PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Windows 10 - problemi, troubleshooting (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=272277)

c-shadow 16.02.2021. 19:48

1 privitaka
Jel propuštam nešto bitno?
Bude kakve eksplozije kad jednom pustim update?
:D

http://forum.pcekspert.com/attachmen...1&d=1613501287

domy_os 16.02.2021. 20:40

Citiraj:

Autor mkey (Post 3493633)
Pa s obzirom da neko vrijeme nisi na windowsima, propuštao si kvalitetno trolanje i zajebanciju, i to sada treba nadoknaditi.

Isključio UEFI i na laptopu i u VM-u i prošlo, ne kužim kakve f***ing veze ima to dvoje...

marek45 17.02.2021. 09:06

Windows 10 radio nekoliko mjeseci i sad na jednom laptopu od 10 njih ne radi tipkovnica. Laptop je lenovo, tipkovnica radi u biosu normalno, ali u win 10 njet. Samo se može preko nje upalit i ugasit laptop.
Probao maknut tipkovnicu, disable, skinut drivere, troubleshuter ništa ne pomaže.

Pod greškom u device manageru kaže: cannot start, 0xc0000034. (kao korumpirani driver, odakle i zbog čega?!)
Što da napravim?

zdravko_c 17.02.2021. 09:12

koji model laptopa ?

na jednom lenovo 320-15IAP sam nedavno imao isti slučaj, rastavio ga, odspojio obje baterije ( glavnu i bios ) i nakon ponovnog spajanja baterija i sastavljanja laptopa tipkovnica proradila i u Windowsima

Matoje 17.02.2021. 11:00

Uzeo sam xbox gamepass pretplatu na mjesec dana. Imao sam to prije i sada kada želim igrati forzu horizon 4, kaže mi da se ne mogu spojiti na cloud daa mi povuče podatke od prije. Malo sam gugalo i našao da bi trebao biti prijavljen u xbox aplikaciji što i jesam, ali i dalje ne radi. Svaki put kad ugasim xbox aplikaciju opet me odjavi te kad se prijavim kaže mi da bih trebao promijeniti microsoft store account u xbox što stisnem ali opet niša ne napravi. Skinuo i sva tri age of empiresa i na svima isti problem nemre se syncat i samo offline mogu igrati. Jel imao netko sličnih problema ili zna kako to riješiti?

amg64 23.02.2021. 17:42

Kako pronaći cd key u Windows 10?

Imam laptop koji je kupljen prije par godina sa predinstaliranim Win8, na poleđini laptopa nema naljepnice sa cd key-em , a nemam ni nekakav papir na kojem bi pisao.
Prije nekog vremena je napravljen upgrade na 10 i danas mi se u postavkama pod update&security, activation pojavio error code 0xc004f074.

Pošto nemam cd key, nemogu ih ručno aktivirati.

mkey 23.02.2021. 18:04

Baci oko ovamo https://answers.microsoft.com/en-us/...0-158f8e5f02e3

Nikky 23.02.2021. 18:36

Ma ima gomila alata koji to "vade",
od Aida64 pa dalje ...
http://www.nirsoft.net/utils/product_cd_key_viewer.html
https://www.techspot.com/downloads/7...owkeyplus.html
https://www.softpedia.com/get/PORTAB...Portable.shtml
https://neosmart.net/OemKey/

neki vade samo key a neki i više detalja,
za biti siguran usporediš njih par i miran.

spawn 24.02.2021. 00:18

Aplikacija Produkey. Vadi sve. I ako disk spojis na usb također (nije da ti treba,ali mozda nekom treba :) )

1v@n 05.03.2021. 15:10

Windows 10 - problemi, troubleshooting

Imam par problema koje ne znam riješiti, a lagano me živciraju.

