![]() |
pitanje ako netko zna a da ne guglam
hoće li uskoro intel počet stavljat više od 4 jezgre u ''normalne'' procesore, pod normalne mislim da nemoraš dat baš brdo para cijelo vrijeme se nećkam mijenjat moj prastari i5, ali neda mi se mijenjat 4 jezgre za 4 jezgre štajaznam.. kad ce pocet i dal ce pocet metat više? recimo 8800k će kolko vidim i dalje imat 4 |
A Ryzen ti nikako ne igra?
Sent from my SM-G930F using Tapatalk |
ma ono, od onih sam što misle da je intel bog i batina, nemre amd s 14 jezgri ništa intelu s dvije :D štaš jebiga, i envidija grafičke.
|
A onda u redu, čekaj Intela da ponudi i9 6c/12t koji će biti 13% jači od 6c/12t Ryzena i 232% skuplji :D
neću valjda i9 morat čekat za to krv im hebem
|
Nećeš dugo morat čekat za x299 (cca 7-8 mjesec), al ćeš morat dobrano platit :D
|
znači amd još ne stišće kak spada ako intel još uvijek 4 jezgre gura
|
Intel je već prignječen :D Možda čekaju Q2 rezultate, tj. prolaze li im ove bezvezne cijene zbog mindsharea. Isto tak, trenutno si ne mogu priuštiti da X99 spuste za ~40%, a na mainstream socketu nemaju ništa više od 4C/8T.
|
izgleda da budem se onda još dugo družio sa svojim Lynnfieldom :D
|
Full Intel X299 HEDT Skylake X, Kaby Lake X and Coffee Lake S Mainstream Platform Details Unveiled – Core i9-7920X Skylake X Flagship, Core i7 7740X Kaby Lake X Flagship, Coffee Lake To Get 6 Core and 4 Core CPUs
wtf Citiraj:
Citiraj:
Zatim kasniji cofee lake, kažu Q3 2017 Citiraj:
Zatim cannonlake Q1 2018 Citiraj:
|
Vidim nitko ne spominje intelov Last Level Cache(L3) koji su modificirali, na kraju i smanjili dosta i što u linku piše da pridonosi povećanju IPC-a
|
Oho, intel ne da "core count" krunu, izbaciti će i 18c36t na x299
https://videocardz.com/69900/exclusi...-i9-7980xe-cpu |
Citiraj:
|
To bi trebalo biti od njihovog 16-24 core die (456 mm2), sljedeći je 14 core die od 306 mm2
|
Juicy :D Ovaj 18C/36T bi mogao biti blizu 3K dolara
|
16 i 18 core sigurno kao svetog petra kajgana :D
Mislim ono, bit će i ostali skupi, ali ova dva pogotovo zbog die size |
Nego dosta ćemo saznati u ovome x299 vs x399 launchu o "matičarima"
Masa X299 mbo, a niti jedne X399 https://videocardz.com/69918/more-x2...oards-pictured Opet amd kriv, nije na vrijeme javijo? :D |
Definitivno Intel ima prednost u štancanju ploča. A i za njih je malo lakše. Već je ufuran taj HEDT.
Btw neko primijetio da je 7350K spušten na $149? Maloprije pročitao na bugu. |
I još uvijek je 100 baksa preskup.
Citiraj:
Ali jedno ne više od soma kuna da bude. Čak i pred izlazak kofija. Ali i globalu vidimo što se događa. Intel priprema tržište kao i NV kad je izasla 1080Ti :) |
Prilagođavaju se defintivno. Da nema zen projekta nebi izbacili ni 10 core sa broadwell-e. Znači flagship na x299 bi bio 8 core ili možda 10 core, po abnormalnim cijenama naravno
|
Citiraj:
|
Spominjalo se dosad da će 16 core doći kasnije u 8 mjesecu (pretpostavljam s njime i taj 18 core), a ovo ostalo krajem 6 mjeseca. Ima logike jer bi taman 16 core i 18 core bili taj veći die za 16-24 jezgre, a kao što sam spominjao imat će vjerojatno i poseban "tretman" na cijeni. Da nema threadrippera držali bi se samo ovog 10 core die (246mm2), ovako su vjerojatno neplanski morali povući i 14 core die i 24 core die.
