![]() |
nije ti bolje dok god si član ovog foruma, na daljinski će te ekipa navoditi kako OCat :)
|
Tak je. Danas klokanje fakat nije problem, imaš gđo tutoriala za svaku platformu, plus pomoć s foruma, a na stock naponu se vjerojatno da istisnut parsto mhz i sa r5 1600.
|
Citiraj:
Nadalje, OC je čičkin dim. Svaka ploča ima neki OC tool s kojim možeš OCat iz windowsa (kao ja) i u BIOSu postavit RAM na koliko želiš ili će OCat kao neki preko P states. I sa X i sa non X max će ti biti 3.9~4.0 GHz na zraku sa oko 1.33~1.4V. Sent from my SM-G930F using Tapatalk |
Bas to, bzvz ti je davat vise kn za par % brzi proc na defaultu.
EDIT: sad vidim da brkati pise o OCanju iz Win..je to cemu, ili je ipak BIOS BIOS za ''prave majstore'' ? A kad smo kod tebe, kako ti radit taj novi proc, jel osjetis stogod u igrama u odnosu na 2600K? |
Gle, ne znam kaj da ti velim. Ne znam kakvi su programi od Điđibajta, MSI-ja i ASRocka, ali AiSuite3 od Asusa radi ko švicarski sat. Neke stvari moraš postavit u BIOS-u, tak jasno, tipa da bude maunalni unos množitelja i postavke memorije.
Sami proc možeš fino podešavati iz Winsa. Kako sam imao i prije: 2 profila u softwareu. Prvi je defaultne postavke proca, a drugi je 3,9GHz sweetspotani sa naponima za igre i "zahtjevne" aplikacije. I to je sva mudrost oko OCa kojom se ja bavim. Set and forget. Što se 2600K tiče, osjeti se razlika na bolje. Max FPS je u nekim igrama nešto viši (cca 10-15%), ali ono gdje se najviše osjeti su minimalni FPS-ovi koji su jako jako visoki u odnosu na 2600K što daje dodatni smoothness. To je to što se gaminga tiče. U svemu ostalome tipa Handbrake rip ili ova sintetika, na 3,9GHz pomete pod sa 2600K na 4,5GHz. Doslovno. |
Citiraj:
AMD’s Ryzen 5 Is The Most Well-Received CPU Launch In Nearly a Decade, Survey Reveals |
Citiraj:
kaze lik da bez problema mogu furati i r7 1800x u pocetku je bilo dosta panike oko tih vrm-ova na b350 plocama, ali to je valjda uvijek tako kada dolazni nesto novo + losa iskustva sa am3 platforme pa je i razumljivo. za x370 ploce kod kojih se ocekuje da ce ici na kombinaciju sa r7 sve iznad 200A je totalni overkill i u principu sluzi za obaranje rekorda pod tekucim dusikom i za marketnig |
Baš je jasno rekao da su te dvije MSI overall gledano najbolje B350 mbo. Rekao je da će asus izbaciti još neke B350 mbo (što je i očito jer imaju samo dvije). B350 gigabytice su po njemu još i najgore po pitanju vrm-a što me je iznenadilo, ali valjda zna što priča. Jbte zna napamet serijske brojeve/imena svih tih komponenata. Inače taj isti tip radi vrm analize za gaymer nexus po narudžbi
Što se tiče octa corea, samo najgore mbo nisu za njih (preptostavljam stock) - recimo ona 3+2 msi + naravno sve bez vrm-a. Za quadove kaže da je dovoljna svaka B350 ploča za max overclock Navodno će sudjelovat na nekom OC natjecanju sa b350 prime plus, pa će nadam se reći neke detaljnije dojmove. Ona je ako se ne varam odmah iza te dvije msi po njemu |
Citiraj:
Cini mi se da bi R5 to zdrobio duplo brze (a mozda i vise?). OK, znaci razlika u igrama je otprilike kao kad sam presao sa i3 2100 na ovaj i5 3350p, nestao microstuttering i slicno :goood: |
Pa rekao je zašto su "najbolje" - čak i ako uzmeš nekvalitetne komponente ali koristiš velik broj faza, doduše preko doublera - imaš veću površinu pa će se ukupno manje grijat + imaju hladnjak na vrm-u.
