![]() |
Ekipa, jedno (blesavo?) pitanje :D
Jel moguće da router MC7010 hvata 4G signal s jednog tornja i 5G n78 s drugog i radi agregaciju? Bazna stanica mi je doslovno preko puta zgrade, imam optički vidljivost s njom bez prepreka i 4G signal je na full jačini, dok 5G je li-la, slabo do medium kvalitete. Kada sam pogledao postavke 4G je spojen na eNB ID 350344, a 5G se spaja na baznu 1001172, PCI 700 (kada se na CM stavi HT i da prikazuje 5G NR tornjeve). Znam da taj toranj nije točno pozicioniran, znam da nije to pravi 5G NR i sl. stvari me ne zanimaju, nego samo ova pretpostavka: jel moguće da 5G agregira s tog udaljenijeg tornja? Jer ako ne agregira s njega nego s iste bazne kao i 4G, kako je onda signal tako loš? :stoopid: |
Moguće je, HT je to tako složio, neki 4G toranj služi kao anchor i ako je u blizini drugi toranj koji ima obješen N78, mob će sa drugog tornja u agregaciji dodati i njegov N78 band ako je u dometu
Osobno se u to uvjerio i u Ogulinu, mob mi se spoji na 4G toranj 2 km od mene na brdu a u agregaciji doda N78 sa jedinog tornja iz centra grada i stvar radi uredno |
Citiraj:
Jedino što ostaje kod njih da nije moguće raditi agregaciju 1+3+3+7+20 ako je B7 kao zasebna ćelija. Ili su i to mijenjali možda? Pošto jučer kao i ranijih dana nisam bio u mogućnosti to odraditi nikako... Može 1+3+3+20 ili npr. 1+3+7+20, ali 5CA nula bodova |
Citiraj:
Za HT 5CA na 4G-u sa B7 koji je na zasebnom eNB ID-u znam da radi Primjer na mobu kod HŽ glavnog kolodvora, radi 5CA sa tornja na Pošti, upravo kombinacija koju si ti napisao 1+3+3+7+20, B7 koji je zasebno na svom eNB ID-u plus drugi eNB ID sa ostalim 4G bandovima kada nije spojen na N78: https://i.ibb.co/cwQYH0T/tirkiz-HT-5-CA-mob.jpg Jesi probao na MC7010 staviti samo 4G mrežu i dal radi 5CA? Jel ti i prije radio 5CA na HT-u sa tim zasebnim B7 pa sada neće? |
Ljudi, jel ona scripta za zaključavanje frekvencije na MC801A radi samo na Chrome?
|
Citiraj:
Budem još ovih dana se igrao pa vidim jel možda do routera i njegovih mogućnosti mada mi MC801 nije brendiran, a ovaj drugi je Drei.At brendiran (i fali pola toga u meniju ;) ) Mislim, nije da mi je od životne važnosti, ali ako bih dobio veće brzine zašto ne iskoristiti puni potencijal opreme :D PS. Od vikenda sam na potezu oko Fažane-Pule pa ako netko od forumaša nema mogućnosti, a želio bi testirati MC801A ili MC7010 kak se ponaša na njihovoj lokaciji, nek mi se javi pa ponesem sa sobom. Voljan sam pomoći :) |
koji fw i verziju imas na mc7010? Ja imam sa satshopa, dna5_b14 trenutno. Bilo je uzasno, ali sada radi super stabilno. Iza cgnata sam, izgleda da mi je prosla godina od zahtjeva za micanjem haha
|
Citiraj:
Što se tiče CGNAT-a ubacio sam u njega privremeno novu Simpa karticu i isto je iza njega, nemam svoju vanjsku adresu niti sam ju tražio dok testiram... A ovo što si rekao da je radio nestabilno, u kojem smislu? Jel se blesirao, resetirao, gubio signal...? Čitao sam da je ekipa znala imati problema zbog napajanja, tak da sam razmišljao staviti noviji (bolji) PoE adapter i vidjeti kako se ponaša. Mada za ovo kratko vrijeme mi je bilo sve OK. |
Prvo je krepavao - mrtav webui i nema konekcije i tek rucni reboot vrati u normalu.
