PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   NVIDIA (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=7)
-   -   Nvidia FreeSync/Adaptive-Sync podrška: Pitanja, informacije, mišljenja i savjeti (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=296733)

JuiceBox 22.01.2019. 23:27

Citiraj:

Autor mamutarka (Post 3269776)
i?

Neznam sto se.dogodilo al ovi tvoji driveri su mi koliko vidim rjesili problem koji sam imao :D wp

Green_FanBoy 23.01.2019. 11:05

Ja sam probao sa famoznima AOCom + asus gtx 1060 6gb, u PUBGu baca poprilični flicker u samom meniju, a u igri ko da se sve prelijevaju boje i slične gluposti, sve ko da previše treperi. Ne znam zbilja pametnije opisati.

Puno je ugodnije, vulgaris 75 Hz.

De5tr0yer 24.01.2019. 11:40

Isprobao jučer FreeSync/G-Sync na EIZO Foris FS 2735 - rezultat je mlak: očekivao sam da će tearing nestati, ali je ostalo na istom. Ako ništa drugo, bar nema treperenja i sličnih nuspojava.

Provjerio sve opcije, windowed, fullscreen, monitor je naštiman na FreeSync (High) opciju (56-144Hz), na monitoru se upali crvena LEDica kad je FreeSync aktivan, ali stvarno nema nikakve razlike. Isprobao sa FPSom lockanim na 144, 145, 153, 154, 155 FPS, isto tako ništa.

Realno, uz 144Hz osvježavanje slike tearing nije primjetan ukoliko nema hektičnih pomaka mišem uz pozorno promatranje neke vertikalne linije.

I dalje se nisam susreo sa scenarijem gdje mi je FreeSync potreban, možda ne igram odgovarajuće naslove.

Za mene ko po starom, kad sam kupovao mi je prioritet bila kvaliteta prikaza uz 144Hz, tako da se ne radi ni o kakvom deal breakeru s te strane.

geronimo_2 24.01.2019. 11:45

kak ostalo na istom? pa poanta je da tearing-a nema zar ne? koja igra?

warlock25 24.01.2019. 11:45

Citiraj:

Autor De5tr0yer (Post 3270229)
Isprobao jučer FreeSync/G-Sync na EIZO Foris FS 2735 - rezultat je mlak: očekivao sam da će tearing nestati, ali je ostalo na istom. Ako ništa drugo, bar nema treperenja i sličnih nuspojava.

Provjerio sve opcije, windowed, fullscreen, monitor je naštiman na FreeSync (High) opciju (56-144Hz), na monitoru se upali crvena LEDica kad je FreeSync aktivan, ali stvarno nema nikakve razlike. Isprobao sa FPSom lockanim na 144, 145, 153, 154, 155 FPS, isto tako ništa.

Realno, uz 144Hz osvježavanje slike tearing nije primjetan ukoliko nema hektičnih pomaka mišem uz pozorno promatranje neke vertikalne linije.

I dalje se nisam susreo sa scenarijem gdje mi je FreeSync potreban, možda ne igram odgovarajuće naslove.

Za mene ko po starom, kad sam kupovao mi je prioritet bila kvaliteta prikaza uz 144Hz, tako da se ne radi ni o kakvom deal breakeru s te strane.

Moras lockat Fps na manje od 144 a ne na vise ak mu je range do 144.Lockaj na 142fpsa i no tearing

Sent from my H8266 using Tapatalk

De5tr0yer 24.01.2019. 14:39

Kakva trivijalna greška s moje strane! Hvala, to je to. :beer:

Manuel Calavera 24.01.2019. 15:28

Još veću je napravio i neki youtuber, gleda ima li tearinga, fps na 250, a freesync range do 144hz :D

Također je najbolje preskočiti barem taj zadnji hz (jer je refresh rate zaokružen broj), pa bi na 142 fps cap (preko msi afterburnera ili ingame ako ima kao overwatch ili unutar drivera, no mislim da nvidia nema cap fps-a unutar drivera).

nickross 24.01.2019. 15:58

Najbolje preko RivaTunera ograničiti fps na 2-3% manje nego šta je FS range.

De5tr0yer 24.01.2019. 16:09

Citiraj:

Autor Manuel Calavera (Post 3270306)
Još veću je napravio i neki youtuber, gleda ima li tearinga, fps na 250, a freesync range do 144hz :D

Također je najbolje preskočiti barem taj zadnji hz (jer je refresh rate zaokružen broj), pa bi na 142 fps cap (preko msi afterburnera ili ingame ako ima kao overwatch ili unutar drivera, no mislim da nvidia nema cap fps-a unutar drivera).

