PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   ISP (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=15)
-   -   4G/5G LTE-A,4G+ - usporedbe internet i govornih tarifa mobilnih operatera(gigabox,pok (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=298507)

the chosen one 11.08.2023. 15:16

Citiraj:

Autor xlr (Post 3690902)
Tmobile, zaboravio reci, ali da mislim da ste u pravu. Hvala za info svima!

Na cellmaperu su nedavno mapirani 5G SA tornjevi od HT-a, ali kolega tu na forumu ima pouzdanu informaciju da HT nema SA Core mrežu te izgleda da je sve fejkano (mada ne znam na koju foru)

Tirkiz 11.08.2023. 17:11

Evo vam pa slinite :D

Može i 2 gigabita na HT 5G NSA (ZG)
https://www.speedtest.net/result/a/9475412570

HT je u ZG-u i na obali uključio 4x4 MIMO na B3, uključen je i u ostatku HR ali pali se samo kada je veće opterećenje.

Zato sada mjerite malo veće brzine nego inače, posebno ako mjerite kada nije neko opterećenje.

Oni koji imaju rootan mob i znaju koristiti Network Signal Guru neka bace oko, stave samo B3, vide dal toranj koristi 4x4 MIMO i mjere brzine.

https://bugweb.blob.core.windows.net...6cfce73.jpg?cm

Tiro 11.08.2023. 18:39

Citiraj:

Autor Tirkiz (Post 3690894)
Obadva su isti po pitanju agregacija, jedino mislim da ZTE ima bolji WiFi signal al nisam siguran.

Ako je na selu, vjerojatno će naknadno morati investirati i u vanjske usmjerene antene s kojima bi dobio još bolji signal i brzine.

Hvala na savjetu :chears:

BlackDwarf 11.08.2023. 20:07

Da li se isplati MIK-CHATEAU LTE6

jp_rv 12.08.2023. 08:53

ne.

općenito zabatali mikrotik po pitanju lte-a , ali osobito zabatali cat6 modem. agregacije su sporadične, uglavnom ne rade, i kad rade je sporije nego bez agregacija. taj cat6 su posebno usrali.

cat4 puca bez razloga, ponekad trebaju sati da se ponovno spoji, opet, bez razloga.

ako hoćeš kvalitetnu vezu i bez da puno troublešutaš, huawei b818. stavio sam sim, upalio, i godinu dana nisam znao da postoji, dok ga nisam ugasio jer je došla optika.

the chosen one 13.08.2023. 13:12

Citiraj:

Autor Tirkiz (Post 3690988)
Evo vam pa slinite :D

Može i 2 gigabita na HT 5G NSA (ZG)

HT je u ZG-u i na obali uključio 4x4 MIMO na B3, uključen je i u ostatku HR ali pali se samo kada je veće opterećenje.

Maloprije sam malo googlao i naišao na neki interview 02/2020 - oni (HT) su već tada najavljivali 4x4 MIMO, a tek sada pustili u rad? :stoopid:
Dobro da su se sjetili, kad već 5G ne diše punim plućima, iskoristiti još malo 4G mrežu...

Tirkiz 13.08.2023. 19:22

Citiraj:

Autor the chosen one (Post 3691227)
Maloprije sam malo googlao i naišao na neki interview 02/2020 - oni (HT) su već tada najavljivali 4x4 MIMO, a tek sada pustili u rad? :stoopid:
Dobro da su se sjetili, kad već 5G ne diše punim plućima, iskoristiti još malo 4G mrežu...

