![]() |
Jedno noob OC pitanje?
Imam AM2+ plocu i gore je Athlon II X4 640 proc. S obzirom da je AM2+ ploca HT link je na 1000 MHz a default je 2000. Jel bi to znacilo da kod overclocka mogu bez straha dizat sabirnicu i ostavit isti mnozitelj (do 2k) ili ne? Kad kazem bez straha mislim samo na HT link ofc Do kud je relativno sigurno dizat napon? |
Citiraj:
|
Imam problem, otključao sam cetvrtu jezgru i L3 cache na Athlon 2 435 procesoru i sad kad udem u bios i to napravim normalno mi prikazuje sve 4 jezgre ali kad ugasim pc i ponovo upalim opet mi ocitava samo 3 i sad ako kod paljenja PC odem u bios opet mi prikaze kao da imam 4 jezgre. Problem je u tome da ako ne ulazim u bios kod bootajna pc-a ne upali mi se 4. jezgra. Jel zna neko u cemu je problem?
|
za pocetak ispuni moj komp.
neznam koju plocu imas ali odi na stranicu od proizvodjaca i potrazi najnoviji bios pa vidi dal ce biti kakvog pomaka. |
Citiraj:
|
Evo ispunuo sam, znači moram flashat bios? uf....
Probat cu resetat bios ali nevidim kako ce mi to pomoc. EDIT: Evo flasho sam bios sad je sve ok, zahvaljujem. |
Trenutno sam u Kanadi i kupio sam Phenoma x6 1090T za sicu para kolko kod nas traze :D
Jedno noob pitanje, imam AM2+ plocu i podrzava ovaj procesor, ali one turbo shemice nece radit, jelda? Da li mi se isplati uopce prijeci na AM3, tj. kupiti novu plocu? Unaprijed hvala, ispao sam malo iz ovih IT zbivanja :S |
mislim da ce ti cak i radit jer kod mene je isto am2+ ploca pa turbo radi. flashaj plocu sa zadnjim biosom i vjerujem da ce radit bez problema. jedino na toj ploci neces moc nesto ekstremno ili mozda uopce oc-at taj proc jer je regulacija napona slaba (4+1).
|
Našao finalne taktove.
3,82GHz - 75 times LinX-a prošao, na 3,85GHz već puca. vCore bios - 1,371V CPU-Z(IDLE) - 1,380V CPU-Z(LOAD) - 1.404-1.416 (samo u linxu pod najvećim mogućim opterećenjem dođe do 1,425. OCCT i PRIME ga navuku do 1,416V) LLC - ON Ram voltage - 1,67V CPU-NB voltage - 1.22V Očekivao sam malo više no i ovo je super. Za 4GHz treba 1,45V, za 3,9GHz treba oko 1,4V. Napon samo guta kasnije, a dobije se sića tako da mi je ovo najbolji mogući omjer. Baš razmišljam dali sam pogriješio što nisam otišao na core i5 750/760? http://www.pohrani.com/t/3E/tW/2Zjoead7/capture.jpg |
NB nejde vise od 2.5k ?
|
Citiraj:
Zivio! |
Citiraj:
|
NB frekva dosta performanse podiže pa je bolje ako ide jos gore da probas. Naravno uz voltažu koja ne smeta po pitanju temperature.
|
NB na 3GHz donosi do 5% u odnosu na 2GHz. Nije nesto, ali vise donosi recimo nego visi takt memorije. Ja svoj drzim na 2.5GHz (jer je FSB na 250MHz) pri 1.25V ako se ne varam.
|
mgou nesto pitat kad vec govorimo o tome , takoder imam phenoma 955be , hlađen zalman performom , za 3.6ghz mu je dosta stock napon ( na toliko ga i drzim ) za 3.8 mu treba 1.45 a za 4 ghz mu treba 1.55 , e sad me zanima nesto u vezi nb-a dakle imam asrock 890gx extreme 3 i clockanjem nb-a sa 2 na 2.6 ghz dobijem lijepih 500 3dmark vantage gpu bodova ! :) ali moram podignut napon na nb-u za nekih 0.2 , kad se clocka nb , da li se u principu clocka memorijski kontroler u procesoru i kako su vam se ponašale temp proca , jel se podignu kad se dodaje nb-u napon ? trenutno mi je max temp 52c kad je proc na 4ghz sa 1.55v , dakle oko 52c u occt-u , hladnjak zalman performa sa artick mx3 pastom.
|
Da u biti to i je takt IMC-a, uz to i clockaš L3 cache.
Pogledaj si performanse L3 cache-a u memory benchmarku u AIDA64 sa 2GHz NB-a i sa 2,6GHz NB-a. Vidjet ćeš kako poraste propusnost i smanji se latencija L3 cache-a. Čitao sam na nekom forumu o NB-u i izgleda da ga je najbolje oko 2,6GHz držat, preko toga nedobiješ previše, a i počinje tražit previše napona. Moj za 2,6GHz traži 1,2V. |
Evo napokon sam uspio doći do 1066 MHz memorije, da mogu potjerati x4 620 kako se spada.
