PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   DIY i Tinkering (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=74)
-   -   Smart home/Home security - Pametni prekidaci, senzori i hub: Sonoff, Shelly, Aqara... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=305938)

OuttaControl 23.05.2022. 20:23

Citiraj:

Autor tintin (Post 3601979)
Na par mjesta ne mogu nikako staviti swtcheve iza prekidača, a niti u razvodne kutije pa me zanima smijem li staviti switch u samu stropnu lampu?
Sve su led, a največa je 24W. Od tamo mogu provući dvije nove žice do prekidača.

Smijes, samo nek ima zraka da se ne pregrijava.

Citiraj:

Autor RainZG (Post 3602022)
ima shelly door sensor

Samo kazu da cuca baterije ko veliki, a ne smiješ stavit punjive jer nisu 3V nego 4.2(iako pise na njima 3.7V)
Idu 2xCR123

dakky 23.05.2022. 20:26

Znači "radi" na 8.4V ako su 2x CR123? Ne bi li se to dalo sa NiMH (AA ili AAA) punjivim na 1.2V pa 4 komada?

OuttaControl 23.05.2022. 21:42

Nop, radi na 6V jer NE smiješ staviti punjive jer onda na 8.4V, odma crkaje uređaj. Te nimh isto nisu konzistentnog napona, a u kucište ih nemos ugurati baš, bar ne fino :D

Ja ti ne pricam iz svog iskustva nego sto sam procitao, ali isto daj DW2 senzor ima jos dosta mogucinosti dodatnih koje ti vjerojatno ne trebaju (jel prozor na kipu, LUX senzor i mislim cak da ima i temperaturu, ali nisam siguran.

SPLiFF 24.05.2022. 07:51

Citiraj:

Autor tintin (Post 3601979)
Na par mjesta ne mogu nikako staviti swtcheve iza prekidača, a niti u razvodne kutije pa me zanima smijem li staviti switch u samu stropnu lampu?
Sve su led, a največa je 24W. Od tamo mogu provući dvije nove žice do prekidača.

Ja imam tako riješeno u nekim prostorijama - nema problema.
Snaga je mala, a ionako su predviđeni za montažu u rupe, prekidače itd...

tintin 24.05.2022. 08:01

Kod ovih novih led lampi nema nikakvog protoka zraka.
To bi moglo stvarati probleme?
Kod starih plafonjera je staklo odvojeno od tijela lampe tako da tu zrak cirkulira bez problema.

SPLiFF 24.05.2022. 08:46

Nema protoka zraka ni u rupama iza šaltera u koje je i predviđena montaža Shelly-a, pa zato mislim da nema razloga za brigu
E da, ono što bi moglo smetati kod ugradnje u plafonjerku je činjenica da će se vjerojatno vidjeti obris Shellya dok je lampa uključena

tintin 24.05.2022. 09:43

Imam par Shellya (1 i 1L) i Sonoffa (Mini R2)...
Shelly je plavi, a Sonoff bijeli...
Probat ću sa Sonoffom. On se valjda neće vidjeti.

Avan7garde 26.05.2022. 20:37

Citiraj:

Autor Avan7garde (Post 3591948)
spojio elektricar shelly 1, vidio ga preko shelly app, al nisam imao vremena da sve sredim i wifi nije bio u dometu, danas probam uopce ga ne nalazim.

spojen je na taster od garaznih vrata. gledao sam za reset treba 5 puta paliti gasiti, e sad dal je to moguce sa tasterom ili mora biti obicni "prekidac"

slika kako je spojeno

https://i.postimg.cc/qhFLQYbG/277050...63288374-n.jpg

napokon uhvatio vremena, podesio shelly ali ne radi. pratio sam tutorial kako da radi, cuje se klik kraj uredjaja di je taster, ali nema otvaranja.

ja sam shelly spojio sa tasterom a ne direkt u motor. sad da li to ima veze ili ne. taster normalno radi.

RainZG 27.05.2022. 15:34

Nesto si krivo pospajao.
Nacrtaj shemu kako je spojeno

Avan7garde 28.05.2022. 17:15

spajao je elektricar, evo slika pa ako mozes iz nje rasaznati dal je dobro spojeno. desno je uticnica, srednji je prekidac od zvona za otvaranje garaznih vrata, i lijevo tipka za svijetlo u garazi. nadam se da mozes skuziti.

1111

Kruno M 28.05.2022. 17:24

Koliko mogu popratiti žice nije dobro spojen. Na taj drugi prekidač koji je spojen na shelly ne saljea ništa kada okineš shelly.

Trebao bi poslati 220 ili samo kratki spoj(kontakt) ? Nisam popratio sta radis sa shellyjem

https://shelly.cloud/knowledge-base/devices/shelly-1/

Za šta ti je prvi prekidač sa ove slike a za sta drugi?

Avan7garde 28.05.2022. 18:43

prvi prekidac je svijetlo, drugi je od zvona sto stisnes i vrati se taj koristim za otvaranje i zatvaranje garaznih vrata. za garazna vrata bi sluzio shelly

sw iz shelly je spojen u prekidac od garaznih vrata. a bijeli debeli kabel je iz motora u taster

mislim da treba poslati samo kratki spoj kontakt motoru da ih otvori.

Kruno M 28.05.2022. 18:55

Sve ok. Ali ti ćeš mozda spaliti ulaz na motoru, ako neznas sta radis.

Uglavnom nije dobro spojeno ovo. Ti bi trebao spojiti garazni taster na I i O na shellyu. Jer pretpostavljam da je ulaz na motoru obični kratki spoj, beznaponski. Nisam jos naletio na spoj pod naponom.

