PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   DIY i Tinkering (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=74)
-   -   Smart home/Home security - Pametni prekidaci, senzori i hub: Sonoff, Shelly, Aqara... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=305938)

domy_os 23.02.2025. 21:00

Tako nešto je druga opcija koja iziskuje dodatan trošak i vrijeme, ali svakako moram promijeniti rutu cijevi pa ću usput napraviti i ožičenje. Hvala. :)

SPLiFF 24.02.2025. 08:04

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3790665)
I sam protokol je spor, treba barem sekundu dok skuži naredbu što zna biti zbunjujuće kad se pali svjetlo.

Imam raznih zigbee uređaja i sporost koju spominješ sam primijetio jedino (donekle) na Aqara wireless zidnim prekidačima. Hoću reći, nije do protokola, nego do uređaja. Koji gateway koristiš?

domy_os 24.02.2025. 09:22

Alexov odnosno neki model Tuye, na njemu nema ni slova...

https://alex.shop/alex-hub-bezicna-centralna-jedinica/

Ne znam sa čime još usporediti, imam par switcheva i sve ostalo su senzori, oni su naoko brži.

tomislav_sb 24.02.2025. 14:58

Kako SPLiFF kaže, čini mi se da ti nešto ne valja s koordinatorom ili senzorom.
Ako nisi u glavi odustao od zigbee, uzmi si SMLIGHT SLZB-06M koordinator i ako imaš problem s dometom signala, ubaci pametnu utičnicu između koja će raditi kao router.
Npr. Ikea ima jeftine a solidne utičnice, TRETAKT ako ti ne treba mjerenje potrošnje ili INSPELNING ako hoćeš vidjeti potrošnju.

domy_os 24.02.2025. 16:34

I onda mi treba nova app za to?

tomislav_sb 24.02.2025. 17:25

Kod mene je sve preko home assistanta, lokalno tako da mogu staviti x različitih proizvođača i nentreba mi posebno aplikacija za svaku.

Imam shelly wifi i preko bluetootha, sonoff termoglave zigbee, random zigbee plafonjere u kupaonicama, roborock usisavač, razni termometri...

Learning curve je malo teži ali na kraju puno jednostavnije i preglednije. Posebno jer možeš raditi automatizacije vrlo jednostavno

Čak je je i ženi top kad sve posložiš.

domy_os 24.02.2025. 17:54

Ček, to treba lokalni server? Nisam školovala... Ako je tako, onda će morati pričekati jer trenutno nemam vremena za setup ni ostatka Alex opreme, a ne nečeg novog poput HA. :D

creatin 25.02.2025. 13:29

Citiraj:

Autor tomislav_sb (Post 3790889)
Kod mene je sve preko home assistanta, lokalno tako da mogu staviti x različitih proizvođača i nentreba mi posebno aplikacija za svaku.

Imam shelly wifi i preko bluetootha, sonoff termoglave zigbee, random zigbee plafonjere u kupaonicama, roborock usisavač, razni termometri...

Learning curve je malo teži ali na kraju puno jednostavnije i preglednije. Posebno jer možeš raditi automatizacije vrlo jednostavno

Čak je je i ženi top kad sve posložiš.

Kako ti funkcioniraju ove termoglave, pretpostavljam da su za radijatore?
Mi imamo toplanu i vise mi ide na onu stvar njihovo izmedju 2-3 vam je temperatura izmedju 25-28C.
Kad na termoglavi preko aplikacije ili na njoj samoj podesis recimo 25C, jel onda stalno odrzava tu temperaturu ili kako radi?

Renesis 25.02.2025. 13:43

Treba ti neki termostat koji mjeri temperaturu, treba ti termoglava za radijator / podno.

If termostat < 20 then upali radijator.

tomislav_sb 25.02.2025. 14:01

Citiraj:

Autor creatin (Post 3791112)
Kako ti funkcioniraju ove termoglave, pretpostavljam da su za radijatore?
Mi imamo toplanu i vise mi ide na onu stvar njihovo izmedju 2-3 vam je temperatura izmedju 25-28C.
Kad na termoglavi preko aplikacije ili na njoj samoj podesis recimo 25C, jel onda stalno odrzava tu temperaturu ili kako radi?

Možeš preko ugrađenog termometra u termoglavi ali to je neprecizno jer je blizu izvora topline.
Konkretno koristim Shelly termometar i higrometar:
https://www.shelly.com/products/shel...n3-matte-black
ili ovaj, ovisno koja soba:
https://www.shelly.com/products/shelly-blu-h-t-mocha

i napravljena automatizacija da termoglava pali i gasi radijator.

Može naravno raditi i bez dodatnog termometra.

SPLiFF 25.02.2025. 16:28

A što sa bojlerom?
Recimo da automatizacija zatvori sve ventile, tko će isključiti bojler?

I odmah da pitam, kakva je preciznost tom Shelly H&T Gen3?
Ovi kineski kad ih stavim jedan do drugog, temperatura varira 2-3 stupnja, a vlaga unutar 30%. Najgore je što jedan pokazuje dobro temp, a drugi vlagu.

