PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   DIY i Tinkering (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=74)
-   -   Smart home/Home security - Pametni prekidaci, senzori i hub: Sonoff, Shelly, Aqara... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=305938)

RainZG 13.06.2025. 08:56

eto ovo za grupu bi bas mogao rijesiti kroz node-red
malo je kompleksnije, ali da se napraviti

node-red imas, ako koristis hassos, u addonovima, ako ne koristis hassos onda ga mozes instalirati u dockeru ili lokalno ili ili
https://nodered.org/docs/getting-started/

mann 13.06.2025. 11:57

Citiraj:

Autor hakija (Post 3808660)
Ja nemam HA, tek ga planiram nabavit i onda nutra sve napucat da vidim kako to sljaka prije nego cijelu kucu zbuksam u tako nesto. Zato i pitam dal je to uopce pametno ili da idem na nasto provjereno kao KNX, DALI, C-bus i sl...

Ne moraš ići na knx da bi mogao odraditi čuda. Ali ako gledaš knx ili tuya onda si napravio preveliki gap. Pogledaj si Fibaro npr prije nego skočis knx. Pogledaj Athom Homey u kombinaciji sa pouzdanim proizvođačima kao aeotec, qubino, fibaro, Shelly itd itd. Od Kineza Aqara je jeftina I ok.

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

daki 13.06.2025. 12:16

Citiraj:

Autor hakija (Post 3808660)
Ja nemam HA, tek ga planiram nabavit i onda nutra sve napucat da vidim kako to sljaka prije nego cijelu kucu zbuksam u tako nesto. Zato i pitam dal je to uopce pametno ili da idem na nasto provjereno kao KNX, DALI, C-bus i sl...

Kod odluke bi bilo dobro uzeti u obzir i "održavanje" sustava. Tj. koliko ti se da zezati s sustavom nakon što sve postaviš i želiš zaboraviti da treba nešto mijenjati.

Npr. kod sebe vidim da bi trebao napraviti neki "high availability" setup jer kako više stvari dodajem u home assistant, tako mi on postaje kritična točka. Npr. prvo me zezao Zigbee USB kordinator jer bi nakon X dana samo prestao raditi. Pa sam nabavio mrežni kordinator koji je stabilniji ali opet ukoliko se nekad dogodi ispad s mreže, Zigbee2mqtt će imati par pokušaja da se spoji i onda odustati. Velik je problem jer u tom nekom random trenutku više ne rade zigbee uređaji pa onda slušam žalopojke kako ne rade svjetla, prekidači itd.

Druga stvar je da Home Assistant svaki tjedan dobiva updateove i trebalo (ali ne mora se) voditi brigu da se to updatea. A u nekim rijetkim updateovima može biti i breaking changesa.

U vezi automatizacija, koristim neke već gotove blueprintove, tu se stvari isto mogu jako zakomplicirati.

Dakle, ne znam kako je kod KNX i drugih sustava ali imam dojam da je to više profi sustav i kad se jednom podesi da korisnik zaboravi da postoji. A ponekad bi htio baš to, da kad nešto podesim da nemam više problema ili prigovora ukućana da nešto ne radi.

domy_os 13.06.2025. 13:55

Da još jednom utvrdimo, zigbee treba komunicirati preko više uređaja u seriji, je li tako? Ima li neka API naredba za to aktivirati ili radi po defaultu? Radi se o tome da iza jednog zida imam dva različita senzora i malo dalje desno još dva i ti udaljeniji stalno gube vezu iako su zračne linije ni 10 m. Mislio sam kako je u njima problem, stavim druge i isto bude. Zar ne bi trebali formirati neki lanac ili kako to već ide? Hub stoji nasred kuće i drugu stranu s puno više zidova bolje pokriva.

mann 13.06.2025. 14:05

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3808921)
Da još jednom utvrdimo, zigbee treba komunicirati preko više uređaja u seriji, je li tako? Ima li neka API naredba za to aktivirati ili radi po defaultu? Radi se o tome da iza jednog zida imam dva različita senzora i malo dalje desno još dva i ti udaljeniji stalno gube vezu iako su zračne linije ni 10 m. Mislio sam kako je u njima problem, stavim druge i isto bude. Zar ne bi trebali formirati neki lanac ili kako to već ide? Hub stoji nasred kuće i drugu stranu s puno više zidova bolje pokriva.