Našao sam i ja članak još iz 2018. kada su nadograđivali tornjeve u Istri već tada su najavljivali kompatibilnost za budući 5G i 4x4 MIMO :fiju: :D

Marko :) 13.08.2023. 20:17

Ja još uvijek čekam da Telemach pokrene 5G SA, rekli su da će do kraja ljeta svi bit prebačeni na 5G SA. I čekam nove, ažurirane tarife. :D

johnsmith 13.08.2023. 21:12

Ne znam kaj ste svi toliko zapeli za 5G SA :D prica se po kvartu da jedan od dva velika mobilna operatera u 'rvata nece prije 2025te paliti 5G SA jer jos nije monetizacija rjesena - onaj famozni slicing i ideja da si fabrika X slozi svoju mrezu ako sam dobro ukapirao taj slicing. Za stoku sitnog zuba koja backupira internet i to sve za 20-30e mjesecno racun bas i nije previse sila da se trose milijuni na dizanje 5G SA, jel tako :D Ako slucajno bude prije 2025te u RH, onda ce to netko od preostala dva iskociti prvi, kao eeevo mi smo prvi vidi nas.

Tirkiz 14.08.2023. 08:58

Citiraj:

Autor johnsmith (Post 3691284)
Ne znam kaj ste svi toliko zapeli za 5G SA :D prica se po kvartu da jedan od dva velika mobilna operatera u 'rvata nece prije 2025te paliti 5G SA jer jos nije monetizacija rjesena - onaj famozni slicing i ideja da si fabrika X slozi svoju mrezu ako sam dobro ukapirao taj slicing. Za stoku sitnog zuba koja backupira internet i to sve za 20-30e mjesecno racun bas i nije previse sila da se trose milijuni na dizanje 5G SA, jel tako :D Ako slucajno bude prije 2025te u RH, onda ce to netko od preostala dva iskociti prvi, kao eeevo mi smo prvi vidi nas.

Nismo baš toliko zapeli za SA koliko nam je problem cellmapper koji ne vidi N78 tornjeve ako mob nije spojen na SA mrežu (NR only).
Jer se svi mobovi primarno spajaju na 4G anchor i onda preko 4G anchora ulaze na 5G na N bandovima kao N28 i N78 ali cellmapper ne može vidjeti gNB ID-ove tornjeva i ne snima te ćelije pa ih nema na 5G karti.

Iduće godine telekomi počinju primjenjivati novi spektar pa bi na 5G-u pored N28 i N78 mogli dobiti i N3 (sadašnji B3 na 4G-u), možda i N7 (sadašnji B7), itd. a ne možemo to mapirati ako nije SA (bio pravi SA ili neki lažni oblik, samo da mob misli da je SA mreža) da cellmapper vidi i snimi gNB ID-ove tornjeva i ove N bandove

Jer kako ćemo se u budućnosti ravnati po pitanju izbora routera i usmjeravanja vanjskih antena ako na 5G karti ne vidimo tornjeve sa N bandovima i pokrivanja njihovih ćelija?

Sada kada znamo da se pušta i 4x4 MIMO trebamo početi pomalo uzimati u obzir routere koji primaju 4 vanjske antene a ne dvije ako želimo max perfomanse (čitaj - brzine)

Ja već koristim Teltonika RUTX50 koji prima 4 vanjske antene, trenutno sam na 2x2 MIMO Iskra P-60 ali imam višak još jednog para P-56 antena pa ću kroz pola godine složiti da imam 4x4 MIMO vanjske antene da mogu iskoristiti 4x4 MIMO, bar kada mi je upaljen na tornju, haha

Većina routera koji ima integrirane 4x4 MIMO antene ne može u zatvorenom prostoru dati maksimum ako je N78 toranj daleko nego sa 4x4 MIMO vanjskim antenama.

Eto :)

EDIT:
I da, iz provjerenog izvora (kojeg ne smijem navoditi) sam čuo da će neki telekom uskoro omogućiti 7 agregacija na svojoj mreži i N78+N78.
Pod "uskoro" mislim na razdoblje sljedećih godinu-dvije, imamo vremena :D

Marko :) 14.08.2023. 18:13

Citiraj:

Autor johnsmith (Post 3691284)

Ha, pa neka prestanu obećavati, pa nećemo zapinjati za novotarije. :D

johnsmith 14.08.2023. 22:13

Mislim da ste to krivo protumačili, nigdje se striktno nije spominjao 5G SA kod nas, ali moguće ga griješim.
Ne znam što se kilavi sa gašenjem 3G mreže u RH. Dal ima kritičnih područja koja bi završila na 2G u tom slučaju? Osim dijela hwa, oslobodio bi se i dio spektra za 4g/5g...

