![]() |
Zato ljudi više niti ne kupuju na placu. :D Bingo! :D
Jučer i prekjučer sarma, a danas neka plietina. :) |
Kupuju ljudi na placu ali oni koji imaju vremena. Recimo ja na plac odem samo kad trebam sir i vrhnje i to kupujem od lika koj dr. veterine al kak nije uspjel dobiti posao u struci preuzel obiteljsko gospodarstvo. Ako njega nema odem doma. I kupujem kod svog šipca voće jer uvjek dobro prođem. Za sve ostalo tu je kaufland. Jedino krumpir ne kupujem. Ipak je stari iz međimurja a međimurje je puno krumpira pa ga grehota kupovati kad imaš cjelo polje krunpira.
|
Danas niš konkretno, barem ja :D Pojela sam 2 hrenovke u pecivu i 2-3 šnitice neke posebne i 2-3 šnitice sira.
Već par dana se spremam radit nova peciva i nikak se nać s vremenom. I danas nije bilo nikaj bolje, ali su dočekale svoj red....i sad mogu u krevetac :D Sa feta sirom su, koji je umješan u tijesto i posipane sa sezamom i crnim kimom :goood: kiflice presjek |
ammy oke... savladala si kiflice sa ono 5+, kad ćemo vidjeti neka brutalna jela poput špikovane divljači i svinje sa špekom, kiselim zeljem i šipkom??? :D
bogte pa imam šipka u frižideru :D :D |
Citiraj:
|
Citiraj:
Sutra kiselo zelje sa krvavicama i restanim krumpirom. |
nisam ni sumnjao organizmu :D
nemoj mi ni spominjat ovu kombinaciju, za to padaju clockovi, pritisak guma i glave :D |
Citiraj:
Kad smo kod placeva najbolja je fora bila za vrijeme Fukushime. Došli ljudi obućeni u ona odijela kao protiv radijacije i ispitivali lokalce (negdje na moru to bilo) otkud vam je voće i povrće. Svi bili "od doma, od doma" kada su ih zastrašili kako mogu umrijeti od radijacije jer ga prodaju te da ako je izvana da ga oni moraju "testirati" odjednom ih je valjda 8/10 počeli se derati. Ipak nije domaće, ipak nije domaće :D :D :D |
treba zapamtit oke lika... oznoji se siroti :D :D
|
Citiraj:
@syss uglavnom evo iz arhive (da da to sam ja na coolinarici :) ).....nije pecivo....znam ja i još nešto skuhat i poslikat :D http://www.pohrani.com/f/2J/my/3epRj...ki-u-umaku.jpg Hmmm, viš, viš, to bi mogli sutra za ručak :goood: |
Kaj ta boja od kurkume?
Ja bi možda i nekaj poslikao, ali obično sam gladan pa sve natrpam na tanjur tek toliko pa baš nije za neku prezentaciju :D Ali je fino za žderat :P |
Citiraj:
|
ma ja čak i složim oke na tanjur, ali mi se ne da vadit fotić :)
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Mandarine na placu koštaju 7-8kn, u konzumu/lidlu 4-5kn. Za divno čudo ove iz konzuma/lidla nisu suhe, a ove s placa vrlo često jesu. :) Zelje (svježe) u konzumu kila 1,50kn, a na placu 3-4kn. Tko tu koga? :) Jedino paradajz, papriku i krastavce kupujemo na placu jer imamo jednu bakicu koja ima svoje domaće i stvarno ima super robu. Ovo ostalo "dalmatinska smokva bogati e" nije vidjela Hrvatske... Kaj ne bi mogao sam? Ove godine: - jedna vreća/kanta kiselog zelja. - 10 teglica fefaća blagih - 10 teglica fefaća ljutih - 15 teglica blagog ajvara (kuhana paprika i patliđan) - 15 teglica ljutog ajvara (kuhana i pečena paprika i patliđan) - 10 teglica pekmeza od šljiva - 5 teglica pekmeza od marelice - 5 teglica pekmeza od smokava - tri one XXL teglice paprike, karfiola i još nekih pizdarija Radna snaga: majka, otac i ja. :) Da ima puno posla ali se isplati. :) |
