![]() |
Ekipa, uzeo bi Pi5 8GB, i stavio Google TV gore. .
Stream9 bi sa kodi/syncler/stremio 4K HDR, DV,.. , nerijetko i 80GB+ file.ove. Hoće li moci Pi5 to "prožvakati" i dati 60Hz u 4K bez zapinjanja? Sent from my SM-S908B using Tapatalk |
Fora :)
|
|
Znaci kupuj PIjeve dok su pristupačni :D bit ce bar duplo
|
Upravo to. Ne svidja mi se kamo su krenuli iako je razumljivo.
Bas sam neki dan naletio na ovaj video. |
RPI mi je bio najbolje i najgore otkrice. Uveo me u Linux svijet, uvalio me u sve to do koljena do te mjere da sam se previse vezao za RPI hardver i softver.
Propustio sam, po mom danasnjem misljenju, puno kvalitetniji/potentniji tinyminimicro x86 hardver za ucenje istih tih stvari koje sam naucio na RPI-ju. I onda jos ta korona, cijene gore i nestasica... Taj Jeffov video je tocno objasnio sve ono sto sam prosao zadnje 3 godine. Jos nisam prodao bas sve raspberije jer mi jos uvijek imaju primjenu, ali ih vise ne koristim za ucenje. |
Raspberry ima primjenu kao mali, hobi, low power SBC koji se jednom instalira, configurira i zaboravi. Kao desktop alternativa, mislim da nije bas pravi use case.
A to sto si naucio o Linuxu ti koristi i za x86, x64, whatever :) |
Je fora je hardverski, priznajem. Tko voli sarafati (doslovno i figurativno), moze se zabaviti. Nisam bio onaj koji je setupirao Pi i zaboravio na njega, daleko od toga. Sve sam morao probati :D
Konkretno, Pi me odveo u smjeru selfhostanja servisa i naucio sam docker na njemu. Onak, od nule. Strah od CLI-ja, i to sam pobijedio :D Ali sam propustio to nauciti na jacem, fleksibilnijem, rasirenijem i jeftinijem hardveru, te umjesto dockera krenuti s virtualiziranjem jer nemam pojma gdje bi me to danas dovelo. Zato sam si i uzeo na kraju tiny masinicu i sad popunjavam rupe. Nema predaje! |
Pa dobro, ne moras ga bas doslovce set and forget :)
Poanta je bila da je bio jeftini hobi SBC. Pa i vise od toga al' ne desktop replacement. Ako mi vec treba monitor, tipkovnica i mis, onda mi treba i nesto jace od Pi-a jer se ocekuje da mi dekstop treba za neki ozbiljniji posao ili igranje. Za causal use case (surfanje, youtube, etc), pa i ozbiljniji posao laptop je vise nego dovoljan vecini. Pogotov od kada je Apple izbavio M1... Sa ovim nabrijavanjem performansi treba jace napajanje, pa hladnjak, pa fan... pa na kraju sve to kosta i gubi smisao. |
Može mi netko pomoć s ovom pitom.
Imam neki model...nemam pojma koji. Možda 4. Kupio ga davno kao node za jednu kriptovalutu, tako da nisam gledao tehničke specifikacije, a ne da mi ga se otvarati da vidim koji je hardver unutra, no s obzirom da je to bilo tamo 2022-e, pretpostavljam da je model 4. U njemu je 32GB sd kartica na kojoj je trenutno neki Linuxov OS, ali to sada nije bitno. Ono šta je bitno je da pokušavam napraviti headless install RPi OS-a na njega pomoću svog USB sticka. USB stick bi trebao biti primaran boot device, jer je tako defaultno podešen bootloader od ovog RPi-ja. Na taj stick sam digao zadnji RPi OS, ubodem mu ga straga, dignem i... ništa. :D Jel se ne bi taj RPi trebao pojaviti negdje u mreži ili šta? Nisam baš vičan sa Linuxom pa hold your horses. Znači nakon šta mu ubodem taj stick, šta on radi kad upalim rpi? Instalira rpi os? koliko da mu dam vremena za to? Ili samo upali onaj prompt na koji se ssh-am pa ga onda ja moram manualno instalirati? S winsima znam kako ide, ali ovo mi nije baš jasno. |
Nezz sta se desava sa novim rpi os-om ali zadnjje dvije verzije je prakticki nemoguce setupirat headless, moras se logirat , enableat autologin i onda radi... preglupo ali eto tako je.... mislim da ima nesto veze sa sigurnosti i defaultnim useeom i passwordom
Mozda ja i neznam il triba updateat rpi imager, ali to mi se nije dalo, ulogiram se i popalim sta mi treba :D |
Moras biti siguran da uopce boota sa usb-a. Vidi sta kazu ledice i svjetle li u nekom patternu, ako bacaju pattern, nadji ga ovdje i probaj odgonetnuti:
https://elinux.org/R-Pi_Troubleshooting Ubodi stick u usb 2 (crni) port. Izvadi sd karticu dok to sve radis. Treba biti siguran da imas gore bootloader update koji omogucava bootanje sa usb-a. To mozes sloziti kroz raspi imager, negdje na dnu liste pod misc ima bootloader stavka za rpi4. Al moras biti siguran da je rpi4 :) Kada se OS uspjesno instalira, pojavit ce se na mrezi kroz maks. nekoliko minuta ako je u pitanju lite OS (headless). |
Citiraj:
|
To bi sve trebalo kao raditi ali ja ga ne vidim.