Mesh u pravilu formiraju samo powered zigbee devices, ovi na baterije ne rutaju pakete. Čisto da otklonis tu varijablu.

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

daki 13.06.2025. 14:19

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3808921)

Ako su senzori na baterije onda oni ne formiraju "mesh" preko kojih ide komunikacija. Treba ti neki zigbee router, tj. zigbee uređaj koji je stalno uključen u struju jer onda on može poslužiti kao posrednik u komunikaciji prema daljim uređajima. Npr. zigbee utičnica ili relej za svjetla

domy_os 13.06.2025. 15:41

Onda ništa, 230 V powered su mi svi WiFi. Moram po još jedan hub izgleda...

EDIT: Ako sam dobro shvatio, ovaj bi trebao biti među boljim controllerima za zigbee HA?

https://smlight.tech/product/slzb-06mg24/

tomislav_sb 15.06.2025. 08:56

Uređaji koji su priključeni na struju stvaraju mrežu dok su oni na bateriju end devices.

Ako imas Z2MQTT u home assistantu odi na map gdje provjeriš kako ti izgleda mreža. To otprilike izgleda ovako:

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...589dde077c.jpg

Za početak si ubaci najobičniju ikea utičnicu da proširiš/pojačaš mrežu u toj sobi

domy_os 15.06.2025. 18:13

Nisam još na ti sa HA... Što dobivam s MQTT i hoće li raditi s postojećom Wi-Fi, Zigbee i Bluetooth opremom? Najviše me zapravo muči što sve traži vezu na internet i čim veza malo zašteka, ne mogu recimo uključiti svjetlo ili sve ima delay od par sekundi, uključi mi se flood alarm i nema nikakve reakcije dok ne pročistim bežični kabel od interneta, kontaš? Ima li tu neko rješenje ili da bježim od HA i tražim nešto drugo što radi skroz offline?

OuttaControl 15.06.2025. 18:35

Nezz, meni shelly wifi su svi rade offline i to je glavni razlog zasto sam ih uzeo, jer nikad necu ovisiti o njihovim serverima, a imaju ih ako treba, a mos i dodat u drugi solution.
Ha isto imam i 100% je lokalni, vrti mi se na kompu u virtualki

Ovi novi shelly sa zigbee i zwave nemam pojma jesu li offline, valjda jesu,

Dok su ki tuye sve na serverima njihovim i nemogu im pristupiti lokalno

RainZG 15.06.2025. 20:02

tuyu mozes isto kontrolirati lokalno

SPLiFF 15.06.2025. 20:36

Može lokalno ali nije jednostavno.

Domy znam da imaš 150 uređaja ali ako ti automatsko povlačenje ne radi, morat ćeš ih ručno dodavati :D Mada evo, meni je radilo, sad ne želim dirati ništa da isprobavam, jer ću garant sjebat nešto. Koristim "Tuya local" integraciju, sjećam se da sam isprobao i "Local Tuya" ali mi ova prva bolje radi. Možda mi je "Local Tuya" radila s automatskim povlačenjem uređaja.

Na Tuya dev portalu moraš kreirati cloud project i povezati ga sa Tuya aplikacijom. Onda ćeš na tom dev portalu vidjeti svoje uređaje. Nadam se da si odabrao EU region.

U API Exploreru ideš na Device Management i onda Query Device Details (ili Query Device Details in bulk, ako ćeš staviti listu s više ID-a). Isprobaj prvo na jednom. Tu po device ID-u dohvatiš detalje, između kojih je i local_key.

Ono što si pitao za "host" što da upišeš (u HA), tamo ide IP adresa uređaja. Naravno poželjno je staviti statičke ili dhcp reservaciju. Local key i Device ID isto upišeš i dodaš uređaj. Ako te pita za tip uređaja, odabereš najsličnije (ako već ne postoji točno taj tvoj model).