Onda je krenuo nekakve automatske restarte jer je kao nekakvi data monitor vidio da nema prometa 30-60 sekundi (vidljivo u logovima). Onda je bilo razdoblja dok je doslovce max konekcija bila 15min. Onda se vratio na cgnat i magicno sve u normalu, 481h uptime u ovom trenu :D Kako je na vrhu krova, jedino ga mogu rebootati i resetirati. Probao sam i poe switch koristiti - dok je bio nestabilan nije pomoglo. Sad je top, ali kak sam dosao do toga iskreno ne znam. |
1 privitaka
Nek me netko proba raspametit jer ne mogu odlučit.
https://www.zyxel.com/global/en/prod...cense-and-spec Ili https://www.gl-inet.com/products/gl-x3000/ Oboje su slični al različiti u isto vrijeme. Tko se kuži nek malo pogleda pa mi malo pomogne šta bi bilo pametnije za budućnost. Okružen sam sa sasvim dostupnim frekvencijama i n78. Popis mogućih CA agregacija u zipu za gl inet. Nije me volja oba kupit pa probat jer moram ih uzet iz De pa slat natrag. |
Na ovom linku imate sve chipsete koji su certificirani za rad unutar DT mreže te koji je zadnji FW testiran. Trebali bi imat full certification i HR za HT mrežu.
https://hardware.iot.telekom.com/Loa...0External.xlsx |
Citiraj:
|
Citiraj:
:goood: |
Imam simpa broj te kako dodat jos jednu uslugu u ht aplikaciju?
Prije si mogao imat vise brojeva na jednom profilu. Pisalo se o tome na forumu al ne mogu naci. |
Citiraj:
EDIT: Ili se ulogiraj na desktopu na https://moj.hrvatskitelekom.hr/ i gore klik na ikonu čovječuljka > Dodajte novu uslugu u Moj telekom al to ti opet radi prema OIB-u, ako nađe brojeve koji su registrirani na tvoj OIB, pokazat će ti |
Citiraj:
|
Zahvaljujem.
Hvala na upozorenju prezime. |
Citiraj:
Tu je izgleda nekaj krivo ucrtano.... Jučer sam išao autobusom u ZG i ovo kako je ucrtano, taj odašiljač bi trebao biti nasred autoceste... Gledao sam naokolo na toj lokaciji, ali nema nikaj u blizini... Sumnjam da su stavili odašiljač na stup od rasvjete... Makar mi se mob spojio na tu antenu i imam super brzine, ali fizički ja nju nigdje ne vidim.... |
Uzeo sam danas telemach 10 dana flat turističku tarifu i izgleda da su 5G brzinu downloada limitirali na 150mbit-a,isprobao sam karticu u Poco x6 pro,Zte 8020 i S22+ a žena na istom mjestu sa telemach službenom karticom ima 450mbita download sa S22+.
Brzina na speedtestu čak ode do 200mbita i onda se vrati na 150mbita. Služba za korisnike tvrdi da nema limita brzine na turističkoj kartici. |
ja sam jucer uzeo turisticku i ide do 900, tesztirao sa a52si mc 889 ruter
|
Meni u Puli Telemach ne ide više od 200 mbps.
|
telemach mi je isao preko 200mpbs, cudno
|
Citiraj:
Naši serveri štekaju već neko vrijeme pa mozda je tu problem. Koji toranj? Tm turistička ti je 2x10 dana tj ne možeš imati puni mjesec ako nisi znao. |
Idem u viksu na tjedan dana pa mi ne treba za cijeli mjesec, mjerio sam brzinu doma u Zagrebu pa nisam tornjeve proučavao. Evo dobio sam službeni odgovor od Telemacha.
