PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Review: Seagate Barracuda 7200.10 250 GB (ST3250410AS) a.k.a. Speedy Gonzales (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=88931)

^SuperUnknown^ 28.12.2007. 01:52

Solberg, koji si cluster size odredio prilikom kreiranja polja? Btw, svi moji RAID rezultati (usporedbe radi, ako ce nekome nesto pomoc) mozete iskopat tu:
http://public.carnet.hr/~msuvak/hw/raid/
http://public.carnet.hr/~msuvak/hw/hitachi_1tb/

igorba 28.12.2007. 01:59

Citiraj:

Autor Solberg (Post 908157)
Zbog cega nisi odmah reagirao kad je Ozy napisao svoj post.... i ne znam cime sam se ja nepristojno izrazavao, samo sam ga molio da mi objasni linkove koje sam samo ja "vidio", a njegovog pametovanja sad niotkud.... no dobro, ne zelim se vise prepucavati.
I meni je sve to sumnjivo, jer i verzije odredjenih benchmarka daju razlicite reze, jer po benchu u everestu dobivam bolje reze, a u HD tune-u nesto manje, tak ta je sve to ovisno i o njihovom nacinu testiranja.

Nisam odmah reagirao jer nisam skužio njegov post. Forum mi je kod postanja bacio database error, pa sam ponovno napisao, uglavnom nisam odmah skužio da je u međuvremenu postano.

Molim sve članove na pristojno izražavanje, a povod za moju molbu je Ozy-jev post, da ne bude zabune! :kafa:

Je, sintetičkim testovima ne može se uvijek u potpunosti vjerovati. Naročito kad jedan čovjek dobije rezultat koji se toliko razlikuje od svih drugih.

Solberg 28.12.2007. 02:00

1 privitaka
SU, prilikom postavka mi je preporucio 128kb srtipe kao default, pa sam to i odabrao. Kad napravim bench u everestu brzina mi je oko 180-190 Mb/s, tak da mislim da je vise manje to i realno.
Jesu ovo ok reze?

^SuperUnknown^ 28.12.2007. 02:18

Sve OK, nis se ne brini. Rezultati moja 4 Hitachija u RAID-u su bila sa 4kB clusterom, koji daje najvece rezultate u sintetikama... probaj stavit 4kB cluster, pa ces vidit kako graf leti u nebesa :)

Solberg 28.12.2007. 02:23

Puno hvala SuperUnknown, sad ne mogu staviti drugi size clustera, jer sam si vec sve poinstalirao, pa mi se neda ponovo ispocetka. Hvala na informaciji :chears:

Mr.Ex.President 28.12.2007. 15:59

Je, zvijer je. Jedina mana mu je što se po meni dosta čuje. E sad, to je sve relativno. Vidim da ste vi u većini zadovoljni, al većina vas ima 410, možda je u tome razlika? Neznam, ja svoga dosta čujem. Nije ništa strašno, da se ne može izdržat, ali čuje se.
Što se temperature tiče, to je opet relativan pojam, ovisi o kućištu, prašini, ventilatorima i sl. Uglavnom u mene ne ide preko 35° (ispred diskova je 120 mm Coolermasterov vent na 7V, kućište je CM690, u sobi je nekih 19-20°)

U mene je, btw 620AS serija, dakle 2 ploče i 16 MB cacha

Uglavnon jedna anegdota, dosta dugo (cca godinu dana) sam ovaj disk držao u SATA1 modu jer sam kod kupovine bio u nekakvoj žurbi pa nisam instalirao kako treba. A kako nisan ništa dirao po kuććištu, godinu dana je radio kao SATA1:nono:
Prije par tjedana sam ga prebacio u SATA2 mod i rezultat je očigledan:)
HD Tach:
Seagate 250GB - sata1 (zanemarit ove nagle padove...valjda je tada vrtilo nešto u pozadini:o)
Seagate 250GB - sata2

Inače na oba testa je stara instalacija Windowsa, u pozadini se vrti 40-ak programa, pa rezultati nisu baš superiorni ni 100% točni, al razlika između modova te brzina samog diska se ističe.