Tirkiz 14.08.2023. 22:18

Citiraj:

Autor johnsmith (Post 3691472)
Mislim da ste to krivo protumačili, nigdje se striktno nije spominjao 5G SA kod nas, ali moguće ga griješim.
Ne znam što se kilavi sa gašenjem 3G mreže u RH. Dal ima kritičnih područja koja bi završila na 2G u tom slučaju? Osim dijela hwa, oslobodio bi se i dio spektra za 4g/5g...

Ima jako puno uređaja koji koriste 2G/3G i ne žele preći na 4G/5G

Puno telefona nema VoLTE nego radi pozive preko 2G/3G mreže

Zato se odugovlači

johnsmith 14.08.2023. 23:42

?? Pogledaj EU, ekipa čupa 3G ko luda. Ja isto pitao ekipu kaj ako nemaš volte? Imaš i dalje 2g i vozi. 2g treba za ove senzore i trackere i te gluposti. Ali neki datumi oko 2030 se spominje gašenje i 2g kako gdje.

Marko :) 15.08.2023. 12:07

Kod nas 2G i 3G još uvijek imaju puno veću pokrivenost nego što je to slučaj s 4G/5G mrežama.

Tek kad 4G mreža postigne pokrivenost kakvu ima 3G/2G, onda se tek iste mogu ugasiti. Čak i u centru grada, na svim mrežama mobiteli se znaju nasumično prespojiti na 3G signal.

Jer 2G signal imaš baš svugdje i uvijek je pun, gotovo da ni nema područja bez dobrog 2G signala. 3G je isto tu negdje, vrlo blizu 2G po pokrivenosti.

jp_rv 15.08.2023. 13:54

Zapravo i nije (dobra 2g pokrivenost). Mogu ti izbiflat 20tak lokacija u istri gdje jedva jedvice pozivi prolaze ili prekidaju. Na 2g. Jer ostalih mreža nema.
A nakon toga jedno 3-4 sela gdje nema apsolutno nikakvog signala niti jedne mobilne mreže. Sve su to nastanjena sela sa lokalnim stanovništvom, a ne nekakve kaljuže s ovcama.
Tako da teza da "2g ima odličan signal svugdje" apsolutno nije točno. Ali ima ga više od 3g-a, i ako nešto treba ugasiti, to je 3g.

Dottore 15.08.2023. 13:54

I tako dođeš u City centar gdje baca 3G ali neupotrijebiv.

Blagus 15.08.2023. 14:00

Po najnovijim informacijama, planira se ugasiti 3G kod nas u budućnosti: https://mreza.bug.hr/ubrzava-se-gase...h-tehnologija/

Konkretnije datume sam našao ovdje. HT 3G - tokom 2024. Službena priopćenja nisam uspio iskopati na HT-ovim stranicama.

Inače, Slovenski A1 je nedavno ugasio 3G, 30.6.2023. Telekom Slovenije je isto ugasio 3G.

the chosen one 15.08.2023. 22:13

Citiraj:

Autor Tirkiz (Post 3690988)

Jel se ovo može odraditi sa Huawei B818?
Router podržava 4x4 MIMO ali ne podržava B3+B3 agregaciju kod HT-a (ne znam jel potrebno i to da se iskorisit 4x4 ili ne) :fala:

Tirkiz 15.08.2023. 22:31

Citiraj:

Autor the chosen one (Post 3691635)
Router podržava 4x4 MIMO ali ne podržava B3+B3 agregaciju kod HT-a (ne znam jel potrebno i to da se iskorisit 4x4 ili ne) :fala:

Može, 4x4 mimo radi i na samo jednom B3, nije potrebna B3+B3 agregacija :chears:

Pod uvjetom da je i na tornju uključen 4x4 mimo i nisi daleko za njegove integrirane antene

the chosen one 15.08.2023. 22:58

Citiraj:

Autor Tirkiz (Post 3691638)
Može, 4x4 mimo radi i na samo jednom B3, nije potrebna B3+B3 agregacija :chears:

Pod uvjetom da je i na tornju uključen 4x4 mimo i nisi daleko za njegove integrirane antene

Definiraj ovo "Daleko" :D

Na Google Earth kaže 2600m zračne udaljenosti, toranj vidim bez ikakvih prepreka između (na brdu sam, a toranj isto na drugom brdu preko puta). Baš ću otići tamo kada se vratim sa godišnjeg i testirati da vidim jel MIMO uopće upaljen na tom tornju i da li mogu na tu duljinu išta postići...

