PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Žderonje (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=5006)

Jelc 13.02.2008. 14:00

Moram si nabavit neki dobar recept za lazanje...nisam ih nikad radio sam.
A jelo je mrak:nuts:

flare 13.02.2008. 15:35

bum ti ja dala recept, samo sad nemam vremena to piskarat...kad dodjem doma...moje lazanje su uvijek dobre :)

Jelc 13.02.2008. 16:11

Citiraj:

Autor flare (Post 950982)
bum ti ja dala recept, samo sad nemam vremena to piskarat...kad dodjem doma...moje lazanje su uvijek dobre :)

Zahvaljujem:chears:

panoramix 13.02.2008. 19:49

Sad sam se nabajsal domaćih kobasica iz vlastite proizvodnje, ljubičastog luka iz Bugarske, raženog s kimlom i upravo zalijevam hladnim Perlenbacherom.
@ jelc : za lazanje, preporučam filovanje s Hašeom od Podravke, ima sve kaj pravom Žderonji treba: masno, slano i ljuto !

tor 13.02.2008. 19:55

Danas se Jelc i ja ubili u baschieri. Ravioli s vrganjima i piletinom i lazanje za Jelca nisu za baciti no - gdje u Novom ZG-u otići i jesti ko pošten Žderonja? Ono, neki normalan restač za pojest nešto dobro preko dana? A da sad cijene nisu u PM?

nino 13.02.2008. 20:15

Citiraj:

Autor Jelc (Post 950865)
Moram si nabavit neki dobar recept za lazanje...nisam ih nikad radio sam.
A jelo je mrak:nuts:

Odma si i garfilda stavis u avatar, ah ti kontinentalci, tek sad otkrivaju jela od tjestenine :D :p

Jelc 13.02.2008. 20:20

Citiraj:

Autor panoramix (Post 951197)
@ jelc : za lazanje, preporučam filovanje s Hašeom od Podravke, ima sve kaj pravom Žderonji treba: masno, slano i ljuto !

Pih, matori drajveru...pa nije haše kaj je nekad bio...

Rabim ga samo za dvije stvari.
Domaći pomfač na brzaka pa se može zalit sa hašeom ili ga uvalit u žuljba:D
Bolje ovo drugo-taman je šarf a ne moraš pretjerivat sa zaprškom...

Citiraj:

Autor tor (Post 951202)
Danas se Jelc i ja ubili u baschieri. Ravioli s vrganjima i piletinom i lazanje za Jelca nisu za baciti no - gdje u Novom ZG-u otići i jesti ko pošten Žderonja? Ono, neki normalan restač za pojest nešto dobro preko dana? A da sad cijene nisu u PM?

Bio je jedan forumaš u gladnim očima ( valjda se tak zove) ali se nije pohvalio sa cijenom...nije Novi ZG ali je blizu.

Mene zanimaju-vratina, ćevapi i ražnjići:D
Luk.

Roberto 13.02.2008. 20:35

Citiraj:

Autor tor (Post 951202)
...gdje u Novom ZG-u otići i jesti ko pošten Žderonja? Ono, neki normalan restač za pojest nešto dobro preko dana? A da sad cijene nisu u PM?

E vidiš, to i mene zanima. Za čevape sam uglavnom preferirao Čingač - porcija je obilna, ali osjeti se da stavlalju dosta aditiva (soja?, soda?) od kojih su čevapi tako veliki i sočni. Anyway velika porcija, ali okus i nije nešto posebno, dosta nezačinjeno za moj ukus. Također mi je i lepinja malo premala.

Čuo sam da negdje na Trešnjevci ima dobra čevabdžinica - slasni i masni čevapi, ali sam zaboravio ime :(

Ima neki neugledan restač na samoborskoj od Jankomira prema Podsusedu koji ima pristojne plate miješanog mesa. Ne znam kak se zove, bil sam tam prije dvije godine...