igorba 28.12.2007. 20:26

@Mr.Ex.President - Pa, 410AS (kao i 310AS koji ima 8MB cache) zapravo spadaju u novu seriju Seagate diskova - iz nekog razloga, nemam pojma kojeg, nose oznaku 7200.10, iako su po svemu gotovo identični diskovima iz serije 7200.11 (upitna je jedino razlika u implementiranoj NCQ tehnologiji), tako da se model 620AS i 410AS baš i ne mogu uspoređivati po brzini i glasnoći. Odnosno, zapitao si se je li možda u tome razlika, tj. jesmo li zato mi koji imamo 410AS zadovoljni, a ti baš i ne potpuno. Po mom mišljenju - da. :)

Drugo, ja i ne vidim neku razliku u brzini tvog diska između SATA1 i SATA2 moda (osim burst speeda, ali to je prilično irelevantan podatak). Je, prosječan transfer rate je veći za 5 MB/s, ali uzrok tome su oni padovi u prvom grafu za koje i sam kažeš da su zbog aplikacija koje su se vrtjele u pozadini.

Buger 28.12.2007. 22:50

kakva je situacija sa instalacijom drivera za winXP za SATA2, je li potrebna za sve diskove ili samo za neke, budući da ja svoje diskove držim u IDE modu, mislim ih prebaciti u sata2 pa da vidim jel bi što dobio

sorry što ovako upadam u temu, ali na to su me potakli rezultati od mr.ex.presidenta

SiGhT 29.12.2007. 10:00

evo samo mali info, jutros sam bio u hgspotu, opet imaju taj spidi gonzales disk (uzel sam jednog naravno) i daju jamtvo 60 mjeseci (5 god), cijena je OK. Pa ak nekome treba jos koji komad nek potrci dok jos imaju (nekih 20 kom u skladistu). Disk je iz Tajlanda a firmware je 3.AAC. Toliko za sada, kasnije cu ga malo testirat cisto usporedbe radi s ovim 320 GB Seagate NS-om... kojeg koliko vidim nitko nema, nebi ga ni ja imao da se nisu zeznuli u hgspotu pa ga dobio umjesto AS.

generic 29.12.2007. 10:23

Citiraj:

Autor Mr.Ex.President (Post 908622)
Uglavnon jedna anegdota, dosta dugo (cca godinu dana) sam ovaj disk držao u SATA1 modu jer sam kod kupovine bio u nekakvoj žurbi pa nisam instalirao kako treba. A kako nisan ništa dirao po kuććištu, godinu dana je radio kao SATA1:nono:
Prije par tjedana sam ga prebacio u SATA2 mod i rezultat je očigledan:)
HD Tach:
Seagate 250GB - sata1 (zanemarit ove nagle padove...valjda je tada vrtilo nešto u pozadini:o)
Seagate 250GB - sata2

Inače na oba testa je stara instalacija Windowsa, u pozadini se vrti 40-ak programa, pa rezultati nisu baš superiorni ni 100% točni, al razlika između modova te brzina samog diska se ističe.

Kad sam tek kupio disk zaboravio sam skinuti jumper i tako radio dok nisam odvrtio HDtach. Kad sam vidio burst sam shvatio grešku i skinuo jumper pa ponovno pokrenuo HDtach. Jedina razlika bila je u burstu tako da su za ovo tvoje odgovorni programi u pozadini. Također sam testirao i s otvorenim nekim programima u pozadini (foobar, firefox, limewire,...) i dobio iste ovakve propade na grafu na nekim mjestima.

^SuperUnknown^ 29.12.2007. 11:07

Upravo tako, ova 2 grafa su po svojem kretanju identicni, ako se izoliraju ovi padovi, sto je jos jedan dokaz da je SATA 2 sto se tice sirovih performansi grebanja podataka sa diska (ploca) cisti marketing i da razlike u odnosu na SATA 1 nema :)

@SiGhT: ima ih u ADM-u takodjer, ja jucer uzeo, takodjer Thailand 3.AAC i 5. god. gar.