Na 3510 MHz (270x13) HT@2160, NB@2700 MHz, memorija 1080MHz. Prolazi 2 sata OCCT-a ali terba još spustiti napon na procesoru sad je na 1.5 V s time da nakon 2 sata loada nije prošao temp od 47 stupnjeva. Malo mi je čudno da je stabilan 2 sata na 270x13, a 277x13 neće niti bootat uopće? Ima li tko kakav prijedlog što učiniti? |
Mislim da si došao očigledno do max. glede svog primjerka.Njuškao malo po netu i većina se smjestila 3.4-3.6GHz kako gdje tek poneki primjerak je otišao malo dalje.Mislim da ćeš jako teško postići više bez kurenja napona što smatram nepotrebnim i reza 3.5GHz je sasvim OK za X4 620:)
|
Koji bi bila neka normalna voltaža za Phenom 2 B55 X4 BE(otključane dvije jezgre) na 3,5Ghz(samo dignut množitelj na 17,5)?..ploča je ASRock 890GX Extreme 2, najnovija revizija BIOS-a je gore..trenutna voltaža je stavljena na 1,350..bios mi je inače bio postavio automatski na 1,4 kad sam odabrao opciju da manulano podešavam množitelj
|
Kod mene je postavljen na 1.45V kad je na stocku(3.2GHz).
|
Testiraj dali ti je stabilan na 1.35v, a ako je, onda undervoltaj još, mada budi sretan ako je stabilan.
|
ja vrtim be50 @ 3.6ghz na 1.35V uredno....
al mi ploca overvolta na 1.4 |
Testirao sam stabilnost pomoću 3 sata orthosa-dvije instance(postavljen affinity)..i radi evo već 3 dana bez problema (gaming, surfanje itd.)..pokušat ću još snizit voltažu da vidim kad će postat nestabilan
|
Valg je dobio odličan primjerak X2 555BE koji se da otključati i sa 1,35V (otključan) ide stabilno na 4GHz.
Na 4,6GHz boota, ali je nestabilan. |
@sam fischer
nisu ti temp niti tako strašne ,iako je meni pod mugenom2 i parom SFlex-a,oko 55-58 @4,2ghz. najbolje ti ga je držat na stock,bar do nove ploče,čisto da ne siluješ ovu:) ionako još nisam našao (sa nekakvom normalnom upotrebom,gaming,muzika,video encoding) ništa šta bi iskoristilo sve te silne jezgre... zato ga i držim na defoltu..jednostavno nema potrebe...bar ne još:) |
A točno ta tvoja zadnja misao, sad da ulažem nove pare u to, vec kombiniram koju plocu, cooler, pa trebam i DD3 rame uzet kao da se bavim ne znam čime i silno trebam te silne jezgre na 4+ ghz :D
Koliko ti treba volta za 4,2ghz? Ovo sitno sto sam se bavio procem, cim dodje do 65-66 stupnjeva, izleti BSOD na bilo kojem clocku ili voltazi... |
nisam niti ja nešto puno pokušavao,jedno dva popodneva,tak toliko da vidim koliko bi se dalo,bar do nekih 4 do 4,5ghz stabilno
default pod mugenom idle 1,1v ,800mhz - 34c load 1,3v 3600mhz -43c oc @ load 1,42v 4,0ghz -nakon jedno 2-3 sata igranja oko 53c oc @ load 1,44v 4,2ghz - 2-3 sata igranja oko 56c (to su otprilike cifre,jer sam testirao prije nekih 2mjeseca,možda stupanj ,dva razlike) testirao još sa orthosom ,prime i 3d čmarkom. dalje nisam išao,iako mislim da bi bez problema mogao potegnuti do 4,5 ghz @1,48-1,5v |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Nebi se baš zafrkavao previše sa tim temperaturama ,možeš skurit proc...
http://products.amd.com/%28S%28pqnaj...f10=&f11=&f12= |
gore imam ninju 2
http://www.overclockersclub.com/reviews/scythe_ninja2/ neznam dali bi kaj dobio sa još jednim ventom 120mm i kako da ga stavim,mislim s koje strane? |
vjerojatno nebi puno,stupanj dva možda...ako se u pustiš u to,okreneš drugi da izbacuje zrak prema van,odnosno stražnjoj strani kompa.neznam kakav ti je case i kakav "propuh" imaš u kućištu.
iako mislim da ti možda malo očitava krive temprature (neznam o koje se naponu radi za tih 3,7),jer bi trebao oko 65,66c ili BSOD ili automatski shutdown,mislim da rijetko koji primjerak ide preko. |
CPU clock ratio x 18,5
cpu NB ferq x 11 cpu host clock control auto NB volt control +0,1 v cpu voltage control +0,100 (normal 1,3500v na 66 stupnjeva drži ga prime |
Pa može se on grijat prek 62c, samo nije zdravo za CPU jer se degradira.
Osobno mi smeta kad je CPU na 55c, a na 66 ga nebi pustio ni u ludilu, to nije intel koji idu i do 70-80c Pa nisu bezveze napisali da je max. temperatura za phenom II 62c |
Citiraj:
|
naravno da nemožeš oc, stock služi svrsi da hladi na def.frekvama.(i to na jedno vrijeme:))
gle,temp. max je takva kakva je,i ti tu izuzev kupnje boljeg hlađenja nemožeš ništa.(ili downclockaj malo) |
sa stock ferqvama nemam problema sa ninjom 2 teško da prijeđe preko 44 stupnja
|
Overclock AMD phenom x4 9750
6 privitaka
ako može koji savjet kako ga malo overkolkati... tvornički je na 2,4ghz
matična je asus m2n68plus... malo sam gledao po google i jedan lik je kao podigao na 3,0ghz bez ikakvih problema sa ovim procesorom i ovom matičnom... nakon što sam postavio na overclocked profile i odabrao 7% sada radi na 2,567ghz, ali ima još fore do 3,0ghz.... unaprijed hvala!! |
E htio sam vas samo pitat, kakva je situacija kad se upali Cool'n'Quiet i overclockingom? Jel moze bit to razlog nestabilnosti ako je ukljucen? Jer sjecam se da ga se treba ugasit u pravilu ako se OC-a?
|
CnQ je uznapredovao, sada ga je preporucljivo ostaviti upaljenim.
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 07:15. |