PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   ISP (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=15)
-   -   4G/5G LTE-A,4G+ - usporedbe internet i govornih tarifa mobilnih operatera(gigabox,pok (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=298507)

Nikox 05.12.2023. 21:46

Citiraj:

Autor the chosen one (Post 3714296)
Što se tiče routera, ja ti mogu reći da mi se ZTE MC801A ponaša odlično. Ne koristim ga doma za kućni internet već kada sam na putu ili na godišnjem odmoru i za sada samo riječi hvale za njega.
Žaomi ću testirati možda već ovaj vikend ili neki od nadolazećih na jednoj remote lokaciji u blizini Pokupskog (na 4G signalu jer je tamo pokrivenost općenito loša) pa ti mogu okvirno reći kako radi.

Ukoliko 5G ima na ovom tornju uz autoput, ja bi pucao na njega (najdalji je od centra Kutine i pretpostavljam da bi se na njega najmanje ekipe spajalo. Također, razmišljaj možda i o kupovini vanjskog 5G routera ako misliš da će ti na routeru isto slabiji signal biti kao i na mob unutar kuće. Adresu znaš, satshop.fi ;)

Baš gledam sad taj satshop.fi što spominješ pa nema ništa pametno za pogledati a naročito za kupiti....

Nikox 05.12.2023. 21:51

Citiraj:

Autor snake29o3 (Post 3714100)
Malo sam testirao kako mi 5G funkcionira zadnjih dana, i vidim da ide i do 800 / 100 Mbit... pa si sad onda razmišljam da idem u nabavku 5G routera....

Ono što vidim da se kod operatera i po oglasnicima nudi je sljedeće:

ZTE MC801A
Xiaomi 5G CPE PRO
Huawei 5G CPE Pro 2 i Pro 3

Koja je preporuka neka najbolja? Po cijeni su svi tu negdje.

Od ova 3 vidim da jedino ZTE i određeni modeli Huawei-a imaju priključak za antenu.
Jel vanjska antena na 5G routerima uopće potrebna?

Vidimo sam da je negdje pisalo da ZTE koristi vanjske antene samo za SA 5G, na Huaweima da se gubi 4x4 MIMO jer ima samo za 2 antene izlaz itd.

Malo sam skeptičan da se mogu u kući postići full 5G brzine...

U kući mi je tak tak signal... eventualno kada bi router stavio na tavan...
Ali to bi onda morao u neku kutiju staviti da ga zaštitim od kiše.

I jel se može kod operatera uzeti nekako samo uređaj, bez pretplate? (Naručio sam si VisitingCroatia pa mi ne treba)

Evo moja lokacija i HT tornjevi oko mene:

http://forum.pcekspert.com/data:imag...BJRU5ErkJggg==

http://forum.pcekspert.com/data:imag...BJRU5ErkJggg==

Tebi bi jedan od ova dva modela bio top. ZTE MC7010 ili ZTE MC889 5G

domy_os 05.12.2023. 22:04

Citiraj:

Autor Tirkiz (Post 3714482)
Ovak, prema ćeliji spajaš se na HT eNB ID 250143 toranj čija se lokacija na cellmapperu ne zna i može biti na skroz krivom mjestu od onoga što je prikazano na cellmapperu.

Dodatni problem je što je taj B20 toranj zadnji put mapiran davne 2018. god. ali prema tvom routeru očito je i dalje aktivan.
Trebao bi mapirati svoje mjesto jer postoji mogućnost da si uperio antene di nema uopće tornja pa ti se prespaja na neki bliži u kontra smjeru (a možda nije ni u kontra smjeru nego u blizini i daje bolji signal).

Uostalom, kada ti se router spoji na neku B3 ili B1 ćeliju, možeš od ID-a ćelije saznati koji je to toranj i vidi na mapi dal je zelen i uperi antene prema njemu.

Na cellmapperu (trebaš gledati na kompu) imaš gore lijevo Tools > eNB ID calculator > tamo upiši broj svoje B3 ili B1 ćelije, klikni na gumb i pisat će ti u sredini tablice eNB ID, to ti je broj tornja i nađi di se nalazi na cellmapperu pa uperi antene prema njemu i testiraj.

Pazi i na razmak na antenama, ako ćeš gađati B3, razmak staviti 34 cm, a ako ćeš gađati B20 - razmak 75 cm tako da antene pojačavaju tu frekvenciju i domet.

