PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   DIY i Tinkering (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=74)
-   -   Smart home/Home security - Pametni prekidaci, senzori i hub: Sonoff, Shelly, Aqara... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=305938)

pero_dinamit 09.09.2019. 09:09

Citiraj:

Autor Colop (Post 3335904)
Aplikacije su na engleskom, server je kineski.
Zadovoljan sam mogućnostima ali app mi ne radi ako ne uđem u njega, što može biti i do mog mobitela.

Poslano sa mog RNE-L21 koristeći Tapatalk

Što misliš pod time da ti ne radi app dok ne uđeš u nju? Ne vidiš notifikacije ili?

Colop 09.09.2019. 09:43

Citiraj:

Autor pero_dinamit (Post 3336222)
Što misliš pod time da ti ne radi app dok ne uđeš u nju? Ne vidiš notifikacije ili?

Točno to, ne vidim notifikacije.

pero_dinamit 09.09.2019. 14:57

To i nije neka fora onda.

Si probao nešto od ovoga, malo čitam po forumu i neki imaju te probleme, ali su ih valjda na kraju nekako riješili.

daki 11.09.2019. 22:16

Citiraj:

Autor pero_dinamit (Post 3336357)
To i nije neka fora onda.

Si probao nešto od ovoga, malo čitam po forumu i neki imaju te probleme, ali su ih valjda na kraju nekako riješili.

Kupio sam taj Gateway prije godinu i pol u paketu s nekoliko senzora. Ali ostavio sam ga starcima nakon par mjeseci nakon sto mi je dosadio.

Mislim da su meni notifikacije normalno radile ali sam to iskljucio jer mi nije imalo koristi stalno dobivati notifikacije. Gateway prica kineski ali to samo kod postavljanja ili ukljucivanja alarma itd. Nabavio sam ga jer je to najjeftiniji smarthome uredaj a da mu senzori lice na nesto i da se uklapaju u kucanstvo. Alternativa je bila RPi sa DIY senzorima koje bi sam napravio. Sam trosak komponenti bi me kostao vise od Xiaomi senzora, izgledalo bi neugledno a pitanje je koliko bi baterija izdrzala. Gateway se moze dodati u OpenHAB i druge sustave za smarthome pa to mozda moze nadomijestiti Xiaomi aplikaciju. Nisam isprobao.

Mana je da se sve salje na kineski server i koristi se kineska vremenska zona. Ako se postavi neka akcija u zadano vrijeme, treba preracunati na kinesko vrijeme

cyclone 15.09.2019. 01:37

Pozdrav ekipa, planiram si složiti nekakav smart home s naglaskom na security. Ono što vidim je da ekipa koristi xiaomi/aqara gw primarno, ali vidim da ima i drugih, možda i boljih gatewaya, npr Conbee2 https://shop.dresden-elektronik.de/conbee-2.html

Ono što mene zanima je preporuka u stilu gateway, 5-6 door sensora, mozda 3 kamere, 2-3 motion sensora

može li se ubaciti xiaomi/aqara u homeassistant, npr na rpi? postoji li nekakva mogućnost da se na navedeno upari nekakav termostat za paljenje centralnog grijanja, ili možda bežično zvono za vrata itd?

kako planiram sve ispočetka složiti, gledam da si pokrijem što je više opcija i da se opredijelim za jednu opciju koja mi to sve nudi

hvala unaprijed na savjetima, svaki je dobrodošao

RainZG 15.09.2019. 12:37

Ako mislis ici na homeassistant onda u startu idi na conbee(ili si pogledaj zigbee2mqtt, ja ga imam, stabilan, radi super sa HA)

Sa kombinacijom rpi, HA, zigbee2mqtt, node-red nema stvari koju ne mozes napraviti

cyclone 15.09.2019. 23:42

takav mi je i plan, samo nisam siguran što sve trebam u startu, te koliko dobro radi kombinacija HA, conbee2 sa xiaomi senzorima i ostalim. svakako zelim izbjeci xiaomi/aqara gw zbog ovisnosti o njihovim serverima i tome

vidim da je @srale7 već pitao u ovoj temi za nekakav termostat za grijanje sa wifi modulom, je li to čemu i ima li neka bolja alternativa?

