![]() |
Citiraj:
|
Imao sam problem sa Seagate beckup hub externim hardom.. odjednom mi nije htio raditi, i stalno bi se vrtio i odjednom prestao, kada bi ga spojio na komp.. Mislio sam, gotovo je, izgubio sam neke stvari na njemu :(.. Isao sam ga otvoriti i da vidim ako bi mozda proradio ako ga direktno spojim na komp preko sata kabela.. i eto, radi bez problema :).. Imam jos jedan isti takav, i ako se slicno desi, i tog cu spojiti u komp :)
|
AFAIK imas srece da:
1. nije spojen na kontroler bez klasicnog konektora 2. nije encryptirano/radi bez kontrolera moze neko ko ima iskustva navest ovdje iz glave, ako se zna, koji proizvodaci rade navedeno pod 1 i 2 tak da te izbjegavam u buducnosti. |
Da, to me zacudilo, jer sam bio siguran da nece raditi, posto vecina externih diskova ne radi kada se direktno spoje na komp, ali evo.. ovaj radi bez problema
|
Seagate je navodno jedini koji još uvijek ima SATA-USB bridge na eksternim diskovima.
Na eksternom 2.5” WDu se može dobiti native SATA interface ali treba lemiti žice iz SATA kabela po PCBu :( |
To je super za seagate, jer da rikne ovako nesto vezano za napajanje, a da je disk jos uvijek uredu.. bilo bi dobro da se moze samo spojiti direktno na komp :)..
|
to vrijedi i za najnovije seagate-e? ak je tak ja se def drzim njih do daljnjega.
|
Iskreno ja sam vise za WD, nekako su mi pouzdaniji.. seagate je nekada bio odlican, ali neznam koliko je danas, mada sam ove uzeo jer su bili isplativi, ali evo, 3 godine i nemam problema s njima.. jedino to sto mi je ovaj jedan prestao raditi, pa sam ga izvadio
|
WD je jedini kojeg treba izbjegavati jer već godinama nema sata konektore na externim diskovima.
Svi ostali (Toshiba, Seagate, Adata, Transcend...) su obični SATA diskovi u kućištima i može se kasnije vaditi i spajati na matičnu. O tome je već bilo riječi u drugim temama. |
:O .. Nisam to uopce znao, jer ne pratim toliko o tome, nego si kupujem ono sto mi je isplativije, a ujedno i malo kvalitetnije.. Imam jedino 2 externa WD diska, ostalo je nesto seagate, tako da je okej sto se toga tice :)
|
Externim diskovima treba izolirati jedan pin da bi ih bios prepoznao. Da ne objasnjavam, evo prvi link koji mi je google izbacio:
https://www.tomshardware.com/how-to/...drive-internal Sent from my motorola one 5G ace using Tapatalk |
Uvijek ostaje opcija disk + kučište za disk, možda je malo skuplje, al onda nema straha od nekompatibilnosti.
|
Uvijek sam preferirao "složenac" jer tako znaš šta si stavio unutra, imaš više opcija ...
Od novih gotovih ima model od Trascend - a koji ima USB 3.x interface i WD Blue unutra (barem po recenzijama) i da se rastaviti bez razbijanja ako bude trebalo, gledao prije neki dan i trenutno ga nema lokalno. |
Spašavanje podataka s HDD-ova
Citiraj:
Koliko znam to zahtjevaju WD diskovi od 3.5” Seagate ne treba nikakvu kemiju sa pinovima na 2.5” i 3.5” eksternima. Ubodeš u SATA i radi osim ako se nešto nije promijenilo u posljednje vrijeme. |
Citiraj:
To vrijedi za 2.5" WDove, ali 3.5" se može izvaditi iz kućišta i spojiti u PC uz izolaciju 3v3 pina. Onaj pravokutni MyBook je dosta popularan izbor za NASove jer je to (navodno) WD Red klasa, a jeftiniji su. |
Spašavanje podataka s HDD-ova
Imam doma dva Seagate Expansion eksterna diska. Unutra su ni manje ni više nego Seagate Exos SATA diskovi koji su datacentar klasa. To je malo jače od WD Red i Red Pro u rangu sa WD Gold / HC diskovima ;)
I da, kada ih izvadiš ne treba kemijati s pinovima. Radi. |
WD je vec duze vrijeme anti consummer orijentiran…
https://hardware.slashdot.org/story/...e-shaming-hdds |
Prijenosni Sandisk SSDovi (u vlasništvu WDa) su interno mSATA ili M.2 NVMe zaljepljeni za USB bridge karticu pa se ne daju izvući bez žešćih kemijanja.
|
SSD-ovi su druga priča i rekao bih da je kod svih nvme externih ssd-ova to slučaj, u kućištima nikad nisu standardni ssd-ovi.
Evo kako to izgleda u popularnom modelu Samsung T7 Shield: https://www.youtube.com/watch?v=_2KJADHXAL4 |
Ma da ali poanta je da bi u slučaju WDa bilo moguće izvući SSD da ga nisu namjerno zaljepili.
|
Seagate Barracuda 500GB
Kada spojim HDD SATA disk iz starog na noviji komp ostane zamrznuta slika na prvom screenu (motherboard boot screen - dakle ne funkcionira nista osim manualnog gasnjega ili reseta, ne radi input sa tipkovnica).