1.Radim s velikom količinom fotki i trebam ih sortirati. Radim u folderu s 1000 komada fileova, dakle moram scrollati.
Kad scrollam, svako malo (nakon cca. 10 sekundi) me baci na vrh foldera sam od sebe. Iako radim s large icons kao view, ista stvar se događa i ako stavim list. Kako mi se thumbnaili kreiraju, tako me svaki put baci gore na vrh. Našao sam da automatsko mijenjanje desktop pozadine i biranje "accent colors" prema wallpaperu uzrokuje tu pojavu, ali nemam to ni aktivirano.
Evo i videa
https://wetransfer.com/downloads/4f4...5144735/434278

Kako to riješiti?

2. Otvorim novi folder i hoću ga preimenovati, ali čim krenem pisati, kao da automatski odbije preimenovanje i ostane samo "New folder". Čak i ako uspijem nešto upisati prije potvrđivanja, vrati ga na New folder
Uspio sam problem eliminirati tako da sam ištekao Wacomov tablet iz kompa, ali ne kužim zašto se to događa.

The Exiled 05.03.2021. 15:47

XnView MP ili IrfanView za baratanje većih slikovnica:), te Unreal Commander i sl. alternative za File/Windows Explorer općenito. IMHO nema smisla da se zajebavaš s integriranim rješenjima.

1v@n 05.03.2021. 16:06

Mislim da će morati tako i biti jer sam doslovno probao sve. Od brisanja thumbnail cachea, povećavanja thumbnail cachea, ubrzavanja loadanja thumbnaila misleći da je do njih... Petljao po registryu, palio i gasio opcije po Exploreru i nula bodova.

Pošto najviše s fotkama i baratam, nisam dosad ni primijetio da se događa u apsolutno svakom folderu koji se može scrollati.

Ne sjećam se da mi se to događalo prije par mjeseci. Izgleda da je neki update sjebao nešto, ali vidim okolo po netu da su se ljudi žalili na taj problem i ranije.

domy_os 05.03.2021. 16:09

Nije update, događa se i meni već godinama, ali onako sporadično kako mu dođe. Baš sad imam taj problem s "new folder" na desktop PC-u. Stisnem da napravim novi folder i ne vidim ga gdje je. Onda refresh, pojavi se, promijenim ime, ali ne vidim novo ime nego i dalje new folder. Onda opet refresh pa konačno mogu unutra. :D

1v@n 05.03.2021. 16:23

Probao sam Explorer++, ne generira mi thumbnaile za RAW fileove.
Probao Unreal Explorer, varijacija na temu Total Commandera na koji sam ipak više navikao i čuči mi sa strane cijelo vrijeme.

Treba mi nekakav file explorer koji ima mogućnosti prikazati thumbnail.

The Exiled 05.03.2021. 16:27

Probaj baš ove koje sam spomenul, a da su primarno orijentirani slikovnicama. Oba imaju hrpu opcija, a opet ne ovisiš o Windows pizdarijama.

Commanderi su isto dobri, a i imaju plug-in mogućnosti. Uglavnom, sve od navedenog je bolje od File Explorera.:)
https://i.postimg.cc/Z9SJhN4g/Xn-View-MP.png

1v@n 05.03.2021. 16:36

Testiram xnview sad. Ima li dark mode, tražim ali ne nalazim.

EDIT: našao, užasno je loše riješen, ali je bar tamno

Cuky 05.03.2021. 16:39

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3498950)
Baš sad imam taj problem s "new folder" na desktop PC-u. Stisnem da napravim novi folder i ne vidim ga gdje je. Onda refresh, pojavi se, promijenim ime, ali ne vidim novo ime nego i dalje new folder. Onda opet refresh pa konačno mogu unutra. :D

Bug koji se vuce godinama na windowsu. Krene se sam od sebe pojavljivat i mos se yebat.

The Exiled 05.03.2021. 16:46

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 3498963)
našao, užasno je loše riješen, ali je bar tamno

Kaj te točno muči, jesi instaliral XnView Classic ili XnView MP? Mislim, kod mene već ne znam ni sam koliko godina radi bez greške. Ne znam, probaj IrfanView, pa provjeri kakva je situacija.

