PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Žderonje (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=5006)

Jelc 18.11.2011. 21:17

Nisi mu to valjda dala za večeru?:D

Ammy 18.11.2011. 21:22

Nisam, to sam samo radila za probu, za sebe :-)

Jelc 18.11.2011. 21:28

Razbolel bi se jadan od ananasa:D

Ammy 18.11.2011. 21:31

Citiraj:

Autor Jelc (Post 2028784)
Razbolel bi se jadan od ananasa:D

Da, da, al pazim ja na njega tak da mu to nebi niti ponudila za jelo :D

Jelc 18.11.2011. 21:38

Citiraj:

Autor Ammy (Post 2028786)
Da, da, al pazim ja na njega tak da mu to nebi niti ponudila za jelo :D

Maznul bi on to, sam bi ananas izvadil:D

Ammy 18.11.2011. 21:44

Citiraj:

Autor Jelc (Post 2028788)
Maznul bi on to, sam bi ananas izvadil:D

Mislim da nebi, ipak je ananas pustio svoj sok, a i radio je čudne face kada sam ja to jela, tak da :nono:

Jelc 18.11.2011. 21:47

Citiraj:

Autor Ammy (Post 2028794)
radio je čudne face kada sam ja to jela

:D

syss 19.11.2011. 02:39

večeras spektakl koji možete vrlo jednostavno pripraviti i u svome domu! :D

sisati teriyaki čikn!!!

potrebno za dvije osobe koje vole žderat mnogo:

- pol kile belog mesa
- teriyaki umak gotov (40-50kn 250ml) ili ga radite, ali good luck sa cijenom/nalaskom sojinog sosa, mirina i sake-a
- 1 luk
- 1 poriluk
- 1 žuta/crvena mesnata paprika
- 2 mrkve
- svježi đumbir
- riža

Pohrani.com
- namirnice na broju, čikenšit je narezan na trakice i ostavljen jedno sat vremena u ~150ml teriyaki sosa + žlica-dvije šećera, nemojte žaliti nasuti jer će poslije dobrano trebati, a na dasčici su razni dijelovi poriluka za baciti na ulje da paprika ne bude sama :)

Pohrani.com
- na dobro zagrijanu tavu sa malo ulja sam hvataljkom za tijesto vadio čiken iz marinade i nisam ga ništa cijedio jer mora doći dosta umaka nutra, a fino se vidi kako se glazira... naravno još kap-dva teriyaki umaka neće škoditi dok se prži meso

Pohrani.com
- čiken nakon kratkog i naglog prženja van u zdjelu, a dijelovi poriluka nutra i onda redom...

Pohrani.com
- paprika

Pohrani.com
- poriluk

Pohrani.com
- ljubičasti luk

Pohrani.com
- za kraj tanko ribana mrkva i đumbir

Pohrani.com
- vratiti mesinu nutra i par minuta sve skupa prokrčkati

Pohrani.com
- maknuti sve iz tave u posudu, a esenciju života koja je ostala u tavi nakon mesa i povrća deglazirati sa još teriyaki umaka i pojačati sa sojinim sosom jer će to biti extra strong slani muški umak za rižu

Pohrani.com
- žena u supermen-engage pozi za žderanje, na sredini neka juha iz vrećice tek toliko da možemo reć kako smo posrkali juhu, dolje ujko bens iz vrečice koji je stvarno savršen za ove kineske mixeve

Pohrani.com
- gotovo jelo, ovaj umak je toliko jako slan da je dosta ova mala trakica istog da cijeli ovaj bunt riže bude neprimjereno slan :)

jednom tko proba - zahaklan je garantirano, a po ovom strip-receptu čak i majstor od kotlovine buljo može složiti impresivno jelo :)

dobar tek ili kako bi kinezi sa laništa rekli - dobar tek :D

panoramix 19.11.2011. 04:26

@ Syss : Svaka cast na opisu i pripremi a dobro zgleda na fotkama. Zakaj ste sa Donatom:nono: zalijevali, kaj nije bilo nis za popit?

riceburner 19.11.2011. 07:07

a zakaj pesu uvek jedna noga visi???

Amdejac 19.11.2011. 08:23

Citiraj:

Autor riceburner (Post 2028905)
a zakaj pesu uvek jedna noga visi???

