PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Review: Seagate Barracuda 7200.10 250 GB (ST3250410AS) a.k.a. Speedy Gonzales (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=88931)

domy_os 24.12.2007. 23:10

Citiraj:

Autor ZokiEks (Post 903986)
Evo ih u RAID0 kombinaciji....

radi se o 410AS seriji 3.AAA revizija. Kupljeni su u 9mj.

Za moje pojmove, diskovi su ful tihi.

Kako mjerite temperaturu, niti Everest niti HD Tune mi ne pokazuju temp. za diskove u RAIDu?

U RAID-u nikako... Možda ako ga isključiš pa nekim DOS programom očitaš...

BTW, prebaci diskove i kontroler u SATA 2.0 mod.

ZokiEks 25.12.2007. 21:11

Citiraj:

Autor domy_os (Post 905069)
U RAID-u nikako... Možda ako ga isključiš pa nekim DOS programom očitaš...

BTW, prebaci diskove i kontroler u SATA 2.0 mod.

Za temperature mi nije toliko ni bitno ali bi volio ubrzati diskove ako je moguće.

Na diskovima je maknut jumper pa bi trebali biti u SATAII modu. Bar se nadam :D

Malo sam gledao po BIOSu i nisam našao ništa što se odnosi na SATA I ili II mod.
Koristim nVidia kontroler na DFI LP nF4 Ultra.

Jel' imaš kakvu ideju gdje da pogledam oko postavki?

yedwy 25.12.2007. 21:42

Ako su skinuti jumperi onda bi moralo raditi u SATAII modu neznam dal to ikako u RAIDu možeš očitati ali svakak diskovi nebi niti radili bez jumperra na SATA only kontroleru a k tome NF4 ultra bi trebala po defaultu imati SATAII neznam dal uopće ima ultra ploča koje ga nemaju jer je kod usporedbe nf4 4x, nf4 ultra/sli to uvjek bio jedan od glavnih gadgeta koji su se pisali na jutije da ima SATA II pa...

sipe 26.12.2007. 00:09

Sretan Božić svima
Naime uzeo bih dotični disk u vemilu ime:
HDD Seagate ST3250620AS/ST3250410AS, 250 GB 16MB, S-ATA300, NCQ3, 7200
Ali koja je razlika iumeđu ta dva i zašto imaju ta dva diska pod jednom cjenom i jednim imenom

domy_os 26.12.2007. 00:35

Već ti je odgovoreno u ranijim postovima...

Milentije 26.12.2007. 01:18

Citiraj:

Autor sipe (Post 906013)
Sretan Božić svima
Naime uzeo bih dotični disk u vemilu ime:
HDD Seagate ST3250620AS/ST3250410AS, 250 GB 16MB, S-ATA300, NCQ3, 7200
Ali koja je razlika iumeđu ta dva i zašto imaju ta dva diska pod jednom cjenom i jednim imenom

Da ti skratim muke.

620AS ima dvije ploče, a 410AS ima jednu ploču. Razlikuju se fizički. 410 je dosta tanji od 620, skoro pa duplo tanji. Sve što je napisno na ove 4 stranice je o 410 modelu.

Uber Gosu 26.12.2007. 11:21

Citiraj:

Autor Fug33 (Post 904590)
nemam nikakve backupove niti ce mi trebati

Stari, da samo znas kolko ljudi je ovo tvrdilo pa su na kraju plakali:zdero2:.

Najgora stvar je izgubit godine rada kad hard ode....jao

yedwy 26.12.2007. 11:32

Meni se desilo par puta dok su prže bile preskupa a hardovi loši (kao i moja financijska situacija pa se kupovalo polovno i svakako) i svaki put mi je došlo da nekoga ubijem a nije da je nešto pametno bilo samo zahebancija ali opet kad skupljaš sitnice par godina navikneš se da ih imaš i ako nestanu ajme...

Od mp3 kolekcije već ti je šata a kamoli knjigovodstvo od par godina...

Fug33 26.12.2007. 11:35

Citiraj:

Autor Uber Gosu (Post 906216)
Stari, da samo znas kolko ljudi je ovo tvrdilo pa su na kraju plakali:zdero2:.