Trenutno je tamo B618, kemijao sam uzeti ZTE 7010 baš zbog udaljenosti i buduće podrške za 5G (trenutna tarifa koju koristim je samo 4G), ali otkako su tom routeru u dva navrata povisili cijenu na satshop.fi odustao sam od toga do daljnjeg.
A u kombinaciji imam jedan B818, pa ako on odradi dobro sve zašto ne i njega ostaviti da odradi svoj životni vijek do kraja ;)

Tirkiz 15.08.2023. 23:08

Citiraj:

Autor the chosen one (Post 3691640)
Definiraj ovo "Daleko" :D

Na Google Earth kaže 2600m zračne udaljenosti, toranj vidim bez ikakvih prepreka između (na brdu sam, a toranj isto na drugom brdu preko puta). Baš ću otići tamo kada se vratim sa godišnjeg i testirati da vidim jel MIMO uopće upaljen na tom tornju i da li mogu na tu duljinu išta postići...

Trenutno je tamo B618, kemijao sam uzeti ZTE 7010 baš zbog udaljenosti i buduće podrške za 5G (trenutna tarifa koju koristim je samo 4G), ali otkako su tom routeru u dva navrata povisili cijenu na satshop.fi odustao sam od toga do daljnjeg.
A u kombinaciji imam jedan B818, pa ako on odradi dobro sve zašto ne i njega ostaviti da odradi svoj životni vijek do kraja ;)

Je, pomalo daleko je to, stavi router na mjesto da vidi taj toranj pa testiraj.
Jer možda ispadne da sa 2x2 mimo vanjskim antenama budu veće brzine nego sa njegovim integriranim antenama na toj udaljenosti na samo B3.

Ako imaš rootan mob i instaliran Network Signal Guru, stavi samo B3 i odmah možeš vidjeti koja je MIMO konfiguracija na tornju

Vidim da i B618 ima isto 4x4 mimo antene u sebi, ne znam kakve su po pitanju signala, možeš i s njim probati samo na B3 kakve su brzine

domy_os 15.08.2023. 23:55

B818 je malo mušićav, ne može ga se natjerati da koristi određene bandove, barem ne stabilno i dugotrajno. I stalno mi preferira B1/3/28 sa slabijim signalom umjesto B20 sa jačim, ne znam zašto. Interface se ne može otvoriti ako nema vezu s netom i dosta opcija je ograničeno.

franzD 16.08.2023. 00:38

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3691647)
B818 je malo mušićav, ne može ga se natjerati da koristi određene bandove, barem ne stabilno i dugotrajno. I stalno mi preferira B1/3/28 sa slabijim signalom umjesto B20 sa jačim, ne znam zašto.

Vjerojatno ovisi o lokaciji i operateru. Skripta mojeg šutne na B20 ili B7 u 6h ujutro i ostaje na tom bandu/cellu cijeli dan do ponoći kad ga Telemach vrati na B3. Mogu ga forsirati natrag na B20 ili B7, ali oni ga cijelu noć ćuškaju na B3 pa sam odustao od tih kombinacija.

Nikox 16.08.2023. 05:12

Citiraj:

Autor the chosen one (Post 3691635)

B818-263 podržava HT 3+3 agregaciju.

the chosen one 16.08.2023. 09:48

Citiraj:

Autor Nikox (Post 3691655)
B818-263 podržava HT 3+3 agregaciju.

