![]() |
Citiraj:
|
Evo vam pa slinite :D
Može i 2 gigabita na HT 5G NSA (ZG) https://www.speedtest.net/result/a/9475412570 HT je u ZG-u i na obali uključio 4x4 MIMO na B3, uključen je i u ostatku HR ali pali se samo kada je veće opterećenje. Zato sada mjerite malo veće brzine nego inače, posebno ako mjerite kada nije neko opterećenje. Oni koji imaju rootan mob i znaju koristiti Network Signal Guru neka bace oko, stave samo B3, vide dal toranj koristi 4x4 MIMO i mjere brzine. https://bugweb.blob.core.windows.net...6cfce73.jpg?cm |
Citiraj:
|
Da li se isplati MIK-CHATEAU LTE6
|
ne.
općenito zabatali mikrotik po pitanju lte-a , ali osobito zabatali cat6 modem. agregacije su sporadične, uglavnom ne rade, i kad rade je sporije nego bez agregacija. taj cat6 su posebno usrali. cat4 puca bez razloga, ponekad trebaju sati da se ponovno spoji, opet, bez razloga. ako hoćeš kvalitetnu vezu i bez da puno troublešutaš, huawei b818. stavio sam sim, upalio, i godinu dana nisam znao da postoji, dok ga nisam ugasio jer je došla optika. |
Citiraj:
Dobro da su se sjetili, kad već 5G ne diše punim plućima, iskoristiti još malo 4G mrežu... |
Citiraj:
|
Ja još uvijek čekam da Telemach pokrene 5G SA, rekli su da će do kraja ljeta svi bit prebačeni na 5G SA. I čekam nove, ažurirane tarife. :D
|
Ne znam kaj ste svi toliko zapeli za 5G SA :D prica se po kvartu da jedan od dva velika mobilna operatera u 'rvata nece prije 2025te paliti 5G SA jer jos nije monetizacija rjesena - onaj famozni slicing i ideja da si fabrika X slozi svoju mrezu ako sam dobro ukapirao taj slicing. Za stoku sitnog zuba koja backupira internet i to sve za 20-30e mjesecno racun bas i nije previse sila da se trose milijuni na dizanje 5G SA, jel tako :D Ako slucajno bude prije 2025te u RH, onda ce to netko od preostala dva iskociti prvi, kao eeevo mi smo prvi vidi nas.
|
Citiraj:
Jer se svi mobovi primarno spajaju na 4G anchor i onda preko 4G anchora ulaze na 5G na N bandovima kao N28 i N78 ali cellmapper ne može vidjeti gNB ID-ove tornjeva i ne snima te ćelije pa ih nema na 5G karti. Iduće godine telekomi počinju primjenjivati novi spektar pa bi na 5G-u pored N28 i N78 mogli dobiti i N3 (sadašnji B3 na 4G-u), možda i N7 (sadašnji B7), itd. a ne možemo to mapirati ako nije SA (bio pravi SA ili neki lažni oblik, samo da mob misli da je SA mreža) da cellmapper vidi i snimi gNB ID-ove tornjeva i ove N bandove Jer kako ćemo se u budućnosti ravnati po pitanju izbora routera i usmjeravanja vanjskih antena ako na 5G karti ne vidimo tornjeve sa N bandovima i pokrivanja njihovih ćelija? Sada kada znamo da se pušta i 4x4 MIMO trebamo početi pomalo uzimati u obzir routere koji primaju 4 vanjske antene a ne dvije ako želimo max perfomanse (čitaj - brzine) Ja već koristim Teltonika RUTX50 koji prima 4 vanjske antene, trenutno sam na 2x2 MIMO Iskra P-60 ali imam višak još jednog para P-56 antena pa ću kroz pola godine složiti da imam 4x4 MIMO vanjske antene da mogu iskoristiti 4x4 MIMO, bar kada mi je upaljen na tornju, haha Većina routera koji ima integrirane 4x4 MIMO antene ne može u zatvorenom prostoru dati maksimum ako je N78 toranj daleko nego sa 4x4 MIMO vanjskim antenama. Eto :) EDIT: I da, iz provjerenog izvora (kojeg ne smijem navoditi) sam čuo da će neki telekom uskoro omogućiti 7 agregacija na svojoj mreži i N78+N78. Pod "uskoro" mislim na razdoblje sljedećih godinu-dvije, imamo vremena :D |
Citiraj:
|
Mislim da ste to krivo protumačili, nigdje se striktno nije spominjao 5G SA kod nas, ali moguće ga griješim.
