![]() |
Sad baš gledam na stranici Telemacha piše da je u tijeku nadogradnja mobilne mreže, te da su moguće poteškoće u korištenju usluga,.itd...
Da ne pripremaju kakvo iznenađenje u vidu onog pravog 5G-a :D ili opet samo nešto čaprkaju? |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Postoji tema koja vodi https://forum.pcekspert.com/showthre...=79622&page=60 Daj pretplati temu da manje pogubiš. :fiju: |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Imam 2 mobilne tarife na 2 routera.
Prvi je A1 na huawei b715 unlimited, drugi je tele2 na zte routeru koji sam dobio od A1, kad sam uzimao preplatu. tele2 je ograničen na 100 giga prometa prije smanjivanja brzine. Ovaj unlimited od A1 uglavnom koristim, zato mi je na boljem routeru i jer je unlimited promet. E sad, kada mjerim brzine, uglavnom uvijek je na A1 brzina do max 30 mbps, nekad padne i na 2 mbps, užas. Na tele2 uglavnom, non stop oko 80-100 mbps. Koji je razlog? A1 preopterečen uvijek ili nešto drugo u pitanju. Na A1 sam jer su oni jedini davali unlimited promet, tele2 je to ukinuo prije godinu dvije. |
Ekipa, da li Vam radi Cellmapper aplikacija ? Navodno ne radi login , web login ispravno ulogirava.
|
Citiraj:
|
Meni od danas ne radi.
|
Citiraj:
|
Jel ima ovdje interesenata za 4/5G routere?
Dobit cu kroz koji tjedan dva nova "Huawei 5G CPE Pro 2 / H122-373" routera, pa cu jedan prodavati ovdje ako ima interesenata. Cijena ce biti povoljna (cca 220€-230€), a ako nema zaintersiranih onda ce u "Trgovinu" ili na njušku, ali po malo nepovoljnijoj cijeni.
Takodjer cu prodavat svoj (rabljeni) Huawei B535-232 po uobicajenoj povoljnoj procijeni za upotrebljavani router... |
Dali taj router ima ulaze za vanjske antene?
|
Citiraj:
https://www.satshop.fi/huawei-h122-373.html https://i.ibb.co/CwRjHWh/Huawei-5-G-CPE-Pro-2.png |
@horihoro
Nema; ima ih samo stariji model CPE Pro / H122-372. Makar taj stariji model ima "samo" jedan 4G i jedan 5G modem, a ovaj noviji ima dva 4G i dva 5G modema, pa bi mu trebalo 8 (osam) antenskih ulaza za 4 dual mimo antena. Postoji u Englesoj firma koja radi takav "ugrade" tj instalira 8 vanjskih konektora za antene. Mozes to na ytubu pogledat. |
Najbolje mi je što nikako da stave bar jedan 2,5 Gbps LAN port :D
Ono, već sada možemo na boljim lokacijama na mobu dobiti 2 Gbps preko N78 a ovi proizvode routere sa gigabitnim LAN portovima :fiju: A bilo bi vrijeme da i pod normalno stave 4 SMA konektora za 4 vanjske antene kao Teltonika, da možemo iskoristiti 4x4 MIMO npr. na HT-u... |
Kaj ce mu 2,5Gbps Lan kad ima 4 puta brzi WiFi 6 :chears:
|
Citiraj:
Žica je zakon :D |
Ako je WiFi kao na 4G modelu, onda bolje da ga uopće nema, svakako treba AP za bilo što ozbiljnije jer 5 GHz ako uspije probiti dva zida, brzina je manja nego na 2,4 GHz.
|
Nakon moje prijave, Cellmapper je na A1 4G karti obrisao sve greškom mapirane HT-ove tornjeve koje je mapirao korisnik sipe (i još neki korisnici) prije par mjeseci cellmapper beta aplikacijom.
Jer je imala bug kod očitavanja MCC/MNC sa nulom pa su kod Dual SIM mobova sa A1 i HT karticom HT-ovi tornjevi greškom očitani kao A1 tornjevi i prikazani crveno na A1 karti pa smo imali veliki nered. Čisto da se zna i ne paničari di je nestao velik dio crvenih tornjeva na A1 4G karti :) |
Citiraj:
Jel to brisanje od strane cellmappera ima neke posebne moći ili možemo i mi normalno brisati da se stvar uredi? (npr. eno vidim 350389 pod A1 u Novom Čiču) Usput, jel ima ko info jel bi cellmapper mogo vratit jednoznamenkaste eNB-ove? Na A1 nam fale svi 1-9. |
Citiraj:
Obrisao sam ga ja. Možemo i mi brisati, samo što kada brišemo toliko tornjeva može se dogoditi da Cellmapper vam blokira account. Tako da pažljivo s brisanjem :) Citiraj:
Trebaš imat screenshot dokaz da si spojen na A1 eNB ID 1-9 (da se vidi da je aktivan taj eNB) i poslati im da oni sa svoje strane provjere i isprave. |
Nema šanse, tjedan dana support ne odgovara. Samo će otvoriti ticket i opravdati da zbog gomilu ticketa potrajati odgovor. A odgovore nisu riješili od 2017.