RPI Imager je dobar, u njemu odmah podesiš sve postavke, uključiš SSH i definiraš mu čak Wifi na koji da se spoji ako želiš nakon instalacije. https://www.tomshardware.com/reviews...w-to,6028.html Međutim meni se on nigdje ne pojavljuje. Da li je možda problem u tome da su mu defaultne mrežne postavke neke fiksne? Ili ih zatraži od routera (DHCP) ? Citiraj:
|
Po defaultu trazi od rutera adresu osim ako si mu kroz wpa_suplicant.conf definirao staticki IP za wifi. A nisi.
Ali ne bi to smjelo hebat, mogu potvrditu da taj dio normalo radi (setup wifija kroz imager). Jedino ovo sto Outta govori. Ima nekoliko mj da nisam setupirao raspi OS pa sam mozda ispao iz stosa. |
Problem riješen, morao sam ipak proći kroz ovu proceduru: https://linuxhint.com/how_to_boot_ra..._from_usb_ssd/
I sad kad je bootao RPI OS sa USB sticka, kako da ga instaliram na sd card, tako da mogu izvaditi stick i da uvijek diže sa sd card ? Problem mi je taj šta nemam sdcard reader i onda moram ovako okolo-kole pokušavat... EDIT: Riješio i to, na ovaj način: https://howtoraspberrypi.com/create-...nd-line-linux/ I sad mi napokon digne svježe bootani RPI OS sa sdcarda i dobije IP adresu i mogu ga pingat, ali ne mogu ga SSH-at, jer nisam kreirao ssh fajl u root direktoriju...a to ne znam kako ću :D |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
A da bi dodao ssh key (opcionalno), trebas kreirati par fajlova/foldera u homeu: mkdir ~/.ssh chmod 700 ~/.ssh nano ~/.ssh/authorized_keys -> paste public key: ssh-rsa xxxxx chmod 600 ~/.ssh/authorized_keys |
Citiraj:
A boot particija je vidljiva i kad tu SD karticu spoji na Windows računalo pa je lako kreirati prazni ssh fajl na toj particiji. |
Napisaoje ds nema sd card reader ;) Zato i je sve ovo kemijanje. A nista, kreni od početka al' ovaj put enable ssh.
|
Citiraj:
Nesto mu ocito ne paše.... druga kamera radi sa adapterom 15 to 22... ocito je to highly specific... Treba biti reverse side flat u mom slucaju, rekao mi je developer drivera za Rpi, jednostavno ne mozes znati koji kabel treba ravni ili reverse ako nemas shemu kamere, probaj i to je to. Ja sam imao 50% sanse pogoditi, i falio sam :D Racuna sam ako je 15 to 22 pin same side da ce bit i ovaj ali nije... |
Da li je netko od vise komada rpi-a napravio usb hub, odnosno usb/ip?
Trenutno je povezano 170 fotica, po 4 kom na jedan rpi. Na svakom je prilagodeni OS kojeg je razvio jedan tim i fino naplacuju licencu. Htio bi iskoristiti postojecu opremu, staviti rpi os lite i povezati na open source aplikaciju koja ima slican pristup foticima preko IP. |
Prijedlog za najmanji i najjeftiniji SBC s wirelessom koji bi mogao poslužiti kao print server?
Imam jedan priglupi xerox printer koji stalno ispada s wlana pa razmišljam da neki mali SBC s nekim armbianom zakvačim otraga na printer, instaliram drivere i shaream ga. Moralo bi biti jeftino rješenje, inače mi se više isplati mijenjati printer :) |
Zero 2? Ili cak prvi Zero W (sa wifijem)?