1v@n 05.03.2021. 16:50

Citiraj:

Autor The Exiled (Post 3498967)
Kaj te točno muči, jesi instaliral XnView Classic ili XnView MP? Mislim, kod mene već ne znam ni sam koliko godina radi bez greške. Ne znam, probaj IrfanView, pa provjeri kakva je situacija.

Ma ovaj bijeli okvir oko thumbnaila me muči. MP sam instalirao
https://i.postimg.cc/94bSDwHr/Snimka...-05-154939.jpg
Očekivao sam da će biti tamno, s bijelim tekstom.

The Exiled 05.03.2021. 16:56

Možeš si sve to u opcijama podesiti, samo prođi jednu po jednu, jer stvarno ima hrpa mogućnosti. Vidiš po mojem primjeru, da si svatko složi kak mu paše.
https://i.postimg.cc/BLQvFF8y/Xn-View-MP.png

1v@n 05.03.2021. 17:23

Posloženo, sad izgleda donekle kako sam zamislio.
Nadam se da će poslužiti svrsi.

Hvala!

dani77 05.03.2021. 21:41

Da li ti radi Outlook u pozadini dok pokušavaš preimenovati?

domy_os 05.03.2021. 22:49

Citiraj:

Autor dani77 (Post 3499065)
Da li ti radi Outlook u pozadini dok pokušavaš preimenovati?

Nemam uopće Outlook...

domy_os 06.04.2021. 18:47

Jučer instalirana 10-ka 20H2, instalacija prošla normalno, ali se zakolje prilikom updatea, preciznije KB5000802. Prva 2-3 pokušaja instalacije mi je davao BSOD, nakon toga jednostavno stane na nekom postotku i zablokira cijeli OS. Task manager ne pokazuje nikakvu aktivnost i ne mogu nijednu drugu aplikaciju pokrenuti dok traje instalacija KB5000802. Ni nakon par sati čekanja se ništa ne događa. Force restart stane kod updating your system i opet ne mrda. Formatiram i instaliram pomoću novog ISO-a i opet isto.

Googlam i nađem hrpu problema baš s tim KB5000802 koji su krenuli još prošli mjesec. Znači Microsoft za to zna punih mjesec dana i navodno još uvijek nije riješeno, a update nije zaustavljen nego i dalje ljudima ubija OS. Napravio sam nekako system restore i blokirao update dok se gospoda ne udostoji riješiti to što su za*rali.

mkey 08.04.2021. 21:43

Mene je prckao vezano za taj update pretprošli tjedan. Kukao je skoro mjesec dana kako trebam napraviti "upgrade" jer ću tobože ostat bez supporta (kakvog support bokte :D) i na kraju smilujem se budali i pustim pod kraj radnog vremena da skine i instalira to. Baš piše "download and install" pa rekoh, to je to, ja ga sad pustim, on instalira, restarta i ja ujutro dođem na gotovo, čeka me sto sranja i ne treba mi da me još MS masira.

How yes no. Ujutro stoji tamo di sam ga i ostavio (organizacija i relevatne postavke su bile krivac, kuku lele, nije smio napraviti restart iako uopće nije počeo niti instalaciju), rekoh ajde, bog te uzeo, instaliraj odmah sad dok se ne zalaufam. Restartao nekoliko puta, i to je bilo to. Nisam dobio BSOD ali mreža mi je tokom dana stalno ispadala. Tu sam odradio još jedan restart i onda je bilo OK.

Narednih dana se nešto čudno počelo događati, više puta se iz sleepa podizao kao iz full shutdowna (pričamo o laptopu na bateriji i napajanju), je li to vezano za taj update, tko će ga znat. Ponekad pomislim kako se netko igra na mojem radnom mjestu dok me nema.

Naravno da su se nastavili problemi s prebacivanjem aplikacija s monitora na monitor, to mu je i dalje fetiš. Ali šta ćeš, pustiš budalu da se veseli :D Prckale su me i slušalice koje sam nekako jedva osposobio preko nekakvog generičkog sound device switchera (Dell + MS = samo zabava, RTL je za njih skupina amatera) pa je i to u par navrata (moguće zbog učestalih restarta) počelo raditi probleme.