Jesam, ovakvo je stanje:

- na karti je taj toranj od mene oko 3 km
- u crvenom je
- na cellmapperu piše B20, u routeru B3
- na tom mjestu 100% nema tornja jer tu prolazim autom

Iza njega na nekih 6 km, samo malo u desno, imam drugi B20 koji je u zelenom, i to je to što vidim u krugu 10 km, trebalo bi ih biti puno više, samo kako ih mapirati kad su u pol šume?

Tirkiz 05.12.2023. 22:08

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3714493)
Jesam, ovakvo je stanje:

- na karti je taj toranj od mene oko 3 km
- u crvenom je
- na cellmapperu piše B20, u routeru B3
- na tom mjestu 100% nema tornja jer tu prolazim autom

Iza njega na nekih 6 km, samo malo u desno, imam drugi B20 koji je u zelenom, i to je to što vidim u krugu 10 km, trebalo bi ih biti puno više, samo kako ih mapirati kad su u pol šume.

Naravno da na tom tornju nema B3 kada nije mapiran još od 2018., onaj koji je tada mapirao je lovio samo B20 a u međuvremenu je toranj nadograđen i ima i B3 i B1 koji nisu uopće mapirani.

Mapiraj bilo gdje da se krećeš cestom, ima još dva crvena tornja u okolici i neka se podaci osvježe. Jeste da treba vremena ali poslije će pomoći da ga nađemo preko google satelita di bi mogao biti :)

domy_os 05.12.2023. 22:10

To može bilo kojim mobitelom?

Tirkiz 05.12.2023. 22:12

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3714497)
To može bilo kojim mobitelom?

Da - samo Android mobovi, iPhone nije podržan

https://www.cellmapper.net/apps

domy_os 05.12.2023. 22:18

Odlično, javim kako ide.

the chosen one 06.12.2023. 08:16

Citiraj:

Autor Nikox (Post 3714487)
Baš gledam sad taj satshop.fi što spominješ pa nema ništa pametno za pogledati a naročito za kupiti....

Mora da krivo gledaš....

selk 06.12.2023. 09:47

Prije 5 dana sam poslao e-mail tehničkoj službi HT-A sa zahtjevom isključenja cgnata za ovu turističku Unlimited simicu na bonove što sam kupio i danas dobio ovaj odgovor;

"tražena adaptacija SIMPA broja nažalost nije moguća. Po broju je omogućen pristup internetu sukladno uvjetima korištenja usluge"

Tirkiz 06.12.2023. 10:08

Citiraj:

Autor selk (Post 3714562)
Prije 5 dana sam poslao e-mail tehničkoj službi HT-A sa zahtjevom isključenja cgnata za ovu turističku Unlimited simicu na bonove što sam kupio i danas dobio ovaj odgovor;

"tražena adaptacija SIMPA broja nažalost nije moguća. Po broju je omogućen pristup internetu sukladno uvjetima korištenja usluge"

Aha, na turističkoj ne žele isključiti CGNAT, koristan info za znati

selk 06.12.2023. 10:57

Citiraj:

Autor Tirkiz (Post 3714568)
Aha, na turističkoj ne žele isključiti CGNAT, koristan info za znati

Za sada nisam još ni primijetio da mi smeta taj cgnat radi mi sve dobro i sa uključenim.

xlr 06.12.2023. 11:03

Neces imati nikakvih problema zbog toga, osim ako trebas forwardati neki port na ruteru i/ili pristupati svojoj mrezi na daljinu, hostati neke servise i tome slicno.

Tirkiz 06.12.2023. 11:04

Citiraj:

Autor selk (Post 3714582)
Za sada nisam još ni primijetio da mi smeta taj cgnat radi mi sve dobro i sa uključenim.