Vjerojatno je omamljen sa ona dva plava čekića.

Sysso, kaj ti oni služe umjesto batića za meso?

Jelc 19.11.2011. 09:30

Citiraj:

Autor AMD (Post 2028912)
Sysso, kaj ti oni služe umjesto batića za meso?

To su posebni "audiofilski":)

Kad počne gnjavit ukućane da sjede pred zvučnicima i vide ima li kakvih pomaka u kvaliteti zvuka sintetička vs vunena čarapa u bassreflex škulji žene samo fino zemu te čekiće i zatuku ga ko zadnju svinju:p

riceburner 19.11.2011. 09:56

a i zena bi mogla s vremena na vreme pokefat macora na slapama :) sav je kustravi i lose njegovani, nemoj da tu fotku vide ljubitelji zivotinja...

back on topic:
za rucak juha od norih gljiv, domace cesnjovke (znam da nije jos bil dan republike, malo uranili) s pire krumpacem i jos ako nadem u nekom ducanu endiviju, bit ce s cesnjakom i domacim vinskim octom...

syss 19.11.2011. 13:35

LOL :D

@panorama... donat bolja polovica dere, ja sam kutjevačku graševinu i propisnu mineralnu :)

@matori... čekam tebe da dođeš na slušaonu pa da čekići napokon budu iskorišteni za globalno dobro :D :D

@rice... peso voli tak hrkat sa nogom dolje, a mačori su nedavno dobili pranje tako da su up n' runnin' :)

Jelc 19.11.2011. 14:29

Citiraj:

Autor syss (Post 2029058)
@matori... čekam tebe da dođeš na slušaonu pa da čekići napokon budu iskorišteni za globalno dobro :D :D

Nisam bedast slušat te drlje dok ti priznati meštar za prostornu akustiku i pozicioniranje zvučnika ne vrati setup u orginalno stanje:p

Danas juneći saft, pužići i kolač od jabuka, rogača i čokolade:)

WraGG 19.11.2011. 20:28

Danas najbolja klopa iza sarme: 3pice :D

Edit: upravo pečem kestene. Mljac!

panoramix 19.11.2011. 21:20

Za veceru : homemade Istarske kobasice i dvije Scotch Bonnet, sjeckane u ajvaru. Ubili se drugarica i ja pa nam sad malo suze oci..

nino 19.11.2011. 22:21

To te ja pitam, jesu bile dobre salsicce? :D (za Jelca salsicce= kobasice)

panoramix 19.11.2011. 22:29

Citiraj:

Autor nino (Post 2029465)
To te ja pitam, jesu bile dobre salsicce? :D (za Jelca salsicce= kobasice)

Radio sam ih po receptu sa nekog bloga, pisanog po "domacu Istrijansku" i ispale su odlicno. Ostatak sam objesio da se suse ( prvi puta radim kobasice bez dima ) i nadam se da ce kroz neko vrijeme dobiti onu bijelu plemenitu plijesan na povrsini. :goood:

evo link : http://kobasice.blog.hr/

Amdejac 20.11.2011. 00:23

Dolazi sezona sušenja mesa i špeka pa sam i ja danas u pac stavio 20 kg špeka.
Recept za pac nije tajna i koristim ga godinama.
Citiraj:

Mokri pac za sušenje špeka i mesa
(Za 10 kg)

Potrebni Sastojci:

5% soli (0,5 kg ili 50 dkg)
1 jušna žlica papra
1 jušna žlica crvene slatke paprike
½ (pola) jušne žlice ljute paprike
1 lovorov list (razmrviti ga)
0,5 dcl alkoholnog octa ili crnog vina
10 režnjeva češnjaka (izmiksati u kašu sa dodatkom malo vode)

• Meso – špek sa ovom smjesom dobro utrljati i složiti u posudu. Potrošiti svu smjesu.
• Nakon dva dana presložiti meso u posudi. Staviti odozgora uteg i zalijati običnom hladnom vodom da pokrije meso 1 – 2 cm.
• Držati u pacu 3 tjedna i povremeno ga presložiti u posudi.

listerstorm 20.11.2011. 00:26

Citiraj:

Autor panoramix (Post 2029467)
Radio sam ih po receptu sa nekog bloga, pisanog po "domacu Istrijansku" i ispale su odlicno. Ostatak sam objesio da se suse ( prvi puta radim kobasice bez dima ) i nadam se da ce kroz neko vrijeme dobiti onu bijelu plemenitu plijesan na povrsini. :goood:

evo link : http://kobasice.blog.hr/

Vidjeh nešto slično u Intersparu (istarska kobasica s plijesni). Cijena ko beljski kulin.:)

Jel probo ko dimljenu puretinu (batak + nadbatak)?

