![]() |
Kaže čovac da je produžio na 2g. I da će mu gratis otključati mob, ali uz uvjet da ode u centar gdje je potpisao novi ugovor. Ja mu tvrdim da to može obaviti i mailom, ali kaže da mu nije greda otići u tscum centar.
|
Tamo u Opatiji kod vas jel?
Ja moram produžiti telefon+flat ADSL+maxTV... za mene čak nema ni Explorera :D |
Cekam vec skoro mjesec dana (4.7. sam podnio zahtjev) za ukljucenje ADSL-a kod T-com-a. Dostupnost imam,a propusnost mi je preko 20 Mbit/s (imao sam prije na toj lokaciji 2 iptv prijamnika + adsl 4 Mbit/s) tako da ne postoji nikakvih tehnickih poteskoca za ukljucenjem. Telefon mi uredno radi preko njih. Zvao sam szk X puta i svaki put isto kazu: imajte malo strpljenja, zahtjev je u obradi blablabla...
Vise neznam kako da ih natjeram da mi to ukljuce... ima netko savjet? |
Najgore je to što ne možeš nikako požuriti stvar..
|
Citiraj:
|
Ma poludit cu... Nemogu vjerovati da njima nije u cilju da dobiju novog korisnika!
|
Realno, oni imaju toliko korisnika da ih jedva hendlaju, sumnjam da umiru od želje za novima. Mislim, tako se i ponašaju barem :)
|
Da, i ja čekam od 20.06... moj slučaj
|
Makar si dobio router, meni ni to nisu poslali -.-
Sad sam im opet pisao na FB i zacudo, odmah su odgovorili: "poslana je pozurnica"... |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Samo prenosim što mi je rekao, a čovjek ne priča pi**arije. I dovoljno se kuži u tehniku da zna razlikovati Xperiu U od HTC Explorera. Spominjao mi je mob da ima dual-core proc, a Explorer ga nema.
|
Ajd reci u kojem je to gradu kupio, da nazovem i pitam.
|
Umag
|
A i ja sam glup, naravno da ne mogu nazvati, kada nema nigdje brojeva poslovnica.
Edit: Da nije on poslovan korisnik, i uzeo MAX2 Biz Flat uz uređaj paket? https://www.hrvatskitelekom.hr/poslo...lovni/max2-biz |
Moguće. Znam da ima firmu, ali ne znam da li je uzeo na nju ili kao fizička osoba.
|
Ziher je uzeo na firmu, da ga hebeš.
Nego, danas je akcija završila. Tek toliko za info :) |
bemti takvu konkurenciju gdje moras drzat visoke cijene da ne ugrozis druge... bravo hakom -.-
|
Ma nek se hakom napusi maune ...realno
|
Očito nekima nije jasno da je hakom jedino što održava konkurenciju na životu. Da nema hakoma, t-com bi opet bio monopolist (kao da sad nije :)). Malo dumpinga i ode konkurencija pa pa.
|
Citiraj:
|
Upravo se odugovlacenja i raspravljaju. Alternativni telekomi zele smanjiti vrijeme cekanja na obradu zahtjeva, ukljucenje usluge, popravak, itd. Sada ostaje na Hakomu da odluci tocne rokove.
O tome mozes procitati u Javna rasprava - Prijedlog odluke - Izmjena Standardne ponude veleprodajnog širokopojasnog pristupa, kao i nedavno zavrsene rasprave Javna rasprava - Prijedlog Pravilnika o načinu i rokovima provedbe mjera zaštite sigurnosti i cjelovitosti mreža i usluga i Javna rasprava - Prijedlog odluke - Jedinstvena procedura |
Citao sam te PDF dokumente i negdje sam nasao da Metronet trazi da se VDSL2 ponudi i ljudima koji su udaljeni 1.5-2 KM od centrale jer je to u praksi moguce, kazu da nema smisla ogranicavanje na 1 KM.....