Ne znam što se kilavi sa gašenjem 3G mreže u RH. Dal ima kritičnih područja koja bi završila na 2G u tom slučaju? Osim dijela hwa, oslobodio bi se i dio spektra za 4g/5g... |
Citiraj:
Puno telefona nema VoLTE nego radi pozive preko 2G/3G mreže Zato se odugovlači |
?? Pogledaj EU, ekipa čupa 3G ko luda. Ja isto pitao ekipu kaj ako nemaš volte? Imaš i dalje 2g i vozi. 2g treba za ove senzore i trackere i te gluposti. Ali neki datumi oko 2030 se spominje gašenje i 2g kako gdje.
|
Kod nas 2G i 3G još uvijek imaju puno veću pokrivenost nego što je to slučaj s 4G/5G mrežama.
Tek kad 4G mreža postigne pokrivenost kakvu ima 3G/2G, onda se tek iste mogu ugasiti. Čak i u centru grada, na svim mrežama mobiteli se znaju nasumično prespojiti na 3G signal. Jer 2G signal imaš baš svugdje i uvijek je pun, gotovo da ni nema područja bez dobrog 2G signala. 3G je isto tu negdje, vrlo blizu 2G po pokrivenosti. |
Zapravo i nije (dobra 2g pokrivenost). Mogu ti izbiflat 20tak lokacija u istri gdje jedva jedvice pozivi prolaze ili prekidaju. Na 2g. Jer ostalih mreža nema.
A nakon toga jedno 3-4 sela gdje nema apsolutno nikakvog signala niti jedne mobilne mreže. Sve su to nastanjena sela sa lokalnim stanovništvom, a ne nekakve kaljuže s ovcama. Tako da teza da "2g ima odličan signal svugdje" apsolutno nije točno. Ali ima ga više od 3g-a, i ako nešto treba ugasiti, to je 3g. |
I tako dođeš u City centar gdje baca 3G ali neupotrijebiv.
|
Po najnovijim informacijama, planira se ugasiti 3G kod nas u budućnosti: https://mreza.bug.hr/ubrzava-se-gase...h-tehnologija/
Konkretnije datume sam našao ovdje. HT 3G - tokom 2024. Službena priopćenja nisam uspio iskopati na HT-ovim stranicama. Inače, Slovenski A1 je nedavno ugasio 3G, 30.6.2023. Telekom Slovenije je isto ugasio 3G. |
Citiraj:
Router podržava 4x4 MIMO ali ne podržava B3+B3 agregaciju kod HT-a (ne znam jel potrebno i to da se iskorisit 4x4 ili ne) :fala: |
Citiraj:
Pod uvjetom da je i na tornju uključen 4x4 mimo i nisi daleko za njegove integrirane antene |
Citiraj:
Na Google Earth kaže 2600m zračne udaljenosti, toranj vidim bez ikakvih prepreka između (na brdu sam, a toranj isto na drugom brdu preko puta). Baš ću otići tamo kada se vratim sa godišnjeg i testirati da vidim jel MIMO uopće upaljen na tom tornju i da li mogu na tu duljinu išta postići... Trenutno je tamo B618, kemijao sam uzeti ZTE 7010 baš zbog udaljenosti i buduće podrške za 5G (trenutna tarifa koju koristim je samo 4G), ali otkako su tom routeru u dva navrata povisili cijenu na satshop.fi odustao sam od toga do daljnjeg. A u kombinaciji imam jedan B818, pa ako on odradi dobro sve zašto ne i njega ostaviti da odradi svoj životni vijek do kraja ;) |
Citiraj:
Je, pomalo daleko je to, stavi router na mjesto da vidi taj toranj pa testiraj. Jer možda ispadne da sa 2x2 mimo vanjskim antenama budu veće brzine nego sa njegovim integriranim antenama na toj udaljenosti na samo B3. Ako imaš rootan mob i instaliran Network Signal Guru, stavi samo B3 i odmah možeš vidjeti koja je MIMO konfiguracija na tornju Vidim da i B618 ima isto 4x4 mimo antene u sebi, ne znam kakve su po pitanju signala, možeš i s njim probati samo na B3 kakve su brzine |
B818 je malo mušićav, ne može ga se natjerati da koristi određene bandove, barem ne stabilno i dugotrajno. I stalno mi preferira B1/3/28 sa slabijim signalom umjesto B20 sa jačim, ne znam zašto. Interface se ne može otvoriti ako nema vezu s netom i dosta opcija je ograničeno.
