![]() |
Citiraj:
Treba znat posušit meso. Mi sušimo kod frenda koji ima dosta iskustva s tim, ispraksirao se s godinama pa zna kak treba. A vidio sam i probao svega i svačega :D |
Makaršto. :) Ne valja kad je zagoreno i crno. To kad mi netko dofura sušeno meso koje je crno odmah znam koliko je sati. :) Treba to podimiti par dana i ostalo se suši na zraku i vjetru. ;)
Imamo tradiciju sušenja mesa u zigorju nekoliko generacija. :) Podno brda smo i tamo zna biti vjetra, a meseko je na friškom zraku. ;) |
Citiraj:
Meni je jednom tumačil cijelu spiku jedan stari podravec-cijela nauka bogte oko sušenja:) On je imal 1.80x1.80x5 metara visoku sušaru sa prozorima od pločevine na svakoj strani i hrpu "rama" za obesit meso po visini...svaki dan provjeravaj, điži ili spuštaj komade, ovakvo ili ovakvo drvo... Lakše je fax završit nego to sve polovit:D |
Dimi se sa hladnim dimom, a ne da se špek cvrlji.
Ja dimim tek toliko da dobi miris dima. 2 do 3 dimljenja, ali to ne znači da se dimi 24 sata. Ujutro se stave 2 do 3 suka (komada suhe bukovine) i to je obično dovoljno da dimi negdje do podneva (znači oko 4 do 6 sati). Nakon toga jedan dan se ostavlja na propuhu. I tako se ponovi. Nakon drugog puta se vidi da li je dim primio, ako je ne dimi se treći put. Nije potrebno dimiti da se napravi garež već da meso samo malo poprimi miris dima. |
SPAM
|
šta ste se raspištoljili :D
Ja danas dojdem doma,grah ričet i kobase,al napravljeno šarf....delikatesa |
|
Citiraj:
http://files.myopera.com/Amdejac/alb...asicar%201.jpg |
Tortelini (4 vrste sira) s vrhnjem za kuhanje i origanom, pohana piletina i paradajz, te naravno kola :)
EDIT: Neki dan sam napisao kako sam radio svoje prve kobasice, ispale su taman ljute i slane, veliki komadi mesa ;) Savršenstvo :) |
Od sastojaka koji nisu spomenuti (za čobanac) ja za gustoću i slatkoću stavljam (uz nogice) i juneći rep.
Meso: srna (veprovinu izbjegavam), junetina, svinjetina, janjeći flam (rebra). I vrlo bitno - lovorov list.:) |
Citiraj:
|
za lovorov list ;)
Probaj jednom srnu umjesto vepra (ako već nisi). Prilično je "težeg" okusa i otkako sam je probao više ne stavljam veprovinu.:) |
Citiraj:
Srneci gulas, s knedlickama :-) taman cu ga raditi u petak, pa saljem slike :zdero: |
|
Citiraj:
|
mrzim kelj jesti :D
|
Citiraj:
|
Vezano za kelj, potpisujem bulju :D
Na poslu sam pojela 2 one buhtlice i sad jedem voćnu salatu: pomelo, ananas i nar...mmmmmmljac |
Dobar je kelj, pogotovo ak su i faširanci ili krmići na naglo:)
Danas kuham juhu od sitnarije kaj je ostala od ćiknšita i patkurine, uz to ili pohano od jučer ili budemo složili punjena jaja. |
Citiraj:
|
Citiraj:
Od frenda stara je uvjek morala uz poriluk delat i krmiće jer nitko ni htel jest samo varivo:D Probao neki dan Francekove Zagorske kobase uz žuljba i baš su dobre:) |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Ko bi normalan imal tam viksu?:stoopid::D
|
Citiraj:
|
Nadam se da postoji dozvola a ne ko u Kulmerovih dvora. :D
|
Danas (jučer) el classico. Buncek kaj se topi u ustima sa krumpačem i zeljem! Poslije bučnice se nažderao! Uff! Neke jednostavne stvari su i najbolje :)
|
Citiraj:
|
Gdje ono u ZG ima extra veliki hamburger pojesti? Za vikend sam gore poslom, a hocu to probati :D
|
Citiraj:
|
|
Citiraj:
Nisi tu u podnožju mog brega ziher:D Danas juha od jučer i za promjenu sendviči sa friškim kajzericama, čardašem, buđolom i kiselim krastavcima:) |
Citiraj:
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
|
Amy uvijek mi idu sline kad gledam peciva/kruh koji pečeš :respekt:
Ja obožavam peciva/štrudle/kiflice ali ih ne znam napraviti. Ništa od dizanog tijesta ne znam napraviti. Dobro mi ispadnu samo kolači i torte koji ne zahtjevaju valjanje tijesta :stoopid: Enivej, klopala sam domaću juhicu od povrća i nakon toga salatu od tune/rikole/malih paradajzića. Idući tjedan sam kuma na svadbi pa sam dobila zadatak da kupim one mladence kaj se stave na tortu pa onda večeras idem u M&M slastičarnicu po to pa će usput past koja šaumpita ili indijaner :roller: |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
@flare @panorama hvala Vam, hvala :D
Niti meni nisu išla dizana tijesta, ali praksa čuda čini. A struja je skupa treba štedit :roller: Šaumpita, mmmmmmmm daj jednu i za mene :zdero: Danas ću ja pljeskavice, a dragi vratinu, prilog pomfri. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:02. |