![]() |
ja sam za vmware server uzeo ovu ploču
https://www.supermicro.com/products/...1sam-2750f.cfm malo troši, nije bučna, ima IPMI i 4 mrežne, al ima manu da ne podržava VT-d |
istina, taj hp microserver vridi vec u bayevima za diskove, a kamoli sve ostalo sto ide s njim. i podrzava instalaciju svega i svacega...
iako.... kad sam se referira na potrosnju i buku, vise sam u vidu ima starije generacije 1U/2U rack servera koje se takodjer mogu pronaci za relativno malo love, uz naravno pristojan broj jezgri/threadova i podrsku za hrpu memorije. problem kod njih je vec spomenuta potrosnja i buka. btw, jeste skuzili da wd unistava svoju red seriju, pa su tako povukli iz prodaje 6tb wd60efrx, a koliko vidim i 4tb wd40efrx, i zamijenili ih smr varijantama. zbog toga, jos nakratko preostaje samo red pro verzija i onda se mozemo pozdravit s pmr-om... a ako je smr postao norma, onda komodno mogu slozit 4x1tb sa seagateovim smr 2.5" laptop diskovima... da stvar bude "bolja", nalaze se na listi podrzanih uredjaja na synology-jevoj stranici. |
ako te budu zanimali full fledged HPE GEn8 ili 9 serveri, mi cemo mozda imati uskoro neke zvjerke za jeftine pare krajem godine kad stignu novi Epyc Gen10Plus serveri.
ili mozda Thecus SAN N16000PRO |
rackmount ili microservere?
|
sve rackmount
|
Aj javi, il bar tu napiši.
|
count me in... btw, jel izdajete e-racun priko fine?
|
tesko, kompanija registrirana na kajmanskom, ali mozemo nesto smisliti kako bi to izveli. Vjerojatno cemo imati i desetak 4-6 TB SAS diskova viska za storage.
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Sva srica da sam virtualku prebacia na drugi pool, iako me cili postupak lagano iznervira.
Bilo je samo pitanje vrimena kad ce se ovo dogodit... https://i.postimg.cc/cJCSJvff/freenas-disk-fail-1.jpg https://i.postimg.cc/htpngLQS/freenas-disk-fail-2.jpg https://i.postimg.cc/5NWbmNMM/freenas-disk-fail-3.jpg ada0 je otisa u vjecna lovista po svemu sudeci, a posto je ovo raid-z1 pool, prestala 3 diska tribaju ostat ok da bi sve prezivilo... istina, sad vise na njemu nema nista bitno, tako da se lakse dise, ali mislim da vise nemam tih diskova za zaminit, tako da cu morat pool smanjit na 2+1. Ovo je vec 3. ili 4. seagate disk koji je neslavno zavrsia. |
Baš nemaš sreće s tim diskovima :/
|
to su sve bili diskovi iz jednog laba u kojem su zamijenjeni sa ssd-ovima... tako da su neko vrijeme bili u pogonu vec, ali ne preintenzivno...
i onda su dosli u freenas, i jos par servera, i tamo crkaju jedan za drugim... neki su crkli spektakularno, tako da su komplet prozujali lezaji, a neki tiho, di je elektronika otisla. zajednicko im je sto je rijec o istim seageate 1tb diskovima. |
Citiraj:
|
HP je nekidan izdao emrđensi patch za svoje ssd-e, jer krepavaju na 40000 sati :D Kao krepavaju slučajno svi na 40000 sati, u dlaku.
|
Ja od 2009-te imam u NAS-u 4 komada 2TB Samsung HDD-a, prije par mjeseci prvi crkao, 24/7 u pogonu
|
Sad na dalje oprezno, jer se zna dogoditi da diskovi kupljeni u isto vrijeme odu jako brzo jedan za drugim. Nije pravilo, ali zna se desiti.
|
Citiraj:
enivej za razmisliti o razlicitom razmisljanju sto uvjetuje trajnost kod SSDa i kod HDDa https://www.backblaze.com/blog/how-reliable-are-ssds/ |
Citiraj:
nesto se bavim mislju za doma slozit low end NAS, ali caka je sto bi koristia laptop drive-ove, 4 nova st1000lm048 2.5". samo po sebi nebi bia problem, ali ovo, osim sto su laptop drive-ovi, ujedno i SMR. Sam po sebi vjerojatno se nebi odlucia na ovaj potez, ali me zaintrigirala cinjenica da synology sluzbeno podrzava ove diskove na svojim stranicama, samo uz napomenu da se ne miksaju s drugim diskovima. i onda dolazim do softverskog dijela. ici na freenas, provat s xpenology-jem, omv, rucno slozit raid5 u linuxu... cinjenica je da bi za sve sto je tamo mora imat redoviti backup, po mogucnosti slozit da se radi sam prikljucivanjem usb diska. u freenas-u nemam pojma kako to slozit, xpenology bi triba bit par klikova, omv nisam ni gleda... nisam uopce pametan zelim li potencijalno u kratko vrimena unistit 4 "dobra" diska, ali bojim se da uskoro na trzistu uopce necemo imat pmr diskove, cak je i wd potiho prebacia vecinu svojih diskova na smr. i sad, aj budi pametan sto ucinit... mozda napokon postoji neki file system koji uzima u obzir smr prirodu diskova? |
Glasam da probaš sa xpenology-jem,
sam kažeš da imaš iskustva sa "originalom" i brzo ćeš složiti šta trebaš, e sad za hw, trebalo bi kopirati nečije iskustvo tj. "znaš da radi" ... Nedavno smo / sam spominjao HP Microserver Gen8 :kafa: |
Xpenology FTW :)
Da su Gen8 microserveri jeftiniji ganjao bi njega, ali drže cijenu ko blesavi. Kod mene je Gen7. |
Citiraj:
Freenas ima integrirane komande gdje možeš raditi scrub kad hoćeš, da provjeriš u kakvom su fajlovi statusu. Nebi trebao imati problema s tim. Citiraj:
Ganjaš onu verziju s celeronom i onda xeon unutra s alija i bok :) |
sto se hw tice, na raspolaganju imam amd e-350 plocu s integriranim procesorom i racuna sam nju koristit za eksperiment. istu sam plocu nedavno koristia za eksperiment s ubuntu server 18.04lts+nextcloud i radilo je s jednim starim diskom od 160gb. sad racunam da bi ta mogla zavrtit xpenology, pa ako bude uspijeva dogurat do 100MB/s bit ce super, iako mislim da ce diskovi bit usko grlo.
