PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   DIY i Tinkering (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=74)
-   -   Smart home/Home security - Pametni prekidaci, senzori i hub: Sonoff, Shelly, Aqara... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=305938)

marko_st 17.06.2025. 09:37

Nije mi bas jasan opis situacije. Najjednostavnije sto mozes napraviti (ako imas zigbee mrezu) je da uzmes nekakv zigbee baterijski prekidač (1/2/3/4 kanala) a zarulje zamjenis sa zigbee ili WiFi verzijama. Dalje je sve kroz HA automatizaciju.
Nedostatak je ako ne radi HA ili bezicna mreza (ZigBee/WiFi) da si u banani 🥳

Poslano sa mog RMX2170 koristeći Tapatalk

domy_os 17.06.2025. 12:07

Citiraj:

Autor RainZG (Post 3809455)
jup, to ce ti raditi
preko automatizacija povezes ovaj dio koji nije spojen na svijetlo da okida drugi prekidac

Super, uzeo sam dva komada za probu. Kad bi barem bilo smart utičnica u istom tonu pa da promijenim komplet galanteriju... :D

Citiraj:

Autor tiki66 (Post 3809456)

Gledao sam i tu opciju, samo nemam toliko mjesta. :(

Citiraj:

Autor marko_st (Post 3809460)
Nije mi bas jasan opis situacije. Najjednostavnije sto mozes napraviti (ako imas zigbee mrezu) je da uzmes nekakv zigbee baterijski prekidač (1/2/3/4 kanala) a zarulje zamjenis sa zigbee ili WiFi verzijama. Dalje je sve kroz HA automatizaciju.
Nedostatak je ako ne radi HA ili bezicna mreza (ZigBee/WiFi) da si u banani 🥳

To već imam, prekidači stoje po stolovima, trebam dodatno i na zidu.

andy91 17.06.2025. 12:22

Jel tko instalirao video zvono u stambenoj zgradi? Stavio bi zvono pored svojih vrata ali bi naravno kamera gledala na stubište od mog kata.

Na katu su 3 stana ukupno i obzirom na poziciju vidjela bi se vrata od ostala 2 stana na kameri.

Ako netko ima iskustva, jel to dozvoljeno obzirom na GDPR?

Ne znam kak se na to gleda u odnosu na recimo kuću i obvezu snimanja samo svog prostora.

creatin 19.06.2025. 12:14

Citiraj:

Autor andy91 (Post 3809498)
Jel tko instalirao video zvono u stambenoj zgradi? Stavio bi zvono pored svojih vrata ali bi naravno kamera gledala na stubište od mog kata.

Na katu su 3 stana ukupno i obzirom na poziciju vidjela bi se vrata od ostala 2 stana na kameri.

Ne znam kak se na to gleda u odnosu na recimo kuću i obvezu snimanja samo svog prostora.

To frend ima instalirano, u pocetku su svi zastajkivali pred vratima sto je vidjao po snimkama, skuzili su da ima kameru pa im je rekao da se kamera aktivira samo kada se pozvoni, evo stoji tako vec par godina i nitko se ne zali.
Jedino si izguglaj koja je dobra ova njegova ima nekakvo aktiviranje na radar, ako si dovoljno brz i unutar 5 sekundi mozes pretrcati jedan kat, kamera te nece uhvatiti, odnosno aktivirati ce se prekasno jer ces ti vec biti izvan dometa.

erda 20.06.2025. 13:05

Citiraj:

Autor Matijac (Post 3786873)
Pogledaj si X sense, imaš na amazonu. Ja sam uzeo njihov smoke detector, water leak senzor, CO senzor i temp./higrometar na akciji. Njih sam odabrao jer imaju jedini sve to da ne moram imati više aplikacija. Imaju i alarm bežični.

X sense ti radi bez problema? Dosta mi je ovog Mi kineskog smeća koje malo radi a malo ne radi.
Trebam 3x smoke i 1x CO detector.
Svi se spajaju na jedan hub?

Matijac 20.06.2025. 19:25

Radi, da. Imam 6 smoke detectora. Dobar mi je jer ne reagira na malo dimljenje, npr. imam spojenu dnevnu s kuhinjom i nije se nikad upalio, a testirao sam ga šibicama, trebale su 2-3 šibice da počne bipkati. Odma dođe notifikacija na mob i počne base station pipkati. CO nisam testiral, ali pa valjda radi. Uzeo sam i alarm set njihov, to ima više mogućnosti, oke mi je za sad sve nemam primjedbe.

domy_os 21.06.2025. 14:59

Za smoke i CO detektore ne treba hub, mogu raditi samostalno ili uz WiFi vezu slati notifikacije na mobitel/HA.

creatin 21.06.2025. 22:19

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3810046)
Za smoke i CO detektore ne treba hub, mogu raditi samostalno ili uz WiFi vezu slati notifikacije na mobitel/HA.

