PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Aplikacije (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=37)
-   -   RIP Chrome. Koji browser preporučate ? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=322205)

tomek@vz 19.03.2025. 20:40

Citiraj:

Autor mkey (Post 3794828)
Uspoređuješ li Brave s novim profilom s FF s novim profliom? Profili se, uslijed dužeg korištenja, znaju uzjebat.

Nebitno - Chromium Engine je brzi. Samo ga hebe privatnost i adblocking :fiju: Brave je tu posebna biljka al kak dugo - vidjet cemo.

Exy 19.03.2025. 21:01

Ima li netko ideju zašto mi u firefoxu pcekspert forum izgleda ovako?

https://i.postimg.cc/LqB7c3ff/555555.jpg

Interesantno, i na poslu sam to primijetio. Resetiranje cache-a nije pomoglo.

domina 19.03.2025. 21:48

I ja sam već skoro god dana na braveu, do sad bio dugo godina na operi. Preporod zbog reklama. Na mobitelu isto brave.

mkey 19.03.2025. 22:45

Exy, imaš neke addone instalirano?

Nikky 19.03.2025. 23:25

Garant neki od add-on -o (uBlock ili sl.) ubije layout,
na prvoj strani meni su samo 3 "stvari" blokirane.

Titištajn 20.03.2025. 07:54

Citiraj:

Autor mkey (Post 3794828)
Uspoređuješ li Brave s novim profilom s FF s novim profliom? Profili se, uslijed dužeg korištenja, znaju uzjebat.

Ne ali ipak imam osjećaj da FF nikad nije bio tako brz.

domy_os 20.03.2025. 08:25

Ja se vratio na Firefox, ionako godinama koristim arkenfox config koji pobije svu tu telemetriju i ostale gluposti. Jednom kad se on prestane updateati, razmislit ću o promjeni browsera.

mkey 20.03.2025. 15:31

Citiraj:

Autor Nikky (Post 3794853)

Meni to izgleda kao da fali neki CSS.

Titištajn, kako je i tomek napisao, na stocku je chrome brži od FF. Nego, kažem, meni se dogodilo par puta da sam pomislio kako je jedan browser značajno brži od drugoga samo zato što sam zanemario mogućnost problema s profilom. Tu pričamo o nekoj porable verziji gdje sam isti profil koristio godinama, samo prenosio između svježih reinstalacija OSa, 7 u ono vrijeme, Situacija se pomalo pogoršava pa čovjek teško primijeti i navikne se pa ga onda neka promjena trgne natrag u stavrnost :D U mom slučaju razlika je bila maltene kao da uspoređuješ browser koji se pokreće sa nekog starog HDD i onaj koji je na SSDu.

NoNic2 20.03.2025. 19:46

Citiraj:

Autor viper84 (Post 3794709)
Prešao na Librewolf prošli tjedan, zadovoljan sam. Nisam primjetio neku razliku u performansama naspram Firefoxa kojeg sam koristio odavno ali ako je ovaj sigurniji onda i trajno ostaje.

Ja kad sam prije god dana probao Librewolf pola weba nije dobro radilo. Zar ti ne fale npr komentari po raznim web stranicama koje Librewolf detektira kao tracking pa ih i ne prikazuje, ili što ebay radi kao da je pijan itd itd

Exy 20.03.2025. 21:35

Citiraj:

Autor mkey (Post 3794848)
Exy, imaš neke addone instalirano?

Citiraj:

Autor Nikky (Post 3794853)

Bili ste u pravu, riječ je o addonu. Nikad do sad nije radio probleme, ali ako je metamask aktivan, pcekspert forum izgleda kao iz screenshota.
Na kraju sam napravio clean install i čini mi se da sve bolje radi, prije je CPU znao skakat i hladnjak se čuo kad sam otvorio par siteova, pazim što skidam i nemam puno addonova ali očito se tu nakupilo smeća.
Prešao bi na edge odavno da mogu staviti bookmarke lijevo na sidebar, ovako sam osuđen na firefox.
Hvala obojici :fala:

The Exiled 20.03.2025. 21:51

Prvojeri Bookmark Sidebar i Sidebar plug-in za Edge.:)

viper84 21.03.2025. 23:03

Citiraj:

Autor NoNic2 (Post 3794994)
Ja kad sam prije god dana probao Librewolf pola weba nije dobro radilo. Zar ti ne fale npr komentari po raznim web stranicama koje Librewolf detektira kao tracking pa ih i ne prikazuje, ili što ebay radi kao da je pijan itd itd

Ebay, forumi, discord, reddit, sve u redu. Jedino sam jučer skužio da Gogle Maps neće prikazati lokaciju ni u kojem slučaju. Blokirano koju god postavku složiš.

NoNic2 22.03.2025. 18:34

Citiraj:

Autor viper84 (Post 3795230)
Ebay, forumi, discord, reddit, sve u redu. Jedino sam jučer skužio da Gogle Maps neće prikazati lokaciju ni u kojem slučaju. Blokirano koju god postavku složiš.

Web stranice koje koriste Disqus, a takvih je večina na netu ( npr Videocardz,Gematsu, Wccftech...) nemi smjele prikazivati komentare jer ih Librewolf, isto kao i FireFox kad je postavljen na Strict protection prepoznaje kao tracking. Forumi naravno rade normalno.

Mene je to toliko živciralo da sam postavio zaštitu na Standard kod Firefoxa.