Nikky 25.02.2025. 17:25

A jel ima kakvu kalibraciju ?

tomislav_sb 25.02.2025. 20:07

Bojler se riješi smart termostatom i automatizacijom da nakon što je jedan ventil otvoren, pali i bojler. Kada su svi ventili zatvoreni, gasi se i bojler. To mi je za sada teorija, ne mogu se odlučiti koji glavni termostat uzeti.

Što se Shellya tiče, može se offsetirati temperatura i vlaga. Ja nisam ništa dirao, od 6 termostata, svi su tu negdje što se tiče vrijednosti. Ne mogu znati koji bi mi bio referentan. Uz njih imam i xiaomi mi purifier koji mi pokazuje temperaturu i neki stari dumb termostat. Svi su tu negdje u pola stupnja i 2-3% vlage.

SPLiFF 27.02.2025. 11:28

Znači ipak treba i termostat za bojler. Meni to ne treba ali ako imaš neke kandidate izlistaj ih pa da ljudi vide opcije.

Za senzore, shelly očito vrijedi 3x više od ovih mojih “xiaomi” e-ink i ostalih čajniz. Kupujem

Problem 04.03.2025. 10:53

Kako na Shelly 2pm gen3 složiti opciju za nagib vanjskih žaluzina? Imam samo gore/dolje.

Edit: moraju biti u cover, a ne switch modu i treba pokrenuti kalibraciju. Nakon toga još uključiti opciju Blinds tilt control.

5ar 04.03.2025. 22:43

Ima li netko iskustva s naknadnom ugradnjom motora za rolete? Koliko je komplicirano i ima li smisla? Prema nekim tvrdnjama nije dovoljno samo ugraditi motor nego bi trebalo dodatno raditi i neke prilagodbe za lamele kako bi one uvijek bile u potpunosti poravnate s obje strane.

Je li netko možda ugrađivao naknadno motor i kako se to pokazalo u nekom duljem vremenskom roku korištenja?

Lewis 04.03.2025. 23:45

Citiraj:

Autor 5ar (Post 3792413)
Ima li netko iskustva s naknadnom ugradnjom motora za rolete? Koliko je komplicirano i ima li smisla? Prema nekim tvrdnjama nije dovoljno samo ugraditi motor nego bi trebalo dodatno raditi i neke prilagodbe za lamele kako bi one uvijek bile u potpunosti poravnate s obje strane.

Je li netko možda ugrađivao naknadno motor i kako se to pokazalo u nekom duljem vremenskom roku korištenja?

Evo imas jednog DIY decka is Srbije koji ima dobar YT kanal, pokazuje ovdje kako je prepreavio obicne rolete u ove na struju..
https://youtu.be/CYcdfefRLEY
https://youtu.be/9j2JQVNI2Go

RainZG 05.03.2025. 08:54

Citiraj:

Autor 5ar (Post 3792413)

ugrađivao, dodao dodatnu vodilicu na strani gdje ide motor kako bi rolete bile ispravno ravne. Dodatno je preporuka motor stavljati na alu rolete, a ne na plasticne

marko_st 05.03.2025. 10:16

Jel misliš na one tkz čepove koji idu u svaku pojedinačnu lamelu zbog poravnajnja?

Poslano sa mog RMX2170 koristeći Tapatalk

RainZG 05.03.2025. 10:50

ne, doslovno sam napravio usmjerivac na strani motora, slicna stvar kao sto je originalni kolut bio dok su rolete bile rucne

5ar 11.03.2025. 20:07

Sto bi bilo dobro provuci od kablova za napajanje vanjske kamere za nadzor? 3x1.5 kabel ili mozda bolje razmisljati o napajanju preko UTP pa provuci UTP? Ili mozda povuci oba kroz isti buzir?

Problem 11.03.2025. 20:09

Pa poe i nemas brige

ruki31 11.03.2025. 20:20

Provlačio sam UTP.. mislim da je najbolje rješenje, staviš poe switch i bez brige si i mislim da ti nema smisla vuci 2 kabla, samo ćeš imati dodatan trošak

Sent from my iPhone using Tapatalk

klokan057 11.03.2025. 21:57

Dovoljan ti je jedan kvalitetniji UTP do svake kamere.
Ne treba poseban kabel za napajanje.
Na njega možeš spojiti IP kameru pa napojiti sa PoE.
Ili IP kameru bez PoE na (4 žice ethernet , 4 žice 12V napajanje).
Ili dvije analogne 12V kamere preko BNC baluna (do 100 m sa dobrim cat6).
Ako imaš WiFi kamere za koje samo trebaš napajanje jeftiniji ti je i tanji alarmni kabel, 6x0.22 - to radi ok na 12 V do cc 25m.

Avan7garde 16.03.2025. 18:23

Citiraj:

Autor Avan7garde (Post 3787315)
iduci tjedan mijenjam dvorisna vrata na koja planiram staviti portafon i provesti do gornjeg stana, za to mi je dovoljan UTP kabel za vezu?

uz portafon bi upario ring od amazona. te elektronsku bravu da mogu otvoriti preko ringa ili glasovno, ili ako postoji neka bezicna varijanta za to odraditi

odradjen portafon i spojen sa elektro bravom i dodatnim tasterom vani kraj vrata, sutra montaza motora i spajanje na portafon posto ima dvije tipke.