Najgora stvar je izgubit godine rada kad hard ode....jao

ha u kojih 10g rada na racunalu nikad nisam izgubio nesto toliko vazno da sam se htio ubit od muke

niti jedan hard mi nije u tih 10g crkao

a i sve sto mi je malo bitnije sprzim na cd/dvd, sve ostalo su za***ancije koju mogu skinuti sa neta kad god pozelim

sipe 26.12.2007. 11:52

Pitanje za dotične koji su kupili u vemilu
Jer vi odaberete disk koji hoćete ili vam oni daju na eci peci pec?

yedwy 26.12.2007. 11:57

Odeš fino dole na ispooruku robe veliš liku čuj daj mi vidi jel ima 410AS koji u skladištu prije nego odem platit na blagajnu i ako ima da ga vidim pričuvaj mi ga ja ti dam 20kn za pivu kadd se vratim i dobit ćeš 410AS a ako ćeš se pouzdavati u to kaj ti izvuku a tamo su oba komada ista stavka u cjeniku onda dobiješ kaj dobiješ...

Inače ja ddiskovlje uvjek kupujem u manjim dućanima di si ga mogu razgledati prije nego ga preuzmem tj platim jer sigurno je sigurno, istiina to nekad malo komplicira ako ti treba garancija ali meni od kad kuppujem nove diskove nije trebele niti jednom za disk...

Solberg 26.12.2007. 11:57

Citiraj:

Autor sipe (Post 906237)
Pitanje za dotične koji su kupili u vemilu
Jer vi odaberete disk koji hoćete ili vam oni daju na eci peci pec?

Ja sam trazio da mi donese iz skladista 410AS, prvo me prodavac malo cudno gledao, ali mi je na kraju donio, tak da trazi da vidis hard prije kupnje.

-POP- 26.12.2007. 15:48

Ja sam rekao da hoću 410AS i dobio sam ga, vrlo jednostavno!

yedwy 26.12.2007. 16:23

Osim ako tti lik veli da ga nema a ti si već platio, onda nije jednostavno... ;)

Fug33 26.12.2007. 16:31

kupio komp po komponentama u vemilu osijek
nakon tjedan dana dosao po komponente i rekao liku da zelim 410AS model i rekao je uredu
lijepo izvadio sve iz skladista, ja provjerio verzije i sve 5

darkijas 26.12.2007. 19:50

pozdrav evo ja imam ovaj 410AS model i radi mi na gigabyte k8nf9 nf4 4x ploči bez jumpera. Jel bi to sad trebalo značit da radi u sata2 modu ili?

domy_os 26.12.2007. 22:11

Provjeri burst speed u HD Tachu...

yedwy 26.12.2007. 22:43

Postoje i nf4 4x ploče sa SATA II nisam rekao da ih nema nego da neznam dal ima Ultri bez SATAII... :)

Solberg 27.12.2007. 02:53

1 privitaka
Evo da vam javim dojmove, kao sto ste vec mogli procitati uzeo sam ih u Vemilu, na pultu skladista sam trazio 2 komada 410AS modela, covjek ih je donio iz skladista i odnio na kasu, ja platio na kasi i preuzeo ta dva komada.
Nisam prije stigao (blagdanske obveze) pa sam ih tek danas instalirao. Hardovi su made in Thailand i ja ih ne cujem, za razliku od nekih drugih maxtora i seagatea koje sam uredno znao cuti. Temperaturu ne znam, jer sam ih odmah stavio u Raid 0, skinuo HD tach i evo reze za Long bench (32mb)
Skinuo sam jumpere, pa bi to trebalo biti u sata 2 modu (ploca je P5B deluxe)

gamer 27.12.2007. 03:17

Citiraj:

Autor Solberg (Post 907136)
Evo da vam javim dojmove, kao sto ste vec mogli procitati uzeo sam ih u Vemilu, na pultu skladista sam trazio 2 komada 410AS modela, covjek ih je donio iz skladista i odnio na kasu, ja platio na kasi i preuzeo ta dva komada.
Nisam prije stigao (blagdanske obveze) pa sam ih tek danas instalirao. Hardovi su made in Thailand i ja ih ne cujem, za razliku od nekih drugih maxtora i seagatea koje sam uredno znao cuti. Temperaturu ne znam, jer sam ih odmah stavio u Raid 0, skinuo HD tach i evo reze za Long bench (32mb)
Skinuo sam jumpere, pa bi to tzrebalo biti u sata 2 modu (ploca je P5B deluxe)

sweet! dode mi da odem po jos jednog. :D

Uber Gosu 27.12.2007. 18:44

Citiraj:

Autor Solberg (Post 907136)
Skinuo sam jumpere, pa bi to trebalo biti u sata 2 modu (ploca je P5B deluxe)