Ontopic, danas je žena osmislila zdravi ručak - pureći file, karfiol i mrkva pirjani u zepteru. Nedostatak kalorija sam nakon ručka morao nadoknaditi s dvije čokolade s lješnjacima i pol kile badema. Sad mi pak iz frižidera dolazi miris finog špeka :D

flare 14.02.2008. 09:08

jelc - recept za lazanje

1). dinstaš luk narezan na kockice, mrkvu, peršin (korijen), celer i malo špeka narezanog na kockice...kad to povene/porumeni dodaš mljeveno meso (najbolje miješano svinjetina/junetina) i dinstaš dok meso ne dobije boju...zaliješ s umakom od paradajza (ili gotovim ili domaćim) da pokrije meso i po potrebi dodaš malo vode

posoliš, popariš, dodaš vegete (ako koristiš vegetu) i chilija ili kaj već hoćeš od začina i dinstaš jedno 45 min do 1h uz povremeno podlijevanje

pred kraj podliješ s malo crnog vina i dodaš prstohvat šećera

2). napraviš bešamel umak - napraviš svjetlu zapršku koju zaliješ mlijekom i kuhaš dok ne bude gusto kao tijesto za palačinke (posoliš, malo popariš i dodaš muškatnoh orašćića malo)

kupiš gotovo tijesto za lazanje (barila ili neko drugo koje se ne mora kuhati prethodno)

u dublju tepsiju (kao za biskvit kolač npr) staviš red tijesta - red bešamela (pazi da pokriješ sve rubove tijesta) -red mesnog umaka - red naribanog sira (gauda ili neki drugi takav, NE EMETALER) -red tijesta -bešamel- mesni umak -sir ...

završiš s redom tijesta kojeg obilno zaliješ bešamelom i dozgora naribaš sir i pospeš origanom

staviš u rol na 200 C oko 30 -35min (dok se sir ne rastopi i ne porumeni)

:dobartek:

Amdejac 14.02.2008. 11:44

Citiraj:

Autor Roberto (Post 951240)
Ima neki neugledan restač na samoborskoj od Jankomira prema Podsusedu koji ima pristojne plate miješanog mesa. Ne znam kak se zove, bil sam tam prije dvije godine...

Bio sam neki dan kod gazde Denisa na Špek Filekima. Iako nesmijem, ali su mi tak zamirišali da nisam mogao odoljeti.
Restač ti se zove Samoborska klet i za 80 kn dobiješ ovo kaj vidiš na stolu.
2xkotlet (malo deblji, ne špara), 1xšišćevap, 5xćevap, 1xpljeskavica, 2xcarsko meso, 2xražnjići, 2xjetrica sa češnjakom, šampinjoni, brdo pomfrija, 3/4 kruha, velka porcija ajvara, velika porcija kajmaka, luk.
Dvije osobe teško da to mogu pojesti, a ako pojedu mogu reći da su se najele.
Znam se tamo ponekad zaletiti sa ženom i sa dvije kave i dva sokića mislim da je cifra 114 kn što je više nego prihvarljivo.
Moja topla preporuka.

Hamm 14.02.2008. 12:24

Na posel sam dofural moje domaće kobase :) kao i uvijek svi su oduševljeni i pitaju za cijenu...ali naravno...nije za prodaju ;)

Domaće kobase, domaći ajvar, kalnički kruh i podravca :)

panoramix 14.02.2008. 14:59

Citiraj:

Autor flare (Post 951672)
jelc - recept za lazanje

1). dinstaš luk narezan na kockice, mrkvu, peršin (korijen), celer i malo špeka narezanog na kockice...kad to povene/porumeni dodaš mljeveno meso (najbolje miješano svinjetina/junetina) i dinstaš dok meso ne dobije boju...zaliješ s umakom od paradajza (ili gotovim ili domaćim) da pokrije meso i po potrebi dodaš malo vode

posoliš, popariš, dodaš vegete (ako koristiš vegetu) i chilija ili kaj već hoćeš od začina i dinstaš jedno 45 min

:dobartek:

Recept je za 5, samo imam jedan objection. Da cijela priča ne bi toliko ( nepotrebno ) dugo trajala, sve gore navedeno treba prodinstati u vlastitom soku dok ne bude gotovo ( eventualno ) podlijati malo s vodom. Paradajz koji u sebi ima prirodnu kiselinu, sprječava/odugovlači pripremu jela, pa ga ja dodam na kraju ( ionako je paradajz umak kuhan ) i odmah se može filati po listovima tijesta. To pravilo također vrijedi za dodavanje vina u jelo, ak' ga dodaš odmah, em' ispare arome, em' se puno dulje sve ostalo kuha.
Dobar tek i pozdrav kolegici iz struke :goood:

Jelc 14.02.2008. 15:41

Zrinki fala na receptu i Panorami na savjetima:chears:
Čim probam-budete znali kak je prošlo...

Danas laganija hrana-pire i teleća jetra na naglo.
Za večeru bude sir, vrhnje i raženi.

Matesonik 14.02.2008. 17:39

Ajd bubnite neki savjet za jajca, jednostavniji. Vracam se doma oko 11 danas pa imam veceru u vlastitoj reziji, a malo su mi dosadile varijacije na temu jajca sa sunkom/spekom.

Probal sam jedamput jajca s lukom napraviti ali ispalo je bzvz, luk je postal ful ful tezak za jelo (a ja bar mogu i jako teska jela pojest). Kak to vi pripremate?

panoramix 14.02.2008. 18:04

Citiraj:

Autor Matesonik (Post 952254)
Ajd bubnite neki savjet za jajca, jednostavniji. Vracam se doma oko 11 danas pa imam veceru u vlastitoj reziji, a malo su mi dosadile varijacije na temu jajca sa sunkom/spekom.

Probal sam jedamput jajca s lukom napraviti ali ispalo je bzvz, luk je postal ful ful tezak za jelo (a ja bar mogu i jako teska jela pojest). Kak to vi pripremate?

Moja "omiljena jajca" :D:D

Na putru rastopiš dva trokutića Čardaš topljenog sira ili neki obični trapist s dodatkom jednog fefača ( ak' voliš ljuto ), ubiješ na to trajbana jajca i to je to. Da ne bi smršavil, ja to još posipam obilno s parmezanom i mrvicum curriya :goood:

Matesonik 14.02.2008. 18:29

Zvuci dobro, dakle moze bilo kakav topljeni sir? To, pretpostavljam, topim na full laganoj vatrici...

panoramix 14.02.2008. 18:45

Citiraj:

Autor Matesonik (Post 952292)
Zvuci dobro, dakle moze bilo kakav topljeni sir? To, pretpostavljam, topim na full laganoj vatrici...

Naravno, vatrica vrlo lagana a kvaka je u tome kaj radiš na putru pa ima poseban okus, dobar tek i javi kak je ispalo :zdero2: Sir može biti bilo koji topljeni a može i trapist ili ementaler, s kojim je posebno fino. Ak' imaš mrvicu nekog kozjeg ili Vindijine gorgonzole za ubacit', još bolje..:goood:
Crno vino se podrazumijeva uz to, no i pivce može odigrati svoju ulogu ako uz to poslužiš kisele krastavce kao prilog.

Matesonik 14.02.2008. 19:04

Hvala na preporuci, budem prosvrljao po frizideru. Uz to ce ici i nekakva kobasa sigurno, a od pijace neki sok (ne volim ni pivo ni vino).