Meni fenomenalno.

Citiraj:

Autor panoramix (Post 2029467)
radim kobasice bez dima

Uh, u najboljem slučaju, ovo je opomena pred isključenje u mom kraju.:D

Amdejac 20.11.2011. 00:45

Citiraj:

Autor listerstorm (Post 2029516)
......
U najboljem slučaju, ovo je opomena pred isključenje u mom kraju.:D

Istrani u pravilu ne dime.
Poznati istarski pršut se ne dimi i to nije nikakva novost.
Meni osobno puno bolji od dalmatinskog.
Redosljed:
1. Šunka mješane svinje iz Lonjskog polja
2. Ostale domaće šunke
3. Istarski pršut
4. Dalmatinski pršut

listerstorm 20.11.2011. 01:29

full se slažem

Sa starim sam uvijek sudjelovao u pravoj slavonskoj svinjokolji (od izvlačenja kapitalca sajlom iz svinjca - zvuk nije za svakoga - do klanja bez uporabe kojekakvih pištolja:) - išla je i zanimljiva priča da su se stari i susjed jednom precijenili pa su loše zaklano svinče dvaput klali jer se ustalo nakon prvog puta:D). Nakon toga šurenje u vreloj vodi i skidanje dlaka (usput, pečenu krv nisam baš volio) prije stavljanja na vješala. Tu ide najveseliji dio. Stari zagrabi u utrobu a ja ispod držim korito i pred nos mi pljusnu iznutrice i sva ona crijeva (koja baš i nisu bila prazna).

Zapravo, ženski je dio podnio najveći teret (ispiranje crijeva OMFG).

Jedino mi bed bio što sam uvijek ja operirao mehaničkom mašinom za mljevenje mesa za kobase i kulin (starijom od moje bake jer ko je vidio struju na svinjokolji).Nikad kraja jer nismo ništa ostavljali za zamrzivač.
A "obarine" (jezik, obrazi i ostalo) žestoko posoljene sa kiselom paprikom su mi najdraži dio prije mljevenja za krvavice (naravno i džigerice s češnjakom).

A čvarci, pa to je bio užitak miješati sa veslom od nekog većeg čamca.

Uglavnom, ne mogu mjerit našu šunku s pršutom. Šunke i plećke prvo debelo nasolimo i ostavimo u plastičnim buradima da se izvuče krv. Poslije toga u salamuru a nakon toga u pušnicu. Bude mekša, svježija, žilavija a režemo ju na "debelo" za razliku od pršuta.

Al taj miris dima. To nijedan pršut nema.:)

Pupo 20.11.2011. 09:11

Da, istrani ne dime, samo panorama nije u istri već u zagrebu. Mogao bi imati problema sa mirisom crijeva kad osuši kobasice, ako je osjetljiv na njega.

panoramix 20.11.2011. 09:22

Citiraj:

Autor Pupo (Post 2029567)
Da, istrani ne dime, samo panorama nije u istri već u zagrebu. Mogao bi imati problema sa mirisom crijeva kad osuši kobasice, ako je osjetljiv na njega.

