PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Monitori, tipkovnice i miševi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=52)
-   -   Koji 27" monitor? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=202899)

mkey 23.01.2019. 22:31

Citiraj:

Autor prileee (Post 3270097)
sjedeci direktno ispred monitora.

Koliko često u monitor ne gledaš od ispred? U radnom okruženju tu i tamo ćeš baciti oko kod kolege na monitor ali inače stvarno ne znam.

Pretpostavljam da je bitno i ako gledaš iz kreveta ili s kauča, ali i TV se u pravilu gleda od ispred.

Meni osobno je i radje da se ne vidi u monitor iz kosa, čisto zbog osjećaja privatnosti :D

Crypto 23.01.2019. 22:54

Nakon par sati isprobavanja, evo i moji dojmovi o S2719DGF. Paralelno uspoređujem sa U2312HM, te sam udaljen cca 80 cm od monitora:

- kutna ovisnost/vidljivi kutevi: horizontalno je dosta dobra situacija, nekih +-45 stupnjeva se može tolerirati bez da boje odu drastično k vragu. Nisam photo/video editor pa da mogu komentirati iz te perspektive, ali za prosječnog home usera je sasvim ok.
S druge strane, vertikalna ovisnost je dosta značajnija. Ja iz centrirane pozicije mogu primjetiti razliku između vrha i dna monitora, donji dio kao da malo izblijedi i izgubi oštrinu (najviše vidljivo na tekstu, dok na videu i igrama to ne skužim). U direktnoj usporedbi je tu i stari IPS bolji. ALI, u redovnom korištenju mi nije deal-breaker, samo detalj. Što se tiče korištenja monitora za gledanje filmova iz daljine, obavezno ga se mora nagnuti prema sebi ako se gleda "od ispod", inače sve postane pretamno. To na sreću nije problem pošto nosač ima dovoljno dobar raspon podešavanja, ja se mogu komotno zavaliti u stolicu i biti u razini donjeg ruba monitora, bez da se išta izgubi/pokvari.

- gamma: meh, prema lagom.nl je oko 1.8 out of the box (uz centriranu testnu sliku). Zbog vertikalne kutne ovisnosti nije isto ako je slika na vrhu ili dnu, otprilike mi po defaultu gamma ide od 1.6 do 2.1 ovisno o poziciji testnog uzorka na ekranu, ili poziciji glave. Uglavnom, ovo je klasični TN "feature". Za prosječnog korisnika je uglavnom good enough, ali kome su fotografije bitne za posao ili slično - ne preporučam (jer već i meni je malo iritantno koji se ne bavim time). Prvenstveno ovdje pričam o ovisnosti gamme o kutu...

- banding: ovo je dosta zanimljivo sad, jer po defaultu ne primjetim nikakav banding (opet lagom.nl). ALI, ako se gamma u nVidia control panelu podesi na 0.8 - 0.9, da se korigira defaultna greška monitora, onda se već mogu uočiti defekti na testnoj slici. Nisam još isprobavao sa Windows korekcijom da pronađem finalno rješenje, ali ako netko ima problema sa bandingom, nek si makne gamma correction i proba opet.

- backlight uniformity: ne baš dobro, cijeli središnji dio monitora je vidljivo tamniji od ostatka, uz crnu pozadinu i zamračenu prostoriju (inače se ne primjeti). S pozitivne strane, nema "fleka" na određenim mjestima, više kao da je uniformno neuniforman, pa onda nema baš toliko velik utjecaj u stvarnosti. Ovo utječe na eventualno gledanje filmova u mraku, jer postaje očito na tamnim scenama. Uglavnom, generalno lošije od mojeg starog IPS-a, ali naravno ovisi i o tome na kakav panel se naleti. Ako prostorija nije zamračena, razlika je dovoljno mala da ne bude bitna.

- boje: ne mogu komentirati točnost reprodukcije, ali kad se gamma korigira, slike i video izgledaju jako dobro. Uopće nisu isprane boje, te ne vidim razliku na bolje ili lošije u odnosu na stari IPS. Naravno, uz centriranu poziciju glave u odnosu na monitor. Jedino što se sigurno vidi je lošija crna boja nego na IPS-u, kad se zamrači prostorija. To postane dosta očito na bilo kakvom filmu u mračnim scenama. Opet vrijedi da ako prostorija nije zamračena, nije niti razlika u odnosu na IPS baš toliko velika.

