Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Aplikacije
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 04.03.2025., 18:23   #1
Neo-ST
Buying Bitcoin
Moj komp

Neo-ST's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
RIP Chrome. Koji browser preporučate ?

Dugo sam koristio Chrome, no jučer je bio neki update koji mi je disable-ao dosta extensiona koje koristim, pa sam ga se odlučio riješiti.

Koji je trenutno najbolji browser? Ne želim neke forkove od nekog dev-a koji živi u Tunguziji pa radi updateove kad mu dođe, već nešto sigurno i provjereno da ne trebam opet mijenjat browser do smrti.

Ono šta mi je bitno je:

- Da je PC desktop verzija potpuno sinkronizirana sa mobilnom verzijom (history, bookmarks, cookies, sve)
- Da podržava sve pluginove koje je Chrome podržavao (ili barem većinu)
- Da je dev team relativno "osviješten" po pitanju privatnosti, trackinga i sl.
- Da podržava pluginove poput ovog

Znam da sam dirnuo u osinje gnijezdo jer svatko ima neku svoju preferencu, ali npr. možda od top 5 browsera postoji više razloga zašto nekog od njih ne odabrati (čitao sam razne kontroverze po pitanju i Brave-a i Firefoxa u zadnje vrijeme, pa više ne znam ni sam, zato pitam).

Neo-ST je offline   Reply With Quote
Staro 04.03.2025., 18:27   #2
spiderhr
Premium

spiderhr's Avatar

Datum registracije: Jul 2021
A to je zbog onog manifesta v2 koji je otišao u v3 čini mi se i koji je shebao ekstenzije.

Ja razmišljam vratiti se na Seamonkey.
Oglas

Oglas
Staro 04.03.2025., 18:28   #3
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Opisao si Vivaldi, pa eto, Vivaldi

Edit: zapravo, nisam mjerodavan. Koristim tocno dvije ekstenzije i nijedna se ne tice adblockinga pa vjerojatno nisam zahvacen tim manifestom v3. Sori, sad sam proguglao o cemu je zapravo rijec, prvi glas tbh.

Zadnje izmijenjeno od: xlr. 04.03.2025. u 18:54.
xlr je offline   Reply With Quote
Staro 04.03.2025., 18:34   #4
tomek@vz
Premium
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
U principu sve sto je chrome-based prakticki otpada jer ce ih kad-tad ista sudbina zadesiti. Ja se zasad drzim Librewolfa. Prakticki Firefox bez onih problematicnih sranja.
Staro 04.03.2025., 18:46   #5
viper84
Premium
Moj komp

viper84's Avatar

Datum registracije: Dec 2012
Rade, samo ovi iz Googlea malo jebu ljude. Meni ujutro isto pokazivalo da neki extensioni ne rade a najbitniji ublock i riješio to s nekoliko klikova.
https://www.reddit.com/r/youtube/com...rigin_is_gone/
Staro 04.03.2025., 18:50   #6
mkey
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2018
Thorium ili Vivaldi kao chrome based, dok god izdrže. Thorium će po meni ići daleko koliko treba, čini se kako autor ima, što bi se reklo, oko na lopti.

Od firefox alternativa, librewolf. To je moj daily browser sada par godina. Najviše mi se sviđa što FF ima mogućnost tagiranja bookarka, što još nisam niti počeo koristiti, ali budem čim prelomim oko toga da ću napraviti reda među svojim bookmarksima