SiGhT 29.12.2007. 12:55

Citiraj:

Autor ^SuperUnknown^ (Post 909322)
@SiGhT: ima ih u ADM-u takodjer, ja jucer uzeo, takodjer Thailand 3.AAC i 5. god. gar.

pomalo razmisljam prodat ovaj 320 GB Seagate NS i za te nofce kupit jos jedan spidi gonzales! Ako ne radi brzine, onda radi tisine. Sto se tice temperature, oba diska se jednako griju, 26 - 29 C....

Mr.Ex.President 29.12.2007. 13:10

Citiraj:

Autor igorba (Post 908889)
@Mr.Ex.President - Pa, 410AS (kao i 310AS koji ima 8MB cache) zapravo spadaju u novu seriju Seagate diskova - iz nekog razloga, nemam pojma kojeg, nose oznaku 7200.10, iako su po svemu gotovo identični diskovima iz serije 7200.11 (upitna je jedino razlika u implementiranoj NCQ tehnologiji), tako da se model 620AS i 410AS baš i ne mogu uspoređivati po brzini i glasnoći. Odnosno, zapitao si se je li možda u tome razlika, tj. jesmo li zato mi koji imamo 410AS zadovoljni, a ti baš i ne potpuno. Po mom mišljenju - da. :)

To mi je jasno, al sam mora malo pobliže objasnit da ne ispadnem crna ovca koja pljuje po nečem šta je svima dobro:D

Citiraj:

Autor igorba (Post 908889)
Drugo, ja i ne vidim neku razliku u brzini tvog diska između SATA1 i SATA2 moda (osim burst speeda, ali to je prilično irelevantan podatak). Je, prosječan transfer rate je veći za 5 MB/s, ali uzrok tome su oni padovi u prvom grafu za koje i sam kažeš da su zbog aplikacija koje su se vrtjele u pozadini.

Citiraj:

Autor ^SuperUnknown^ (Post 909322)
Upravo tako, ova 2 grafa su po svojem kretanju identicni, ako se izoliraju ovi padovi, sto je jos jedan dokaz da je SATA 2 sto se tice sirovih performansi grebanja podataka sa diska (ploca) cisti marketing i da razlike u odnosu na SATA 1 nema :)

Ma jasno je kao dan, transfer rate je veći za 5 MB/s a pitanje je da li bi bio i toliki da u prvom testu nije bilo onliko oscilacija. Al burst speed upada u oči, jako. Iako da, od toga u "real" radnjama nema puno koristi.:)

Gabre 29.12.2007. 13:13

Citiraj:

Autor Milentije (Post 904429)
Ja sam kupio u subotu u ADM-u jedan komad. Problem je što nisam kupio sebi nego frendu tako da ga nisam stigao ni testirati, ali prvi put kada budem išao njemu ponovo moramo baciti neke testove. Uglavnom jako je tih, hladan manje-više, i malte ne uopšte ne vibrira.
Jedino što nam se par puta desilo je to da se prilikom restarta računara disk neće pokrenuti (čuje se onaj zvuk zalijetanja, pa ondaopet uspori, i tako par puta). Ali nisam siguran da li je to do ploče ili samog diska.

e vidiš ovaj problem sam imao i ja sa prošlim diskom, no čini mi se da je vezano uz matičnu ili napajanje.
sad mi je lakše kad vidim da ima još takvih slučajeva. :D

rendula 29.12.2007. 15:50

jel postoje losi firmwirei na ovim diskovima ili ne mogu fulati?

yedwy 29.12.2007. 16:06

Na 310 i 410 nemreš fulati... :)

DeadMan+ 29.12.2007. 19:20

jos jedan sretni vlasnik :)

http://img296.imageshack.us/img296/3626/hdd01cj5.th.jpg

bojler 31.12.2007. 13:27

Nemam baš iskustva sa diskovima. Što bi ovo trebalo značiti? Dobro? Loše?

[img=http://img183.imageshack.us/img183/1362/screenshot001xq2.th.jpg]

-POP- 01.01.2008. 17:03

Raid, presporo!

generic 01.01.2008. 18:43

Citiraj:

Autor bojler (Post 911285)
Nemam baš iskustva sa diskovima. Što bi ovo trebalo značiti? Dobro? Loše?