Sami CGNAT običnim korisnicima ne smeta, osim što će ti kod otvaranja google tražilice ponekad ukazati poruka "detektirali smo sumnjivi promet iz vaše mreže" i tražiti te da riješiš captchu :)

Naprednim korisnicima koji žele izvana pristupiti svojim kamerama, NAS-u, web serveru, VPN serveru, itd. CGNAT na veliko smeta i tada ga žele isključiti :)

snake29o3 06.12.2023. 11:09

Citiraj:

Autor the chosen one (Post 3714296)
Što se tiče routera, ja ti mogu reći da mi se ZTE MC801A ponaša odlično. Ne koristim ga doma za kućni internet već kada sam na putu ili na godišnjem odmoru i za sada samo riječi hvale za njega.
Žaomi ću testirati možda već ovaj vikend ili neki od nadolazećih na jednoj remote lokaciji u blizini Pokupskog (na 4G signalu jer je tamo pokrivenost općenito loša) pa ti mogu okvirno reći kako radi.

Ukoliko 5G ima na ovom tornju uz autoput, ja bi pucao na njega (najdalji je od centra Kutine i pretpostavljam da bi se na njega najmanje ekipe spajalo. Također, razmišljaj možda i o kupovini vanjskog 5G routera ako misliš da će ti na routeru isto slabiji signal biti kao i na mob unutar kuće. Adresu znaš, satshop.fi ;)

To baš i razmišljam o tome da mi je najbolje onda uzeti vanjski 5G Router i zakačiti ga na stup iznad krova ( to već imam za trenutnog lokalnog ISP-ovca na kojeg se spajam sa Mikrotik antenom) i imam pogled na cijeli grad i sve odašiljače.

Trenutno na Huawei B535-232-a imam 4 od 5 crtica u kući i max brzina do 60Mbit-a.... a na mobu 5G signal imam 1-2 crtice... tak da definitivno bi mi trebao vanjski 5G router....
Za ovaj satshop nisam znao, nađe se nekih stvarčica.

snake29o3 06.12.2023. 11:17

Citiraj:

Autor Nikox (Post 3714489)
Tebi bi jedan od ova dva modela bio top. ZTE MC7010 ili ZTE MC889 5G

Yap, definitivno obzirom na loš signal u kući.

Koji je noviji / bolji od ta dva modela? I jel ga ima netko od naših operatera za kupiti ( mislim da sam ga kod A1 na slikama vidio)?

Ili najbolje Amazon, satshop. ebay ili netko drugi?

snake29o3 06.12.2023. 11:25

Citiraj:

Autor Tirkiz (Post 3714586)
Sami CGNAT običnim korisnicima ne smeta, osim što će ti kod otvaranja google tražilice ponekad ukazati poruka "detektirali smo sumnjivi promet iz vaše mreže" i tražiti te da riješiš captchu :)

Naprednim korisnicima koji žele izvana pristupiti svojim kamerama, NAS-u, web serveru, VPN serveru, itd. CGNAT na veliko smeta i tada ga žele isključiti :)

Upravo to.... meni treba da bi mogao izvana doći do HomeAssistant-a i još nekih servera itd...

Port forwarding iza CG-NAT-a nije dovoljan, ne radi...

Tako da ako to ne daju, onda je to pušiona....

Morat ću otiči kupiti tu karticu pa ih tražiti da vidim kaj će meni reći...

Jer sam vidio na nekom drugom topicu je bilo govora da je bila i brzina manja i slično jer je kartica bila starija pa je trebalo zamijeniti novijom.

Tirkiz 06.12.2023. 11:51

Citiraj:

Autor snake29o3 (Post 3714597)
Upravo to.... meni treba da bi mogao izvana doći do HomeAssistant-a i još nekih servera itd...

Port forwarding iza CG-NAT-a nije dovoljan, ne radi...

Tako da ako to ne daju, onda je to pušiona....

Morat ću otiči kupiti tu karticu pa ih tražiti da vidim kaj će meni reći...

Jer sam vidio na nekom drugom topicu je bilo govora da je bila i brzina manja i slično jer je kartica bila starija pa je trebalo zamijeniti novijom.

Ako mora biti HT - najbolje Simpa Internet tjedan, nema niti SMS-ova za brzinu, i gase CGNAT, ja sam sa HT Unlimited GB (ona koja ima SMS-ove za brzinu) prešao na Simpa Internet tjedan od prije kojeg mjeseca.
I još je HT prošli mjesec davao Internet tjedan u pola cijene cijeli mjesec, drugi put ove godine.

franzD 06.12.2023. 12:39

Citiraj:

Autor snake29o3 (Post 3714597)

ZeroTier (ako želiš siguran pristup svojim serverima s određenih uređaja na kojima moraš instalirati klijent) ili Cloudflare Zero Trust (ako želiš HomeAssistant učiniti dostupnim bilo gdje bez potrebe instalacije klijenata na uređaje) i trajno si riješio problem CGNAT-a bez potrebe otvaranja portova na ruteru.
HomeAssistant čak ima i Cloudflared addon, treba ti samo neka domena, može čak i besplatna .hr ako ti se ne plaća.