Za X-Sense imaju EU shop i besplatnu dostavu iznad 50 eur ili nesto takvo.
Uglavnom pripazite kod njihovih detektora, neki trebaju hub, a neki imaju integrirani wifi.

creatin 21.06.2025. 22:22

Vezano za detektore, alex.shop ima jos akciju do 50%, pa imas tamo smoke senzora po 20-ak eur isto na wifi.
Kod alexa mi je jedino sranje jer sam narucio par puta LED trake, svaka je dosla s drugacijom verzijom wifi elektronike, drugacije se ponasa.
Takodjer njihovi temp/vlaga senzori s displayom, ovisno o verziji plocice unutra drugacije su postavke u aplikaciji.
Senzori za vrata, naruceno 5 komada u razmaku od mjesec dana, prvi je bio velicine kutije cigareta, ostali 1/3 ovog prvog.

domy_os 22.06.2025. 11:42

To je normalno za alex.shop. Osim ovoga što si naveo, niti detektori dima i poplave nisu isti kao prije godinu dana. Čim vidiš ovakvu akciju, znači da se rješavaju zaliha i nova tura će opet biti neki drugi model.

creatin 22.06.2025. 13:34

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3810106)
To je normalno za alex.shop. Osim ovoga što si naveo, niti detektori dima i poplave nisu isti kao prije godinu dana. Čim vidiš ovakvu akciju, znači da se rješavaju zaliha i nova tura će opet biti neki drugi model.

Detektore dima su imali od X-Sense, sad imaju neke druge, drugaciji su i na slikama sto mi je OK jer vidis sto kupujes, ali temp/higro senzori su identicni, ali drugi model plocice unutra i druge opcije, isto i ove wifi LED trake.

Matijac 22.06.2025. 15:25

X sense ima puno modela, neki rade bez wifia, neki wifi neki hub. Provjeriti prije naručivanja na njihovoj stranici oznaku modela.

Colop 25.06.2025. 21:07

Citiraj:

Autor andy91 (Post 3809498)

Ja sam imao određenih problema sa susjedima, i onda sam instalirao video zvono.
Video zvono je od HIKVISIONA, i programirano da snima 0-24, i napravi posebnu notifikikaciju na pokret.
Nitko se nije žalio, jer je instalirano pod čudnim kutom, i svi misle da snima direktno moja vrata, a igrom slučaja eto, obuhvati čitav kat.
Teknologija.

:zdero2:

+1 za X sense.

Dobro radi, i pouzdano.

Avan7garde 26.06.2025. 08:21

Koji alarm sistem kupiti da se stavi na ulazna vrata i jedan prozor od balkona?

Da li je ok sa alexshopa sto nudi, ili ima nesto bolje za te novce?

Matijac 26.06.2025. 10:36

Ja ti imam x sense. Pričekaj prime days za tjedan dana, bude na akciji set, senzor pokreta, bazna stanica i 2 ili 3 senzora za vrata/prozore.

Onda dalje dodaješ na to kaj očeš, ako trebaš još senzora pokreta, smoke detector, water leak, temperatura higrometar itd.

c-shadow 26.06.2025. 15:10

Jel ima ovih zvona s kamerama kakvih za ugradnju?
Npr. u kutiju umjesto prekidača na zidu.
Ili su sve ovakvi bežični na baterije kakve nalazim?

Matijac 26.06.2025. 16:55

Imaš hikvision, to ja planiram uzeti, ali nije mi hitno jer dosta košta.

Npr.: https://ibb.co/mgGZMsP

To je flush ugradnja u razini zida, za fasadu recimo. Imaš više modula, na šifru, otisak, kameru..

andy91 26.06.2025. 17:03

Citiraj:

Autor c-shadow (Post 3810626)
Jel ima ovih zvona s kamerama kakvih za ugradnju?
Npr. u kutiju umjesto prekidača na zidu.
Ili su sve ovakvi bežični na baterije kakve nalazim?

Ja sam planirao uzeti https://reolink.com/product/reolink-...doorbell-wifi/. Imaju verziju sa PoE, baterijom i na struju.

Našao sam pozitivne recenzije, a i koristim E1 Pro kao baby kameru i super funkcionira. Podržava i HomeAssistant tako da sam zadovoljan generalno.

@Colop, @creatin - hvala! Budem vidio još i malo prošetao po zgradi jel ima netko nešto slično.

Matijac 26.06.2025. 18:14

To ima susjed i dobro je, ali, ne možeš konfigurirati da ti pokaže tko zvoni ako imas unutarnji portafon. Kad netko pozvoni čuješ zvono i na mobitelu ti dođe notifikacija ili pogledaš tko je. Ne otvara automatski aplikaciju i prikazujr tko zvoni, a ja nebi stalno gledao na mob da vidim tko je.