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Ma rješavaju i odgovaraju u razumnom roku. Znam jer sam ja prijavio da na Tele2 ne će mapirati i ne pojavi se na tornju B1 tj earfcn 325. Nije bio uveden kod njih da Tele2 posjeduje taj 325 u HR.
|
Da li se moze ovo dobiti samo sa sim karticom ili tehnicar mora instalirati opremu?
https://www.a1.hr/poslovni/internet/5g-internet-biz Sent from my SM-G970F using Tapatalk |
Citiraj:
"Ne brinite - tehničar dolazi i spaja sve." Dobivaš cijelu opremu :) |
Citiraj:
Sent from my SM-S901B using Tapatalk |
Citiraj:
Tak da ne vjerujem da će ti izaći u susret Nek ti odrade pa ti poslije sam napravi što hoćeš, prebaci SIM u svoju opremu ili što već želiš |
Ima li po Puli standalone baznih stanica? Na cellmapperu su prisutne, ali mislim da je netko pričao da su krivo mapirane.
|
Citiraj:
Za krivo mapirane smo pričali kod Umaga i Novigrada |
Citiraj:
|
Citiraj:
Morati cu zvati za to. Sent from my SM-S901B using Tapatalk |
Poprilično sam siguran da ne možeš
|
Pozz ekipa, može li savjet. Naime imam problem na vikendici koja je kraj rijeke u kanjonu i signala uglavnom nema, tu i tamo na nekom ćošku terase se ulovi i ponekad se mob uspije zakačit na 4G i onda čak i nešto prođe, ali nisam još uspio skužit neko pravilo di je bolja lokacija. Dok već kod susjeda 50m dalje je puno bolji signal. Naravno da nemam line of sight sa tornjem već vjerojatno hvatam refleksije signala. Dali bi mogao očekivat ikakvo poboljšanje sa B818-263 routerom? Dali u mojem slučaju pomažu eksterne antene, i kakve? Pošto ne mogu antenu usmjerit prema tornju jer je brdo između. Da dobijem 10mbit-a polu stabilnog signala bio bi full sretan :D
|
odeš na cellmapper i pogledaš šta imaš oko sebe i od kojeg providera...
najjednostavnije je promijenit providera. promjena routera nema smisla ako nemaš mogućnost agregacija, koje ovise o signalu. sa komatoznim signalom, nema smisla. rađe vanjske antene, s time da navedi koji router imaš i kojeg operatera. tele2 je počeo sa b28 i ako ti ga router podržava to bi moglo solidno radit, sporo ali solidno. za b28 ti trebaju one novije iskra antene za 5G, neznam napamet oznaku, ali kreću od 700mhz. uglavnom trebaš dat neku početnu informaciju da biš mogao dobit nazad neku drugu informaciju. napravi domaću zadaću pa se javi |
Ne znam jel to samo meni al ovaj cell mapper je užasno neintuitivan :D
Uspio sam nać 4 bazne stanice oko sebe al nemam pojma kak vidjet neke korisne informacije niti procijenit dal kakav uopće signal mogu ulovit od njih. Lokacija je tu negdje di piše Erdelji, uz rijeku. Sjeverozapadno u Generalskom stolu jedna HT bazna stanica (2252) - koja je na mapi navedena na 2 lokacije(?), jugozapradno ispod Donjih Dubrava HT (2280) i A1 (4925) dok je istočno, kod Mateškog sela, blizu "Bosiljevo" vrha jedan Telemach toranj (4746). Ja sam bliže A1/HT stanicama, ali po HAKOM interaktivnom pregledniku nisam u rangeu (piše da je radius 1500m), dok sam taman na rubu range-a ovom "Mateško selo" - radius 3000m. Trenutno nemam nikakav router, već jedino iskustvo mi je da s mobitelom je jako teško ili nemoguće dobiti ikakav signal u većem djelu kuće, dok na nekim mjestima i ponekad se dobije dovoljno signala za SMS poruku/poziv (edge signal), dok UMTS signal dođe svake prijestupne i bude jako slab ili nikakav. Iskustvo je da A1 nekad ima bolji signal i to na jednoj terasi, dok HT nekad na drugoj terasi, al manje više nijedan provajder ne radi kak se spada. Meni je želja imat ikakav internet, čitao sam da ovaj Huawei router ima dost ok integrirane antene, pa pretpostavljam da možda može ulovit signal di mobitel ne može. A ima i opciju spajanja vanjskih antena. BTW, kaj znači mogućnost agregacija? Jel to spajanje na više baznih stanica u isto vrijeme? Ako mora bit isti operater za to, i ako je vjerovat cell mapperu da je svaka stanica od samo jednog operatera, teoretski je na ovoj lokaciji to moguće samo sa HT-om jer jedini ima 2 tornja unutar par kilometara (sad pitanje dali se i kakav signal hvata od njih). |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 07:28. |