Probao sam spojit preko kucista na USB; pojavi se kao Removable disk - no media. Ne mogu pristupiti preko cmd-a (Windows can't access the disk). Ima li netko prijedlog bi li se dalo jos nesto isprobati prije odlaska na servis? |
Dignuti neki Live Linux pa kroz njega vidjeti može li detektirati podatke.
Na starom Hiren's - u imaš diagnostik alate pa i od Seagate. Ako su podaci jako važni onda nemoj čačkati nego pravac profi firma, mislim da smo ih nedavno spominjali. |
Kao što Nikky reče, samo mi je tvoja prva rečenica sumnjiva, da li si dodao HDD na drugi SATA port ili si ga spojio umjesto HDD novog PC-a ?
Naime treba biti dodan bez da diraš HDD koji je u novom PC pa kod boota treba da se normalno boota sa HDD koji je već u PC....možda ti tada Win sam pokrene provjeru ispravnosti tog starog HDD ako ima oštećenja. |
Bok ljudi.
Imam jedan eksterni USB HDD iz 2013 ( WD My Passport 1TB ) koji radi izuzetno sporo, ne mogu s njega nikako kopirati podatke. Nisam ga nikako koristio zadnjih godinu dana, a prije je normalno radio. Dakle vidim sve što je unutra, mogu otvarati u njemu i video i slike ( jako sporo ) ali kad krenem kopirati foldere pojavi se prozor "Preparing to copy" i onda to vrti satima. Kad kopiram jednu sliku od 2mb, to traje oko pola minute, a na njemu imam najmanje 200GB podataka koje trebam sačuvati. Koristim iMac ( mac OS Big Sur i macbook High Sierra ). Na High Sierri mi uopće više ne prepoznaje disk, prije sam ga normalno spajao i kopirao na njega i s njega. Formatiran je NTFS, imam NTFS mount software na oba računala. Rekao bih da hard otkazuje pa zato sporo radi. Imate li za preporučiti nekakav softwer s kojim bih mogao pokušat popraviti to? Samo da isčupam podatke, a posle mi je svejedno što će biti s diskom. |
R-Studio probaj.
|
Nema tu puno opcija, popiši direktorije / fajlove i malim grupama kopiraj podatke na komp. Naravno da će to trajati .... ali tako ćeš barem izvući ...
Kada sve kopiraš lupi mu full format. |
NTFS i Mac se ne vole, bolje recovery napravi na nekoj Windows ili Linux mašini. I da sve valja, opet pola toga ne bi mogao iskopirati, čak ni sa rsyncom.
|
Ja bih bootao Linux (live), napravio image diska, onda ga mountao i kopirao iz image.
|
Vidiš, dobar prijedlog :kafa:
Ako pod Linux - om nakon nakon (automatskog) mounta uredno barata fajlovima (čitaj: otvara / kopira normalnom brzinom) onda se može odmah i kopirati ... |
Evo uspio sam nakon nekoliko sati puževim korakom, izvukao one krucijalne stvari.
R-Studio mi nije radio na macu. Nakon što sam prebacio sve najbitnije formatirao sam Externi HD u Mac Os Journaled format i sad radi opet kao nekada. Bezveze se godinama mučim s tim NTFS-om na Mac-u, nisam ga na windowse spojio najmanje 5 godina. |
Bolje exFAT jer radi i sa macos i sa win.
Sent from my motorola one 5G ace using Tapatalk |
Da... ne bi bilo loše.
Nisam htio ići na njega zbog file size limita, a sad vidim da sam pobrkao FAT32 i exFAT. Mislio sam da exFAT ima file size limit na 4GB. |
E pa krivo si mislio, zato su ga i napravili :D
|
Infolab, evo već treće ugodno iskustvo sa njima, bio jučer. Vratili 90% podataka, pokvario se disk u firmi nakon nestanka struje, proizvodio čudan zvuk 4x te se ne bi mogao učitati, probana i vanjska ladica.
Profesionalni i ljubazni. Trešnjevka, Sokolgradska, parkinga ima na pretek. Možda im odnesem jedan svoj privatni disk od 4tb koji je imao mali požar na strujnom utoru dok je na živo uštekavan, doduše imao je nešto bad sektora od prije, razmislit ću. :respekt: |
Četvrto iskustvo već, sve osposobili i vratili podatke, disk klikao, nije se htio pokrenuti/zavrtiti. Profi usluga, preporučam.
Cijena je bila cca 500e, za firmu. |
Citiraj:
Posto je vec cetvrti put...da razmislite o nekom formatu backupa? Bez obzira dal NAS ili vanjski diskovi cini mi se da bi se isplatilo vec. |
Citiraj:
Prevelik broj ljudi, jednostavno zakon velikih brojeva. |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
https://answers.microsoft.com/en-us/...4-9bdbe4024089 |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:32. |