- 144 Hz: OMG. Znači da nije ovoga, vratio bi monitor i isplatilo bi se dodati 500 kn za IPS tipa U2717D. Ali, taj motion na 144 Hz stvarno je vidljiv kako se priča, već i pomicanje miša u windowsima je totalno drugačiji osjećaj, naježiš se kad prvi put probaš. Da ne pričam o igrama. Tako da, monitor definitivno ostaje, a idući upgrade bude na 100+ Hz IPS ili VA ili što već, kad cijene postanu razumne. Mane ovog TN-a u odnosu na IPS su lošija crna boja i vertikalna kutna ovisnost, ali za to se dobiva 144 Hz refresh i Freesync (isprobao i radi), tako da za bilo kakvo igranje se isplati.

grizli1 23.01.2019. 23:31

Citiraj:

Autor Crypto (Post 3270123)
Nakon par sati isprobavanja, evo i moji dojmovi o S2719DGF. Paralelno uspoređujem sa U2312HM, te sam udaljen cca 80 cm od monitora:
....

:dobar:

Smiješno mi je čitat ovaj tvoj osvrt jer da sam ga čekao mislim da bi mi otežao kupovinu. Stvarno sam se jedva odlučio kupit ga baš zbog tog TN panela....
Nije savršen, daleko od toga ali moja očekivanja je ispunio. Toliko sam se načitao o ispranim bojama i lošim kutovima gledanja na raznim recenzijama da sam sam sebe isplašio. Valjda sam očekivao crno bijeli monitor čija je slika vidljiva samo kad se gleda pod savršenim kutom.
Stvarno netko tko se dvoumi može dobiti krivi dojam.

E sad, ili sam ja tumplek za te neke stvari ali na svom ne vidim nekakav gadni color banding koliko god gledao. Boje jesu ispranije od starog U2414h što sam koristio.
Ali, sad kad je promaknut na sekundarni monitor izgleda mi kao igračka pored ovog čudovišta od monitora.
Veći PPI se vidi, svjetliji je, više radnog mjesta, responsivniji i samo još čekam revolucionarni DP kabel da se priključim g-sync compatible ekipi.

Za nekog prosječnog korisnika koji igra igre, gleda streamove i YT ovaj monitor je zvijer.

S postavkama slike i kalibracijom ću se igrat tek kad to malo istražim, za sad je dobro i ovako :chears:

dmr 23.01.2019. 23:42

Ja recimo imam obicaj monitor cesto gledati iz blagog ugla, zavisno kako se zavalim u stolicu, onda nekada sam nize nekada vise pozicioniran. Za mene je ips bas presudan.

warlock25 23.01.2019. 23:55

Znaci za mene je dell nema sanse.
Povlačim iz prodaje svoj 4k ips onda i cekam nove 144hz 2k IPS/VA Hdr panele.
Hvala na mini recenziji.
Te vertikale sam se i bojao najvise. Poludio bi da mi nije cijeli ekran jednak posto se stalno gnijezdim gore dole u stolici dok igram.

Sent from my H8266 using Tapatalk

T}{OR 24.01.2019. 00:10

Citiraj:

Autor warlock25 (Post 3270134)

Što te točno smeta kod trenutne ponude IPS G/Free Sync 144Hz (osim cijene naravno)? Čisto me zanima...

Sn4k3 24.01.2019. 00:18

Citiraj:

Autor Manuel Calavera (Post 3270114)
Pa ovaj aoc što se često spominje

https://www.nabava.net/search.php?q=C24G1

Thx, djeluje zanimljivo i to po dosta primamljivoj cijeni. Uz malu korekciju postavki postaje solidan:goood:
Citam reviewe, neki spominju IPS a neki VA panel, sudeci po Pcmonitors radi se o Sammy-evom SVA panelu sto je najlogicnije bikoz 1800R curve :fiju:... No dobro, definitivno kandidat.