And now for something completely different: Nyxt. Stalno nešto planiram da ću ga početi koristiti, ali hebo majku to nije browser nego način života
But there’s a reason. There’s a reason. There’s a reason for this, there’s a reason education sucks, and it’s the same reason that it will never, ever, ever be fixed. It’s never gonna get any better. Don’t look for it. Be happy with what you got. Because the owners of this country don't want that. I'm talking about the real owners now, the real owners, the big wealthy business interests that control things and make all the important decisions. Forget the politicians. The politicians are put there to give you the idea that you have freedom of choice. You don't. You have no choice. You have owners. They own you. They own everything. They own all the important land. They own and control the corporations. They’ve long since bought and paid for the senate, the congress, the state houses, the city halls, they got the judges in their back pockets and they own all the big media companies so they control just about all of the news and information you get to hear. They got you by the balls. They spend billions of dollars every year lobbying, lobbying, to get what they want. Well, we know what they want. They want more for themselves and less for everybody else, but I'll tell you what they don’t want: They don’t want a population of citizens capable of critical thinking. They don’t want well informed, well educated people capable of critical thinking. They’re not interested in that. That doesn’t help them. Thats against their interests. Thats right. They don’t want people who are smart enough to sit around a kitchen table to figure out how badly they’re getting f*cked by a system that threw them overboard 30 f*cking years ago. They don’t want that. You know what they want? They want obedient workers. Obedient workers. People who are just smart enough to run the machines and do the paperwork, and just dumb enough to passively accept all these increasingly shittier jobs with the lower pay, the longer hours, the reduced benefits, the end of overtime and the vanishing pension that disappears the minute you go to collect it, and now they’re coming for your Social Security money. They want your retirement money. They want it back so they can give it to their criminal friends on Wall Street, and you know something? They’ll get it. They’ll get it all from you, sooner or later, 'cause they own this f*cking place. It's a big club, and you ain’t in it. You and I are not in the big club. And by the way, it's the same big club they use to beat you over the head with all day long when they tell you what to believe. All day long beating you over the head in their media telling you what to believe, what to think and what to buy. The table is tilted folks. The game is rigged, and nobody seems to notice, nobody seems to care. Good honest hard-working people -- white collar, blue collar, it doesn’t matter what color shirt you have on -- good honest hard-working people continue -- these are people of modest means -- continue to elect these rich c*cksuckers who don’t give a f*ck about them. They don’t give a f*ck about you. They don’t give a f*ck about you. They don't care about you at all -- at all -- at all. And nobody seems to notice, nobody seems to care. That's what the owners count on; the fact that Americans will probably remain willfully ignorant of the big red, white and blue dick that's being jammed up their assholes everyday. Because the owners of this country know the truth: it's called the American Dream, because you have to be asleep to believe it.
mkey je offline   Reply With Quote
Staro 04.03.2025., 19:01   #7
Neo-ST
Buying Bitcoin
Moj komp

Neo-ST's Avatar

Citiraj:
Autor tomek@vz Pregled postova
U principu sve sto je chrome-based prakticki otpada jer ce ih kad-tad ista sudbina zadesiti. Ja se zasad drzim Librewolfa. Prakticki Firefox bez onih problematicnih sranja.
Koji je koncenzus na kraju, taj Librewolf nije gay ili ?

Citiraj:
Autor viper84 Pregled postova
Rade, samo ovi iz Googlea malo jebu ljude. Meni ujutro isto pokazivalo da neki extensioni ne rade a najbitniji ublock i riješio to s nekoliko klikova.
https://www.reddit.com/r/youtube/com...rigin_is_gone/
Meni je ubilo i važnije extenzije od ublocka, a i da nije, privremena rješenja me ne zanimaju.

Citiraj:
Autor mkey Pregled postova
And now for something completely different: Nyxt. Stalno nešto planiram da ću ga početi koristiti, ali hebo majku to nije browser nego način života
Ti si mazohist
Staro 04.03.2025., 19:10   #8
tomek@vz
Premium
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor Neo-ST Pregled postova
Koji je koncenzus na kraju, taj Librewolf nije gay ili ?

Reko sam ti vec u Firefox temi da uzimas rijeci onog influencera sa debelom dozom soli. Librewolf nije tu od jucer i zasad je solidan komad FOSS softwera. Dali ce tako i ostati? Bumo vidli
Staro 04.03.2025., 19:21   #9
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Opera?