|
http://hexus.net/tech/news/cpu/10629...-leaked-slide/
Cek jel intel ozbiljan il zayebava kad misle da ce progurat 4cores i5 ?!?! na enthusiast platformu ?! A ja mislio nvidija cigani... Pa dabogda ne prodaju ni jedan... |
Asrock opako predstavio mini ITX ploče. Jedini minus do 3200mhz i vjerujem da će biti skuplji sodimm ram
|
Citiraj:
|
|
Stvarno izgleda kao da je sodimm ram
|
Pa i je sodimm, ali to sto ce 3200bit skupa me nedira previse, samo da cpu ne bude 1000 ojra.
|
opaa fino iako sumljam da ce i9 flagship 18c/36t imati clockove na svim jezgrama vece od 3.3. - 3.6. GHz jer ce im tdp otici u nebesa....ili bude dolazil ko fx9590 sa vodenjacom.
e sad se tu postavljau bar ovak na prvu dva pitanja, moze li amdov smt nadoknaditi manjak jezgri/thredova, clock speeda itd, i ako ne moze koliko brzo amd moze reagirati s obzirom da su oni nesto pricali kako su sada puno felksibilniji primarno zbog infinity fabrica. nagradno pitanje za 24 jezgre, mogu li strpati 6 ccx kompleksa...gledajuci epyc mogu i 8 samo je pitanje brzine prilagodbe i socketa u svakom slucaju let the core wars begin |
Citiraj:
2. mogu staviti taj 24core ali onda bi to bilo puno borbe, zbog zapravo malo razlike(2 jezgre više manje),a i AMD nema potebu niti love da mora biti prvi. Intel ima, hoće. |
Ma jasno mi je, uz to bi trebala vodenjača malog formata kad je tako skučeno
nego, citritam : Citiraj:
Pošto vidim samo jednu sliku mbo, vidim otprilike dva ili tri utora na jednom adapteru. Nije još službeno do kraja predstavljena ploča. Već duže sanjam na budući upgrade slično ovima Ako bude krenulo kako treba , možda razmislim |
Citiraj:
|
|
20kkn za procesor.... hahahahahahahaha :D
Moglo je to i gore biti :D
Nego što se tiče 8 core od 600$, ako se sjećate kad sam računao koliko intel cijeni pci-e lanes i došao na nekih 30% odnosno da bi i7 6900K koštao 5000 i nešto kn da ima 28 umjesto 40 lanesa. I to je taman to sada, znači tehnički gledano skoro ništa nisu pojeftinili, a mora se dati još više love kod intela za 44 lanesa, umjesto ispod 600$ za 6850K sada se mora dati 1000$ za 10 core. Tu je prilika threadripperu jer će navodno svi imati 44 lejnsa, a mnogi profesionalci idu na te pr0 platforme upravo zbog lanesa. Uglavnom ovo od 10 core do 18 core je još Ok sa cijenom kako je moglo biti, ako računamo da je prošle godine 10 core bio 1700$, no nije čak ni ovo toliko dobro koliko je tih 1700$ bilo abnormalno (delta od 70% u cijeni naspram 8 core samo za 2 jezgre više). Ugl. ispada da je 8 core "samo" 100$ skuplji od 1800X (a bit će brži), ali u realnosti je skoro duplo skuplji od 8 core zena (1700), jer nitko normalan nebi platio skoro duplo za isti cpu. Samim time je i intelova hexa skuplja od R7 1700, tako da se tu nije ništa bitno promjenilo sa nekog donjeg, consumer segmenta |
Da rezimiramo što se dogodilo. Intel je pripremio tržište za TR i 18core ostaje nedodirljiv. Tu će uzimati one gross margine koje su spustile AMDu dionice nedavno. Ovi ostali su daleko spušteni(10 core 700$, 8 core na normalnih 600$ i sl.) Intel očigledno smatra da im frekva i IPC dopuštaju da se 7800X hexa bori sa R7 1700. Još jedan workstation ili HPC element je da su redizajnirali L3 cache i ubacili AVX512 u arhitekturu, što Ryzen ima rupu. Također, nedvojbeno je da imaju osjetno više frekve nego BrdwE na istom TDPu(barem neki). I srećom, 16 core je 300$ do 1000$ jeftiniji od Manuelove procjene jučer.
Dobra stvar da intel želi biti bolji inače ne bismo imali sve ovo :D |
|
Citiraj:
I ubacili su svoj water cooler u prodaju :D |
Prvo lem nemre na niže procese nakon sandy, pa je odjednom moglo na enthusiast platformi, pa nije moglo jer kao puca, pa kao ne može na male čipove, pa na ryzen odjednom može, a sad odjednom ne može ni na velike čipove. Samo izgovori. Razlog je jasno naveden u članku
Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 21:13. |