Asusica koju ima vjerojatno ima najkvalitetniji vrm ali su koristili malo faza i hladnjak je nešto lošiji. |
|
Novi 24/7 setup, 4050Mhz @ 1,373v
Ne znam zasto cpuz prikazuje 1.395v kad je u biosu postavljeno 1.387v. Jer inace, bilo idle ili load cpu se ne mice sa 1.373v sudeci po hwinfou... https://valid.x86.fr/6n2nsq |
|
|
Citiraj:
Gledao sam malo cijene ove brkine ploce, pa to je skupo ko sam vrag, ovu koju sad imam sam platio u ono vrijeme 700-900kn ne sjecam se tocno vise, a sada za te pare nemos ni gujcu obrisat :zdero2: |
Pa imaš OK ploča do 900kn. Recimo prime plus, te par ovih mATX po 100 eura (gigina gaming 3)
Poslušaj onaj B350 crash course, do 5-6 min. ako se dobro sjećam priča o nekakim realnostima tih ploča, očekivanja clocka/voltaža i što se sve može stavit. Šema kod ryzena je da se ne klokaju baš nešto, poprilično su efikasni i hladni procesori (s obzirom na performanse) pa im nisu uopće potrebne neke mega ploče. |
Citiraj:
|
Citiraj:
Zahvaljujući AMDu u skoro vrijeme low end i midrange grafe će otići u ropotarnicu povijesti Poslano sa mog E6653 koristeći Tapatalk |
Citiraj:
|
Citiraj:
Već ovo bi trebalo biti blizu RX 460 Davno sam rekao da će nakon 2020. discrete GPU lagano odlaziti u povijest. Poslano sa mog E6653 koristeći Tapatalk |
Je kak da ne, APU koji bu vrtio 4K 60fpsa igre, to nebu do 2027. a onda bu 8K standard :D
|
i napokon pokoji novi dx12 naslov :D
|
Citiraj:
Nije još ni 100% sigurno da će staviti HBM |
Za HBM sumnjam da će bit na APUovima. Osim ako ne budu veličine kakve ITX matične, nema prostora za kakvu jaču grafu, a kamo li HBM. Diskretne grafe će ostat još dugo dugo vremena.
|
APU s HBM-om je malo dalja buducnost. Jos uvijek je HBM preskup i prekompliciran za ugraditi da bi dobili neki APU koji bi bio prihvatljive cijene. Mozda za godinu-dvije ali s dosta visokom cijenom.
Sent from my LG-D405 using Tapatalk |
Ja sam siguran da će nacelno izumrijeti low end grafe bar od 2020.. tko tada bude kupovao novo ili ce uzeti bas nesto jace iz nekih razloga.. za esports igre ce biti sigurno ok vecina (amd) integrusa . Ali i sad je slično.. amd je izbacio npr rx 550 ..nije da je jaka.. ali ni nemaju slabiju a da u biti nije neka starija
Sto se mene tice grafe su vec izumrle, da me sad neka igra isprovocira. Uzeo bi na trznici neku zvjercicu, prodao ju nakon sto odigram, za iste pare i super :D |
Uvijek će postojat low end - najslabije kartice u ponudi, samo će morati nuditi nešto više od tadašnjih integruša inače nemaju smisla (iako to nije spriječilo pojedine firme da izdaju besmislene proizvode *hint* i3k za 1500kn) odnosno nitko ih neće kupovati.
|
IMHO za integruse je najvaznije da HW podrzavaju najnovije video codece i slicno (npr trenutno HEVC/x265), najmanje im je bitno kako se ponasaju u igrama. Bilo ko, ko se misli igrat ce si valjda kupit ''diskretusu'' ;)
A sto se tice HBMa, mislim da bi veliki napredak bio da integruse imaju bilo kakvu memoriju a ne da ''kradu'' obican RAM. |
APU za HPC o kojem se špekuliralo možda bude imao HBM2 i neka verzija možda dođe na x399 platformu o kojoj se isto špekulira. :)
Citiraj:
|
AMD Ryzen 16 Core “Whitehaven” Enthusiast CPUs Leaked – 3.6GHz Clock Speed, Boatloads of Cache & Quad Channel DDR4 Support
Edit Vidim sad da je već stavljeno u nadolazećim socketima |
Damn. Dakle ti 16/32 jezgraši napadaju intel enthusiast platformu, trenutno x99? Vajlda bi i cijenom trebali bit tu negdje ako se drže r3/i3, r5/i5, r7/i7 cjenovnih podudaranja :D
|
Napadaju nadolazeću intelovu X299 platformu (nasljednik X99 samo što će navodno umjesto 10 core flagship biti 12 core)
Tu bi ryzen mogao odlično proći jer pretpostavka je da ako netko kupuje cpu od 10, 12, 16 jezgri da od tih jezgri ima i koristi. Tu onda ako intel bude prodavao slabije cpu za više love imat će problem. Mada ako se ne varam AMD nije ni pisnio službeno o toj X399 platformi, no logično je da postoji |
Lista korisnika Ryzen-a s batchevima, potencijalnim OC-om, pločama, voltažama itd.
|
Citiraj:
Ryzen 1700 3.9GHz1.425V LVL1 load calibration CM Hyper 212 Evo ~70°CIBT AVX Maximum Crosshair VI Hero1002 F4-3200C14D-16GTZR 2X8GB3200MHz 14-14-14-34 Daj me nemojte hebat.Ibt avx max na 1.4v 70c na cm hyper 212 evo dok ja rokam 75 na nh d15 na 1.3v.Ko tu koga hebe.on fura lvl1 a ja lvl3 load calibration. Fake Sent from my EVA-L09 using Tapatalk |
Lažu. Ovo nema teorecke šanse.
Sent from my SM-G930F using Tapatalk |
Citiraj:
Sent from my EVA-L09 using Tapatalk |
Možda oduzimaju onih 20 stupnjeva još uvijek :D
Oduzimaju 20C i tamo di ne treba (1700) :D
|
Možda su testirali u sibiru, pa je temperatura prostorije 5 stupnjeva...
|
Pomislio sam na Aljasku :D ali ipak mislim da lažu. Voda ne može to ohladit na 1.45V da bi ovaj cooler za 200 kuna :)
Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:10. |