RainZG 16.09.2019. 01:25

Citiraj:

Autor cyclone (Post 3337984)
takav mi je i plan, samo nisam siguran što sve trebam u startu, te koliko dobro radi kombinacija HA, conbee2 sa xiaomi senzorima i ostalim. svakako zelim izbjeci xiaomi/aqara gw zbog ovisnosti o njihovim serverima i tome

vidim da je @srale7 već pitao u ovoj temi za nekakav termostat za grijanje sa wifi modulom, je li to čemu i ima li neka bolja alternativa?

Ja ti imam HA, zigbee2mqtt ( pogledaj ovdje https://gadget-freakz.com/diy-zigbee-gateway/) te nekoliko xiaomi senzora te ikea zarulja, sve radi super, mada mi se desilo jucer da mi je prestao raditi zigbee2mqtt gateway, ali nakon restarta oper proradio, to je prvi puta nakon nekoliko mjeseci koristenja, moguce da bi trebao odraditi update i prebaciti se na produkcijsku verziju sa testne

srale7 16.09.2019. 09:23

Citiraj:

Autor cyclone (Post 3337984)

Ja sam kupio i instalirao ovaj termostat sa Alija i za sad sve radi odlično, iako ga relano nisam nesto ni koristio, jer jos nisu tempearture za grijanje.

Kako sam prije toga imao nadzbukni, trebalo je iskopat rupu u zidu i stavit odgovarajucu kutiju u zid.
Skinuo app sa GPlaya, pospojio i sve super radi, iako kazem, nisam to jos pravo testirao.
Jedino ga nisam uspio spojiti sa google assistantom, jednostavno ne mogu dodati taj acc u Google home app, taj brand nije na popisu. App za thermostat se zove "My smart thermostat".:D
Ima vrlo dobro rjesen Schedule, naravno ručni mod, iskreno nisam primjetio nikakv ozbiljniji nedostatak, sve u svemu odličan smart thermostat za 200 kn.

cyclone 18.09.2019. 07:05

hvala svima na odgovorima, narucio sam sve za zigbee2mqtt plus par senzora, cisto da vidim kako ce to funkcionirati.

na popisu podrzanih uredaja za zigbee2mqtt vidim nekoliko termostata reda cca 90€ na vise, tako da ce ta aktivnost pricekati neko vrijeme :D

Pupo 18.09.2019. 15:19

Javi dojmove kad stigne!

xlr 17.10.2019. 10:11

Alexa app na mobu mi se cesto blesavi s obzirom da je tako rijetko palim, pa to primjecujem. Ima mjesec dana kako sam factory resetao mob i updejtao na Pie.

Kada upalim Alexu cesto gps ostane aktivan nakon sto je ugasim pa moram brisati app iz task managera ili force stopirati. To nisam prije morao na Oreu. Jutros mi draina bateriju u backgroundu jer sam je jutros upalio i ugasio.

cyclone 10.11.2019. 22:21

nikako da se javim sa updateom oko hassio i automatike, nema se bas vremena.

flashao cc2531
podigao u virtualbox VMDK, instalirao hassio, dodao mosquito broker, zigbee2mqtt, sve fino iskonfigurirao, dodao temperature senzor Xiaomi shorturl.at/xyM26 i on uredno radi
i sad naravno kupio sam par xiaomi door window senzora shorturl.at/jAER5 i sad njih nikako uparit i baca mi sljedeci error

Code:

zigbee2mqtt:error 11/10/2019, 9:31:01 PM Cannot get the Node Descriptor of the Device: 0x00158d0003a0f8ed (Error: Timed out after 10000 ms)
to mi javlja sa svim senzorima tog modela (door window) koje sam narucio, ne samo s jednim. pokusao sam vise varijanti uparivanja (dugo drzanje; 5 sec; 5sec pa svakih 1 sec ponovni klik;...) i nikako da uparim. vjerojatno cu naruciti neke druge senzore (aqara) pa probati opet, al opet nema mi smisla da ovo ne radi jer drugima radi.