Imaju svoj extension store, a ono čeg nema, može iskoristiti s Chrome storea. Ima i svoj VPN i još par sitnica (koristim Surfshark pa ne mogu reći kakav je točno VPN jer ga ne koristim.

Od Chromea sam odustao odavno. Safari + Opera

CPU: Intel Core i7 8809G
MBO: Intel NUC8i7HVK
RAM: 2x16GB Crucial DDR4 2400
GPU: Radeon™ RX Vega M GH

SSD: 2x Samsung 970 Evo Plus 500 GB M.2
LCD: BENQ PD3200Q
Periferija: Microsoft Sidewinder X6, Logitech Performance MX
1v@n je offline   Reply With Quote
Staro 04.03.2025., 19:23   #10
Neo-ST
Buying Bitcoin
Moj komp

Neo-ST's Avatar

Citiraj:
Autor 1v@n Pregled postova
Opera?

Safari + Opera

Nastaje mi kratki spoj u glavi.

Btw. šta više istražujem, situacija je sve gora
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 04.03.2025., 19:25   #11
The Exiled
McG
Moj komp

The Exiled's Avatar

Datum registracije: Feb 2014
Bryan Lunduke je prije deset i više godina bil i više nego kredibilan po pitanju Linux i FOSS tematika, ali nažalost radi svega kaj mu se desilo u privatnom životu, čovjek je jednostavno skrenul. I sad sve gleda kroz prizmu kojekakvih teorija zavjere do te mjere da su mu ostali krivi za sve, a posebice ove popularne tzv. DEI, woke, LGBTQ i sl. agende. Nažalost, kad i ima koju pametnu za reći, teško je uopće doći to toga, jer čovjek automatski lupa po svom i ljudi jednostavno više ne žele imati posla s njim, pa su mu opet svi krivi i tak non-stop u začarani krug. Waterfox i Librewolf su IMHO sasvim solidne zamjene za Firefox, mada ih sve aktivno koristim i podesim kak mi najbolje odgovara.
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x4TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750
AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5
The Exiled je online   Reply With Quote
Staro 04.03.2025., 19:25   #12
mamutarka
ODUZIMAM VAM RIJEČ
Moj komp

mamutarka's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
kak sam ja sretan čovjek, imam krom sa 0 extensiona, ne jebu me reklame ni niš, gg
Staro 04.03.2025., 19:42   #13
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Citiraj:

Nastaje mi kratki spoj u glavi.

Citiraj:

Ono šta mi je bitno je:

- Da je PC desktop verzija potpuno sinkronizirana sa mobilnom verzijom (history, bookmarks, cookies, sve)
- Da podržava sve pluginove koje je Chrome podržavao (ili barem većinu)
- Da je dev team relativno "osviješten" po pitanju privatnosti, trackinga i sl.
- Da podržava pluginove poput ovog
Nisam Safari koristio dok nisam prešao na OSX i iOS.
Podržava prvi i drugi zahtjev. Četvrti isto jer je Chromium.
Ono što nisam našao u Chromeu i Operi, a Safari to ima jako pristupačno i dobro složeno su grupe tabova.
Tipa, imam tipa 15 otvorenih stranica gdje slažem web, preko wp-admin, samog sitea, pa do hostinga...
Druga grupa tabova su mi vijesti, opet desetak otvorenih tabova
Treća su mi desetak stranica za posao itd...

Na mobitelu su svi sinkronizirani, samo swipe lijevo ili desno i u drugom sam tabu sa svim tim stranicama otvorenim.

Opera mi je backup, neko vrijeme mi je bila glavna, ali Safari je preuzeo.

Za pluginove i privatnost, tracking i to...morat ćeš kopati, taj dio me ne dira previše, ali ni ne bavim se ultra osjetljivim stvarima.