:chears:

panoramix 14.02.2008. 19:13

1 privitaka
Dugo sam si razmišljal kak da Jelcu stavim malo soli na ranu, i evo to je rezultat. Stara dobra crna rotkva, kuhani trešenjevec, tablica adidasa i par stickova...

ps. sve je vlastita proizvodnja, bez konzervansa, aditiva, pojačivača okusa i sličnih pi3darija

[img=http://img180.imageshack.us/img180/2883/dscf2856dx7.jpg]

Matesonik 14.02.2008. 19:15

Kopipejstao si kobase iz moje spajze. :p Samo moje nemaju tak krupno rezani spek, mi smo ga mljeli ali na golemu sajbu.

panoramix 14.02.2008. 19:26

Citiraj:

Autor Matesonik (Post 952339)
Kopipejstao si kobase iz moje spajze. :p Samo moje nemaju tak krupno rezani spek, mi smo ga mljeli ali na golemu sajbu.

Niš ti ne vjerujem dok ne vidim uživo :goood: Bocakova nije daleko...

Jelc 14.02.2008. 20:59

Citiraj:

Autor panoramix (Post 952335)
Dugo sam si razmišljal kak da Jelcu stavim malo soli na ranu, i evo to je rezultat. Stara dobra crna rotkva, kuhani trešenjevec, tablica adidasa i par stickova...

ps. sve je vlastita proizvodnja, bez konzervansa, aditiva, pojačivača okusa i sličnih pi3darija

[img=http://img180.imageshack.us/img180/2883/dscf2856dx7.jpg]

Aaaa...imam i ja dvije vrsti kobasa-jedne su suhe skroz a druge napol.
I komadić šunkice:)

Hamm 14.02.2008. 22:50

Luzeri...imam 160 metara kobasa ;)

Mar 15.02.2008. 01:19

Neznam koliko ovo spada u žderonje (ne povisuje kolesterol/krvni tlak kao većina "građe" ovdje :)), ali moram s vama podjeliti jednu stvar koju sam "ubra" u dućanu.

Zasad sam našao sam u (mrskom) Konzumu, ali stvar je super.
Riječ je o prirodnom tiješnjenom soku od jabuka (samo jabuke, bez dodatka vode ili šećera) pakiranom u neugledne staklene boce od 1L.

Sok je fenomenalan, mutan, a ne ona rafinirana koncentrirana govna kao što je Cappy, Juicy i sl.

Šteta što u nas nema kupiti takvog soka od naranče, marelice i sl.

Cijena boce je oko 10kn, hladan je fenomenalan.

http://www.vinari-vocari-ozalj.hr/j_vrbanek/m_vino.jpg - prvi od lijeva.

Matesonik 15.02.2008. 01:49

Citiraj:

Autor Matesonik (Post 952324)
Hvala na preporuci, budem prosvrljao po frizideru. Uz to ce ici i nekakva kobasa sigurno, a od pijace neki sok (ne volim ni pivo ni vino).

Spremio, bilo je OK, ali jos moram experimentirati i traziti idealni sir. Bar sam skuzio da je sir najfiniji kad se zarumeni :)

flare 15.02.2008. 08:39

viš panoramix nisam znala to da kiselina iz paadajza produžava kuhanje...hvala na savjetu

veselim se vikendu i domaćoj, kuhanoj klopi :)...preko tjedna oboje jedemo na poslu tako da nis ne kuham preko tjedna skoro :(

Jelc 15.02.2008. 16:15

Odgodio sam lazanje, renejmo sam fajl iz .lazanje u .sarma:D
Za pol vure je gotovo.

:nuts:

Fleks 15.02.2008. 18:16

Citiraj:

Autor Mar (Post 952707)
Neznam koliko ovo spada u žderonje (ne povisuje kolesterol/krvni tlak kao većina "građe" ovdje :)), ali moram s vama podjeliti jednu stvar koju sam "ubra" u dućanu.

Zasad sam našao sam u (mrskom) Konzumu, ali stvar je super.
Riječ je o prirodnom tiješnjenom soku od jabuka (samo jabuke, bez dodatka vode ili šećera) pakiranom u neugledne staklene boce od 1L.

Sok je fenomenalan, mutan, a ne ona rafinirana koncentrirana govna kao što je Cappy, Juicy i sl.

Šteta što u nas nema kupiti takvog soka od naranče, marelice i sl.