nego jos jedno pitanje, je li tko radio na cc2530 routeru ili bilo cemu drugom sto ce popraviti domet?jer ovaj cc2531 ima stvarno siromasan domet

OT: trenutno sam na virtualki jer tako vrtim jos neke lokalne stvari, mozda se odlucim na rpi4 ako uspijem sve skonfat kako treba

RainZG 10.11.2019. 23:56

Mislim da ti je ovo greska radi neispravnog prepoznavanja uredjaja.
Provjeri zapise u dB zigbee2mqtt
I link ti ne radi, ali ako se radi o xiaomi aquara onda ti zapis u dB treba ovako izgledati

Code:

{"id":18,"type":"EndDevice","ieeeAddr":"0x00158d000346b45a","nwkAddr":61451,"manufId":4151,"manufName":"LUMI","powerSource":"Battery","modelId":"lumi.sensor_magnet.aq2","epList":[1],"status":"offline","joinTime":null,"endpoints":{"1":{"profId":260,"epId":1,"devId":24321,"inClusterList":[0,3,6,65535],"outClusterList":[0,4,65535],"clusters":{}}},"_id":"W4XiktXQIf3hVjpN"}

Sto se dometa tice, ja sam kod sebe stavio dodatnu antenu, koliko je utjecalo ne znam jer mi je sve radilo i prije dobro, ovo sam stavio tek tako.
Pricamo o pokrivaju nekih 100m2 sa ciglenim zidovima, bentonskim zidom i svacim necim jos, cc2531 je postavljen doslovno na sredinu stana

cyclone 11.11.2019. 21:16

radi se o ova dva senzora
https://www.zigbee2mqtt.io/devices/WSDCGQ01LM.html
i
https://www.zigbee2mqtt.io/devices/MCCGQ01LM.html

senzor temperature je radio odmah nakon pritiska na gumb i upario se iste sekunde, a ove door window mijia nikako uparit cak ni nakon 20 pokusaja

kako je danas 11.11, narucio sam cc2530 za nesto novaca pa nek se nadje... ipak je povrsina koju ja planiram pokriti na dvije etaze cca 160m2 pa da ne bude mrtvih senzora, a i dok moddam cc2531 sa antenom i konektorom ispadne me kao cc2530

RainZG 11.11.2019. 21:48

Citiraj:

Autor cyclone (Post 3353253)
radi se o ova dva senzora
https://www.zigbee2mqtt.io/devices/WSDCGQ01LM.html
i
https://www.zigbee2mqtt.io/devices/MCCGQ01LM.html

senzor temperature je radio odmah nakon pritiska na gumb i upario se iste sekunde, a ove door window mijia nikako uparit cak ni nakon 20 pokusaja

kako je danas 11.11, narucio sam cc2530 za nesto novaca pa nek se nadje... ipak je povrsina koju ja planiram pokriti na dvije etaze cca 160m2 pa da ne bude mrtvih senzora, a i dok moddam cc2531 sa antenom i konektorom ispadne me kao cc2530

Ako imas u stanu jos i zigbee zarulje znas da i one rade kao router te povecavaju domet?
sto se ovog sto te muci sa senzorom, ako hoces cimni me na pm, spojim se sa teamviewerom kod tebe pa pogledam

cyclone 11.11.2019. 22:22

jaooo pa to sam totalno zaboravio, da svi zigbee uredaji napajani iz strujne mreze rade kao routeri... koje zarulje uzeti, philips ili ikea?

e necu stici veceras za teamviewer, javim se privatnom porukom svakako pa se dogovorimo

Pupo 11.11.2019. 22:52

To je prednost zigbeea sto rade mesh mrežu među urrđajima.

Čak je i Sonoff izbacio novi tip prekidača zasnovan na zigbiju, baš zbog tog minusa wifia.

