.com/f/2i/13F/1tp9FlI1/pc161851.jpg

Jelc 03.01.2011. 21:35

Baš se spremam ubit francusku da se ne pokvari i ostatak odojka:)

syss 03.01.2011. 22:02

u mene isto valja ubiti francusku skupa sa starim prijateljem:

Pohrani.com

Jelc 04.01.2011. 11:54

Mislim da budem danas samo zvadil par sarmi, zelja, kobasa i špeka bez ikakvog priloga osim kruha i udri:D

Amdejac 06.01.2011. 15:14

@panoramix
Baš sam se zagrijal za proizvodnju domaće pive.
Ak' sve kupiš, koliko te ispadne litra pive. Mislim kvaliteta je neupitna, ali me opet okvirno interesira.
Di si kupio slad, ak' ga nisi radio sam.

panoramix 06.01.2011. 18:10

Citiraj:

Autor AMD (Post 1818212)
@panoramix
Ak' sve kupiš, koliko te ispadne litra pive. Mislim kvaliteta je neupitna, ali me opet okvirno interesira.

Slad : Ireks Aroma, vreća 50 kg = 369 kn, kvasac preko Ebaya, 2 x 6 g = s poštarinom 60 kn. Hmelj sam dobio na poklon a može se nabaviti u Gregurevcu ( kod Križevaca ) od proizvođača, mislim da ne bi trebao biti skuplji od 70 kn / kg.
Ak' uzmeš u obzir da za 20 l pivkana treba cca 5 kg slada, 3 g kvasca , 40 g hmelja, posuđe i struja/plin za kuhanje, nešto tehničke opreme i naprava za mjerenje, pivo ispadne jeftinije i bolje.
Najteže je čekanje da pivkan sazrije a da ne pootvaraš boce i popiješ...
Ako si spreman za proizvodnju nađemo se jednom kod Bake pa ću ti potanko objasniti sve detalje i trikove. :beer::beer::beer:

Evo ti jedan koristan link za početa k ; http://www.pivarstvo.info/forum/index.php

Bubba 06.01.2011. 18:11

Citiraj:

Autor AMD (Post 1818212)
@panoramix

@panoramix

Mene bi zanimalo sve sto i Pendrekliju :p (detaljna procedura s nabavkom), pa ako nije problem, slobodno se raspisi! :)

Win! :)

Amdejac 06.01.2011. 18:29

Tak sam si i ja nekak računal da bi litra ispala oko 3 kn.
Na pivarskom forumu sam već dosta toga pročitao.
Koliko dugo može stajati slad ako ga nakon otvaranja stavim u najlonsku vreću i dobro zatvorim. Usput koji slad si uzimao?
Da li si već flaširao i da li ćeš kod flaširanja stavljati običan šećer ili fruktozu?
Jedino me interesira kvasac. Da li si uzimao sa lager ili ale. Jer mi se nekako čini u ovo hladnije vrijeme bolje koristiti lager sa nižim vrelištem. Nebih morao grijati prostoriju na 20 stupnjeva već bi ju zgrijal na 14-15 za prvo vrenje.
Kasnije bih za odležavanje u flašam koristio frižider.

P.S.
Uvjek sam mislio da je napraviti pivu komplicirano, sad što više čitam postupak je jako sličan proizvodnji vina, a vino mogu napraviti i bez grožđa. :D

panoramix 06.01.2011. 18:44

Za zimsko doba je bolje raditi lager tj sa kvascima donjeg vrenja. Ja sam uzeo ovaj kvasac :

http://cgi.ebay.co.uk/Muntons-Active...item35af0cfd1a

@ Bubba : Na navedenom forumu sam već opisao postupak pod istim nickom a sirovine za početak možeš također nabaviti od vrlo susretljivih članova foruma.
U nama uvijek dragoj Deželi, u firmi Hmezad Žalec ( kod Celja ) može se kupovati više vrsta slada u pakovanju po 25 kg kao i hmelja.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:48.