Prije nego sam se kolegi zahvalio, uvidio sam taj problem: kad sam isprobavao nisam isprobao sa 142 FPS-a. Sa 143 FPS cap je još uvijek preskakalo prema 144, te se pojavljivao tearing. Sa 142 funkcionira odlično. MisliJo sam da će biti na 144Hz automatski vidljivo, ali eto, trebam nekad i uključiti mozak van radnog vremena :D

Manuel Calavera 24.01.2019. 16:37

To je logična pretpostavka, nije to greška, range jest do 144, ali nažalost ne funkcionira tako u praksi. Nažalost vjerujem da je po planeti dosta ljudi otpisalo da im ne radi freesync zbog te male tehnikalije

Kad se ja freesyncam clockat ću malo refresh rate da malo neutraliziram tu tampon zonu od 2 fps :D

dmr 24.01.2019. 17:08

Glupo je sto u mnogim igrama fps cap radi bas do max frekvencije monitora, pa time i nema svrhu. Recimo imas cap do 75fpsa, 90fpsa, 120fpsa, 144fpsa. Trebali su staviti 2 fpsa manje za sve. Ja sam probao oveklokati 32"AOC i nece ni Hz vise od 75. Sa hdmi kablom ide na 76Hz :), da li moze biti sta do DP kabla ili su svi kablovi isti.

Manuel Calavera 24.01.2019. 17:17

Ne vjerujem da kabel utječe. Moja zadnja 2 monitora su se mogla clockat ravno 1hz (jedan je bio 75hz TN, ovaj 72hz VA)...

Frend je svog random TN-ca sa 60hz digao na 72hz

dmr 24.01.2019. 17:21

Da mi je samo overclock na 78Hz jer u monogim igrama ima fps cap na 75Hz :)

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Overclock_freak 24.01.2019. 20:34

Gigabyte RTX 2080, ND 417.71, Dell S2719DGF @ 144Hz sve radi tip top, nema problema

Kasnije još test na 155Hz

Blue Spirit 26.01.2019. 05:09

EDIT: 2.2.2019

Preporuke FreeSYNC monitora

EDIT: 16.3.2019

dmr 12.02.2019. 02:34

Zanimljivo da freesync monitori imaju veci input lag na nvidia grafama nego amd i da se ukljucivanjem gsync compatible opcije u nvidia drivrima taj lag smanjuje drasticno :D

geronimo_2 12.02.2019. 13:32

jel ima netko ovdje od vas da mu radi freesync sa gtx10x0 pod win7 (AOC C24G1)?
jer sad sam naletio na podatak da freesync ne radi pod win7 sto ako potvrdim monitor saljem nazad.

edit: ma to mora da je kriva info, jer mi zvuci suludo. ja nisam jucer provjeravao, ali cini mi se da u nvidia contrl panelu uopce nemam g-sync opciju. provjerim navecer.

dmr 12.02.2019. 13:36

Ni ja nisam znao to, al evo sad citam win10 je must have.

geronimo_2 12.02.2019. 13:38

ha ha. lol. dobro znaci nemoram trosit vrijeme na vise testiranja. koja provala. nemam pojma kako taj, meni najbitniji detalj nisam vidio :stoopid::hitthewal:.
oh well, bar cu ustedit 1600kn.
al mi nije jasno ni kako nisam imo tearing sinoc kad sam probo bf1. bar ga nisam primjetio nabrzinu sto sam probo. probam danas opet.

dmr 12.02.2019. 13:39

Pa predji na win10, krajnje je vrijeme :D Mnoge igre rade puno bolje u dx12.

geronimo_2 12.02.2019. 13:40

Citiraj:

Autor dmr (Post 3276120)
Pa predji na win10, krajnje je vrijeme :D Mnoge igre rade puno bolje u dx12.

nikad.
nemrem bilivat da sam skurio toliko vremena da proucim to sve i sad naletim na ovo lol.

bas bi volio njihovo objasnjenje za ovo obzirom da amd freesync koristi koliko ono vec? mozda me guraju prema amd grafi.
bravo nvidia, the way it's meant to be played :D

dmr 12.02.2019. 13:47

Ja nemrem belivat da neko jos kojisti Win7 :D

geronimo_2 12.02.2019. 13:49

Citiraj:

Autor dmr (Post 3276124)
Ja nemrem belivat da neko jos kojisti Win7 :D

puno vise neg sto mislis.

dmr 12.02.2019. 13:53

Razlog?