RainZG 12.11.2019. 00:09

Citiraj:

Autor cyclone (Post 3353286)
jaooo pa to sam totalno zaboravio, da svi zigbee uredaji napajani iz strujne mreze rade kao routeri... koje zarulje uzeti, philips ili ikea?

e necu stici veceras za teamviewer, javim se privatnom porukom svakako pa se dogovorimo

Ja sam imao Philips pa presao na Ikea.
Doduse, RGB zarulje Philipsove su bolje jer imaju vise lumena, kako su meni RGB za nekakavu mood rasvjetu to mi nije bilo bitno jer su uvijek malo prigusene.
Kod Ikea zarulja mi je super cijena :D a funkcionalnosti iste preko zigbee2mqtt kao i Philipsove (tko korisit ikea app je malo zakinut za neke stvari jer je app glup kod qrac)

zwer 12.11.2019. 15:43

Ima netko iskustva sa nekim zvonce + kamera sustavom za otvaranje dvorisnih vrata?

Htio bi u kuci umjesto onog telefona sa "otvori" gumbom (koji dok ga drzim omogucava da se dvorisna vrata otvore) - imati nesto "pametnije" :)

Idealno:
- kad netko pozvoni, da mogu pogledat na zidnom ekranu ko je na vratima
- i kad vec gledam, da mu mogu "pozvonit" da otvori vrata
- bonus ako to mogu sve s moba (gledat video, pozvonit)
- ekstra bonus ako salje i notifikacije na mob

1v@n 12.11.2019. 17:55

Video portafon

Obični imaju zidnu jedinicu, ovi moderniji imaju samo aplikaciju. Možda postoji i neka kombinacija. Zovi firme koje se time bave i naći će ti nešto.
https://urbani-ritam.hr/proizvodi/po...on-vto211d-wp/

https://www.bauhaus.hr/smartwares-be...fon-vd38w.html

sokre10 13.11.2019. 12:11

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 3353588)
Video portafon

Obični imaju zidnu jedinicu, ovi moderniji imaju samo aplikaciju. Možda postoji i neka kombinacija. Zovi firme koje se time bave i naći će ti nešto.
https://urbani-ritam.hr/proizvodi/po...on-vto211d-wp/

https://www.bauhaus.hr/smartwares-be...fon-vd38w.html

Samo mala opaska na linkani police tech.
To je kopija dahuinog portafona i ta serija ima kapacitivnu tipku za zvonce koja zna "poblesaviti" od sunca/vanjskih uvjeta pa zna sam od sebe zvoniti.
Ne znam jesu li popravili u novijim revizijama.
Generalno bi preporučio Hik ip portafone.
Jesu skuplji, ali i rade bolje.

Poslano sa mog Mi 9T Pro koristeći Tapatalk

cyclone 19.11.2019. 22:40

Kratak update, konačno sam uhvatio vremena za malo pročačkati problem koji imam sa uparivanjem door/window senzora. Problem je bio u zigbee2mqtt 1.6.0 addonu koji jednostavno ne želi upariti. Napravio sam deinstalaciju i ubacio -edge verziju (beta) i upario je sve otprve. Sve uredno radi, složio sam pushbullet notifikacije na sve uređaje što koristim, zabava je počela :D

nego, primjetih da mi senzor temp/humidity "ode offline" na neko vrijeme. Senzor je doslovno 1m od gatewaya cc2531, tu i tamo se javi sa očitanjem i pokaže se dashboard overview. Evo digao sam screenshot online i vidi se na grafu da neko vrijeme nije bio dostupan, pa se opet pojavi itd. https://imgur.com/a/QKg0GYj

Jedno pitanje posto vas vecina nije na zigbee, postoji li mogucnost uparivanja bluetooth/wif zvucnika (znam da ne ide preko zigbee) i sto mi je otprilike potrebno za to? hoce li to funkcionirati u zajedno kombinaciji sa cc2531 bez nekih smetnji jedno drugome?

RainZG 19.11.2019. 22:59

Citiraj:

Autor cyclone (Post 3355905)
Kratak update, konačno sam uhvatio vremena za malo pročačkati problem koji imam sa uparivanjem door/window senzora. Problem je bio u zigbee2mqtt 1.6.0 addonu koji jednostavno ne želi upariti. Napravio sam deinstalaciju i ubacio -edge verziju (beta) i upario je sve otprve. Sve uredno radi, složio sam pushbullet notifikacije na sve uređaje što koristim, zabava je počela :D

nego, primjetih da mi senzor temp/humidity "ode offline" na neko vrijeme. Senzor je doslovno 1m od gatewaya cc2531, tu i tamo se javi sa očitanjem i pokaže se dashboard overview. Evo digao sam screenshot online i vidi se na grafu da neko vrijeme nije bio dostupan, pa se opet pojavi itd. https://imgur.com/a/QKg0GYj

Jedno pitanje posto vas vecina nije na zigbee, postoji li mogucnost uparivanja bluetooth/wif zvucnika (znam da ne ide preko zigbee) i sto mi je otprilike potrebno za to? hoce li to funkcionirati u zajedno kombinaciji sa cc2531 bez nekih smetnji jedno drugome?