MeanBoss 24.01.2019. 00:38

Citiraj:

Autor Sn4k3 (Post 3270143)
Thx, djeluje zanimljivo i to po dosta primamljivoj cijeni. Uz malu korekciju postavki postaje solidan:goood:
Citam reviewe, neki spominju IPS a neki VA panel, sudeci po Pcmonitors radi se o Sammy-evom SVA panelu sto je najlogicnije bikoz 1800R curve :fiju:... No dobro, definitivno kandidat.

Ma VA panel.. Čak je i mall.hr krivo napisao... Nema šanse da dolazi s IPS panelom.. Bar ih u nas nema koliko ja znam!

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Overclock_freak 24.01.2019. 00:40

Stiže Aorus AD27QD sljedeći tjedan u Futuru pa ćemo vidjet kakav je.. skidam kapu momcima kad god ih pilam da mi nešto nabave uvijek mi dobave u rekordnom roku

warlock25 24.01.2019. 02:35

Citiraj:

Autor T}{OR (Post 3270140)
Što te točno smeta kod trenutne ponude IPS G/Free Sync 144Hz (osim cijene naravno)? Čisto me zanima...

Navuko sam se na Hdr a to trenutno kosta jako puno ako hocu 1440p ips/va 144hz 27".
Ogromna je razlika igrat na hdr on i off.
Ac origins i odyssey izgledaju predivno u Hdru a imam samo hdr400 moniror ili ti 400nit.Najavljeno je puno hdr monitora pa cekam. Nigdje mi se ne zuri

warlock25 24.01.2019. 02:57

Citiraj:

Autor Overclock_freak (Post 3270146)
Stiže Aorus AD27QD sljedeći tjedan u Futuru pa ćemo vidjet kakav je.. skidam kapu momcima kad god ih pilam da mi nešto nabave uvijek mi dobave u rekordnom roku

To je to.

warlock25 24.01.2019. 04:38

Kak to da nitko nema ovaj Samsung monitor?
https://www.nabava.net/monitori/sams...7-169-56896231
Rtings ga je procijenio jako dobrim gaming monitorom
VA panel 1440p 144hz freesync 2 sa hdr 10.

U Casekingu je 4000kn i brijem da nema boljeg monitora za tu lovu.Ima sve kaj mi treba

32" verzija je 4400kn sto je jos bolje

antebr 24.01.2019. 07:48

Citiraj:

Koja je cijena?

Lp

Sent from my BLA-L29 using Tapatalk

thunder11 24.01.2019. 08:11

Citiraj:

Autor warlock25 (Post 3270155)
Kak to da nitko nema ovaj Samsung monitor?
https://www.nabava.net/monitori/sams...7-169-56896231
Rtings ga je procijenio jako dobrim gaming monitorom
VA panel 1440p 144hz freesync 2 sa hdr 10.

U Casekingu je 4000kn i brijem da nema boljeg monitora za tu lovu.Ima sve kaj mi treba

32" verzija je 4400kn sto je jos bolje

To sam si ja isto razmišljao dok nisam pogledao veliku većinu revjueva na amazonu...1/3 korisnika dobila panel ili sa mrtvim pikselima, ili strgano..ili sa cloudingom itd..
Nek tek iz treće zamjene dobili donekle zadovoljavajuć panel.

Crypto 24.01.2019. 08:21

Citiraj:

Autor grizli1 (Post 3270127)
:dobar:

...Stvarno netko tko se dvoumi može dobiti krivi dojam.

E sad, ili sam ja tumplek za te neke stvari ali na svom ne vidim nekakav gadni color banding koliko god gledao. Boje jesu ispranije od starog U2414h što sam koristio.
Ali, sad kad je promaknut na sekundarni monitor izgleda mi kao igračka pored ovog čudovišta od monitora.
Veći PPI se vidi, svjetliji je, više radnog mjesta, responsivniji i samo još čekam revolucionarni DP kabel da se priključim g-sync compatible ekipi.

Za nekog prosječnog korisnika koji igra igre, gleda streamove i YT ovaj monitor je zvijer.