"Poštovani, hvala na javljanju u Telemach. Na turističkom paketu Net2GO Plus maksimalna brzina interneta koju je moguće ostvariti je 150 Mbps-a u downloadu i 50 Mbps-a u uploadu. Navedene uvjete korištenja na paketu nemamo mogućnost mijenjati. Ako imate dodatnih upita, stojimo Vam na raspolaganju. Lijep pozdrav, Telemach služba za korisnike" |
Telemach ima dve "turisticke" simice; SIM2GO i NET2GO. Ova druga nema limit potrosnje ali ima limit brzine, a ova prva ima limit potrosnje ali nema limit brzine.
Zato HT-ovi turisti rulaju, bez ogranicenja potrosnje i bez limita brzine :chears: |
Citiraj:
|
antena stavljena na krov, sutra moram jos kroz buzir provuci do rutera pa se poigrat sa micro rotacijama ako bude potrebno. sutra bacim testove kad pospajam sve kako treba.
https://i.ibb.co/jgGYc7m/20240329-170125.jpg https://i.ibb.co/hX43JnL/Screenshot-1.jpg |
Citiraj:
Prije par dana sam bio na viksu odnio MC7010 (nisam ga još montirao na stup, samo ga stavio ispred vrata na trijem i okrenuo u smjeru tornja) i izvrtio par testova - 4G na tornju je 3CA (1+3+20) a n78 je bio na 105dbm i vrtio je bez beda brzine 340+ Mbit :goood: |
meni na prozoru vrtio preko 500, al mi sad spojen trenutno 100mbps kablom haha
|
Citiraj:
|
to radio ja za wifi link, jeeeebote gain u nebo.
PS - ti tanki kablići će bit je be ni ht-u za mijenjat za 3-4 godine kad se raspadnu. ne kužim zašto im nedaju outdoor uv rated kabele... |
Citiraj:
nesto me zeza, a ne kuzim sto imam 100/100 brzinu. negdje zapinje. |
kad je 100/100 to smrdi da ti ne valja poe adapter ili kabel koji spaja poe adapter dalje na opremu. jesi siguran da ti kabel između poe adaptera i routera ima svih 8 žica, da nisi iz nekog ormara izvukao prastari 4 žilni kabel?
spoji antenu direkt u laptop i vidi dal će dignut gigabit ili 100mbit link. ovo je jako poznat problem u wisp svijetu, x puta ne valja poe injector, ili je neka buba u konektoru ili slično. |
Citiraj:
https://i.imgur.com/wsLmR5q.jpg |
problem je ocito u kablu izmedju POE adaptera i TP link rutera, jer je to prije montiranja na krov uredno radilo i vrtilo preko 500. sad sam nabavio cat7 kabel, pa cu vidit dal je do toga problem.
na PC je 1000mbps |
ukljuceno kablom, al download slabiji nego kad je bio 2 m nize na prozoru i to za duplo, al je upload puno bolji SLIKA
|
Meni je brzina sa B818 bila bolja ga sam ga okrenuo da gleda u zgradu koja je 180° od smjera prema tornju, nego kad sam ga stavio da gleda u smjeru tornja (bez opticke vidljivosti). 4 godine je stajao iza kauca na prozoru i prokleto smetao, ali hej, to je na kraju manje bitno :)
|
sta god probao ocito lokacija ne pase mada je signal najbolji i upload super, probat cu iduci tjedan na pocetak krova staviti pa vidit dal ce biti bolje.
|
Na viksi sam i baš isprobavam agregacije na ruterima Zte 8020(Dna Finski firmware) i Zte 888 ultra(Vodafone firmware),T-com turistička tarifa,nema 5G,na tornju bandovi 1,3,20 uglavnom na 8020 agregacija B3+B3 radi samo ako se odabere jedino B3 band,znači može 1+3,3+3,3+20,1+20 i 1+3+20 ali 1+3+3+20 ne radi.
Na ultri radi agregacija 1+3+3+20. |
Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 04:37. |