Cijena boce je oko 10kn, hladan je fenomenalan.

http://www.vinari-vocari-ozalj.hr/j_vrbanek/m_vino.jpg - prvi od lijeva.

Amater :p :D

Imam oko 300 litara domaceg soka od jabuke. Samo jabuka i nista drugo :)

a jucer su mi stigle i kobasice domace. Prva runda. 50 kg za pocetak :D

panoramix 15.02.2008. 21:29

Citiraj:

Autor Fleks (Post 953249)
Amater :p :D

Imam oko 300 litara domaceg soka od jabuke. Samo jabuka i nista drugo :)

a jucer su mi stigle i kobasice domace. Prva runda. 50 kg za pocetak :D

Jaaaaviii seee...:zdero2::goood:

Jelc 16.02.2008. 11:22

Pokočio sam se totalno, puca me 38.9c temperatura, oči pekuuuuuu....
Valjda bu bolje kad maznem koju sarmicu:)

Vuco 16.02.2008. 11:32

Postal si pak ko ja - nikak da ozdraviš :)

Meni je sarma pomogla, ovaj tjedan sam ju tri put jel.

flare 16.02.2008. 14:58

ajme jelc :(...to ni dobro...

treba ti pileća juhica :)

ozdravi brzo :)

ja sam za danas odlučila raditi šnicle s ćešnjakom i krumpir police :nuts:

B3mt1 16.02.2008. 15:54

Citiraj:

Autor flare (Post 953824)
.... krumpir police :nuts:

to ono narezani krumpir s spekom gore i onda se to pece u rerni ?
fino je to samo meni je tlaka guliti krumpir poslije ... :p

Jelc 16.02.2008. 16:07

Citiraj:

Autor flare (Post 953824)
ajme jelc :(...to ni dobro...
treba ti pileća juhica :)

Bude poslužila i sarma.
Makar-ne bi se bunio ni protiv finog šarf čobanca, od njega se ošvicaš po defaultu:D

Hamm 16.02.2008. 16:26

Uf jelc ja sam sada maznul sarme s domaćim zeljem :) funo sam se najel a kasnije slijedi orahnjača ;)

Vuco 16.02.2008. 17:42

Citiraj:

Autor B3mt1 (Post 953878)
to ono narezani krumpir s spekom gore i onda se to pece u rerni ?
fino je to samo meni je tlaka guliti krumpir poslije ... :p

Je, odlične su te police. Ne volim kad se štedi na špeku :)

Amdejac 16.02.2008. 17:44

Zvao sam danas Betežnoga Plesnjivca da mu uputim koju toplu riječ i veli neka Baba da mu je telefon isključen.

Pripremite se na najgore i uputite mu saučešće.

Vjerojatno mu je umrla baterija na Ericssonu T-28 nakon 8 godina. :D

Jelc 16.02.2008. 20:41

Citiraj:

Autor AMD (Post 953975)
Vjerojatno mu je umrla baterija na Ericssonu T-28 nakon 8 godina. :D

Puj-puj-puj, smrade jedan:D
Nije riknula nego nisam mobove dva dana ni palio.
Ljubomoran si na moju ori-điđi bakteriju, priznaj:p

Fleks 16.02.2008. 22:18

Sad sam se najel kelja i faširanaca. Ko svinja sam se ubio.

Mogu ic cugat u bakagu :D . sad do 12 odmaranje i onda poljecemo :D

IcyTexx 17.02.2008. 23:41

Speko sam si tost u pecnici zato kaj je stara bacila toster u smece...

http://shrani.si/f/K/6m/W6dbq74/dsc00041.jpg
http://shrani.si/f/17/F9/2FR5iBVj/dsc00042.jpg
http://shrani.si/f/25/Oc/4uwWmc6s/dsc00043.jpg
http://shrani.si/f/3x/BJ/4vlXG8sG/dsc00044.jpg
http://shrani.si/f/3N/N2/2KqXqVgv/dsc00045.jpg

Sva vremena su GMT +2. Sada je 21:21.