S postavkama slike i kalibracijom ću se igrat tek kad to malo istražim, za sad je dobro i ovako :chears:

Netko je veća picajzla, netko manja :). Sa ovime se slažem da je za prosječnog korisnika super, ali stvar je kompromisa na koji treba biti spreman (puno bolji vertikalni vidljivi kut na IPS-u vs 144 Hz na ovom TN-u). Meni je taj visoki refresh rate dovoljno fascinantan da mogu prihvatiti lošiji vertikalni kut, ali savršeno shvaćam druge kojima to nije prihvatljivo.

Citiraj:

Autor warlock25 (Post 3270134)
Znaci za mene je dell nema sanse.
Hvala na mini recenziji.
Te vertikale sam se i bojao najvise. Poludio bi da mi nije cijeli ekran jednak posto se stalno gnijezdim gore dole u stolici dok igram.

Budem i probao poslikati da se vidi stvarno kak to izgleda, zapravo se najmanje primjeti u dinamičkom sadržaju, a više kad čitaš tekst.
Evo, uz napomenu da oštrina teksta je skroz ok, na slikama izgleda loše. Slikano otprilike s visine gornjeg i donjeg ruba monitora, udaljenost cca 60 - 70 cm:
https://ibb.co/kDVnmXJ
https://ibb.co/xzHmS03

sti 24.01.2019. 09:41

Citiraj:

Pojavio se prvi review (nizozemski, potrebno korisititi translate), unatoč dobroj ocjeni i dalje je to IPS sa svim inherentnim manama - BLB, neuniformnost panela, i (čudno) lošiji response time od prastarih (2015.g) AUO M270DAN2.x matrica kakve su u Asus PG279Q ili Acer XB271HU. Cijena od 600€ također ne ide u prilog.

https://nl.hardware.info/reviews/899...jd-en-inputlag

Ista stvar sa Acer Nitro XV272U, na Overclock.net su vlasnici pisali dojmove, panel je Innolux kao kod Aorusa, ali izgleda da Acer ima dodatnih problema s blurom (vjerojatno loša implementacija firmwarea od strane Acera).

Ostaje pričekati LG 27GL850G sa Nano-IPS panelom. Ako i on zakaže, definitvno odustajem od 144 HZ IPS monitora.

Brko 24.01.2019. 09:54

Kad dolazi taj LG na tržište?

Sent from Usreo Mobara

sti 24.01.2019. 10:01

Coming soon :(

https://www.lg.com/us/monitors/lg-27...gaming-monitor

Overclock_freak 24.01.2019. 11:31

Po ovome ovaj DELL S2716DG je zvijer.. ima nešto tako u 32 ili 34 " ?

da je do max 1000eur ?

bolje onda definitivno uzet tog Della

RimtuTiTuki 24.01.2019. 15:45

http://forum.pcekspert.com/showpost....postcount=1029

Overclock_freak 24.01.2019. 15:56

Vrijedi ić na te pored ovog S2716DG ako zanemarimo cijenu i veličinu ?

Gonzo_stari 24.01.2019. 16:06

Problem s mojim U2715H nije u njemu nego imam problem s vidom. Presbiopija je uzrok mojih problema

dmr 24.01.2019. 16:11

odsjeci vrh vrecice makazama da bude ravna ivica i onda samo presavij i zalijepi selotejpom :D

T}{OR 24.01.2019. 16:44

Citiraj:

Autor sti (Post 3270195)
Pojavio se prvi review (nizozemski, potrebno korisititi translate), unatoč dobroj ocjeni i dalje je to IPS sa svim inherentnim manama - BLB, neuniformnost panela, i (čudno) lošiji response time od prastarih (2015.g) AUO M270DAN2.x matrica kakve su u Asus PG279Q ili Acer XB271HU. Cijena od 600€ također ne ide u prilog.

https://nl.hardware.info/reviews/899...jd-en-inputlag

Ista stvar sa Acer Nitro XV272U, na Overclock.net su vlasnici pisali dojmove, panel je Innolux kao kod Aorusa, ali izgleda da Acer ima dodatnih problema s blurom (vjerojatno loša implementacija firmwarea od strane Acera).