Dobro, sve ovisi o tome kako tko koristi web preglednik ali ja osobno volim čitati komentare korisnika jer se nađe korisnog info-a.

Ja osobno koristim arkanfox userjs profil ali sam prilagodio svojim potrebama

calypso 24.03.2025. 17:33

Padobracan sam i neda mi se citati cijelu temu, ali preporucio bih Vivaldi... Radi ga ekipa koje je davno radila Operu...

Nekidan su napravili update koji je fakat donio ogromno ubrzanje u ucitavanju web stranica... Ne znam sta su napravili, ali na svoje oci vidim da se sve stranice brze ucitavaju...

Od ostalih interesantnih featurea Vivaldija u odnosu na konkurenciju:
- Speed dial umjesto bookmarka
- Mouse gestures
- Mogucnost prebacivanja tab-bara gdje god hoces - gore, dole, lijevo, desno
- Integroramo ad-blocker

Ima Vivaldi jos omanje brdo naprednih stvari koje ne koristim...

https://vivaldi.com

mkey 24.03.2025. 19:49

Vivaldi je jedan jako dobro zaokružen proizvod. Jedina mu je mana što je chromium baza.

calypso 24.03.2025. 19:55

Citiraj:

Autor mkey (Post 3795646)
Vivaldi je jedan jako dobro zaokružen proizvod. Jedina mu je mana što je chromium baza.

Ne pratim bas tu scenu... Sto ne valja sa Chromiumom?

mkey 24.03.2025. 20:07

Počeli su blokirati adblockere :D jedino nisam siguran je li to baš do bazičnog chromiuma ili je to samo do google chrome.

calypso 24.03.2025. 20:09

Citiraj:

Autor mkey (Post 3795654)
Počeli su blokirati adblockere :D jedino nisam siguran je li to baš do bazičnog chromiuma ili je to samo do google chrome.

Mislim da je to do Chromea jedino... Mislim, Chrome je Googleovo cudo, a Google zivi od reklama... Cudi me da to nisu odavno skinuli... :)

Uglavnom, uBlock Origin Lite radi i dalje na Chromeu...

mkey 24.03.2025. 20:10

Sa ili bez reklama, jobito nikada nije bio profitabilan niti su oni očekivali kako će ikada postati profitabilan. Ima guglo mnogo različitih izvora prihoda :D

tomek@vz 24.03.2025. 20:44

Citiraj:

Autor calypso (Post 3795656)
Mislim da je to do Chromea jedino... Mislim, Chrome je Googleovo cudo, a Google zivi od reklama... Cudi me da to nisu odavno skinuli... :)

Uglavnom, uBlock Origin Lite radi i dalje na Chromeu...

U tome je caka - ono sto je najbolje (Ublock Origin) - ne radi ni na jednom Chrome/Chromium based browseru (ono kaj radi ide u ropotarnicu povijesti i mice se s vremenom sa chrome store-a). Lite propusta dosta toga.

Tualatin 26.03.2025. 10:00

Meni na Edgeu adb plus super radi. Samo moraš u postavkama isključit "Show acceptable ads".

mkey 26.03.2025. 15:19

Ja (više) nemam sa chrome baš iskustva, ali očisto su napravili jedno kvalitetno planiranje oko blokiranja tih pojedinih ekstenzija. Vidio sam negdje da se ekstenzija samo deaktivira, pa ju možeš samo aktiivirati. Drugdje je trebalo instalirati u lite verziju. A nisam dovoljno koristio da sam mogao vidjeti ovo što govori Tomek.

kopija 31.03.2025. 08:27

Intresting.
Koji je smisao onda?

The Exiled 31.03.2025. 08:39

:)
https://i.postimg.cc/tnWQHRkF/Libre-Wolf.png

mkey 31.03.2025. 10:20

Lik vjerojatno nije odradio LW testiranje s default postavkama :/ Ja sam ponešto ugasio sa svoje strane, a za fingerprint je pretpostavljam bitno blokirati canvas, što opet uzrokuje razne druge probleme, ali me to ne sekira pretjerano.

https://i.imgur.com/KhzmfZX.png

The Exiled 31.03.2025. 10:23

Provjeril sam kod sebe LibreWolf, Pale Moon, Waterfox, Firefox, Vivaldi, Chrome i Edge - svi preglednici imaju isti rezultat kao ovaj sa screenshota.

Kaj se fingerprintinga tiče, jebiga, izdali nas fontovi.:)

Libertus 31.03.2025. 10:26

Citiraj:

Autor The Exiled (Post 3796812)

Meni je identično na Firefoxu. Bilo bi bolje da je finerprinting također 100% riješen, ali tako je kako je.
Najbitniji addon mi je cookie auto delete i ublock.

mkey 31.03.2025. 10:31

Ima naravno i ovaj sistem: https://amiunique.org/fingerprint

Šansa da ne budeš originalan uz desetke parametara je gotovo pa ravna nuli. I time što je canvas blokiran upadam u debelu manjinu :D

d0X 31.03.2025. 10:34

Citiraj:

Autor kopija (Post 3796809)
Intresting.
Koji je smisao onda?

U Firefoxu staviš Tracking protection na Strict, pa dobiješ "Yes" umjesto "Partial". A fingerprinting nema nitko osim Bravea riješeno.

Ivo_Strojnica 31.03.2025. 10:51

kod nas je složen algoritam koji čak i sa browserom koji ima riješen fingerprinting možemo prepoznati točno kome pripada klijent koji pristupa stranici, tako da se nemojte previše zamarati.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:20.