Bojim se da nije, pogledaj SUov raid0 sa 4 mala hitachija.......to je brzina, po mom misljenju speed na prvoj trecini "raid diska" bi trebao bit oko 200MB/s ovo oko 130 suxa..;(, neznam zakaj:stoopid:

EDIT
mislim valjda je i laiku jasno iz dijagrama da su diskovi zakoceni sa ili kontrolerom ili necim vezano za prijenos podataka....:zdero2:

Solberg 27.12.2007. 20:02

Citiraj:

Autor Uber Gosu (Post 907673)
Bojim se da nije, pogledaj SUov raid0 sa 4 mala hitachija.......to je brzina, po mom misljenju speed na prvoj trecini "raid diska" bi trebao bit oko 200MB/s ovo oko 130 suxa..;(, neznam zakaj:stoopid:

EDIT
mislim valjda je i laiku jasno iz dijagrama da su diskovi zakoceni sa ili kontrolerom ili necim vezano za prijenos podataka....:zdero2:

Slazem se s tobom, ali ipak mislim da nije ista stvar raid 0 sa cetiri ili sa dva diska, pa bih volio ako netko moze postati reze sa neka druga dva diska u raidu 0 na sata II, pa da mozemo usporediti. Hvala

gamer 27.12.2007. 21:49

Citiraj:

Autor Uber Gosu (Post 907673)

EDIT

ovo je valjda i mene islo...:D
ma vidim da je sporo, trebalo bi biti bar oko 180. kod mene jedan 410AS ima oko 90, a 620AS oko 75, dakle meni je sve brze od toga sweet(bio sam samo na 620AS(AAK) par mjeseci, pa si mislite...:fiju:).
nisam ekspert u raid podrucju, pa ostale komentare nisam ni davao.

Solberg 27.12.2007. 23:44

Citiraj:

Autor gamer (Post 907903)
ovo je valjda i mene islo...:D
ma vidim da je sporo, trebalo bi biti bar oko 180. kod mene jedan 410AS ima oko 90, a 620AS oko 75, dakle meni je sve brze od toga sweet(bio sam samo na 620AS(AAK) par mjeseci, pa si mislite...:fiju:).
nisam ekspert u raid podrucju, pa ostale komentare nisam ni davao.

Nemoj misliti tako, citam sve ove postove, gledam benchmarke na sve strane i moje je misljenje sljedece, bez da ikoga omalozavam ili podcijenjujem ali kako je moguce da 2 diska u raidu 0 imaju 100% vece povecanje od jednoga, znaci ako gamerov single disk ima oko 90, nema toga raida s dva diska koji ce napraviti rezu oko 180, a kamoli 200 o kojem su mnogi pricali kao referenci. Napominjem da ono sto SU ima nije ista stvar, jer je u raid 0 stavio 4 diska, a na jednoj stranici sam vidio rezu za 4 410AS u raidu 0 i bila je neka bolesna, nekih 500mb/s. Tako da koliko sam ja procitao o svim zivim raid poljima i diskovima, nema sanse da ce raid polje 0 sa dva diska dati duplo vece reze, a kamoli jos i vise.

domy_os 27.12.2007. 23:45

Citiraj:

Autor Solberg (Post 907751)
Slazem se s tobom, ali ipak mislim da nije ista stvar raid 0 sa cetiri ili sa dva diska, pa bih volio ako netko moze postati reze sa neka druga dva diska u raidu 0 na sata II, pa da mozemo usporediti. Hvala

Svejedno, ta dva diska u RAID-u 0 moraju davati najmanje 150 MB/s na početku. Ili u BIOS-u nisi uključio native SATA i AHCI ili su jumperi ipak na diskovima, a kad kažeš da si ih skinuo, provjeri ovo prvo navedeno.

Citiraj:

Autor Solberg (Post 908023)
Nemoj misliti tako, citam sve ove postove, gledam benchmarke na sve strane i moje je misljenje sljedece, bez da ikoga omalozavam ili podcijenjujem ali kako je moguce da 2 diska u raidu 0 imaju 100% vece povecanje od jednoga, znaci ako gamerov single disk ima oko 90, nema toga raida s dva diska koji ce napraviti rezu oko 180, a kamoli 200 o kojem su mnogi pricali kao referenci. Napominjem da ono sto SU ima nije ista stvar, jer je u raid 0 stavio 4 diska, a na jednoj stranici sam vidio rezu za 4 410AS u raidu 0 i bila je neka bolesna, nekih 500mb/s. Tako da koliko sam ja procitao o svim zivim raid poljima i diskovima, nema sanse da ce raid polje 0 sa dva diska dati duplo vece reze, a kamoli jos i vise.