Tirkiz 06.12.2023. 12:50

Evo ga, HT gasi 3G mrežu :goood:
https://www.hrvatskitelekom.hr/gasenje-3G-mreze

EDIT:
3G band B8 900 MHz se ne gasi, nego će preći u 4G ili 5G band (ovisi kako telekom odluči)

EDIT 2: njihov članak o gašenju 3G mreže
https://www.tportal.hr/tehno/clanak/...ijest-20231206

johnsmith 06.12.2023. 12:56

Noice, to ide u ustedu struje ili ce pumpati 4g na tim bandovima i "free" spekturumu?

Tirkiz 06.12.2023. 13:01

3G bandovi će postati 4G i/ili 5G bandovi, kako telekom odluči, obavijestit će to javno kada dođe vrijeme za to

Kada krene i 5G SA mreža, dio 4G bandova će sigurno postati 5G bandovi

Dottore 06.12.2023. 19:04

Citiraj:

Autor Tirkiz (Post 3714632)
3G bandovi će postati 4G i/ili 5G bandovi, kako telekom odluči, obavijestit će to javno kada dođe vrijeme za to

Kada krene i 5G SA mreža, dio 4G bandova će sigurno postati 5G bandovi

Nigdje ne piše da paketi sa 3G prebacuje na 4G nego ako nemate uređaj 4G i prebacuje na 2G. Dobar marketing za natjerati na promjenu tarife.

Svemo 07.12.2023. 10:33

Pozdrav ekipa, nakon problema sa dostupnošću interneta, kupim ja kineza ( omnica, dvi panel i pojačalo). Nakon početnog oduševljenja (na mistima di nije bilo signala, sad imam 30 mb/s) Međutim, imam i problem. Toranj istočno od mene eNB ID 550362, snaga signala negdi oko -103dBm daje takve za mene super brzine ( B3 i B20). Međutim, toranj na zapadu eNB ID 550891 snaga je oko -90dBM band B20 ne može preći download 1,5 mb/s, dok je upload 6-7 mb/s. I tako on šalta po cijeli dan, istok - zapad. Prije nego dobavim neku usmjerenu antenu, dali bi palila neka improvizacija, da na omnicu sa zapadne strane stavim alu foliju, te tako pokušam izbacit zapadni toranj iz igre.Omnica je ova sa slike.https://postimg.cc/gallery/TfpHjZD

Prezime 07.12.2023. 12:42

Da, vodljiva prepreka ili debeli zid prema odasiljacu koji ne trebas ce svakako pomoci. Zato usmjerene antene iza dipola (dakle sa straznje strane) imaju "reflektore" kako bi suzbili signale zguza :chears:

johnsmith 11.12.2023. 15:49

Opet mene muce ovi famozni HT 5G SA tornjevi :D

Jedna teorija zavjere kaze da je to infrastruktura za onaj network testing, pa da se mogu najbolje brzine postici i dobiti onu nagradu za najbrzu mrezu - ne bi me cudilo, ali jako nategnuto zvuci da bi se netko isao igrati s time
Druga teorija zavjere kaze da su to tornjevi za 5G FWA, jer ako pogledate HT najave gradnje optike, u ovim dijelovima gdje ima vise naselja, planiraju i dio korisnika pokriti s FWA - medutim ne drzi vodu jer nema niti jednog tornja bas u tim podrucjima

Slusam dalje teorije zavjere :D

Tirkiz 11.12.2023. 16:07

Nema teorija zavjera :D

Do sada smo shvatili - ti 5G "SA" tornjevi su ustvari aktualni 5G NSA tornjevi na koje se svi spajamo.

Problem je što naši mobovi preko NSA ne mogu vidjeti gNB ID tornja pa tako ih nitko ne može mapirati cellmapperom.

