![]() |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Nekad par bad blockova se desi, i disk poslije radi super. S druge strane, nekad se to pocne kao bolest sirit... i disk je za smece. Kao prvi primjer, ja sam imao slican slucaj kao tintin, 'pokrpao' taj pending sector, i disk i dalje radi bez problema vec skoro godinu dana. |
Citiraj:
|
Govorimo o dsku na kojem je nađeno min. 160 BB. Tu ne pomaže nikakva relokacija. Njemu nema spasa.
Black je brži, ali glasniji, skuplji i više se zagrijava. Preporuka za WD Blue i Toshibu i dalje ostaje. |
tintin, daj lupi novi SMART output...
@coconut: ovisi. 160BB-a se mozda odnosi na blokove od 4k, a na disku je to u biti jedan losi sektor. |
Sve je isto ko u ovom postu.
|
Dakle, da li si nasao na kojoj particiji su ti bad sectori?
Ako nije sistemska, napravi kao sto sam ti rekao: izbackupiraj fajle.. i formatiraj particiju. Napravi full format, ne quick. |
Bed sektor/i su na sistemskoj particiji.
|
Napravi image particije sa Nortonom, Paragon ili Acronis toolovima (dakle neki imaging software).
Uzmi neki LiveCD. Preformatiraj (full format) sistemsku particiju. Vrati image OS-a nazad. Opcija 2: Nadji nekog frenda koji se kuzi u to, pa da ti pomogne ;) |
Norton ghost je zablokirao nakon cca 60% jer nije mogao iskopirati jedan fajl.. Uključio sam sad u opcijama force clon, jek to ok?
EDIT: Nije prošlo sa Norton ghostom. Acronis je odradio bez problema backup sistemske particije. |
Javi kak' je proslo dalje :kafa:
|
Izglada sa su bed sektori nestali...:chears:
Ima nešto sektora na kojima je pisalo Dilay detected (tako nekako)...što s njima? Čime napraviti defragmentaciju ? Disk nakon formatiranja i vračanja imagea... http://www.zaslike.com/files/hutues3mrmr87p88i4ap.jpg |
To ti je to.. vise nemas 'current pending sector count', pa ti vise nece pizditi RAID polje :)
Pazi samo da ti opet ne iskoci koji, i da ne raste 'Reallocated Sectors Count'. Ako se to pocne desavati, spremi se za zamjenu diska :) |
Tnx na pomoći
|
RAID 5 se raspao - recovery
Znaci server Dell Poweredge 2850:
Raid 5 polje - 4 diska od 73GB, jedan je krepao, server nije mogao nastaviti raditi. Dosao novi disk, nije pokrenuo recover, u PERC-u nisam mogao rebuildati 4i disk. po nekoj preporuci na netu sam izbrisao staru konfiguraciju raida i napravio novu koja je bila identicna staroj. trebao se pokrenuti recover, nije. Preko Acronis disk directora 11 advanced sam probao onaj recovery expert, nadje mi particije. Međutim ne napravi nista drugo. Sta bi mi bilo najpametnije probati sada da probam vratiti podatke? spajanje na drugi server/PC i tako probati izvuci podatke ne mogu. preporuka softwarea i sl? Dell ima support za jaja otegnuti, a software im sluzi jedino ako je OS bootan i radi sto meni naranvo ne radi. Nemaju bootabilnih utility-a. help..fala |
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
Citiraj:
ne vjeruj previše forumima. Citiraj:
|
Ne kužim, ako je pao 1 disk, podaci su i dalje trebali biti dostupni?
Meni je na Freenas serveru crkao 1 disk, ali sam i dalje mogao pristupati podacima (a i uredno je odradio rebuild nakon što sam nabavio novi) |
Citiraj:
|
Psycho jesi uspio išta riješiti?
|
na kraju sam preko acronis recovery experta uspio dobiti particije međutim nisu bile formatirane. Čak ih je i ispravno detektirao da su Ext4, ali povrat podataka nisam uspio.
Inače bi onda probao preko Ontrack easyrecoverya ili R-studia povratiti podatke, ali nismo vise imali vremena, tako da sam na kraju ponovo definirao R5 polje, ali sa jednim hot spareom i nanovo instalirali sustav(Debian - kolega ga je u biti instalirao), vratili jedan stariji backup i sada je ok. samo sto sam izgubio jedno 2-3 tjedna posla koje sada moram isponova.đ najgore mi je sto nisam ekspert u Raid-ovima, a ekipa koja mi je na poslu sve to shvaca - boli me kita. Tako da sam se ja morao toga uhvatiti, iako sam tek godinu dana na tom poslu :) a serveri se ne odrzavaju, samo se backup vaznijih radi redovno svaki dan. briga o hardwareu je ono..sekundarna briga dok nesto ne rikne. jedino me naucilo da kako sam do sada radio s HP-ovim serverima(prijašnja firma), podrška je jedno 5 puta bolja kod HP-a :) |
i dodatak na data scrubbing-a. to je na aplikacijskom nivou(instalacija aplikacije koja radi u backgroundu) ili unutar BIOS-a ili dio OS-a?
|
Ako ti je kolega slozio Debian(Ubuntu), onda ce ti data scrubbing automatski radi, to je recimo na aplikacijskom dijelu gdje svaki puta periodicki(svaki mjesec kod mene) pregledava podatke.
U logovima ce ti biti nesto ovakvo: [3397738.817937] md: data-check of RAID array md0 [3397738.817940] md: minimum _guaranteed_ speed: 1000 KB/sec/disk. [3397738.817942] md: using maximum available idle IO bandwidth (but not more than 200000 KB/sec) for data-check. [3397738.817946] md: using 128k window, over a total of 390623096 blocks. [3397738.888376] md: delaying data-check of md1 until md0 has finished (they share one or more physical units) [3397738.900808] md: data-check of RAID array md3 [3397738.900811] md: minimum _guaranteed_ speed: 1000 KB/sec/disk. [3397738.900813] md: using maximum available idle IO bandwidth (but not more than 200000 KB/sec) for data-check. [3397738.900817] md: using 128k window, over a total of 1953506816 blocks. [3400732.658784] md: md0: data-check done. [3400732.672187] md: data-check of RAID array md1 [3400732.672190] md: minimum _guaranteed_ speed: 1000 KB/sec/disk. [3400732.672192] md: using maximum available idle IO bandwidth (but not more than 200000 KB/sec) for data-check. [3400732.672195] md: using 128k window, over a total of 584959864 blocks. [3406763.378247] md: md1: data-check done. [3418333.569744] md: md3: data-check done. |
Citiraj:
|
kk..budem pogledao ovaj vikend kad bude offline. za buduce katastrofe
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:17. |