Samo za tebe, ako ti Zero 2 izgleda zanimljivo, javi se. |
Ma prvi Zero W je dosta za takve situacije, ali sam sam naletio na jedan drugi problem.
Printer treba biti podržan ili od strane CUPSa ili se driver mora moći instalirati. Xerox printer ne radi bez nekih specijalnih binary drivera, e sad da li će to raditi na ARM arhitekturi je isto dobro pitanje :) |
CUPS je radio kad sam se igrao s rpijem, ali sam odustao od svega because Kenjon printer. Isto imam slican problem, taj sugavi wifi nekad pukne i pozelim ga probiti sakom. Jedino sto nisam imao zivaca i vremena probati to sloziti do kraja, negdje sam zapeo, ne znam vise ni ja, negdje s driverima. Htio sam imati i skener i printer, a nije mi polazilo po ruci. Skener mi je cak bio bitniji.
|
Ja sam imo dobar combo sa rPi dvojkom i starim ne mrežnim HP laserom. Trebalo je drivere samo instalirat u CUPS i stvar je šljakala prek mreže bez beda. Ako taj Xerox ima ikakvih linux drivera, vjerojatno se da naštelat.
|
Evo rješavam rpi s kolegom, vjerujem da će raditi :)
Nije to printer koji podržava postscript ili neki od standardnih formata. To su one stare "GDI" sheme gdje komp spoola, konvertira i prema printeru šalje gotovi bitmap u nekom zdrmanom formatu. Nije podžan od bilo kojeg open drivera koji CUPS poznaje. Drivera od Xeroxa ima, ali su iz 2014 i isključivo prekompilirani linux binary. Ima samo "arm" arhitektura tako da treba isprobati. Na x86/x64 radi bez problema, ali to mi nije opcija jer će printer biti dislociran od bilo kojeg fiksnog PCa. Zeznuo sam kad sam kupovao jeftini printer koji na papiru podržava brdo toga preko wifi, ali u praksi ništa od toga jer se wifi gasi :) Osim tog "sitnog" detalja radi odlično. |
Jeli radi taj printer na Linux - u ?
Koji je model ? I da, te "GDI sheme" su zlo samo takvo, često treba dobro kopati da saznaš jeli neki model GDI ili normal. Ako radi moralo bi se moći složiti .... |
@Nikky
Xerox Phaser 3020BI Radi na linuxu odlično - kad je na USB kabelu :D Kako sam napisao - nema open driver, isključivo xerox binary. Ima rasprava u linux temi gdje je preporučen više puta, vidi odavde narednih nekoliko postova: https://forum.pcekspert.com/showpost...postcount=3145 Tu se ne zna tko je veći pegula da li mkey ili ja po pitanju tog printera, svakome nešto drugo ne radi :) Barem moj primjerak je sfušan po pitanju hw ili fw i gasi wifi na random. Sve ostalo radi, povezivost svakakva, ali za printati preko wifi treba ga ugasiti/upaliti i pričekati malo da on aktivira wlan adapter i nakon toga radi neko nepredvidivo vrijeme, neki puta 5 minuta, a neki puta 5 dana. Što mi ubija funkcionalnost gdje je printer dislociran od najbližeg kompa. Zanimljivo kako moj ne poštuje niti postavke iz njegovog programa, npr. kolega je u temi o printerima naveo da se njegov full gasi ako se tako postavi, dok kod mojega to ne radi. Isto tako moj se baca u standby iako mu je to isključeno u postavkama = zaključujem da ga hebe firmware ili ne pamti postavke u flashu. Zato ćemo ga pokušati preko malenog rpi pretvoriti u pametni wireless printer bez navedenih problema :D Usput, trenutno privremeno složena perverzija: u blizini printera mi je jedna linux media kanta koja vrti libreelec pa sam ga tamo spojio na kabel. Ali kako ta kantica nema CUPS onda sam istoga digao u dockeru, pomapirao mu executable binary i ppd-ove izvađene iz linux instalacije i shareao printer preko LANa. Ružno rješenje, ali radi :D Pouka za idući puta kad se kupuje jeftini printer: - obavezno printer podržan od open driver i sa standardnim formatima (dakle ne GDI smeće) - opcionalno niti ne gledati da li printer ima wifi jer se isti može jednostavno dodati preko rpi |
A da, sad se sjetio da smo pričali o tom "slučaju" ... :D
Plan (a i ta perverzija za test potvrđuje), sa rpi je dobar. I da, ako je auto detektiran kao 3010 model onda neće raditi jer je to krivi drajver, treba instalirati baš za 3020: Code:
|
Navedena perverzija je brzo rješenje da uopće proradi i ne potvrđuje mi ništa jer je komp isto x86_64 arhitektura...