Samsung sa Exynos čipsetom ima neki bug (valjda je bug, možda je i feature :D) pa sa Telemach SIM-icom u NR only modeu može vidjeti HT-ove gNB ID-ove NSA tornja i cellmapper app to snimi i stavlja na kartu kao da su to SA tornjevi iako je to sve NSA.

Na karti ih je malo jer svega jedan korisnik mapira (@vodokotlic) sa exynos mobom (hvala vodokotliću :goood:).

Ostali nitko ne želi da provjeri ima li samsung mob sa Exynos-om i da odvoje vremena da sa Telemach SIM-icom mapiraju HT N78 okolo-naokolo :(

Jer HT ima N78 svuda po HR i kada bi se još ljudi trgnulo i mapiralo, bilo bi ih više na karti do sada :)

Nikox 11.12.2023. 18:44

Bolje da se ne mapiraju n78 tornjevi ionako nemaju svoju pravu funkciju. Kad dođu pravi n78 onda će svaka šuša:goood: moći mapirati sa 5G mobom i brzo će svi biti otkriveni i prikazani na mapi isto vrijedi iza n28 koji je isto kao i n78.

johnsmith 11.12.2023. 20:08

https://www.ictbusiness.info/telekom...kos-preprekama

Izvlače se na manjak uređaja koji podržavaju 5G SA i na samo tržište koje još ne pokazuje potrebu za 5G SA :D

the chosen one 11.12.2023. 20:24

Citiraj:

Autor Nikox (Post 3715655)
Bolje da se ne mapiraju n78 tornjevi ionako nemaju svoju pravu funkciju. Kad dođu pravi n78 onda će svaka šuša:goood: moći mapirati sa 5G mobom i brzo će svi biti otkriveni i prikazani na mapi isto vrijedi iza n28 koji je isto kao i n78.

A vidiš da neće moći kako tvrde ovi iz HT-a jer je "premalo 5G SA uređaja" i zato ga ne uvode ;) ;)

Sent from my SM-S908B using Tapatalk

Tirkiz 11.12.2023. 20:57

@Nikox, ti bi prvi trebao znati da je poželjno da znamo di su N78 tornjevi na karti ako imamo 5G router i antene da ne tražimo mobom po gradu koji toranj emitira N78 band :D
Ako već imamo zaobilazni način da ih evidentiramo na cellmapper karti, zašto ne?
A i kada puste 5G SA, to su jedni te isti gNB-ovi koji će se samo osvježiti na karti...

@johnsmith i @the chosen one, eh, ima tu dubljih stvari, prvenstveno starija core arhitektura kod A1 i HT-a, valja mijenjati hrpe uređaja, softver, licence, itd., nije to sam tak i evo ga, uveli 5G core i SA :)

Zato će HT prilikom uvođenja 5G corea za 5G SA držati neko vrijeme aktivan i 4G core i to je onaj najavljeni 4G/5G dual mode sa Ericssonom od prošlog tjedna (super spoiler) pa će u budućnosti 2G i 4G raditi isključivo preko 5G SA corea (3G će do tada biti ugašen kako su najavili).

Mislim da će HT već za godinu dana uvesti SA mrežu kada ugasi 3G i pređe na novi radio spektar.

Telemach bi doista mogao biti prvi sa 5G SA jer su u nas krenuli od nule i imaju noviju core arhitekturu koju relativno brzo mogu prebaciti da bude 5G core.

Vidit ćemo, 2024. godina će biti zanimljiva, posebno jesen :kafa:

Svemo 11.12.2023. 22:14

Citiraj:

Autor Prezime (Post 3714851)
Da, vodljiva prepreka ili debeli zid prema odasiljacu koji ne trebas ce svakako pomoci. Zato usmjerene antene iza dipola (dakle sa straznje strane) imaju "reflektore" kako bi suzbili signale zguza :chears:

Zahvaljujem, problem riješen sa alu folijom. Nema više šaltanja odašiljača.

snake29o3 12.12.2023. 16:02

Citiraj:

Autor selk (Post 3714562)

07.12.2023 u T-Centru kupio Turističku sim karticu... ubacio ju u mobitel prvo... nakon nekoliko minuta dobio poruku da mi je aktiviran Flat Surf i max brzina 600Mbit

I onda sam kreirao Moj Telekom ID i registrirao taj broj i dodao ga u Moj Telekom aplikaciju.