Ring intercom radi odlicno i dobra stvar za postara kad ti treba paket ostaviti da ti ne baca preko zida ako te nema doma.

https://i.postimg.cc/fk1rcgS0/portafon.jpg

Avan7garde 31.03.2025. 20:39

montirao sam Beninca bull 424 motor i radi sa original daljinskim, da li netko zna koji bi mogao zamjenski daljinski koristiti jer nigdje ne pronalazim koji je modul unutar daljinskog.

u pitanju je BENINCA TO.GO 4VA 64 roll-kod ARC

Nbdy32 01.04.2025. 10:12

A vidi na motoru koji je reciver, dal je 433, ili 125 ili ko zna koji ....

I ne kužim, kad si uzimao motor kaj nisi i uzeo 2-3 daljinska, na to bi te ispalo ništa s motorom ...

RainZG 01.04.2025. 13:19

Citiraj:

Autor Avan7garde (Post 3796994)
montirao sam Beninca bull 424 motor i radi sa original daljinskim, da li netko zna koji bi mogao zamjenski daljinski koristiti jer nigdje ne pronalazim koji je modul unutar daljinskog.

u pitanju je BENINCA TO.GO 4VA 64 roll-kod ARC

imas na aliexpresu zamjenske za taj model. E sad, da li ce raditi pojma nemam, riskiraj 5€

Avan7garde 01.04.2025. 17:55

Citiraj:

Autor Nbdy32 (Post 3797057)
A vidi na motoru koji je reciver, dal je 433, ili 125 ili ko zna koji ....

I ne kužim, kad si uzimao motor kaj nisi i uzeo 2-3 daljinska, na to bi te ispalo ništa s motorom ...

uzeo sam 4 komada, svaki 20€ al mi treba jos zbog turista. za garazna od hormanna sam potrefio. kupio sam zamjenske al ne pase. ocito ce biti jos originala i tjt.

creatin 03.04.2025. 09:58

Citiraj:

Autor Avan7garde (Post 3797153)
uzeo sam 4 komada, svaki 20€ al mi treba jos zbog turista. za garazna od hormanna sam potrefio. kupio sam zamjenske al ne pase. ocito ce biti jos originala i tjt.

Pitaj ovoga koliko bi kostali daljinci za tvoja vrata
https://www.njuskalo.hr/sigurnost/da...-oglas-4616592

domy_os 03.04.2025. 16:41

Koje CR2032 baterije su vam se najbolje pokazale za senzore? Imam neke čunga lunga iz Lidla, u senzorima ne rade, u satovima rade. Senzore sam testirao na napajanju i živi su do 2.5 V, znači da im treba više struje koje te baterije ne mogu dati.

Avan7garde 03.04.2025. 20:17

Citiraj:

Autor creatin (Post 3797448)
Pitaj ovoga koliko bi kostali daljinci za tvoja vrata
https://www.njuskalo.hr/sigurnost/da...-oglas-4616592

pitao sam 22€ plus postarina.

RainZG 03.04.2025. 21:32

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3797534)
Koje CR2032 baterije su vam se najbolje pokazale za senzore? Imam neke čunga lunga iz Lidla, u senzorima ne rade, u satovima rade. Senzore sam testirao na napajanju i živi su do 2.5 V, znači da im treba više struje koje te baterije ne mogu dati.

Duracell

mann 04.04.2025. 07:39

Citiraj:

Autor RainZG (Post 3797582)
Duracell

U nedostatku nekog boljeg rješenja i ja koristim Duracell. Za sada su mi najbolje. Naručim ih sa Amazona malo veće pakiranje pa potraje.

Obične one lidl I xy mi znaju krepati odmah, unutar par mjeseci.

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

RainZG 04.04.2025. 07:49

Lidl su apsolutno najgore, bilo koji tip baterija njihovih.
Od tih CR2032 IKEA su OK

medo 04.04.2025. 11:50

Smart home/Home security - Pametni prekidaci, senzori i hub: Sonoff, Shelly, Aqara...

Moj bankarski token je jeo IKEA PLATTnesto CR2032 baterije. Ja ih kupujem u JYSKu.

Inače “alkalne” AA(A) baterije i lz Lidla se popišaju kad se isprazne. To je feature cink-carbon baterija a ne alkalnih koliko se sjećam.

domy_os 04.04.2025. 13:33

Vartine AAA se isto popišaju i kao nekorištene, bacio sam pola jednog paketa od 8 komada, rok trajanja još ohoho. Kupio tek toliko da imam, na kraju sam bacio cijeli paket.

creatin 04.04.2025. 22:31

Ebay seller iz Litve, ima sve vrste tih malih baterija, obicno uzimam Maxell.

OuttaControl 04.04.2025. 23:42

Link

frend 07.04.2025. 13:41

Pozdrav,

može preporuka za neki smart termostat za kontrolu plinskog bojlera (vaillant ecotec pro). Preferiram zigbee protokol...

Hvala!

Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:29.