Na drugacijim frekvencijama rade tako da po tom pitanju nema nikakvih smetnji.
Vise od toga ne znam, imam samo Amazon echo&input uredjaje koji mi pokrivaju dio sa muzikom

fanATIk 19.11.2019. 23:37

Može preporuka nekog dućana gdje mogu kupit protuprovalna vrata s otključavanjem putem tipkovnice?

Nikky 20.11.2019. 01:30

Ti baš tražiš da ti netko iz Redmonda ili netko drugi švrlja po kući ? :fiju:

Ne znam direktni odgovor ali vjerujem da mnogi koji ih rade / prodaju imaju opciju sa "elektronskom bravom" umjesto klasične sa ključem.

Colop 20.11.2019. 09:09

kad sam tražio sebi protuprovalna vrata svaki proizvodač (mult lock, inotherm, max door,) je imao i mogućnost dodavanja brava koje se otvaraju na struju putem prekidača, biometrijskih brava na otisak prsta, i brava koje se otvaraju na RFID kartice...
E sad, nisam vidio brave na šifru, ali nisam je ni tražio :)
Koliko sam mogao vidjeti sve ti više to ide prema AI biometrijskim bravama gdje se vrata otključavaju skeniranjem lica zaposlenika i odmah se evidentira ulaz/izlaz zaposlenika u radne liste

Poslano sa mog RNE-L21 koristeći Tapatalk

srale7 20.11.2019. 10:28

Jel postoje neki smisleni sistemi koji se mogu ugradit u vec postojeca protuprovalna vrata (kvalitetna, talijanska, stara 10 god) kao smart lock?

Colop 20.11.2019. 10:46

Citiraj:

Autor srale7 (Post 3356026)
Jel postoje neki smisleni sistemi koji se mogu ugradit u vec postojeca protuprovalna vrata (kvalitetna, talijanska, stara 10 god) kao smart lock?

Hikvision i Dahua ti imaju takve stvari (biometrijski skeneri lica ili videofoni koji sami otvaraju bravu), s time da uzmi u obzir da ćeš vrlo vjerojatno morati mijenjati bravu, tj malo je vjerojatno da tvoja trenutna brava podržava električno otvaranje.
Čak ni cijene nisu nešto strašne, red veličine 1000-2500 kn.
Imaš i ove kao biometrijske brave na otisak prsta, nekih cca 1000 kn + brava koja podržava električno otvaranje.
Što se tiče ovih brava na otisak prsta, meni se nisu svidjele jer imaš neki delay od trenutka kada si stavio prst na skener, pa do otvaranja vrata.
Nije to nešto strašno, malo više od sekundu-dvije ali uzmi u obzir da nije trenutno otvaranje kao recimo kod mobitela i čitača otiska prstiju.

pero_dinamit 20.11.2019. 14:18

Citiraj:

Autor srale7 (Post 3356026)

Znam da sam vidio Xiaomi pametne brave. Koliko je to dobro i kako to radi, ne znam. Malo proguglaj, ne vjerujem da je loše.

srale7 20.11.2019. 14:49

Vidio sam dosta tih smart brava, ali to su mi brave/cilindri kao za obična sobna vrata. Problem je sto ja imam protuprovalna sa ovakvom sličnom bravom:
http://www.osor-promet.hr/shop/hr/br...lna-vrata.html
A naravno ne bi zelio izgubiti funkciju protuprovalnih vrata

RainZG 20.11.2019. 19:43

Citiraj:

Autor pero_dinamit (Post 3356146)
Znam da sam vidio Xiaomi pametne brave. Koliko je to dobro i kako to radi, ne znam. Malo proguglaj, ne vjerujem da je loše.