Je, istina je ovo sa Zagrebom, no prije par godina sam dimio u Zagorju ( kao i obično ) desetak kila kobasica, pa su neki primjerci zbog gužve u tadašnjoj maloj pušnici, ostali gotovo nepodimljeni. Nakon sušenja, upravo na njima se razvila fina bijela plijesan i imale su odličan okus. Izvana su izgledale kao Gavrilovićeva zimska. Upravo je ta bijela plijesan zaslužna za dobar miris crijeva izvana a jamačno utječe i na fermentaciju i okus nadjeva.

riceburner 20.11.2011. 10:21

Citiraj:

Autor AMD (Post 2029515)
Dolazi sezona sušenja mesa i špeka pa sam i ja danas u pac stavio 20 kg špeka.
Recept za pac nije tajna i koristim ga godinama.

nadam se da imas drvenu kacu za pacanje:stoopid::rtfm:

moja pokojna baka je skoro zatukla starog:D:care: kad htel det meso pacat u plasticnu kacu :nono:

Amdejac 20.11.2011. 10:48

Citiraj:

Autor riceburner (Post 2029583)
nadam se da imas drvenu kacu za pacanje:stoopid::rtfm:

moja pokojna baka je skoro zatukla starog:D:care: kad htel det meso pacat u plasticnu kacu :nono:

Drvene kace su stvar prošlosti.
Prije 100 godina nitko nije niti čuo za inox, a kamoli da je mogao zamisliti da će vino stajati u metalnim bačvama. U podrumima u kojima će klima uređaj održavati temperaturu i sl.
Danas postoje plastične kace (HDP) koje imaju certifikat da se u jima može držati hrana.

Pupo 20.11.2011. 10:53

Što se mene tiče, jedino rakija mora ići u drvenu bačvu i zna se koliko dugo. Ostalo ne :D

EDIT:

Kuhano pile, i pileća juha, pomfri, ajvar, krastavci :)

riceburner 20.11.2011. 14:08

Citiraj:

Autor AMD (Post 2029595)
Drvene kace su stvar prošlosti.
Prije 100 godina nitko nije niti čuo za inox, a kamoli da je mogao zamisliti da će vino stajati u metalnim bačvama. U podrumima u kojima će klima uređaj održavati temperaturu i sl.
Danas postoje plastične kace (HDP) koje imaju certifikat da se u jima može držati hrana.

nije opce stvar u certifikatima nego šmeku :rtfm:

Jelc 20.11.2011. 14:12

Ubil bum se danas ko zadnji sacpra:D
Patka, mlinci i šalata od friškog crvenog zelja:nuts:

Halos 20.11.2011. 14:33

Citiraj:

Autor Jelc (Post 2029718)
Ubil bum se danas ko zadnji sacpra:D
Patka, mlinci i šalata od friškog crvenog zelja:nuts:

A vele da je kriza :D

khm khm (da mi je bolji fotić...)
Pohrani.com Pohrani.com
Pohrani.com Pohrani.com Pohrani.com

Jelc 20.11.2011. 14:37

Citiraj:

Autor Halos (Post 2029740)
A vele da je kriza :D

A gle-za 29 po kili se itekak isplati:)

A mlinci ili krumpač u masti koju pusti je čisti sex:D

Amdejac 20.11.2011. 14:41

Citiraj:

Autor riceburner (Post 2029714)
nije opce stvar u certifikatima nego šmeku :rtfm:

Moš si mislit kakav šmek ima meso u kaci u kojoj se je prošle godine kiselilo zelje.
K'o da se netko sijeća u kojoj se je kaci pacalo meso, a u kojo kiselilo zelje ili repa. A pogotovo ako još imaš kace za vino.
Pa neću imat kacu od 50 litara za tri tjedna pacanja mesa i čuvat ju negdje 49 tjedana da mi smeta.
Šmek mesu nedaje kaca nego kakav je pac, koliko se dimi, sa kakvim dimom i sa kakvim drvima i koliko se je vjetrio.

riceburner 20.11.2011. 15:01

Citiraj:

Autor AMD (Post 2029747)
Moš si mislit kakav šmek ima meso u kaci u kojoj se je prošle godine kiselilo zelje.
K'o da se netko sijeća u kojoj se je kaci pacalo meso, a u kojo kiselilo zelje ili repa. A pogotovo ako još imaš kace za vino.
Pa neću imat kacu od 50 litara za tri tjedna pacanja mesa i čuvat ju negdje 49 tjedana da mi smeta.
Šmek mesu nedaje kaca nego kakav je pac, koliko se dimi, sa kakvim dimom i sa kakvim drvima i koliko se je vjetrio.