Ostaje pričekati LG 27GL850G sa Nano-IPS panelom. Ako i on zakaže, definitvno odustajem od 144 HZ IPS monitora.

XB271HU je relativno star monitor, no i panel i montor su prošli nekoliko iteracija do onoga gdje su danas.

Kako je IPS BLB mu je očigledna i najveća mana, ali istovremeno IMO prenapuhana boljka. Osim ako ga ne koristiš po danu gdje ti sunce udara u monitor, brightness se smanjuje kako bi dobio 120 cd/m2 za prosječno osvjetljenu sobu. Konkretno, to kod mog primjerka znači vrijednost 23/100. Sa tako niskom postavkom brightness BLB je gotovo nevidljiv, nešto sitno desni kut dolje. Boje su odlične pod svim kutevima, a response mu je vrhunski ~10ms. Toliko da sad kužim razliku kad sjednem za bilo koji drugi komp i.e. lag na mišu sam počeo primjećivati na drugim kompovima.

No to je samo moj dojam.

sti 24.01.2019. 17:14

Slažem se, 271HU je vrhunski monitor, pod uvjetom da dobiješ dobar primjerak, što je poprilična lutrija za te panele. Ti si izgleda pogodio, jer BLB u jednom kutu ima valjda svaki IPS ns svijetu, uključujući moj U2312, i također ga ne primjetim na 30/100 brightness.

zvonac 24.01.2019. 20:55

Citiraj:

Autor sti (Post 3270355)
Slažem se, 271HU je vrhunski monitor, pod uvjetom da dobiješ dobar primjerak, što je poprilična lutrija za te panele. Ti si izgleda pogodio, jer BLB u jednom kutu ima valjda svaki IPS ns svijetu, uključujući moj U2312, i također ga ne primjetim na 30/100 brightness.

Imam blb u sva četiri kuta, iskreno, da je neki drugi monitor u pitanju, "regularni" (obični 60Hz), vratio bih ga bez razmišljanja, al ovak, pored benefita koje ga izdvaja (gsync, 144Hz) blb mi pada u drugi plan.

mamutarka 24.01.2019. 21:01

tko nema blb na našem panelu - laže :D

ja ga ne primjećujem, samo kad je skroz crna slika i usredotočim se, onda da

T}{OR 24.01.2019. 22:04

Nigdje nisam napisao da ga nema. Samo da kad smanjiš brightness (moj primjer na 23/100) da je jedva vidljiv.

Kalibrirao sam ga na 120 cd/m2 / gamma 2.2 / D65 i za primarnu svrhu igranja, a onda sve ostalo je brutala. :goood:

EDIT: Aktivirao sam 165Hz preko panela, i zavrtio jedinu igru koju mogu tjerati na tolikom FPS-u. Tko kaže da se razlika ne vidi je slijep ili ima reflekse mrtve kobile. Sad mi se sve ostalo čini pre sporo. :D

nub 27.01.2019. 12:47

Da se nadovežem na svoj prijašnji post. Vratio LG 32gk850f (32", 144hz relativno nov i dobar VA) i uzeo Dell s2719dgf (27", 144hz TN). Razlika nebo i zemlja u korist Della, a VA izbjegavam do daljnjeg (ako se ikad tehnologija dovoljno razvije).

Po meni VA nema što tražiti između IPS i TN. TN visokohercni paneli jednostavno imaju nedostižno vrijeme odaziva i kvalitetu slike u pokretu , dok je IPS superioran što se tiče kuteva gledanja i općenito rada gdje je točnost boja krucialna.

VA ima možda malo bolje kuteve gledanja od TN-a, ali na 32" izgleda dosta gore nego ovaj Dell TN na 27", jako je vidljiva razlika u bojama na sredini i prema rubovima ekrana. Visoki refresh rate (144hz) je samo u teoriji jer VA pati od groznog blura / trailinga tako da je, ako se igra bilo kakav FPS, kvaliteta slike u pokretu kriminal. U igrama gdje nema toliko naglih pokreta i u radu na desktopu to nije toliko primjetno, ali meni je bio deal breaker.

Također, tekst izgleda značajno lošije na VA nego na TN ili IPS, na svim razinama sharpness postavki.