07.12.2023 15:11 Poslao mail:
Zahtjev za isključivanje CGNAT-a
Poštovani,
molim da se za mobilnu uslugu na broju 09X XXXXXXX isključi CGNAT odnosno omogući javna IP adresa.
I svoje podatke napisao

Danas došao mail:

Poštovani gospodine,

zahvaljujem na Vašem dopisu i ispričavam se zbog dužeg čekanja na odgovor.

Nastavno na Vaš dopis ugašen je CGNAT na Vašem broju 3859XXXXXXXX.

Za sve dodatne upite stojim Vam na raspolaganju uz srdačan pozdrav.

Resetirao router i evo maknut sam iza CG-NAT-a, radi mi port forwarding normalno.

Jesi registrirao broj?

Ili je stvar u kartici? Moja je proizvedena 2023.

Uglavnom, radi uklanjanje CG-NAT-a na Tourist karticama, definitivno najjeftinija opcija i nema ograničenja prometa. :-)

selk 12.12.2023. 16:13

Zanimljivo, eto a meni nisu htjeli maknuti CGNAT na toj turističkoj simici.
Nisam registrirao broj, na koji način si ga registrirao, misliš dodavanjem u Moj telekom aplikaciji?
Ustvari meni i ne smeta taj CGNAT, bitno mi je da imam bolju brzinu interneta nego što sam imao na A1, i još je flat.

snake29o3 12.12.2023. 16:21

https://www.hrvatskitelekom.hr/simpa...gistriraj-broj

Ovdje ga registriraš.

selk 12.12.2023. 16:30

Citiraj:

Autor snake29o3 (Post 3715850)
https://www.hrvatskitelekom.hr/simpa...gistriraj-broj

Ovdje ga registriraš.

Aha ok, na mojem tom sim paketu na vanjskom omotu piše 04/2023 a opet unutra gdje se nalazi sim i upute tamo piše 05/2022. ali mislim da nema to veze sa godinom proizvodnje simice.

snake29o3 12.12.2023. 17:50

Onda je stvar u registraciji vjerojatno.

Nikox 12.12.2023. 19:08

[QUOTE=Tirkiz;3715686]@Nikox, ti bi prvi trebao znati da je poželjno da znamo di su N78 tornjevi na karti ako imamo 5G router i antene da ne tražimo mobom po gradu koji toranj emitira N78 band :D
Ako već imamo zaobilazni način da ih evidentiramo na cellmapper karti, zašto ne?

Ja znam da mi sada ne koristi to što znam za neke n78 pošto nisu u funkciji. A gle na koji se sad toranj spajaš na tom tornju će i biti n78 i bez da ga mapiraš znat ćeš. I kao što sam rekao kada dođe pravi SA brzo će se izmapirati svi tornjevi n78(na postojećim tornjevima u početku) kojih će biti manje nego n28. Ajde konkretno reci šta bi nam sada značilo da su svi tornjevi n78 izmapirani.

Marko :) 14.12.2023. 19:00

Testiranje OpenSignala za 10/2023.

https://www.opensignal.com/reports/2...ork-experience

https://i.postimg.cc/62PBqNHV/Mobile...al-Limited.png

Najviše pobjeda ima Telemach, potom HT, a A1 nema niti jednu. Tek četiri zajedničke pobjede. Što se dogodilo s A1? Poskupljenja za "poboljšanje mreže" očito nisu bila dovoljna. :D

Prezime 14.12.2023. 19:49

Ono, kategorija mnogima najvaznija, Download Speed pripada HT-u, a TM gazda u 5G-u

Dottore 14.12.2023. 19:58

Citiraj:

Autor Marko :) (Post 3716334)
Testiranje OpenSignala za 10/2023.

https://www.opensignal.com/reports/2...ork-experience

https://i.postimg.cc/62PBqNHV/Mobile...al-Limited.png

Najviše pobjeda ima Telemach, potom HT, a A1 nema niti jednu. Tek četiri zajedničke pobjede. Što se dogodilo s A1? Poskupljenja za "poboljšanje mreže" očito nisu bila dovoljna. :D

Plaćena reklama, svaki put šteka Telemach. A Tmobile na CGNAT-u (provjereno na poslovne).

Ali nisi potrudio pročitati cijeli tekst na Bug.hr. Samo na temelju jedne slike :)

Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:53.