pih, mi smo bili hohstaplerska familija, imali extra kacu za sve :P
piljevina i drva su se probrano skupljali i susili na posebnom mestu za dim, a na tavanu je bilo extra mesto di ne dolaze sunceve zrake, ima dovljno i ne previse propuha :chears:

Amdejac 20.11.2011. 16:58

Citiraj:

Autor riceburner (Post 2029761)
..., a na tavanu je bilo extra mesto di ne dolaze sunceve zrake, ima dovljno i ne previse propuha :chears:

Znači tu je završio Gregor iz Tele2. Daleko od pogleda susjeda. :D

Ammy 20.11.2011. 17:18

Picekova juhica, pohano bijelo meso i pohana vratina, rizi-bizi.

Donjela mi susjeda domaće kukuruzno brašno od domaćeg bijelog kukuruza, doma mljeveno :goood: Zamjesila sam kruh. :D

nino 20.11.2011. 17:25

Gledam ženicu kako mi fino pece palacinke. Nadjev je domaci pekmez od sljiva. :zdero:

Ammy 20.11.2011. 17:29

Citiraj:

Autor nino (Post 2029874)
Gledam ženicu kako mi fino pece palacinke. Nadjev je domaci pekmez od sljiva. :zdero:

I ja si razmišljam da idem peč palačinke :goood:

Edit:
Ipak ništa od palačinka danas :(

syss 20.11.2011. 22:41

baš me maltretirao ostatak teriyaki umaka + još extra povrća: poriluk, patliđan, mrkvica, limunov sok, poriluk za dinstanje, đumbir, ljubičasti luk, crvena paprika.

desno je napacani ramstek i pureći medaljoni.

probao ove premium valjuške i odlični su sa umakom nakon pečenja stejka.

Pohrani.com

Pohrani.com

Pohrani.com

inače nakon svih prostudiranih i par isprobanih načina za dobro pečenje stejka uhvatio sam ovaj način:

- stejk dobrano napapriti sa mljevenim paprom, utisnuti papar sa obje strane
- ubaciti ulja preko njega i ja dodam malo biske poželjno to sve obaviti par sati prije, vjerujem da bi 24h bilo još i bolje, ne pretjerivati ukoliko stejk nije u potpunosti prekriven uljem
- izvaditi stejk minimalno 40-60min van frižidera da dođe na sobnu temperaturu kako bi izbjegli hladnu sredinu
- grill tavu sa debelim dnom (koja je iduća investicija) grijati solo minimalno 5min na najjačem plamenu kojeg imate
- dodati ulje i čekati da se ulje lagano počne dimiti
- stejk nasoliti tik prije stavljanja na tavu za neki prosječan komad kojeg možete kupiti kod nas (između 200 i 400g) držati između 2 i 3 minute sa svake strane
- ubrzo nakon okretanja na drugu stranu staviti par finih komada maslaca oko stejka da se sve fino rastopi
- izvaditi stejk van sa vrućom stranom dolje i sa par žlica umaka preliti "hladnu" stranu
- ostaviti ga vani minimalno 10-20min minuta da odleži

BITNO - stejk NIKADA ne bosti vilicom pri okretanju, nego koristiti ISKLJUČIVO hvataljku/kuharsku pincetu, jer ako nedobog probijete vilicom glaziranu stranu, odu sokovi van i generalno sve u vražju mater.

ovako pripremljen stejk može imho konkurirati najboljim stejkhouse-ovima u zg ;)

gore sam spomenuo umak... znači ostalo vam je prilično velika količina lagano smeđeg umaka od pečenja (od maslaca naravno) i onda nutra dec-deciipo vina da se deglazira tava, a prije nego što vino ispari sok od pola/cijelog limuna (ovisno ako hoćete malo kiselkast okus vs. poluraw stejk) i polako stavljati malo po malo vrhnja za kuhanje i dobro mješati kako se ne bi zgrudalo + dosta soli i ponešto papra.

ako ste bolji umak probali od jednostavnijih sastojaka, ja se povlačim sa teme :D

riceburner 21.11.2011. 07:57

Citiraj:

Autor AMD (Post 2029863)
Znači tu je završio Gregor iz Tele2. Daleko od pogleda susjeda. :D

neznam ja nista :fiju:

Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:55.