Citiraj:
Autor mamutarka Pregled postova
kak sam ja sretan čovjek, imam krom sa 0 extensiona, ne jebu me reklame ni niš, gg
Kako?
Ako ne čitaš nikakve vijesti, od ovih lokalnih, regionalnih, preko svjetskih i specijaliziranih, nema stranice bez reklama / pop-upova onda ok

CPU: Intel Core i7 8809G
MBO: Intel NUC8i7HVK
RAM: 2x16GB Crucial DDR4 2400
GPU: Radeon™ RX Vega M GH

SSD: 2x Samsung 970 Evo Plus 500 GB M.2
LCD: BENQ PD3200Q
Periferija: Microsoft Sidewinder X6, Logitech Performance MX
1v@n je offline   Reply With Quote
Staro 04.03.2025., 19:45   #14
kopija
DIY DILETANT

kopija's Avatar

Datum registracije: Jan 2009
Firefox ESR, browserski ekvivalent Debiana.
It just works.
kopija je offline   Reply With Quote
Staro 04.03.2025., 19:50   #15
kiki86
Tehničar
Moj komp

Datum registracije: Dec 2011
presao na edge pred pol godine i toliko sam zadovoljan da sam ga i na mob stavio kao main (tu ga zafrkava malo switching work i personal profila, al navodno ce fixat u sljedecem updejtu)...pa eto give it a try

p.s.moze koristit i extenzije sa chromea tako da je maltene chrome sa microsoft flavourom, copilot built in itd. Ne koristim puno ekstenzija, ublock i bitwarden, i obe rade ok.
kiki86 je offline   Reply With Quote
Staro 04.03.2025., 19:51   #16
mamutarka
ODUZIMAM VAM RIJEČ
Moj komp

mamutarka's Avatar

Citiraj:
Autor 1v@n Pregled postova
Kako?
Ako ne čitaš nikakve vijesti, od ovih lokalnih, regionalnih, preko svjetskih i specijaliziranih, nema stranice bez reklama / pop-upova onda ok
ma čitam sve ko i ostali, samo sam stvorio filter neki valjda neznam

frend kad mi dođe na komp i ode neš prosurfat kaže da se osjeća ko na LSDu da je, sve šareno, blještavo, iskače, preskače
Staro 04.03.2025., 19:57   #17
jp_rv
Premium

Datum registracije: May 2014
Citiraj:

jel ti koristiš internet za išta osim ovog foruma?

jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 04.03.2025., 19:57   #18
mkey
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2018
Dobra alternativa za mentalnu higijenu je pihole. Ili neki od DNSova s ad blockerom.
But there’s a reason. There’s a reason. There’s a reason for this, there’s a reason education sucks, and it’s the same reason that it will never, ever, ever be fixed. It’s never gonna get any better. Don’t look for it. Be happy with what you got. Because the owners of this country don't want that. I'm talking about the real owners now, the real owners, the big wealthy business interests that control things and make all the important decisions. Forget the politicians. The politicians are put there to give you the idea that you have freedom of choice. You don't. You have no choice. You have owners. They own you. They own everything. They own all the important land. They own and control the corporations. They’ve long since bought and paid for the senate, the congress, the state houses, the city halls, they got the judges in their back pockets and they own all the big media companies so they control just about all of the news and information you get to hear. They got you by the balls. They spend billions of dollars every year lobbying, lobbying, to get what they want. Well, we know what they want. They want more for themselves and less for everybody else, but I'll tell you what they don’t want: They don’t want a population of citizens capable of critical thinking. They don’t want well informed, well educated people capable of critical thinking. They’re not interested in that. That doesn’t help them. Thats against their interests. Thats right. They don’t want people who are smart enough to sit around a kitchen table to figure out how badly they’re getting f*cked by a system that threw them overboard 30 f*cking years ago. They don’t want that. You know what they want? They want obedient workers. Obedient workers. People who are just smart enough to run the machines and do the paperwork, and just dumb enough to passively accept all these increasingly shittier jobs with the lower pay, the longer hours, the reduced benefits, the end of overtime and the vanishing pension that disappears the minute you go to collect it, and now they’re coming for your Social Security money. They want your retirement money. They want it back so they can give it to their criminal friends on Wall Street, and you know something? They’ll get it. They’ll get it all from you, sooner or later, 'cause they own this f*cking place. It's a big club, and you ain’t in it. You and I are not in the big club. And by the way, it's the same big club they use to beat you over the head with all day long when they tell you what to believe. All day long beating you over the head in their media telling you what to believe, what to think and what to buy. The table is tilted folks. The game is rigged, and nobody seems to notice, nobody seems to care. Good honest hard-working people -- white collar, blue collar, it doesn’t matter what color shirt you have on -- good honest hard-working people continue -- these are people of modest means -- continue to elect these rich c*cksuckers who don’t give a f*ck about them. They don’t give a f*ck about you. They don’t give a f*ck about you. They don't care about you at all -- at all -- at all. And nobody seems to notice, nobody seems to care. That's what the owners count on; the fact that Americans will probably remain willfully ignorant of the big red, white and blue dick that's being jammed up their assholes everyday. Because the owners of this country know the truth: it's called the American Dream, because you have to be asleep to believe it.
mkey je offline   Reply With Quote
Staro 04.03.2025., 19:58   #19
Ivo_Strojnica
PRO
Moj komp