Max_Damage 12.02.2019. 13:53

Ja sam bil zadrti win sedmaš, ali nakon 2 dana prilagodbe na win 10, nema potrebe vraćati se na 7

Sent from Carmageddon

geronimo_2 12.02.2019. 13:56

nebum opet ulazil u te rasprave, a i OT bi bilo pa...
ak cujete da su enable-ali slucajno na win7 za nvidia grafe skakako javite tu na ovu temu. za sad vracam monitor i zaboravljam na to sve.

mamutarka 12.02.2019. 13:58

ne čudi mene da netko ne želi desetku

pa svaki apdejt, ili svaki veći apejt, moraš se svim bogovima svemira molit da sve prođe kak spada, nekom se to neda prolazit tak da shvaćam u potpunosti

kolko sranja su već s tim apdejtima imali do sad

dmr 12.02.2019. 14:01

Ja sam te vece updejte odgodio na 1 godinu i sad mi je verzija 1803

Manuel Calavera 12.02.2019. 14:03

Morat ćeš ti prije popustit za win7 ili će te vrijeme zgazit. Znači pitanje je dokad ćeš imati drivere za win7, ne možeš se syncat (bitno), ne možeš dx12, samim time ne možeš ray-tracing (OK sad nije bitno), ali vjerojanto ima već dosta igara koje traže win10 za minimum itd. Jedno povlači drugo za sobom...

Evo npr. shadow of tomb raider - dx12 ima bolje performanse od dx11 (na nvidiji i amd), ti ako si na win7 moraš koristiti dx11, imati veće fps dropove i sl. (kao jedan moj frend, fura gtx 1070 i win7, želi igrati istu na dx12, ali nebi prelazio na win10 :D)

Da se razumijemo i ja sam bio zadrti win sedmaš, prelaskom na ryzena sam mislim prešao i na win10, a na laptopu još ranije

warlock25 12.02.2019. 18:13

Nikad nikakvih problema na win 10.Iskljucis update i dovidenja. rucno updejtas kaj trebas i bok

Sent from my H8266 using Tapatalk

dmr 12.02.2019. 18:14

Ja kad iskljucim update imam problema sa winstore igrama, pa zato odgodim na 1 godinu.

mkey 13.02.2019. 00:12

Postoji i problematika znana kao "telemetrija" na windows 10 koja je, ajmo reć, skroz van kontrole. Vidi se da je windows 10 u mnogim stvarima upgrade prema windows 7, ali ima i puno sranja ubačeno unutra za dobru mjeru.

dmr 13.02.2019. 00:14

meni jedino sto je sranje upravljanje ramom. Na win7 sam sa 16GB imo uvijek iskljucenu virtuelnu memoriju ali na win10 ne moze. Ima taj ludi committed memory size.

darkydark 13.02.2019. 07:47

Zašto gasiti "virtuelnu" memoriju? Da nisi prvo pročitao "virualna" pa se sav prepao?

Sent from my FIG-LX1 using Tapatalk

The Exiled 13.02.2019. 07:48

Bubba je tokom godina fino razjasnil misterij gašenja virtualne memorije.:kafa:
Citiraj:

Autor CuKi (Post 1030369)
Bubba mozes malo objasniti cemu sluzi swap file?

Citiraj:

Autor Bubba (Post 1030409)
(In)direktno - sluzi *poboljsavanju* performansi. Na stranu sto gaBretovi, overklokeri i gaymeri te razno razni drugi usviravaci imaju fiks ideju kako je pametno, korisno i inteligentno gasiti, de facto, page tabele (swap je samo jedan segment page tabele nekog procesa). Razno raznim mehanizmima, ovisno o operativnom sustavu (tj. kernelu istog) i/ili namjeni; page replacementom, swappingom ili nekom desetom metodom, pageovi se izbacuju na disk, time efektivno oslobadjajuci memoriju za prioritetne procese i podizuci time cjelokupnu "brzinu" sustava. IOW, ono sto ti ostane u memoriji a ne pristupa mu se cesto ili nije relevantno preseli se na disk kako bi imao vise slobodne memorije. Mislim da se vec pisalo o tome po forumu, a i Net je pun knjiga, dokumentacije i cuda o tome (cak i od strane M$-a).

Citiraj:

Autor Bubba (Post 2632971)
Vec dva tjedna mi je slomljena ruka ali vise si ne mogu pomoci gledati ovo.