Tako radi Tuya i nema tu pomoći. Imam 3 uređaja i jedva čekam da im pronađem adekvatnu zamjenu.

MQTT je odlična stvar, pogotovo ako ćeš koristiti Zigbee. Ne moraš se puno zamarati s tim, stavi Mosquito addon u HA i ne moraš ni znati više za to. Zigbee2MQTT će odraditi sve što treba.
Ustvari ne znam kako to ide sa addon-ima ako vrtiš HA na NAS-u.

EDIT: vodim si evidenciju sa detaljima svojih uređaja (iz API Explorera), 2-3 puta mi se promijenio local key, mislim da se to dogodi kad ga ponovno uparujem s aplikacijom.

RainZG 16.06.2025. 00:14

Dev za Tuya local jako brzo odradi dodavanje novih uredjaja na listu. Ja sam do sada trazio dodavanje dvije stvari, klima i termostat, oboje rijeseno u par dana.

domy_os 16.06.2025. 09:03

Citiraj:

Autor SPLiFF (Post 3809229)
Domy znam da imaš 150 uređaja ali ako ti automatsko povlačenje ne radi, morat ćeš ih ručno dodavati :D Mada evo, meni je radilo, sad ne želim dirati ništa da isprobavam, jer ću garant sjebat nešto. Koristim "Tuya local" integraciju, sjećam se da sam isprobao i "Local Tuya" ali mi ova prva bolje radi. Možda mi je "Local Tuya" radila s automatskim povlačenjem uređaja.

Sredio sam taj dio sa discoveryem, firewallu je izgleda trebalo neko vrijeme za propustiti sve portove, a ima ih hrpa što za HA, što za Tuyu. Ono što i dalje ne šljaka dobro je populacija local keya i setova, nekad povuče automatski, nekad ne.

Da ti budem iskren, uopće nisam skužio da su "Local Tuya" i "Tuya Local" dva različita add-ona. Vidim oba su mi bila u historyu, ali samo "Local Tuya" je bio dodan pošto se nalazi u defaultnom HACS repositoryu. :D Probat ću i ovaj drugi...

Citiraj:

Na Tuya dev portalu moraš kreirati cloud project i povezati ga sa Tuya aplikacijom. Onda ćeš na tom dev portalu vidjeti svoje uređaje. Nadam se da si odabrao EU region.

U API Exploreru ideš na Device Management i onda Query Device Details (ili Query Device Details in bulk, ako ćeš staviti listu s više ID-a). Isprobaj prvo na jednom. Tu po device ID-u dohvatiš detalje, između kojih je i local_key.

To sve šljaka koliko toliko dobro, nekad mi se dogodi da nekog senzora ne bude na portalu, a postoji u app, ne znam do čega može biti, pogotovo unutar iste kategorije.

Citiraj:

Ono što si pitao za "host" što da upišeš (u HA), tamo ide IP adresa uređaja. Naravno poželjno je staviti statičke ili dhcp reservaciju. Local key i Device ID isto upišeš i dodaš uređaj. Ako te pita za tip uređaja, odabereš najsličnije (ako već ne postoji točno taj tvoj model).

To onda otpada jer trenutno nemam skoro nikakve opcije za DHCP rezervaciju, Huawei je ograničen na 8 mjesta i sva su popunjena. Planiram već ubosti novi router pa će valjda biti bolje.

Citiraj:

Tako radi Tuya i nema tu pomoći. Imam 3 uređaja i jedva čekam da im pronađem adekvatnu zamjenu.

Skoro sve imam Tuyino tako da zamjena ne dolazi u obzir. :D Barem da kritične senzore/switcheve dobijem lokalno, to će dosta pomoći.

Citiraj:

MQTT je odlična stvar, pogotovo ako ćeš koristiti Zigbee. Ne moraš se puno zamarati s tim, stavi Mosquito addon u HA i ne moraš ni znati više za to. Zigbee2MQTT će odraditi sve što treba.
Ustvari ne znam kako to ide sa addon-ima ako vrtiš HA na NAS-u.

U čemu je MQTT točno superioran? Dodavanje i dalje ide preko Tuya app ili kako? Nije mi uopće jasan taj dio.