Software im je slabašan, ali trolanje je world class level.

pci_e3x 14.04.2021. 21:28

Maloprije napravio fresh install W10 20H2, skoro sve ok.. Otvorim Task Manager pa odem pod Performance kad ono pozdrav od BSOD.. Citam po netu, hrpa ih ima taj problem, navodno neki driveri.
Jel ima ko pozudan link za skinit 20H1 .iso ? Na MS stranici ima samo 20H2

The Exiled 14.04.2021. 21:32

Probaj s ovim alatom.:)

pci_e3x 14.04.2021. 21:49

Citiraj:

Autor The Exiled (Post 3510335)
Probaj s ovim alatom.:)

Hvala, upravo se skida. Idem probat s 1909 :chears:

domy_os 28.04.2021. 20:58

Prije koji tjedan sam naletio na USB driver za Ryzene i danas kada mi treba, ne mogu ga naći. Ima li netko možda link? Između tri različita laptopa sam premještao podatke i kopiranje na bilo kakav eksterni device se vuče i tu i tamo odspoji disk, kao da uopće nema USB 3.0.

I ako ima kakav patch ili hotfix da se sustav ubrza jer je sve abnormalno sporo. Repair Windowsa i updatei su trajali dobrih dva sata, cijeli dan sam izgubio na ta tri *ovanca. Windowsi su OEM jer vlasnik nije htio mijenjati. Nisam baš na ti s AMD-om pa nemojte zamjeriti. :D

Nikky 28.04.2021. 22:02

Jesi vadio Device ID pa potražio ?

The Exiled 28.04.2021. 22:06

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3514195)
Prije koji tjedan sam naletio na USB driver za Ryzene i danas kada mi treba, ne mogu ga naći. Ima li netko možda link?

Probaj s ovim u prilogu, samo ga kroz Device Manager ručno provedi.:) Iskopiral sam sa svojeg stroja, friško instalirano prije koji tjedan, ali ako bude trebalo uploadam i dodatne stavke.

domy_os 28.04.2021. 22:19

Citiraj:

Autor Nikky (Post 3514208)
Jesi vadio Device ID pa potražio ?

Jesam, ali ono što sam našao nije šljakalo, javljao da nije pronađen odgovarajući hardware.

Citiraj:

Autor The Exiled (Post 3514210)
Probaj s ovim u prilogu, samo ga kroz Device Manager ručno provedi.:) Iskopiral sam sa svojeg stroja, friško instalirano prije koji tjedan, ali ako bude trebalo uploadam i dodatne stavke.

Hvala, kroz par dana ću opet zasjesti.

dakky 09.05.2021. 06:05

ima netko ideju zasto mi windowsi nece ugasiti monitor nakon 20 min idlea? dakle radilo je to normalno, zadnjih dana ne radi... dakle ne sleep, necu da spava komp, virtualke su upaljene, ali kad idem spavat pustim ga i obicno samo monitore ugasi... sad nece, ostane svjetliti sve... ima kakav soft za vidjet sto preventa da ugasi monitore? bit ce firefox ili chrome, ali nema mi logike (jos da je netflix ili youtube upaljen imalo bi smisla, ali nisu)

Lewis 09.05.2021. 09:09

Meni to radi samo nakon friskog reboota, cim pocnem nesto radit nakon nekog vremena vise neradi pa gasim monitore rucno :(. Brijem da je neki windows bug i to vec odavno, sad sam na buildu 1909 a nije radilo ni na 1903 tak da sam odustao :).

dadoremix 09.05.2021. 09:38

probaj smanjit vrijeme na 5-10 min .. pa vidi ponašanje
moj gasi uredno monitor

trenutni build 20h2, al nisam primjetio nit na starijim verzijama taj feature

zlatko 09.05.2021. 09:46

Meni je na laptopu na zadnjem ažuriranju ubolo neke microsoftove osnovne drivere za grafiku, pa sam ostao bez stanja mirovanja (sleep) ..Vratio Intelove i sve ok. Instaliralo mi Microsoft Basic Display Adapter.