I nije flush, ali ovak je super.

domy_os 26.06.2025. 18:55

Koja utičnica ima provjereno dobar WiFi ili Zigbee signal? Imam par ovakvih i na svima je signal katastrofa, dovoljno da bude jedan zid između i gotovo, ode signal ispod -90 dB.

https://www.szneo.com/en/products/show.php?id=215

Ne trebam praćenje potrošnje, samo on/off.

xlr 26.06.2025. 19:09

Kod mene su takve ali drugi brand, Avato i Usmart. Jedne imaju onaj svjetleci rub, a druge su bez ledica. Jedno 3-4 su vec riknule valjda od prenapona. Wifi je tak tak, ovisi o lokaciji. Jedna mi samo prijavljuje los signal iako je 5m od stropnog AP-a, ali izmedju je debeli zid, brdo kompova i tehnike... Zanimljivo, ti isti kompovi imaju odlican wifi.

tomislav_sb 26.06.2025. 20:54

Ikea utičnica, jedna mi je u garaži dok je koordinator u stanu na drugom katu. I košta par eura.

marko_st 26.06.2025. 21:18

Hm. Sve te WiFi pizdarije bi trebale imati lila signal.
Osobno imam providerov router sa isključenim WiFiom ali je na njega nakacen AP.
Benefit je da je AP dosta bolji u WiFiju, minimalno me remeti kod promjene providera, pokriva prostor od cca 90m2 i kosta malo.

domy_os 27.06.2025. 07:38

Citiraj:

Autor xlr (Post 3810663)
Kod mene su takve ali drugi brand, Avato i Usmart. Jedne imaju onaj svjetleci rub, a druge su bez ledica. Jedno 3-4 su vec riknule valjda od prenapona. Wifi je tak tak, ovisi o lokaciji. Jedna mi samo prijavljuje los signal iako je 5m od stropnog AP-a, ali izmedju je debeli zid, brdo kompova i tehnike... Zanimljivo, ti isti kompovi imaju odlican wifi.

Tako je i kod mene, mobitel na istom mjestu ima skoro pun signal i to na 5 GHz (oko -65 dBi), a utičnica pleše po rubu, bi se odspojila ili ne bi. Router sam za test stavio na prozor, nema ni 10 m do utičnice na bunaru, ali nije pomoglo.

Citiraj:

Autor marko_st (Post 3810681)
Hm. Sve te WiFi pizdarije bi trebale imati lila signal.
Osobno imam providerov router sa isključenim WiFiom ali je na njega nakacen AP.
Benefit je da je AP dosta bolji u WiFiju, minimalno me remeti kod promjene providera, pokriva prostor od cca 90m2 i kosta malo.

Stavio sam bio za probu MikroTik hAP ax3, ništa bolji nije od Huaweia B818. Sad sam naručio neki Netgear pa ću vidjeti kako s njim ide, u najgorem slučaju ću uzeti još jedan pa ga baciti van.

marko_st 27.06.2025. 08:15

Mikrotik po pitanju WiFi nije neka sreća.

Cuky 27.06.2025. 09:38

Mikrotik po pitanju WiFi standarda (roaming i sl.) baš nije najbolji, ali gdje god sam ga stavio da vrti WiFi nikad nikakvih problema s njime.

Pouzdaniji mi je od Unifi-ja.

Kod Unifi-ja je problem što se određene serije dosta zagrijavaju pa znaju krepati, npr. U6-LR.

Isto tako, TPLINK EAP610 mi je polukrepao nakon 2 godine (malo radi, malo ne), a nije u zatvorenom da se pregrijava.

Colop 27.06.2025. 10:31

Citiraj:

Autor andy91 (Post 3810649)
@Colop, @creatin - hvala! Budem vidio još i malo prošetao po zgradi jel ima netko nešto slično.

https://www.ebuy7.com/hr/hikvision-w...l-machine.html

ja imam ovakvog.
Spojen na struju i NVR.

Avan7garde 28.06.2025. 16:42

Citiraj:

Autor Matijac (Post 3810565)
Ja ti imam x sense. Pričekaj prime days za tjedan dana, bude na akciji set, senzor pokreta, bazna stanica i 2 ili 3 senzora za vrata/prozore.

Onda dalje dodaješ na to kaj očeš, ako trebaš još senzora pokreta, smoke detector, water leak, temperatura higrometar itd.

vidim da je cijena za X-Sense Smart Home Security System, Wireless Security System 5-Piece Set 42.67€

Colop 29.06.2025. 13:36

Citiraj:

Autor Avan7garde (Post 3810808)
vidim da je cijena za X-Sense Smart Home Security System, Wireless Security System 5-Piece Set 42.67€

Dobra cijena, ja sam platio isti skoro pa duplo.

Avan7garde 29.06.2025. 15:45

evo danas cijena 95€ a nista cekam prime day iduci tjedan.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:19.