Jedino u čemu je VA dobar je kontrast i tamne scene, ali i tamo ne iskorištava sav potencijal jer postoji tzv. black crush od kojeg svi VA paneli pate.

S ovim Dellom sam dosta zadovoljan. Za TN ima poprilično dobar kut gledanja (najbolji što sam vidio na TN-u), out of the box dolazi dosta dobro podešen. Jedino je gamma niža nego što bi trebala biti, a u opcijama nema mogućnost podešavanja. To se, ako nekom smeta, može podesiti preko nvidia control panela, ali pod cijenu pojave nešto bandinga.

Manuel Calavera 27.01.2019. 13:30

Ne znam, meni je VA puno bolji od TN-a, boje, oštrina, kontrast, kutevi...

mkey 27.01.2019. 13:50

Gdje ste kupovali Dell s2719dgf?

nub 27.01.2019. 15:05

Ja sam uzeo u mall.hr
Evo usporedbe cijena ovdje: https://www.nabava.net/search.php?q=s2719dgf

gunther 27.01.2019. 15:26

Do nedavno s TN ekranima gađali mačke s petog kata, a danas opet kao nesto super poželjno...

dmr 27.01.2019. 15:37

Pa zbog brzine matrice, ako hoces 144Hz na ips i va ces dobiti blur a na tn ce biti ostrije. IPS i VA bolje ograniciti na bar 90 Hz da se ne razlije :D

nub 27.01.2019. 16:09

Citiraj:

Autor gunther (Post 3271082)
Do nedavno s TN ekranima gađali mačke s petog kata, a danas opet kao nesto super poželjno...

Kako tko, ovisi što hoćeš od monitora. Meni su za gejmanje 120hz+ TN uvijek imali prednosti koje su nadilazile mane - kvaliteta slike u pokretu i odaziv.

Da biram monitor za rad, surf, obradu fotki, tražio bih drugačije karakteristike i išao bih najvjerojatnije na IPS 60-75hz.

144hz VA i IPS postoje, ali su lošiji od TN-a po pitanju odaziva, a znatno skuplji. Jednog dana kad se tehnologija razvije možda ćemo imati panele koji briljiraju u svim pogledima (puno hz, kontrast, nizak glow, brzina odaziva/blur, kut gledanja, točnost boja), al do tada je sve kompromis, pa biraj kak ti paše :D

japa 27.01.2019. 16:21

Citiraj:

Autor gunther (Post 3271082)

Ni meni nije jasno.

dmr 27.01.2019. 16:22

nova moda, vise od 120 Hz :D

warlock25 27.01.2019. 16:38

Ja cekam ove lg nano ips panele.
Ako oni nece bit bolji od sadasnjih Ipsa uzimam i ja Dell taj onda

T}{OR 27.01.2019. 16:55

Citiraj:

Autor nub (Post 3271097)
144hz VA i IPS postoje, ali su lošiji od TN-a po pitanju odaziva, a znatno skuplji. Jednog dana kad se tehnologija razvije možda ćemo imati panele koji briljiraju u svim pogledima (puno hz, kontrast, nizak glow, brzina odaziva/blur, kut gledanja, točnost boja), al do tada je sve kompromis, pa biraj kak ti paše :D

IPS plaćaš premium za 144Hz, nema sumnje. Ali po čemu je <10ms odaziv lošiji od TNa? Ako te muči ono malo white trail-a makneš overdrive sa normal na off i vozi.

Skuplji, da. Lošiji od TN-a...? Sumnjam.

Sent from my OP6

zvonac 27.01.2019. 18:40

Citiraj:

Autor dmr (Post 3271088)
Pa zbog brzine matrice, ako hoces 144Hz na ips i va ces dobiti blur a na tn ce biti ostrije. IPS i VA bolje ograniciti na bar 90 Hz da se ne razlije :D

Brza matrica je i na IPSu 144Hz, a ovih 5-6ms IPS spram 1ms TN bi trebala bit vidljiva? Uzimam TN ak je razlika vidljiva:D :lol2:

Sva vremena su GMT +2. Sada je 10:36.