problem s freenas-om je sto za njega definitivno tribam koristit drugu plocu i znatno vecu kolicinu memorije. ok, ali onda mi je nekako krivo koristit smr diskove, posto doista ne znam sto ce se dogodit. jel zna netko koliko bi bilo ludo na malo bolju plocu slozit windows server 2019 i onda ove smr-ove? |
Hm, potraži na onom xpenology forumu info za amd e-350 ...
|
mene zanima za sta bi koristio taj low end NAS doma, za istu svrhu kao i sto si slozio zadnji NAS? za spajanje 50ak ljudi koji minimalno mjenjaju fileove?
|
Citiraj:
Citiraj:
NAS na kojem se vrti freenas s pocetka je na kraju dobia 50 ljudi koji tijekom radnog tjedna stalno rade na njemu, a pristupa mu 500tinjak ljudi dnevno, sada sve putem interneta. |
Hoce li ovo biti dovoljno za neki mali NAS uredjaj: https://www.asrock.com/MB/Intel/J4205-ITX/index.asp
|
Citiraj:
koliko diskova mislis spojit? |
Citiraj:
|
Da, hoće,
samo pazi na koje portove ćeš spojiti hdd - ove jer na toj mobo imaš: 2 x SATA3 6.0 Gb/s Connectors, support NCQ, AHCI and Hot Plug -> sa CPU 2 x SATA3 6.0 Gb/s Connectors by ASMedia ASM1061, support NCQ, AHCI and Hot Plug -> dodatni kontroler ovisno koji os misliš dignit provjeri support za oboje. |
Citiraj:
Ja imam J1900, i gore imam ZFS sa 3 diska u RAID5, dio slozen i sa bcache/LVM/iSCSI na tome, Kodi, torrente, virtualka sa pfSense. I sve to zajedno radi bez problema. |
Citiraj:
Prije sam to vrtio na amd am1b-itx ploci s athlonom 5150 i isto je sve odlicno radilo. Citiraj:
Sto se file sistema tice, ja ti vrtim ext4, bez ikakvog raida. Ono nesto bitnijih podataka si slozis sa rsyncom da se kopira s jednog na drugi disk i to je to. Ne gubis sav kapacitet jednog diska nepotrebno + sto u slucaju raspada ploce/kontrolera diskove uvijek mozes spojit na bilo koji drugi pc i bez problema mozes pristupit podacima. |
Citiraj:
Sent from my SM-G950F using Tapatalk |
Navodno ova moja gura i 16gb bez problema, tako bar ljudi pisu po drugim forumima. Za sad mi je ovih 4gb dosta, bar za ovo sto trenutno vrtim. Eventualno jos gore nakalemim Nextcloud kad se stignem poigrat s time. Servis je gore, samo shareove nisam stigao podesit.
|
Koje kućište i napajanje koristiš za 4105?
Imam ga isto u jednoj kanti doma i razmišljam nabaviti PicuPSU jer mi je prozujao vent na SFX napajanju pa da sve bude fanless onda :) |
sto ne prominia vent u napajanju ako je ostalo sve ok...
steta je sto sve ove SoC ploce ne dolaze s integriranim napajanjem i 5.5mm konektorom... to bi znatno olaksalo izradu minijaturnih kucista... |
Ima takvih mobo samo su 30 - 40% skuplje, ne rijetko samo sa 2 sata porta i često puno teže dobavljive :fiju:
|
a vidia sam... problem takvih je sto onda ulaze u teritorij mnogo mocnijih platformi pa se postavlja pitanje isplativosti...
recimo uz ovu cijenu maticne puno je isplativije za 1 disk ili 2 sata ssd-a uzet gotovi NUC. Postoji i rjesenje za spojit 4 2.5" diska na NUC, samo se povecava visina ali i dalje je to kompaktno rjesenje... |
Lako se na ovu asrokicu ubaci sata kartica, di onda dobiješ lako još 4 diska, a 8 diskova nije baš tako malo.
|
nisam mislia na samu plocu... mislia sam za NUC s 4 sata diska... postoji za kupit m.2 na 4 sata kontroler koji bi moga ic u NUC.
mene osobno je neugodno iznenadila ploca koju imam za eksperimente po doma, ecs h67h2-i https://www.ecs.com.tw/ECSWebSite/Pr...rboard/H67H2-I -LL-V1-DO-1-RR-/Socket 1155-LL-Intel-RR- a za koju se navodi da podrzava samo graficke kartice preko pci-e x16 ili x8/x8 slota... doduse mogu 1 port dobit priko msata, a drugi priko esata pa dogurat do 6 portova, ali realno bez frke ide samo 4 porta... tako da ocito triba pazit i na tskve stvari jer ovdje ocito ne ide najobicnija sata kartica... |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 03:42. |