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Već objašnjeno N-puta pa nisam znao da trebam opet to ponavljati, ali ok, evo, da još jednom utvrdimo gradivo... |
Kolege koji su mapirali HT N78 tornjeve po Istri, molim vas da mi napišete koji točno mob koristite, je li rootan i je li kupljen u nekom telekomu ili u slobodnoj prodaji.
Može i u poruku ako ne želite javno. Treba nam da istražimo koji modem koriste jer neki ne mogu nikako da love te gNB tornjeve na NR only a neki ne mogu ni da očitaju bandwidth na N78 u NetMonsteru. Pa da to sve malo istražimo i vidimo u čemu je razlika da znamo za daljnje mapiranje N78. :fala: EDIT: Eno i u ZG-u HT 5G tornjevi (link) :) https://forum.bug.hr/forum/img/?i=c6...BuZw__&f=s.jpg |
Ja večeras lunjao po Zadru i mapirao, ali ništa od SA tornjeva se nije ukazalo, ili mob nije uspio izmapirati…
Kartica je bila trenutno u Motoroli Moto G 5G Plus…. Edit: mob nije rootan, kupljen kod A1, 5G uredno radi na A1 i HT (NSA), ali kod Telemacha ne želi (samo 4G). U ponedjeljak se vraćam u redovan život pa mogu još HT karticu prebaciti u S22 Ultra i vidjeti kako se i u njemu ponaša sa SA signalom… |
Citiraj:
|
@Tirkiz jel ti ZG SA tornjevi rade ili isto ko u Istri "nema ničeg" gore??
|
Pretpostavljam da ovaj 5G na N78 radi jedino na t-mobile, ne i na bonbonu?
|
Citiraj:
Promijenit će se i to uskoro ;) Citiraj:
|
Valjda ce pustiti nesto od SA i u austrougarskoj. Probao s telefonom i ruterom, SA, no signal :D
|
Citiraj:
Mjerio brzine, cucla do 1.8Gbit ali sve na NSA. Od NR-a ni N ni R :D Jel moguće da samo određeni chipset hvata to? Malo mi to van svake pameti, al ok... Ili je potrebna možda Business tarifa? |
Ma kakav SA, o čemu vi pričate. Pa valjda će se pohvaliti u javnosti kad ga puste. Bez veze testirate; nitko nema SA dok oni to ne odluče, pa ni business korisnici.
|
Citiraj:
Do sada smo skužili da ovi mobovi vide 5G GNB tornjeve: - Samsung Galaxy A52s (Qualcomm SM7325 Snapdragon 778G 5G) I čekamo da se još tko javi tko lovi SA tornjeve i napiše koji mob ima. EDIT: s popisa maknuta Motorola Moto G 5G Plus (Qualcomm SM7250 Snapdragon 765 5G) jer je ispalo da ne lovi N78 tornjeve |
Citiraj:
A propos tih njihovih pohvala - prije koliko su rekli na onoj famoznoj predstavi od prezentacije novinarima da kreću sa 5G FWA pa im je trebalo godinu dana da se pokrene? Tak da pretpostavljam da ćemo prije mi entuzijasti otkriti neke stvari nego što će oni to pustiti u pogon i javno omogućiti svima. |
Ja mislim da je ta SA skalametrija aktivna, ali u test modu, vjerojatno neki "burek.spivom.hr" APN kojeg samo "testeri" znaju i mogu koristiti
|
moguce da su ti tornjevi za pokucni 5G. ja doma imam signal SA ali sve mrtvo.
|
Citiraj:
Ali uvijek postoji mogućnost da potiho puste testnu fazu pa poslije javno objave. Citiraj:
Još nisam vidio SA umjesto NSA. Gdje si to vidio i može screnshoot? |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 00:23. |