Prije svega, tema je daleko kompleksnija od "bum si ja ubil swapa kad je RAM tak jeftin" i ovisna je o implementaciji odnosno samom OS-u, no neke stvari vezane za VM su u sustini fundamentalno jednake neovisno o sustavu.

Cinjenica da je drkanje po VM sustavu dostupno korisniku na trivijalan nacin u Windowsima je porazno samo po sebi, pa neminovno rezultira u ovakvim nadrisistemskim "savjetima", da ne kazem budalastinama.

Za poceatk - "swap" se ne "gasi". Nakaradna potreba za time s argumentacijom "pa zasto da mi RAM stoji prazan" pokazuje elementarno nepoznavanje rada OS-a, a jos da ne poznam konja koji je pokrenuo temu... :D Dobro, jesi ti slusao OS na FER-u, valjda si morao?

Da ne idem od Poncija do Pilata, ukratko, osnova VM sustava je struktura koja se zove page tabela. Ona se prikazuje kao veliko jednodimenzionalno polje koje sadrzi mapiranje virtualne adrese na fizicku adresu (tzv. PTE). Tu se nalazi statusni bitovi, prava pristupa, code, stack, data, BBS, SHM, libovi, kurac, palac i tko sto od developera OS-a voli.

Dakle, pojednostavljeno, vas Kvejk 3 nema nikakvo intrinsicno znanje o tome nalazi li se u RAM-u ili na disku, nego to OS cini za njega, znajuci da je RAM brzi pa u njega kopiras stranice. Kada Kvejk zatrazi nesto cega nema u RAM-u, dogadja se page fault, gdje VM sustav ponovno kopira podatak u RAM predpostavljajuci da ce se ponovno koristit.

Ova tema prica o izbacivanju tih pageova iz memorije cemu swap zapravo i sluzi. To se obicno radi na dva nacina - page replacement algoritmom gdje se zamijenjuju pageovi, odnosno izbacivanjem cjelokupnih procesa, tzv. swappingom.

Koristeci razno razne tehnike i procese, pametan OS odnosno njegov VM nikako nece dozvoliti da vas podplaceni RAM stoji prazan i to nema nikakve veze sa prisilnim drkanjem po velicini swapa, cak naprotiv, micanjem nekoristenih i nepotrebnih pageova, oslobadja se vise RAM-a za cacheiranje korisnih pageova u istom.

Postoje razni algoritmi, od kojih moderni *nixovi koriste clock page replacement dok W7 i navise koriste sofisticirani aging page replacement. Ukratko o njima i ostalima ima na Wikiju a vjerujem i po raznim ostalim referencama na netu.

Drugim rjecima, "gasnje swapa" je vrlo glup i neinteligentan potez kojime se RAM zatrpava nepotrebnim stvarima i u konacnici dovodi iskljucivo do problema.

darkydark 13.02.2019. 12:29

Citiraj:

Autor The Exiled (Post 3276338)
Bubba je tokom godina fino razjasnil misterij gašenja virtualne memorije.:kafa:

Šta on zna, tu piše o nekakvoj MS dokumentaciji i Amerikanskim belosveckim zavjerama iz Redmonda.

Smrt swapu, sloboda narodu!

dmr 13.02.2019. 12:37

A ja sam najvise iskljucivao da ne pise po ssdu ako ne mora, u win7 nije bilo potrebe za virtuelnom memorijom (iz BiH sam pa je e :)), ali win 10 vec ima prevelik ovaj committed size i kreshaju aplikacije sa iskljucenim swapom.

mkey 13.02.2019. 18:55

Citiraj:

Autor dmr (Post 3276421)
A ja sam najvise iskljucivao da ne pise po ssdu ako ne mora, u win7 nije bilo potrebe za virtuelnom memorijom (iz BiH sam pa je e :)), ali win 10 vec ima prevelik ovaj committed size i kreshaju aplikacije sa iskljucenim swapom.

Modernom SSDu to ne bi trebao biti neki pretjeran problem.
Kako je napisano, "nije predviđeno" da se swap gasi a koliko znam window 8 na dalje uzima u obzir da ne kenja previše po disku i time štedi SSD. To sam doduše pročitao negdje, pojma nemam je li utemeljeno na stvarnosti.

dmr 13.02.2019. 18:56

Kako god ukljucen je na win10 jer ne moze bez njeg.

darkydark 14.02.2019. 06:47

Citiraj:

Autor dmr (Post 3276421)

Sve 5, mora malo trollanja, kakav bi to forum bio da ga nema 😁

Sent from my FIG-LX1 using Tapatalk

Sva vremena su GMT +2. Sada je 20:23.