Da, može solo, ali ne u mojem slučaju di bi ga vezao i sa ostalim frekvencijama - a to ne može.
Već objašnjeno N-puta pa nisam znao da trebam opet to ponavljati, ali ok, evo, da još jednom utvrdimo gradivo...

Tirkiz 16.08.2023. 22:52

Kolege koji su mapirali HT N78 tornjeve po Istri, molim vas da mi napišete koji točno mob koristite, je li rootan i je li kupljen u nekom telekomu ili u slobodnoj prodaji.

Može i u poruku ako ne želite javno.

Treba nam da istražimo koji modem koriste jer neki ne mogu nikako da love te gNB tornjeve na NR only a neki ne mogu ni da očitaju bandwidth na N78 u NetMonsteru.

Pa da to sve malo istražimo i vidimo u čemu je razlika da znamo za daljnje mapiranje N78.

:fala:

EDIT:
Eno i u ZG-u HT 5G tornjevi (link) :)

https://forum.bug.hr/forum/img/?i=c6...BuZw__&f=s.jpg

the chosen one 17.08.2023. 00:29

Ja večeras lunjao po Zadru i mapirao, ali ništa od SA tornjeva se nije ukazalo, ili mob nije uspio izmapirati…
Kartica je bila trenutno u Motoroli Moto G 5G Plus….

Edit: mob nije rootan, kupljen kod A1, 5G uredno radi na A1 i HT (NSA), ali kod Telemacha ne želi (samo 4G).
U ponedjeljak se vraćam u redovan život pa mogu još HT karticu prebaciti u S22 Ultra i vidjeti kako se i u njemu ponaša sa SA signalom…

Tirkiz 17.08.2023. 07:23

Citiraj:

Autor the chosen one (Post 3691827)
Ja večeras lunjao po Zadru i mapirao, ali ništa od SA tornjeva se nije ukazalo, ili mob nije uspio izmapirati…
Kartica je bila trenutno u Motoroli Moto G 5G Plus….

Edit: mob nije rootan, kupljen kod A1, 5G uredno radi na A1 i HT (NSA), ali kod Telemacha ne želi (samo 4G).
U ponedjeljak se vraćam u redovan život pa mogu još HT karticu prebaciti u S22 Ultra i vidjeti kako se i u njemu ponaša sa SA signalom…

E hvala, javi za S22 Ultra, već imam frenda koji je probao na S22 Ultra po ZG-u pa nije ništa pronalazio na NR only, vidi jel kod tebe pronalazi tamo di si mapirao HT N78

johnsmith 17.08.2023. 07:58

@Tirkiz jel ti ZG SA tornjevi rade ili isto ko u Istri "nema ničeg" gore??

sharkri 17.08.2023. 08:33

Pretpostavljam da ovaj 5G na N78 radi jedino na t-mobile, ne i na bonbonu?

Tirkiz 17.08.2023. 09:01

Citiraj:

Autor johnsmith (Post 3691837)
@Tirkiz jel ti ZG SA tornjevi rade ili isto ko u Istri "nema ničeg" gore??

Tako je - "nema ničeg gore" :D
Promijenit će se i to uskoro ;)

Citiraj:

Autor sharkri (Post 3691842)
Pretpostavljam da ovaj 5G na N78 radi jedino na t-mobile, ne i na bonbonu?

Radi i na bonbonu kada je uređaj spojen na 5G NSA

johnsmith 17.08.2023. 09:14

Valjda ce pustiti nesto od SA i u austrougarskoj. Probao s telefonom i ruterom, SA, no signal :D

the chosen one 19.08.2023. 10:36

Citiraj:

Autor Tirkiz (Post 3691835)
E hvala, javi za S22 Ultra, već imam frenda koji je probao na S22 Ultra po ZG-u pa nije ništa pronalazio na NR only, vidi jel kod tebe pronalazi tamo di si mapirao HT N78

Jučer navečer bio u centru Zgb-a, pokušao i sa Motorolom i sa S22 Ultra - nulla bodova, uopće ne hvatam SA od HT-a. Krug napravio po Đorđićevoj, Draškovićevoj, trgu...
Mjerio brzine, cucla do 1.8Gbit ali sve na NSA. Od NR-a ni N ni R :D

Jel moguće da samo određeni chipset hvata to? Malo mi to van svake pameti, al ok... Ili je potrebna možda Business tarifa?