calypso 09.05.2021. 17:24

Citiraj:

Autor dakky (Post 3516682)
ima netko ideju zasto mi windowsi nece ugasiti monitor nakon 20 min idlea? dakle radilo je to normalno, zadnjih dana ne radi... dakle ne sleep, necu da spava komp, virtualke su upaljene, ali kad idem spavat pustim ga i obicno samo monitore ugasi... sad nece, ostane svjetliti sve... ima kakav soft za vidjet sto preventa da ugasi monitore? bit ce firefox ili chrome, ali nema mi logike (jos da je netflix ili youtube upaljen imalo bi smisla, ali nisu)

Meni se nekad isto zna desiti... Onda u Power settings opet napravim apply settinga i neko vrijeme sve radi OK...

Nisam jos dokucio sto se zbiva, ako netko ima kakvu ideju i mene zanima... :)

Kod mene inace Win10 Enterprise LTSC, verzija neka od pred godinu-dve...

Black mustang 13.05.2021. 17:41

Pozdrav ekipa,

Instalirao sam najnoviji update ( OS build ) 19042.985 i dosta stvari mi ne radi normalno pa me zanima jel i vi imate isti problem. Inace imam iskljuen update na maksimalno, ali kako nisam radio update vise od mjesed dana povukao mi je sve.

Autoplay ne radi normalno. Imam podeseno da svaki put kad prikljucim USB ili ubacim karticu u card reader otvori normalno sve u zasebnom prozoru u exploreru ( tako mi je uvijek bilo podeseno ). Medutim sad uopce ne otvara nista u exploreru nego ispituje svaki put preko notifikacija kada prikljucim nesto i onda svaki 10 put otvori USB ili karticu kad kliknem....pokusao sam doslovno sve stvari i promjene opcija.....nista ne fukncionira.

Ima jos hrpu bugova ( monitor glavni mi ima flicker ) koji uzasno zivciraju...

Hvala

ALiEN17 18.05.2021. 23:59

standardna situacija i problem koji mi se javio milijun puta u toku backupiranja podataka i reinstalcije windowsa... ovog puta sam prekrižio linux mint kojeg sam koristio na laptopu, prebacio sve na vanjski 1TB disk od prijatelja, 100+ GB podataka i na isti laptop stavio windowse 8, a na stolni komp windows 10... spojio disk, počeo prebacivati podatke "odredišna mapa ima predugački naziv, bla bla bla" i izbaci error, crveni križ, svojstva: 0 bytes, hbg. neki drugi fajlovi: ne može pronaći putanju, možda je preimenovana, izbrisana, a možda je samo "shortcut" - pišem napamet errore, ali su nešto u tom kontekstu, da se uopće nisu prebacili s linux minta na vanjski 1TB disk i sada što pokušavam prebaciti su nekakvi "uništeni" i beskorisni folderi i fajlovi... 20% ne radi, 80% radi i sve OK, nema povratka nazad, kužim... zašto do toga dolazi? ne razumijem kako je moguće da u jednom momentu prebacim podatke, provjerim ih na vanjskom disku, sve OK, spojim na novo instalirani windows disk, podataka više nema - kako to? i drugo, prebacujem šta se da prebaciti, ono šta se ne da, ne može se ni izbrisati, jednostavno ne da tu naredbu izvršiti, ne da mi se ništa puštati na tom disku koji nije moj, kako da to izbrišem jer očito sa jednostavnim "delete" naredbom ne želi?

Nikky 19.05.2021. 00:13

Digni Linux Live sa stika / dvd - a pa vidi jeli tada uredno vidi fajlove koje si kopirao,
ako vidi sve kako treba onda znaš tko je kriv,
usput kopiraš na pc preko mreže sve šta treba.

Ne zaboravi na pc - ju definirati jedan share folder, omogućiti rw,
provjeri da je ista workgrupa ...

Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:26.