Moguće, meni su stari Hitachijevi diskovi od 80 GB imali prosjek oko 50 MB/s kad su radili izvan RAID-a, a u RAID-u 0 je prosjek bio 100 MB/s, a 120 MB/s je bilo na početku. Bez obzira na to, jedan ovakav Seagate ih je oderao u svim testovima, negdje više, negdje manje.

Ozy 28.12.2007. 00:48

Citiraj:

Autor Solberg (Post 908023)
...Napominjem da ono sto SU ima nije ista stvar, jer je u raid 0 stavio 4 diska, a na jednoj stranici sam vidio rezu za 4 410AS u raidu 0 i bila je neka bolesna, nekih 500mb/s. Tako da koliko sam ja procitao o svim zivim raid poljima i diskovima, nema sanse da ce raid polje 0 sa dva diska dati duplo vece reze, a kamoli jos i vise....

Daj ajde ne fantaziraj molim te....na koju onda logiku ta 4 diska koja si 'ti vidio' (u reviewu-u jel..) imaju 500MB/s...pa taman svakom bio burst 125MB/S..a kladim se da nije ni 100Mb/s...tako da molim te,ali molim te,ne pametuj više..posro si se i sad tišina... :fiju: :kafa:

igorba 28.12.2007. 00:54

Da rezimiramo, na dobrom kontroleru diskovi bi mogli ići ugrubo dvostruko brže (možda par postotaka manje), što bi za ove diskove iznosilo oko 170 MB/s (prosječan transfer rate mjeren nekim sintetičkom programom; jedan disk naime ide oko 85 MB/s). 200 kao "referenca" može se odnositi jedino na maksimalni transfer rate na početku diska gdje jedan primjerak ide oko 100-105 MB/s. Onih 500 MB/s za RAID od 4 diska koje spominje Solberg mi zvuče nerealno, osim ako se radi o burst rate-u.
Inače, slažem se s ostalima da su u ovom slučaju kod Solberga diskovi zakočeni ili kontrolerom ili nisu u native SATA modu.

Solberg 28.12.2007. 01:14

Citiraj:

Autor Ozy (Post 908093)
Daj ajde ne fantaziraj molim te....na koju onda logiku ta 4 diska koja si 'ti vidio' (u reviewu-u jel..) imaju 500MB/s...pa taman svakom bio burst 125MB/S..a kladim se da nije ni 100Mb/s...tako da molim te,ali molim te,ne pametuj više..posro si se i sad tišina... :fiju: :kafa:

http://www.google.hr/search?q=raid+0...ient=firefox-a

http://forum.donanimhaber.com/m_19757428/tm.htm

Samo sam rekao sto sam procitao, sad mozes i ti, a kad kazes nekome onda te moze isto slobodno vrijeđati.... na ovom forumu nikad nisam nikoga pljuvao niti omalozavao, a pogotovo ne bez argumenata, ali mislim da takvo ponasanje prisutno samo kod civiliziranih ljudi, pa bih te molio da mi sad iskomentiras ove linkove i tko se sad posro. Hvala

igorba 28.12.2007. 01:39

Molim sve članove na pristojnije izražavanje!

Što se tiče ovog rezultata, zaista mi je nejasno (ne znam turski, ali...). Nekako mi je sumnjivo, ali u svakom slučaju nije ni posebno bitno. Dva diska u RAID0 polju mogu približno udvostručiti performanse jednog diska.

Solberg 28.12.2007. 01:48

Citiraj:

Autor igorba (Post 908146)
Molim sve članove na pristojnije izražavanje!

Zbog cega nisi odmah reagirao kad je Ozy napisao svoj post.... i ne znam cime sam se ja nepristojno izrazavao, samo sam ga molio da mi objasni linkove koje sam samo ja "vidio", a njegovog pametovanja sad niotkud.... no dobro, ne zelim se vise prepucavati.
I meni je sve to sumnjivo, jer i verzije odredjenih benchmarka daju razlicite reze, jer po benchu u everestu dobivam bolje reze, a u HD tune-u nesto manje, tak ta je sve to ovisno i o njihovom nacinu testiranja.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 13:21.