Marko :) 19.08.2023. 10:54

Ma kakav SA, o čemu vi pričate. Pa valjda će se pohvaliti u javnosti kad ga puste. Bez veze testirate; nitko nema SA dok oni to ne odluče, pa ni business korisnici.

Tirkiz 19.08.2023. 11:25

Citiraj:

Autor the chosen one (Post 3692260)
Jučer navečer bio u centru Zgb-a, pokušao i sa Motorolom i sa S22 Ultra - nulla bodova, uopće ne hvatam SA od HT-a. Krug napravio po Đorđićevoj, Draškovićevoj, trgu...
Mjerio brzine, cucla do 1.8Gbit ali sve na NSA. Od NR-a ni N ni R :D

Jel moguće da samo određeni chipset hvata to? Malo mi to van svake pameti, al ok... Ili je potrebna možda Business tarifa?

Je, do čipseta je to, zato sam i pitao. Tarife nemaju veze.

Do sada smo skužili da ovi mobovi vide 5G GNB tornjeve:
- Samsung Galaxy A52s (Qualcomm SM7325 Snapdragon 778G 5G)

I čekamo da se još tko javi tko lovi SA tornjeve i napiše koji mob ima.

EDIT: s popisa maknuta Motorola Moto G 5G Plus (Qualcomm SM7250 Snapdragon 765 5G) jer je ispalo da ne lovi N78 tornjeve

the chosen one 19.08.2023. 11:26

Citiraj:

Autor Marko :) (Post 3692265)
Ma kakav SA, o čemu vi pričate. Pa valjda će se pohvaliti u javnosti kad ga puste. Bez veze testirate; nitko nema SA dok oni to ne odluče, pa ni business korisnici.

Pa sam si si dao odgovor - dok ga puste pohvalite će se, zato i "nema ničega" na tim ćelijama koje su se ukazale na CM mapi jer nije u pogonu, ali neki shit je aktivan jer kako bi se inače ukazali SA tornjevi?

A propos tih njihovih pohvala - prije koliko su rekli na onoj famoznoj predstavi od prezentacije novinarima da kreću sa 5G FWA pa im je trebalo godinu dana da se pokrene? Tak da pretpostavljam da ćemo prije mi entuzijasti otkriti neke stvari nego što će oni to pustiti u pogon i javno omogućiti svima.

johnsmith 19.08.2023. 12:19

Ja mislim da je ta SA skalametrija aktivna, ali u test modu, vjerojatno neki "burek.spivom.hr" APN kojeg samo "testeri" znaju i mogu koristiti

Avan7garde 19.08.2023. 13:59

moguce da su ti tornjevi za pokucni 5G. ja doma imam signal SA ali sve mrtvo.

Dottore 19.08.2023. 14:37

Citiraj:

Autor Marko :) (Post 3692265)

Joj Marko, kad sjetim koliko si dugo nahvalio na Telemach temi čekanjem SA mreže. Još malo ljeto prošlo i prošla baba s kolačima.

Ali uvijek postoji mogućnost da potiho puste testnu fazu pa poslije javno objave.
Citiraj:

Autor Tirkiz (Post 3692272)
Je, do čipseta je to, zato sam i pitao. Tarife nemaju veze.

Do sada smo skužili da ova dva moba vide SA tornjeve:
- Motorola Moto G 5G Plus (Qualcomm SM7250 Snapdragon 765 5G)
- Samsung Galaxy A52s (Qualcomm SM7325 Snapdragon 778G 5G)

I čekamo da se još tko javi tko lovi SA tornjeve i napiše koji mob ima.

Qualcommovi modemi su trenutno najkvalitetniji.
Još nisam vidio SA umjesto NSA. Gdje si to vidio i može screnshoot?

Sva vremena su GMT +2. Sada je 00:23.