[img=http://img183.imageshack.us/img183/1362/screenshot001xq2.th.jpg]

Imaš stranicu-dvije prije screenshot kolege Solberga i dobili ste slične rezultate.
Sviđaju mi se ti brojevi :D

Solberg 01.01.2008. 19:50

1 privitaka
@bojler, evo probaj sa everest disk benchom.... ovo je usporedba seagatea 320GB (ST3320620AS, Revizija 3.AAE) zuti font i ova dva 410AS u raid0.. mislim, svaki progic drukcije ocitava performanse.

Milentije 04.01.2008. 13:41

Eto, ipak ne postoji nista savršeno i besprjekorno.
Dobio sam faličan disk. Ima bad sektore, i win se s***e svakih par dana...
Kupljen je u ADM-u 10ak dana prije nove godine, na reklamaciju ide u narednih par dana pa...

Ozy 04.01.2008. 15:37

Priznaj gdje ti je ispao hdd.. :goood: Nedavno smo imali sličan problem s nekim članom i doduše s drugim diskom.. .:lol2:

Nego da,bez šale...gdje je Made i koji je firmware...ako je različitih od ovih 3AAC..? :)

Dinamo 87 04.01.2008. 16:32

kolke su cijene za seagate 410AS 250giga, da ga i ja uzmem ak je najbolji?

Milentije 04.01.2008. 23:40

Citiraj:

Autor Ozy (Post 915012)
Priznaj gdje ti je ispao hdd.. :goood: Nedavno smo imali sličan problem s nekim članom i doduše s drugim diskom.. .:lol2:

Nego da,bez šale...gdje je Made i koji je firmware...ako je različitih od ovih 3AAC..? :)

Ne mogu ti tacno reci jer disk nije kod mene. Ja sam ga kupovao za frenda, ali mi se čini ta je bio Tajvan i firmware AAD ako se ne varam. Nemojte uzimati ovo zdravo za gotovo jer sam taj disk zatnji put vidio prije desetak dana, a u zadnje vrijeme me pamcenje bas i ne sluzi. Sutra cu tacno napisati koji je firmware i đe je napravljen i staviti SS HDTunea sa bad sectorima.

Eh da, disk nigdje nije ispadao, nije ničim udaran,... Sve regularno postupano sa njim.

Citiraj:

Autor Dinamo 87 (Post 915070)
kolke su cijene za seagate 410AS 250giga, da ga i ja uzmem ak je najbolji?

Ja ga u ADM-u platio 460.31 kn 22.12.2007.

dukee 06.01.2008. 16:13

Pozdrav svima
Citajuci vase poruke dosao sam u napast i kupio ovog malog speed divljaka x2
Puknuo ih na raid0 i mogu reci da je vidljivo ubrzanje u radu.
BTW koji alata za mjerenje brzine diskova preporucate osim HDTacha koji ne raid na 64bitnoj visti.

Mr.Ex.President 06.01.2008. 16:16

Citiraj:

Autor dukee (Post 917083)
BTW koji alata za mjerenje brzine diskova preporucate osim HDTacha koji ne raid na 64bitnoj visti.

Već spomenuti Everest, bi trebao radit:)

yedwy 06.01.2008. 16:16

JA u hdtuneu radim uvjek i radi savršeno pod vistom... :)

dukee 06.01.2008. 19:23

Everest radi savrseno, hvala Mr. Ex.
BTW evo nekoliko quick test rezultata:

Linear read: min 158.2 MB/s, average 176.6 MB/s, max 180.5 MB/s

Cini se vrlo fino prema starom WD (WDC WD3200AAKS-75SBA0) raid polju koji je sporiji za skoro 45 MB/s.

Lihto 07.01.2008. 22:19

Citiraj:

Autor dukee (Post 917318)
Everest radi savrseno, hvala Mr. Ex.
BTW evo nekoliko quick test rezultata:

Linear read: min 158.2 MB/s, average 176.6 MB/s, max 180.5 MB/s

Cini se vrlo fino prema starom WD (WDC WD3200AAKS-75SBA0) raid polju koji je sporiji za skoro 45 MB/s.

e to su reze kakve smo čekali vidjet nego daj pukni u HD tach graf quick na 8mb

Sva vremena su GMT +2. Sada je 20:04.