Po ovoj tvojoj gore racunici... hmm, Thomson TG782 kaze da mi je Downstream line atteunation 14.0 sto bi znacilo da sam oko 1 KM udaljen od centrale... pravi sam noob sto se tice tih centrala, njihove opreme itd (dakle, nemam pojma gdje bi se to moglo nalaziti i kako sve stvari funkcioniraju). Zanimalo bi me sada, gdje se inace nalaze te T-com centrale? u HP posti mozda? koliko ja znam, t-centar nije jednako centrali. Ako je ovo istina sto kazem, onda izgleda da mi Thomson router ne laze jer je HP posta udaljena nesto manje od 1 KM, bas kao i npr. opcina etc. Inace, koristim ADSL 4mbit i MAX TV, sve radi tip top... kratko i jasno pitanje, imam li se cemu nadati ili da odmah sada zaboravim na VDSL2? :care: |
Moze VDSL2 raditi i na vecim udaljenostima od 1km, ali onda se ne mogu isporuciti vece brzine. Na duljini od 1.6km ili duljoj, brzina se izjednacava sa ADSL2+, tj. 24mbit max.
|
Citiraj:
U downloadu? Znaš li koliki je upload na toj udaljenosti? |
Isto mali, pogotovo za aplod je bitna blizina, tako nekako valjda.
|
Meni je cist dovoljno 10 mbit up i down, 4mbit nije bas ok za full hd jer kada su serveri optereceni itd onda moram cekati "buffering" etc, 10mbit bi bilo vjerojatno idealno za gledanje full hd stream-ova u real time-u ili ipak ne? ugl, ne treba mi nista puno bolje od 10mbit, upload je sada bezveze jer ne mogu normalno koristiti "video poziv" na skype-u itd, rodbina mi ima one full hd kamere ali i dobre brzine, meni full hd web kamere trenutno nista ne znace zbog katastrofalnog uploada, a bome nije bas da mi je glatko ide i streamanje full hd-a sa 4mbit brzinom na youtube-u, skype-u i "onim" :fiju: stranicama. Dakle, glavni razlog zbog kojeg me zanima simetricni DSL je prvenstveno zbog uploada (a ne zbog 50-100 mbit/s downloada i sl). Pretpostavljam da nece biti doslovno simetricno zbog t-comove politike :S... prosurfao sam i telekom.de i evo sto oni nude (VDSL 2 brzine uploada i downloada, nije simetricno):
http://www.telekom.de/is-bin/INTERSH...th_VDSL50.html Kako tocno mislis 24mbit max? mislis samo na down ili ukljucuje to i upload? (znam da adsl ne moze imati toliki upload), kakva bi brzina bila na npr. 1.5 KM udaljenosti sa VDSL2 (up i down)? znaci li to da bi ljudi na takvoj udaljenosti mogli teoretski imati simetricne brzine odnosno upload i download na 10 mbit? |
Već vidim da neće dati VDSL2 nama koji smo 1.5km udaljeni od centrale.
Nije mi toliko do downloada koliko do uploada. Kada bi mogo imat 8mbps/1mbps bilo bi odlično |
Evo jedan zgodan graf o usporedbi ADSL, ADSL2+ i VDSL2 brzina, te njihov odnos s udaljenosti od centrale:
http://i.imgur.com/nHzjp.png 1000 feeta = 304.8 metara |
Daj samo pojasni pls malo sto si tocno mislio pod ovim:
Citiraj:
http://www.internetstreams.co.uk/ima...th_vs_fttc.gif Vidio sam takoder ovaj citat negdje na netu: Citiraj:
Jesam li u pravu? |
Upravo tako. Sve je odlično nacrtano. Tamo gdje je moguća optika ide FTTH, a gdje je optika nemoguća ili neisplativa ide FTTC pa VDSL po bakru. npr- ako ti je ulica udaljena od centrale npr 4 km i dugačka 2km, u ulici će bit cca 2-3 RTC na optici i svi korisnici u ulici će bit na optimalnoj udaljenosti za VDSL2 po bakru.
|
Citiraj:
Gdje se u biti postavljaju ti ormari i kako to tocno izgleda? (ako se radi o kucama npr.) |
https://www.google.hr/search?q=telec...X7HqOk4gTr7IF4
Ormarići se postavljaju.. a na pogodno mjesto...sa lakim pristupom.. |
Kako onda funkcionira onaj FTTH u Bistri npr? citao sam da je tamo vec provuceno kroz gotovo citavu Donju Bistru (ali po stupovima), wtf? kako se to "strucno" zove?