Citiraj:

EDIT: vodim si evidenciju sa detaljima svojih uređaja (iz API Explorera), 2-3 puta mi se promijenio local key, mislim da se to dogodi kad ga ponovno uparujem s aplikacijom.

Također vodim evidenciju svih uređaja, MAC adresa i kad sam ubacio bateriju, sad ću je proširiti sa device ID i local key informacijama.

Citiraj:

Autor RainZG (Post 3809251)
Dev za Tuya local jako brzo odradi dodavanje novih uredjaja na listu. Ja sam do sada trazio dodavanje dvije stvari, klima i termostat, oboje rijeseno u par dana.

"Tuya Local" ili "Local Tuya"? :D Dodaje uređaje iako nisu Tuyini?

RainZG 16.06.2025. 09:59

Tuya local, dodaje uredaje koji su Tuya, nebitno o proizvodjacu.

domy_os 16.06.2025. 20:19

Nekad davno sam pitao za switch koji može kontrolirati drugi switch odnosno glumiti izmjenični prekidač pa nisam dobio konkretan odgovor. Sad guglam i naiđem na ovo, 3-way je ključna riječ...

https://www.aliexpress.com/item/1005005178430448.html

Ako tko ima takav prekidač da potvrdi tvrdnju, bio bih zahvalan. :)

RainZG 17.06.2025. 00:03

daj pojasni kaj tocno zelis napraviti

domy_os 17.06.2025. 07:05

Trebam prekidač na mjestu gdje fizički nemam proveden kabel za određeno svjetlo nego za neko drugo. Znači, ako uzmem ovaj 3-gang odnosno tropolni, trebao bih moći upravljati svjetlom za koje imam instalaciju u toj kutiji te još dva udaljena za koja nemam instalaciju. Naravno, ta dva udaljena su spojena na svoje smart switcheve, nisu dummy. Gledam evo već nekoliko puta i to bi trebalo biti to. Kako bi to radilo, jedan smart switch fizički mora biti spojen na to svjetlo, drugi smart switch dovoljno da ima napajanje, kod mene je baš taj slučaj. Nulu i uzemljenje imam u svim kutijama.

RainZG 17.06.2025. 09:22

jup, to ce ti raditi
preko automatizacija povezes ovaj dio koji nije spojen na svijetlo da okida drugi prekidac

tiki66 17.06.2025. 09:25

Ja sam to riješio ovim modulima:

https://www.aliexpress.com/item/1005004478060629.html

marko_st 17.06.2025. 09:37

Nije mi bas jasan opis situacije. Najjednostavnije sto mozes napraviti (ako imas zigbee mrezu) je da uzmes nekakv zigbee baterijski prekidač (1/2/3/4 kanala) a zarulje zamjenis sa zigbee ili WiFi verzijama. Dalje je sve kroz HA automatizaciju.
Nedostatak je ako ne radi HA ili bezicna mreza (ZigBee/WiFi) da si u banani 🥳

Poslano sa mog RMX2170 koristeći Tapatalk

domy_os 17.06.2025. 12:07

Citiraj:

Autor RainZG (Post 3809455)
jup, to ce ti raditi
preko automatizacija povezes ovaj dio koji nije spojen na svijetlo da okida drugi prekidac

Super, uzeo sam dva komada za probu. Kad bi barem bilo smart utičnica u istom tonu pa da promijenim komplet galanteriju... :D

Citiraj:

Autor tiki66 (Post 3809456)

Gledao sam i tu opciju, samo nemam toliko mjesta. :(

Citiraj:

Autor marko_st (Post 3809460)
Nije mi bas jasan opis situacije. Najjednostavnije sto mozes napraviti (ako imas zigbee mrezu) je da uzmes nekakv zigbee baterijski prekidač (1/2/3/4 kanala) a zarulje zamjenis sa zigbee ili WiFi verzijama. Dalje je sve kroz HA automatizaciju.
Nedostatak je ako ne radi HA ili bezicna mreza (ZigBee/WiFi) da si u banani 🥳

To već imam, prekidači stoje po stolovima, trebam dodatno i na zidu.

andy91 17.06.2025. 12:22

Jel tko instalirao video zvono u stambenoj zgradi? Stavio bi zvono pored svojih vrata ali bi naravno kamera gledala na stubište od mog kata.