Ivo_Strojnica's Avatar

Datum registracije: Apr 2010
također koristim operu dugo vremena, i na kompu i na mobitelu.

Svaka preporuka.
Staro 04.03.2025., 20:05   #20
mamutarka
ODUZIMAM VAM RIJEČ
Moj komp

mamutarka's Avatar

Citiraj:
Autor jp_rv Pregled postova
jel ti koristiš internet za išta osim ovog foruma?

pa na ovom forumu ima dost reklama, ugasi ublock pa'š vidit kako peče

gledam puno jutub, to plaćam premium od kad je došo u HR, i ne ciganim se sa argentinama, bangladešima i zimbabveom, nego kak spada full price
Staro 04.03.2025., 20:05   #21
d0X
Kostolomac
Moj komp

d0X's Avatar

Datum registracije: Jun 2006
Citiraj:
Ovo mi više izgleda kao klasični gej lobi. "Nije nam dao da ga karamo, pa ćemo ga ocrniti. </3"
Uostalom, koga briga ako proizvod funkcionira.

Preporučam Brave ako hoćeš nešto stabilno, a za manje stabilno u zadnje vrijeme koristim Zen koji podsjeća na Arc browser baziran na Firefoxu.
Staro 04.03.2025., 20:11   #22
Libertus
Premium
Moj komp

Libertus's Avatar

Datum registracije: Jul 2017
Bez obzira na nedavne doomsday prognoze oko Firefoxa, preporučujem ga. Radi. Ima svojih mušica ponekad iz razloga što je sve prilagođeno za Chrome.
Libertus je offline   Reply With Quote
Staro 04.03.2025., 20:18   #23
jp_rv
Premium

Citiraj:

gledam puno jutub, to plaćam premium od kad je došo u HR, i ne ciganim se sa argentinama, bangladešima i zimbabveom, nego kak spada full price

nebi znao dal ima reklama ne pecka me ništa za sada.

ali samo ti, ne mislim ja ništa loše, ni moja milena iz knjigovodstva nema adblocker
Staro 04.03.2025., 20:20   #24
mamutarka
ODUZIMAM VAM RIJEČ
Moj komp

mamutarka's Avatar

naviko sam ja da me zajebavaju, sve 5, ali barem sad nemam probleme
Staro 04.03.2025., 20:30   #25
jp_rv
Premium

a moram malo , ako ništa drugo iz milja
Staro 04.03.2025., 20:30   #26
Kruno M
Premium
Moj komp

Kruno M's Avatar

Datum registracije: Nov 2004
Vivaldi, odkad je počeo skoro. Sa Opere prešao. Zadovoljan, sve radi osim nedavnog problema sa syncom ali rijesilo se. Na 2 lapa, mob sve synca bez problema.