|
je al i taj FTTC su dosta velike investicije. tak da bude to sporo išlo
|
Evo jos jedna zanimljiva slikica
http://www.ispreview.co.uk/ispnews/d..._vectoring.gif Hocemo li mi koristiti taj takozvani "VDSL2 bonding" ? |
Da razjasnimo, da, ako i kad se izgrade FttC ormarici, do njih se samo racuna lokalna bakrena petlja, to je i sva svrha gradnje ormarica, da se skrati udaljenost petlje na bakru.
FttC = Fiber to the Cabinet (Optika do ormarica). U pocetku ce ici VDSL2 preko glavnih centrala koje se sad koriste za ADSL2+, koje ce biti (ili vec jesu) nadogradene da rade na VDSL2. Te zbog toga ce samo oni koji su oko 1000m udaljeni od njih ce moci dobiti kada VDSL2 krene, dok se ne izgrade ormarici kako bi i udaljeniji korisnici dobili. Diskutabilno je jeli to dobra investicija ili ne. FttC ormarici i preusmjeravanje parica na njih ce kostati dosta, ali ce svejedno biti jeftinije of FttH. Problem je u tome sto VDSL2 nije future-proof rjesenje, te ce za par godina biti ista situacija ko i sad sa ADSL2+. Tu treba jos dodati odrzavanje i popravak kvarova koji su cesci nego da se ide na FttH. Toplo se nadam da je VDSL2 samo vatrogasna mjera dok ne pocne FttH, tj. VDSL2 preko Central Officea, te se onda grade FttC ormarici samo tamo gdje se ne planira ici sa FttH odmah, tj. rijeđe naseljena mjesta. Za VDSL2 bonding, sumnjam da ce se ici na to, pogotovo ne u pocetku. VDSL2 je vec sada stara tehnologija, koju su u Njemackoj imali jos od 2006., te se ne isplati ulagati puno u nju. Ako se i bude islo na tako nesto, vjerojatno ce biti tek dosta kasnije. |
Hvala na pojasnjenju!
Nego, sto je s FLAT-om? hoce li isto limitirati kao u telekom.de? tamo je limit 100-200 GB za VDSL2 (ovisno o brzini pristupa). I nesto mi nije jasno, netko je tu iznad postao cijene bez PDV-a za FTTH sto je bezobrazno skupo ali sto je najgore, TO NIJE SIMETRICNO.. wtf? :fuming: sto mozemo onda ocekivati od VDSL2 kada nam niti s FTTH-om T-com nece ponuditi simetricne brzine? |
Flat ce vjerojatno biti u ponudi, samo par zemalja ima bandwidth limite, te posto je i dosad bilo, ne vidim razloga zasto nebi bilo tako i sa VDSL2.
FttH (nazalost) nije simetrican u mnogim zemljama, ocito su vidjeli da nema potrebe posto su se ljudi vec naviknuli na asimetriju kod xDSL ili zbog toga sto bi mogli malo vise zaraditi na paketima koji su simetricni. npr. Telia iz Svedske, oni u ponudi imaju paket brzina do 100/10 za 368SEK (oko 330kn), te paket brzina do 100/100 za 428SEK (oko 390kn). Jos tu ima i akcija gdje je prvu godinu koristenja mjesecna cijena manja, ali to nisam uzimao u obzir. Postoje i "dobri" ISP-ovi koji nude samo simetriju, poput engleskog HyperOptica, Sonic.net u LA-u, te Google Fiber koji trenutno gradi svoju mrezu u Kansas City-u u SAD-u. Sonic i Google Fiber oboje nude 1000/1000 preko optike za $69 (oko 420kn) mjesecno. Ali naravno, jos jedan veliki razlog zasto nema simetrije je to sto bi ljudi onda hostali servere na vlastitim vezama, te tako onda smanjili broj klijenata hosting servisima od kojih, gle cuda, je i tvoj ISP, koji se takoder bavi hostingom. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:40. |