Citiraj:
Zelje ti se tijekom vegetacije šprica preko 10x pa si ti misli ko tu koga:) Trebaš naći pravog prodavača na placu koji ima domaće a ne onog koji ima "domaću" robu sa veletržnice:D |
Pa ti nađi toga. :) Kada je u konzumu bila akcija 0,99kn za kilu zelje morali su ovesti ograničenje na 10kn MAX jer je ekipa s placa kupovala i prodavala pod domaće. ;)
Gle sve dok će na placu poriluk prodavati po 15-20kn/kg ja to nebum kupoval. Može on biti kakav god ali to je opet poriluk! :) |
Citiraj:
A što misliš, da domaće nije nijednom špricano? :D Al sad baš 10x, to je malo pretjerivanje. @Hamm Kod vas je to onda preskupo, kod nas to nije tak. A što se tiče kvalitete zelja iz konzuma/lidla, vidio sam juče isto, žali bože novca. No, svakako, i na pijacu treba odvojit žito od kukolja, stvar je da i tamo preuzimaju šverceri. |
Citiraj:
Poruluk je također priča za sebe. Nisam ga uopće tretirao tako da je lukova muha napravila svoje, tj. svaki četvrti je bolestan i ima puno otpada kad se priprema. |
Citiraj:
|
Nisu ali je drugačiji proizvodni proces. :) Iako nema do podravkinog pekmeza od šljive. :) Ostalo je nebrojeno puta bolje od kupovnog. :)
|
Naravno da je bolje od kupovnog, ali kaj onda filozofiraš o placu! :D
|
Ja sam kažem svoje mišljenje. :) Sve je krenulo od loše higijene i kulture prodavačica zelja na dolcu. :)
|
Citiraj:
Bolje da ne znaš koliko se toga sad šprica i u kojim količinama...(govorim o proizvodnji na veliko) Al neka, dok je Hamma imali bu i tržište:D |
Pola onog kaj prodaju pod domaće ide sa zelene tržnice na "plac". :) Sve se šprica ali ovisi u kojim količinama. :)
Ali ako ništa barem ne jedem meso prepuno hormona ko ti! :D Svake godine nahebe puajcek u zigroju. :p |
Citiraj:
I pohanog piceka iz konzuma kojeg othrane i krknu za manje od 30 dana:D Neš ti zdravlja:p Danas bu opet juhica i najvjerovatnije pizza-palačinke. Orahovac se pokazao kao jako dobar za grlo pa nema potrebe da sad na silu prekidam terapiju...nema smisla:D |
Citiraj:
Šprica se možda 10 puta kad bi zbrojio prihranu, špricanje protiv buhača, gusjenica i kupusovog bijelca :D Nadam se da i prihranu nebrojiš ko špricanje. Te bube se u većini slučajeva špricaju kontaktnim insekticidima, s par dana karence tako da to nije problem. Kažem, kod kupusa se nemaš čega bojati :) Možemo mi tu tupit koliko hoćemo o štetnosti povrća s placa/pijaca, al sigurno ima manje štetnih stvari nego u kupovnoj zimnici/salamama/paštetama/mljevenom mesu... Glupo se zamarat o štetnosti zelenog, kad se svakodnevno trujemo s masnom hranom, CO2 iz zraka, dim cigareta, da ne govorim kad mi jedan aktivni pušač počne kenjarit kak se povrće puno šprica ovo ono. Pa reko de molim te ko tu kog hebe. @Hamm Pa odnekale mora povrće doći i na veletržnicu. Kupujte sezonsko povrće i to je to. |
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
aaaa, lubenice. Tko će dočekati sljedeću godinu. Ove godine su nam bile izvanrednog okusa, nisu skoro tako dobre bile. :D |