Jako je lose jer je to polupametna brava. Nema motor u sebi da bi zakljucao/otkljucao vrata, pametna je samo po tome da vidis kada je netko otkljucao ili zakljucao vrata kljucem te mozes onesposobiti kljuc koji si izgubio

fanATIk 21.11.2019. 06:52

Citiraj:

Autor Nikky (Post 3355941)
Ti baš tražiš da ti netko iz Redmonda ili netko drugi švrlja po kući ? :fiju:

Ne znam direktni odgovor ali vjerujem da mnogi koji ih rade / prodaju imaju opciju sa "elektronskom bravom" umjesto klasične sa ključem.

Ma riječ je o stanu za dnevni najam. Dakle onaj koji ulazi dobije šifru. Kad dođe slijedeći, dobije novu šifru. Dakle, šifra mora biti jednostavno izmjenjiva.

buljaka 15.12.2019. 20:48

Kolega je kupio kuću, novogradnja i sad bi ugradio alarm ali ne bi da mu sjebu sve zidove sa naknadnim provlačenjem žica.

Da li postoje alarmi (cijeli sustav)sa bežičnim senzorima a da nisu kinesko smeće ? Ili da mu samo kažem da stavi par IP kamera izvana?

Ove kineske IP kamere su sranje zbog servera svojih , ako bi bilo nešto da ima lan i snimač doma a da samo javlja na mob bilo bi super...

Poslano sa mog SM-G950F koristeći Tapatalk

domy_os 15.12.2019. 20:59

Zašto bi s*ebali sve zidove? Neka provuče sve kroz tavan, mala rupica u kuteve za detektore i klavijaturu, a centralu gdje hoće. Ako ne to, onda traži neki IPTV komplet s NVR-om, recimo Hikvision ili Reolink su neki bestbuy, Hikvision ima nešto bolji SW za NVR, a Reolink malo bolje kamere. Samo gledaj PoE kamere i ne može jednostavnije.

Alister 15.12.2019. 22:07

Citiraj:

Autor buljaka (Post 3363914)
Kolega je kupio kuću, novogradnja i sad bi ugradio alarm ali ne bi da mu sjebu sve zidove sa naknadnim provlačenjem žica.

Da li postoje alarmi (cijeli sustav)sa bežičnim senzorima a da nisu kinesko smeće ? Ili da mu samo kažem da stavi par IP kamera izvana?

Ove kineske IP kamere su sranje zbog servera svojih , ako bi bilo nešto da ima lan i snimač doma a da samo javlja na mob bilo bi super...

Neka si pogleda Visonic alarm, ima bežične PIR-ove

buljaka 16.12.2019. 00:59

Domy sve zidove su ogletali i ofarbali već a kaže da ne želi vodilice nikakve jbg.

Pogledam obje preporuke tnx

siloman 16.12.2019. 01:01

Ajax alarm, dobro izgleda, laka montaža i progrsmiranje, odlicno sucelje, ali i paprena cijena!
Nesto jeftiniji Visonic je kvalitetnije i nesto jeftinije rješenje, ali zahtjeva i dobrog instalatera

Colop 16.12.2019. 11:41

Citiraj:

Autor buljaka (Post 3363914)

Ako ide na integraciju alarm + IP kamere + recimo video parlafon jedino Hikvision.
S time da je Hik najveći svjetski proizvodač kamera, iako je kinez :D

Citiraj:

Autor Alister (Post 3363933)
Neka si pogleda Visonic alarm, ima bežične PIR-ove

Visonic mi se pokazao teško, ali teško smeće.
A cijena mu je kao da je od suhog zlata.
Ne radi centrala, pa IP modul, pa nakon što si sve podesio padne Tyco server. Meni je izmijenjalo pola hebenog sustava.

Tako da bi sugerirao nešto drugo.

Joke 17.12.2019. 22:04

Sto mislite o ovome ?
Mora biti malo i nevidljivo, a da snima prostor ispred garaze. :D

Sva vremena su GMT +2. Sada je 09:00.