Na katu su 3 stana ukupno i obzirom na poziciju vidjela bi se vrata od ostala 2 stana na kameri.

Ako netko ima iskustva, jel to dozvoljeno obzirom na GDPR?

Ne znam kak se na to gleda u odnosu na recimo kuću i obvezu snimanja samo svog prostora.

creatin 19.06.2025. 12:14

Citiraj:

Autor andy91 (Post 3809498)
Jel tko instalirao video zvono u stambenoj zgradi? Stavio bi zvono pored svojih vrata ali bi naravno kamera gledala na stubište od mog kata.

Na katu su 3 stana ukupno i obzirom na poziciju vidjela bi se vrata od ostala 2 stana na kameri.

Ne znam kak se na to gleda u odnosu na recimo kuću i obvezu snimanja samo svog prostora.

To frend ima instalirano, u pocetku su svi zastajkivali pred vratima sto je vidjao po snimkama, skuzili su da ima kameru pa im je rekao da se kamera aktivira samo kada se pozvoni, evo stoji tako vec par godina i nitko se ne zali.
Jedino si izguglaj koja je dobra ova njegova ima nekakvo aktiviranje na radar, ako si dovoljno brz i unutar 5 sekundi mozes pretrcati jedan kat, kamera te nece uhvatiti, odnosno aktivirati ce se prekasno jer ces ti vec biti izvan dometa.

erda 20.06.2025. 13:05

Citiraj:

Autor Matijac (Post 3786873)
Pogledaj si X sense, imaš na amazonu. Ja sam uzeo njihov smoke detector, water leak senzor, CO senzor i temp./higrometar na akciji. Njih sam odabrao jer imaju jedini sve to da ne moram imati više aplikacija. Imaju i alarm bežični.

X sense ti radi bez problema? Dosta mi je ovog Mi kineskog smeća koje malo radi a malo ne radi.
Trebam 3x smoke i 1x CO detector.
Svi se spajaju na jedan hub?

Matijac 20.06.2025. 19:25

Radi, da. Imam 6 smoke detectora. Dobar mi je jer ne reagira na malo dimljenje, npr. imam spojenu dnevnu s kuhinjom i nije se nikad upalio, a testirao sam ga šibicama, trebale su 2-3 šibice da počne bipkati. Odma dođe notifikacija na mob i počne base station pipkati. CO nisam testiral, ali pa valjda radi. Uzeo sam i alarm set njihov, to ima više mogućnosti, oke mi je za sad sve nemam primjedbe.

domy_os 21.06.2025. 14:59

Za smoke i CO detektore ne treba hub, mogu raditi samostalno ili uz WiFi vezu slati notifikacije na mobitel/HA.

creatin 21.06.2025. 22:19

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3810046)
Za smoke i CO detektore ne treba hub, mogu raditi samostalno ili uz WiFi vezu slati notifikacije na mobitel/HA.

Za X-Sense imaju EU shop i besplatnu dostavu iznad 50 eur ili nesto takvo.
Uglavnom pripazite kod njihovih detektora, neki trebaju hub, a neki imaju integrirani wifi.

creatin 21.06.2025. 22:22

Vezano za detektore, alex.shop ima jos akciju do 50%, pa imas tamo smoke senzora po 20-ak eur isto na wifi.
Kod alexa mi je jedino sranje jer sam narucio par puta LED trake, svaka je dosla s drugacijom verzijom wifi elektronike, drugacije se ponasa.
Takodjer njihovi temp/vlaga senzori s displayom, ovisno o verziji plocice unutra drugacije su postavke u aplikaciji.
Senzori za vrata, naruceno 5 komada u razmaku od mjesec dana, prvi je bio velicine kutije cigareta, ostali 1/3 ovog prvog.

domy_os 22.06.2025. 11:42

To je normalno za alex.shop. Osim ovoga što si naveo, niti detektori dima i poplave nisu isti kao prije godinu dana. Čim vidiš ovakvu akciju, znači da se rješavaju zaliha i nova tura će opet biti neki drugi model.

creatin 22.06.2025. 13:34

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3810106)
To je normalno za alex.shop. Osim ovoga što si naveo, niti detektori dima i poplave nisu isti kao prije godinu dana. Čim vidiš ovakvu akciju, znači da se rješavaju zaliha i nova tura će opet biti neki drugi model.