Xerox driver je binary iz 2014.g. i osim i386 i x86_64 postoji samo za arm. Ništa armhf, arm64 i ostale iteracije. Sumnjam da su u xeroxu testirali da li radi na ARMu, trebalo bi na tom rpi, što stariji to bolji :D Samsung za model M2020W koji je OEM za xerox točno taj model niti nema drivere za ARM... Ostaje naravno pitanje koliko će to dugo i raditi jer ako dobro čitam, CUPS je na putu da izbaci gdi printere... Plan je namjestiti da radi, zaključati gore verziju cupsa/drivera i zašarafiti rpi otraga na printer. Jedino napajanje treba negdje ukrasti, ali to je već hardverski problem :D To be continued... javim rezultate kako je prošlo :D |
Jednako razmišljamo :D
Vjerojatno ovako mu izgleda psu board: https://printerpartspoint.com/produc...-ph-3020-p3025 https://hfsi.ru/shop/product/105n02303-hvps-smps-220v https://arbikas.com/en/product-p-en-...02555a-v1.html Nekako sumnjam da ima "viška" 5V 2A za izvući za rpi napajanje, morati će ostati šteker psu za njega :kafa: Za žuntu: Ako već nemaš evo service manual za njega > https://arbikas.com/pub/media/locato...haser_3020.pdf nije od neke velike pomoći ako ne računaš skicu svih djelova ... |
Citiraj:
|
4 privitaka
Evo budući je @Nikky pitao, epilog priče oko rpi kao print servera za Xerox 3020 printer :D
Zahtjev je bio stabilni wifi printer, što xerox po defaultu nije jer mu se interni wlan adapter gasi na random. Hvala svima na idejama i brainstormingu i kolegi @xlr na rpi zero2w. Što se softvera tiče, dignut je 32-bit headless stock raspberry OS (debian 12). Driver za printer kompiliran je od nule i to neka open source verzija za Samsung 2020W - xerox 3020 je rebrandirani taj model. Linkovi na driver ako nekome bude trebalo: Code:
https://forums.raspberrypi.com/viewtopic.php?t=250454 OS nije u planu da vrti ništa drugo, vjerojatno se neće niti updateati, rpi je rezerviran za print server. Napravljen i pospremljen image SD kartice za slučaj da ova ispusti dušu. Nemam ideju koliko raspi os šara po kartici, nadam se ne previše, a i ako krepa lako se zamijeni. Hardver - malo modificirano 3D printano kućište zašarafljeno na stražnju stranu printera. Kratki USB-B na muški USB-A kabel, kratki adapter ženski USB-A na micro USB. Naravno ništa bez malo dvostano ljepljive trake. Ako netko nađe kratki USB-B na micro USB neka javi :) Napajanje nažalost nije izvučeno s PCBa printera (bilo u planu, ali previše posla) pa je tu još jedan kabel "viška". Kojega bi možda trebalo malo osigurati da netko ne počupa zabunom, ali ionako samo ja prčkam po tome pa možda u verziji 2... ili 3:D Par fotki u nastavku. Zasad sve radi ok već jedno mjesec dana, printa se preko mreže s jednog fiksnog PCa, laptopa i nekoliko androida. |
Skoro pa kao tvornički, bravo 😀
|
A bas sam se pitao sto je bilo s tim projektom i dokle je dogurao. Prva liga je ispalo, stvarno kao tvornicki :)
|
Svaka čast, odlično odrađeno
|
Imam RPi 4 i ARGON ONE case https://www.welectron.com/Argon-ONE-Raspberry-Pi-4-Case
Namjena je primarno HomeAssistant sa nekoliko integracija (Z2MQTT, ESP, Pi-Hole, go2rtc, itd) i sad sam posložio videoteku pa mi fali prostora. Trenutno se sve vrti na SD kartici 128GB. Jel paše na taj Argon ovo? I recimo ovako neki M2 NVMe? Ili imate kakav drugi prijedlog? Krenuo sam gledati i miniPC ali ne znam jel ići u takvu izmjenu. Uz to moram posložiti i backup svih tih konfiguracija, nikako da se toga primim. Backup videoteke mi nije bitan |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 00:58. |