Smeđu žicuu koja je na SW, prebaci na O koja je skroz lijevo na shellyu i trebalo bi ti sve raditi

Avan7garde 28.05.2022. 19:03

da nema napona, kratki spoj je. znaci samo sw prebaciti na shellyu na 0 ili moram i kablove sto idu iz motora premjestiti=

Kruno M 28.05.2022. 19:15

Samo nemoj zaboraviti staviti auto on vrijeme isključenja. Da ne drzi taster stalno ON.

tintin 29.05.2022. 09:47

Vidim da se kod nekih switcheva posebno naglašava da imaju dry contact.
Može mi netko malo pojasniti što se dobiva ako kupim svitch koji ima tzv. dry contact u odnosu na onoga koji nema?

Kruno M 29.05.2022. 09:59

Dry contact treba recimo na motorima garaznih vrata, kliznih kapija i tako.

Jer imas kleme na motoru gdje se spaja dry contact. Ondosno sa obicnim komadom zice napravis kratki spoj na tim klemama i motor radi. E taj dry contact radi kratki spoj tako, nema prijenosa struje.

A ako palis svjetli recimo, onda prenosis 220V onda to nije dry contact.

Prije shelly-a sam koristio samo sonoff basic i mini, on prenosi 220V i to je to. Onda sam morao odljemljivati dolaz 220V na relay da bi dobio dry contact. Ili na Sonoff mini se mora prerezati/probusiti na 2 mjesta i dobijes dry contact. A po defaultu ga nemas. Sa prepravljenim minijem sam otvarao uličnu kapiju preko dry contacta.

Sve zavisi šta trebaš

Kruno M 29.05.2022. 10:00

Citiraj:

Autor Avan7garde (Post 3603049)
da nema napona, kratki spoj je. znaci samo sw prebaciti na shellyu na 0 ili moram i kablove sto idu iz motora premjestiti=

Ako ti tipkalo radi kako treba onda na motoru nista nemoras raditi.

Javi rezultate...

tintin 29.05.2022. 10:28

Znači da mi za kontrolirati svjetla dry kontakt nije bitan, a bitan je za neke malo složenije projekte?

Kruno M 29.05.2022. 10:32

Pa onak, nije to do slozenijeg projekta to je do uredjaja koji kontroliras. Zavisi sta mu treba.

Ja recimo imam led traku okolo po dnevnom. I ne gasim/palim 220V adapter nego prekidam + od izlaza na adapteru jer adapter napaja 3 razlicite duzine trake. Pa prekidam + kako na kojem spoju. Jer iako je to suhi kontakt ima Amperažu koju može trpiti taj relay, koju struju moze propustati preko sebe.

Avan7garde 29.05.2022. 12:36

Citiraj:

Autor Kruno M (Post 3603137)
Ako ti tipkalo radi kako treba onda na motoru nista nemoras raditi.

Javi rezultate...

da tipkalo radi normalno od ugrađivanja vrata.

kasnije ako stignem prebacim sa sw na 0 pa testiram, stavio sam timer kako sam vidio na nekom videu na 0.3sec

OuttaControl 29.05.2022. 13:04

Citiraj:

Autor tintin (Post 3603133)
Vidim da se kod nekih switcheva posebno naglašava da imaju dry contact.
Može mi netko malo pojasniti što se dobiva ako kupim svitch koji ima tzv. dry contact u odnosu na onoga koji nema?

Dry contact znaci da je sklopka odvojena od ostatka elektronike, sta znaci da je napajanje odvojeno od switcha. Dakle mozes u slucjau nor. shelly1 napajat shelly sa 220V a switch sa I i O možeš i 1.5 V gasit palit jer je neovisno

Edit tek sad vidim da je Kruno M odgovorio, osta mi tab od jutros :D

Avan7garde 29.05.2022. 18:31

evo prebacio sa sw na 0 i proradilo. hvala puno na informaciji. sad mogu spremiti sve u kutiju

Kruno M 29.05.2022. 19:59

Nemoj tog električara više zvati za struju, mozda keramiku radi dobro. Nije dobro gledao schemu il se ne kuži u takve stvari. Šalim se, to kažem pošto kod nas svi sve znaju.

Al nek je proradilo.

Avan7garde 29.05.2022. 20:46

ma zna covijek struju, cijelu kucu spojio, al ovo nije radio pa je spojio kako je mislio da ce raditi, rekao je odma da nije 100% siguran. staromodan elektricar. nije od ovih novih stvari.

samo sad problem wifi, offline je, bio je spojen testirao, za sat vremena vidim offline, al mi nije jasno ako je prvi put hvatao wifi zas sad ne hvata.

Kruno M 29.05.2022. 20:52

Ma zato kazem, nisu starog kova el. za ovakve stvari.

A wifi, il pukla zica ili si ga uglavio medju zice i sad ej aignal nikakav.

Ja bi modul stavio u motor da sam na tvom mjestu.

Daj sliku motor, klema pa ti kažem gdje da spojis ako bude potrebe.

Avan7garde 29.05.2022. 21:21

nisam jos ugurao u kutiju jos je sve vani, zato mi nije jasno sutra cu vidit za to pa usput slikam i motor.

Pupo 29.05.2022. 23:10

Mene čudi kak taj dry contact nije standard, da to mozes odradit sa jumperima umjesto bušenja i rezanja. Super stvar za poštedit se kemijanja u nekim situacijama.

OuttaControl 29.05.2022. 23:16

Uglavnom zbog računanja potrošnje, da bi mogao računati potrošnju mora ici kroz chip.

Avan7garde 30.05.2022. 18:36

danas proradio sam od sebe shelly, cijeli dan je online i radi ok.

ovo je slika motora di je spojen taster ako je bolje tamo povezati shelly.

https://i.postimg.cc/9wFqKPvY/bbbb.jpg

Sva vremena su GMT +2. Sada je 14:59.