Detektore dima su imali od X-Sense, sad imaju neke druge, drugaciji su i na slikama sto mi je OK jer vidis sto kupujes, ali temp/higro senzori su identicni, ali drugi model plocice unutra i druge opcije, isto i ove wifi LED trake.

Matijac 22.06.2025. 15:25

X sense ima puno modela, neki rade bez wifia, neki wifi neki hub. Provjeriti prije naručivanja na njihovoj stranici oznaku modela.

Colop 25.06.2025. 21:07

Citiraj:

Autor andy91 (Post 3809498)

Ja sam imao određenih problema sa susjedima, i onda sam instalirao video zvono.
Video zvono je od HIKVISIONA, i programirano da snima 0-24, i napravi posebnu notifikikaciju na pokret.
Nitko se nije žalio, jer je instalirano pod čudnim kutom, i svi misle da snima direktno moja vrata, a igrom slučaja eto, obuhvati čitav kat.
Teknologija.

:zdero2:

+1 za X sense.

Dobro radi, i pouzdano.

Avan7garde 26.06.2025. 08:21

Koji alarm sistem kupiti da se stavi na ulazna vrata i jedan prozor od balkona?

Da li je ok sa alexshopa sto nudi, ili ima nesto bolje za te novce?

Matijac 26.06.2025. 10:36

Ja ti imam x sense. Pričekaj prime days za tjedan dana, bude na akciji set, senzor pokreta, bazna stanica i 2 ili 3 senzora za vrata/prozore.

Onda dalje dodaješ na to kaj očeš, ako trebaš još senzora pokreta, smoke detector, water leak, temperatura higrometar itd.

c-shadow 26.06.2025. 15:10

Jel ima ovih zvona s kamerama kakvih za ugradnju?
Npr. u kutiju umjesto prekidača na zidu.
Ili su sve ovakvi bežični na baterije kakve nalazim?

Matijac 26.06.2025. 16:55

Imaš hikvision, to ja planiram uzeti, ali nije mi hitno jer dosta košta.

Npr.: https://ibb.co/mgGZMsP

To je flush ugradnja u razini zida, za fasadu recimo. Imaš više modula, na šifru, otisak, kameru..

andy91 26.06.2025. 17:03

Citiraj:

Autor c-shadow (Post 3810626)
Jel ima ovih zvona s kamerama kakvih za ugradnju?
Npr. u kutiju umjesto prekidača na zidu.
Ili su sve ovakvi bežični na baterije kakve nalazim?

Ja sam planirao uzeti https://reolink.com/product/reolink-...doorbell-wifi/. Imaju verziju sa PoE, baterijom i na struju.

Našao sam pozitivne recenzije, a i koristim E1 Pro kao baby kameru i super funkcionira. Podržava i HomeAssistant tako da sam zadovoljan generalno.

@Colop, @creatin - hvala! Budem vidio još i malo prošetao po zgradi jel ima netko nešto slično.

Matijac 26.06.2025. 18:14

To ima susjed i dobro je, ali, ne možeš konfigurirati da ti pokaže tko zvoni ako imas unutarnji portafon. Kad netko pozvoni čuješ zvono i na mobitelu ti dođe notifikacija ili pogledaš tko je. Ne otvara automatski aplikaciju i prikazujr tko zvoni, a ja nebi stalno gledao na mob da vidim tko je.

I nije flush, ali ovak je super.

domy_os 26.06.2025. 18:55

Koja utičnica ima provjereno dobar WiFi ili Zigbee signal? Imam par ovakvih i na svima je signal katastrofa, dovoljno da bude jedan zid između i gotovo, ode signal ispod -90 dB.

https://www.szneo.com/en/products/show.php?id=215

Ne trebam praćenje potrošnje, samo on/off.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 10:35.