Ma kakve banane. :p To ak pojedem kilu kroz godinu puno sam rekao. :D
Danas je pao oslić, pomfač i salata. :D Ostalo mi pomfača pa sam ga zalio sa zvijezda ljutim kečapom! :p |
Citiraj:
Zaniljivo je to sa karencom kako je sve manja i manja a šprica se sve više i više:) Kaj se tiče teme-to sam pročitao za neku bog-te-jebo-kak-je-dobra vrstu kaj uzgajaju na veliko i to u pazi sad-Gospodarskom listu kojeg sam čital iz dosade na bregu:D Ima par susjeda nove voćnjake (EU poticaji) pa ne rade kurca osim kaj ih sumanuto špricaju malo-malo jer im sve smeta...nebi tu jabuku pojel pa da me ubiješ... Iz istog izvora sam pročital kak se naši hvale (polovicom 90-ih mislim) kak smo mi ukinuli herbicide na bazi žive a srbi još ne (ko da nisu i onda uvozili od njih prek mađarije) pa si ti misli kaj smo sve jeli...ŽIVA bogte... |
Našo si izvor iz kojeg ćeš upijat znanje :P
A gle, da je samo živa. Koliko je samo olova položeno okolo nas iz goriva koje se prodavalo maltene do nekidan. Kad smo već kod špriciva, kažu da su fungicidi najgori. Ovo ostalo sve prolazi. A u vezi jabuka i ostalog voća, da, to je strava koliko se šprica. U nekim fazama se špricaju na tjednoj fazi. Ni ostalo voće nije bolje, kruške, višnje, agrumi... Sve to sa ekološkim povrćem je dosta stvar u kupcima/ljudima. Jer svi bi htjeli da povrće bude ogromno, da paprika nema nijednu suhu fleku na sebi, da je karfiol savršeno bijel, da kupus nema rupa od buhača, da paradajz nebude zelen oko peteljke i uz sve to da nije ničim tretirano osim eventualno koprivinim sokom i da je cijena bar u rangu ostalog povrća. A to nemože, nema šanse. Svakako da je najbolje ono što si svatko sam uzgoji, al opet tvrdit da se na tržnici nemože kupiti dobra roba, i da je tamo sve 100puta špricano, da je sve dirano sa prljavim rukama, oblizivano il što već to nije istina. Malo smo ošli u off, al pričamo o hrani još uvijek :) |
Punica je slavonka a za Gospodarski produžuje pretplatu iz navike:)
Jedino kaj sam ja posadio gore je jedan bijeli i jedan crni dud, polako rastu zbog ilovače i lapora ali rastu...brijem da bi dal finu lovu da ga ima tu kod nas na placu za kupit:) Ona šprica samo kad je sila ali sve ove modernije sorte su ubibože osjetljive na sve...sad mi je sve žao kaj nismo uspjeli sačuvat par starinskih sorti paradajza... Dobro, nije kompletni OT ako se radi o nečem kaj se Ždere. |
Kako se uopće jede/priprema dud? Djed je prije imao jedan ogromni (bijeli) u dvorištu, al za vrijeme nevremena prije par godina ga je vjetar slomio ko šibicu. No nesjećam se uopće da su ga ikad koristili za išta drugo osim za sjedenje u hladu ispod njega.
Sad sam se sjetio, valjda zbog kiše. Jel jeo ko kad puževe? |
Citiraj:
Prije je bio jako raširen po slavoniji zbog proizvodnje svile sad je koliko vidim postao rijetka biljka... Probao sam jednom i rakiju, grda stvar:D |
Ima ga kod nas u Primorju još podosta, i to crnog i bijelog (mi ga nazivamo "murva").
Jako je fin i zdrav:D |
becki 20cm promjera :D pomfri
sahranio sam se :D |
Citiraj:
|
Ja derem po svemu, bijeli, crveni ili crni dud-tak svejedno:D
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 03:23. |