Testiraš najbolje pa probaš.
Staro 04.03.2025., 20:31   #27
Neo-ST
Buying Bitcoin
Moj komp

Neo-ST's Avatar

Citiraj:
Autor mkey Pregled postova
Dobra alternativa za mentalnu higijenu je pihole. Ili neki od DNSova s ad blockerom.
Pihole sam imao, ok stvar za filtrirati adove na razini kućne mreže, ali ipak ne može parirati lokalnom adblockeru poput ublocka i sl.

Citiraj:

Kratki offtopic ali moram te pitati, ti si valjda jedina osoba za koju znam da svjesno ne želi blokirati reklame.
Moje pitanje je zašto ?
Čisto me zanima postoji li neki viši razlog zbog kojeg si to odlučio ili si na nekoj čudnoj misiji samoozljeđivanja ?

Ovo za Youtube još nekako možda i mogu shvatit, možda netko želi Youtube Music ili šta već nude za premium cijenu, no pored free solucija za nesmetano gledanje i na desktopu i na Androidu, ni ovo mi baš nema smisla, no ok.
Ima nas svakakvih

Citiraj:
Autor jp_rv Pregled postova
ni moja milena iz knjigovodstva nema adblocker
Staro 04.03.2025., 20:51   #28
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Ja prije isto nisam blokira reklame ko mamutarka, jer site sa puno reklama je vrištao scam, no doslo je doba kad su svi pretjerali svaki site skoro ima slide out in over top botom, duze gasis reklame nego sto konzumiras sadrzaj.

Na kompu sam trenutno opera, mob vivaldi. Nezz kad ce i ice li njih zavatit v3
OuttaControl je offline   Reply With Quote
Staro 04.03.2025., 20:52   #29
mamutarka
ODUZIMAM VAM RIJEČ
Moj komp

mamutarka's Avatar

Citiraj:
Moje pitanje je zašto ?
evo mog ''glupog'' razmišljanja

ja imam restoran, ti dođeš jest, platiš, odeš (nisi pobjego)

ti prodaješ auto gume, ja dođem, kupim gume, odem (nisam pobjego)

matija ima web sajt, on na njega stavlja reklamu, ja biram hoću li posjetiti taj sajt, ako hoću, cijena je da mi šljašti reklama, dal ja mogu to zablokirat kao posjetitelj sajta? apsolutno, ali ako je matija odlučio imat sajt s reklamama, moja volja je ić na njegov sajt ili ne ić

suma sumarum, svi vi ovdje prodajete svoje vrijeme, usluge, neš treće - volite da vam se za to plati

ovo je baš sirov primjer mog razmišljanja koji može bit apsolutno neprihvatljiv nekom, i skroz sam ok s tim jer s frendom 20 godina imam tu raspravu, a taj frend je jedina osoba za koju znam da je kupio winrar

volio bih da krom uvede premium i da nemam reklama ali plaćam mjesečno fee za to, al to se neće desit brijem nikad

i ne, nisam čistunac, imam jedan browser specijalno za pr0n sajtove, tamo je adbloker

i zapravo najbitnije od svega je da u zadnjih kajaznam 25godina surfanja otkad je stigo ADSL, kad gledaš te reklame, stvorio sam valjda nekakav filter u glavi i sad kad odem na drugom browseru na isti sajt ko na main browseru s reklamama - isto mi izgleda, za ne povjerovat
Staro 04.03.2025., 21:02   #30
Neo-ST
Buying Bitcoin
Moj komp

Neo-ST's Avatar

Citiraj:
matija ima web sajt, on na njega stavlja reklamu, ja biram hoću li posjetiti taj sajt, ako hoću, cijena je da mi šljašti reklama
Osim ako je to Matijana, onda je adblokiraš
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke