PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   DIY i Tinkering (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=74)
-   -   Smart home/Home security - Pametni prekidaci, senzori i hub: Sonoff, Shelly, Aqara... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=305938)

OuttaControl 25.07.2021. 14:40

Ne stanjuj kabel bez stavljanja manjeg osigurača. Osnove elektrotehnike. Ja sam sve ostavio na 2.5mm2

tintin 25.07.2021. 16:42

Riješeno.
Gdje god treba nešto prespajati ide 2,5mm2 + wago spojnice sa polugom.

EDIT:
Jel spajanje Shellya 1 po ovom videu ok?

tintin 26.07.2021. 12:47

Spojeno po videu i mogu potvrditi da radi.

S obzirom da sam novi u svemu tome svaki dan otkrijem nešto novo.
Vidim da Sonoff ima relej Sonof Mini Zegbee pa me zanima što dbivam time ako kupim taj Zegbee prema onome koji ima samo wifi ?

johnsmith 02.08.2021. 10:31

Razmišljam o nabavci Reolink kamera. Sviđaju mi se Argus modeli zbog FOV, međutim ne sviđa mi se da nemaju onvif jer su na baterije. I koliko vidim cloud nije dostupan u EU, pa samo snimanje na SD karticu preostaje?
Ima tko ove ostale Reolink kamere bez baterije? Imaju onvif i rade na bilo kojem snimaču ili se baš mora njihov uzimati ili?

dakky 08.08.2021. 12:39

Jedno pitanje. Jel moguce kako na Shelly plugu staviti da reboota uredjaj u odredjeno doba, a bez pristupa internetu ili nekog dodatnog triggera ? Gledam po opcijama pa ne vidim. Znam za trigger preko browsera ili s nekom automatizacijom, ali da bas svaka 24h reboota ne vidim. Ili u 6 ujutro. Ili nesto.

OuttaControl 08.08.2021. 13:55

Shelly bez pristupa internetu mozes ugasit svakih 65500 sekundi(skoro dan i to je max vrijednost~ cca 18 sati) i upalit opet za tipa 10 sec sa Auto Off i Auto On, za ostalo treba internet veza jer dohvaca vrijeme sa interneta.

dakky 08.08.2021. 17:34

A sa pristupom internetu, ali bez vanjskog triggera? Onda moze i 24h pa jednom podesiti i zaboraviti na to?

srale7 25.08.2021. 10:37

Korisnici Smart home-a, imate li neke pametne brave na ulaznim (po mogucnostim protuprovalnim vratima) i kakva su iskustva? Na sta obratiti paznju prilikom eventualne kupnje?
Unaprijed hvala i LP

marko_st 25.08.2021. 10:55

Pratim

Sent from my RMX2170 using Tapatalk

srale7 25.08.2021. 11:04

Jako malo modela, jos manje kvalitetnih reviewa, hrpa različitih aplikacija, hrpa različitih vrata, brava, cilindara. Uglavnom kaos :)

marko_st 25.08.2021. 11:52

Ono sto bi odgovaralo sa nekakvim zigbee2mqtt u DIY varijanti a da je OK je ovo:
https://www.domadoo.fr/fr/controle-a...omid=O7dGCbgsc

Samo je cijena too much....

srale7 25.08.2021. 12:14

Bilo sta ispod 200€ zaboravi, tako da je ovo ok cijena

Avan7garde 24.10.2021. 19:44

da li je neko spajao garazna vrata na tipkalo od rolete, u pitanju tem proizvodjac. jer imam module tem i sve pa bi ubacio i za garazna vrata, al ovi u trgovini nisu sigurno da ce raditi sa tipkalom od rolete, pa mi je palo na pamet od zvona tipkalo, kad pritisnes on da signal i vrati se tamo i za zatvaranje?

Kruno M 24.10.2021. 19:48

Ti ne misliš ovdje na neki smart wifi sustav? Samo standardno spuštanje dizanje na tipku?

Dobro si rekao, samo "Glupo" tipkalo za stubišnu rasvijetu recimo koje se vraća u prvobitan polložaj, ili zvonce eto.

Ili u motor (prostor motora) staviš shelly 1 i spuštaš i dižeš sa mobitelom :). A onda na shelly1 spojiš to tipkalo pa imaš i ručno kontrolu.

Avan7garde 24.10.2021. 21:06

Svakako sam mislio shelly plus tipkalo Al da se vraća u prvobitno stanje. Znači za zvono bi trebalo raditi. Ono da signal i vrati se

Kruno M 24.10.2021. 21:15

Ma da, nema tu struje nit napona ikakoga. To je samo suhi kontakt(kratki spoj tipkala aktivira motor)

RainZG 25.10.2021. 01:10

Citiraj:

Autor Avan7garde (Post 3555973)
da li je neko spajao garazna vrata na tipkalo od rolete, u pitanju tem proizvodjac. jer imam module tem i sve pa bi ubacio i za garazna vrata, al ovi u trgovini nisu sigurno da ce raditi sa tipkalom od rolete, pa mi je palo na pamet od zvona tipkalo, kad pritisnes on da signal i vrati se tamo i za zatvaranje?

A koja je razlika u tipkalu zvona i tipkalu za rolete?
Rade na identican nacin, samo na tipkalu za rolete imas dva polozaja, za spusanje i dizanje

Avan7garde 25.10.2021. 07:04

kaze da za rolete moras drzati cijelo vrijeme da se dizu ili spustaju, a za garazna kaze da ne zna kako bi funkciniralo.
i drugi koji kad stisnes se ne vraca u neutralni polozaj nego ostane, znaci opet ga moras vratiti kad se otvore.

RainZG 25.10.2021. 08:51

Citiraj:

Autor Avan7garde (Post 3556048)
kaze da za rolete moras drzati cijelo vrijeme da se dizu ili spustaju, a za garazna kaze da ne zna kako bi funkciniralo.
i drugi koji kad stisnes se ne vraca u neutralni polozaj nego ostane, znaci opet ga moras vratiti kad se otvore.

ponavljam mehanicki princip tipkala za zvono i mehanicki princip tipkala za rolete je identican.

To kako neka elektronika u pozadini odrađuje posao je druga stvar.

Ono sto tipkalo radi je da daje impuls releju/elektronici i to je to. Kada pritisnes tipkalo zatvoris strujni krug, kada ga pustis prekidas strujni krug.

perich 10.11.2021. 16:27

Ja bih trebao 2 stvari:

1. Nekakav IR blaster/emiter koji radi u Xiaomi Mi Home ekosustavu - htio bi moci upaliti klimu preko moga, ali primarno bi htio da se klima upali i namjesti temperatura u ovisnosti o temperaturnim senzorima po kuci ili Xiaomi termostat u

2. Produžni letvu - Isto idealno za Xiaomi, sa barem 3-4 utičnice od kojih svaki posebno mogu aktivirati preko Mi Home appa. Mjerenje potrošnje zgodno ali nije neophodno.

Preporuke?

Sent from my SM-G991B using Tapatalk

RainZG 10.11.2021. 16:48

pa ako trazis da radi u xiaomi mi sustavu onda pogledaj prvo sto oni imaju u ponudi
znam da imaju ir blaster sigurno

perich 10.11.2021. 16:56

Bilo nesto ali koliko sam vidio, vise nema...

Sent from my SM-G991B using Tapatalk

zwer54 11.11.2021. 00:09

Citiraj:

Autor srale7 (Post 3541137)
Korisnici Smart home-a, imate li neke pametne brave na ulaznim (po mogucnostim protuprovalnim vratima) i kakva su iskustva? Na sta obratiti paznju prilikom eventualne kupnje?
Unaprijed hvala i LP

Jedino sta ja znam da se koristi u profesionalne svrhe i da daje sigurnost su brave od Assa Abloy, npr EL560. Brava radi na principu "iskljucivanja" kvake, odnosno, kad se vrata zatvore, odma izade onaj "jezik" koji zakljuca vrata, a pritiskom kvake ode nazad unutra, no vanjska kvaka ne reagira (pritisce se u prazno) dok ne dobije napon (ima i varijanta obrnuto). Naravno, posto je pouzdano, ne kosta malo...

Pupo 11.11.2021. 09:09

Recimo to je zadnja stvar koju bih stavio "pametnu" u sustav. A možda sam samo malo preoprezan i mislim na najgore :)

OuttaControl 11.11.2021. 10:23

Misliš da će je švrćo provalnik lakše probiti nego običnu bravu?
Ako će neko platit haxora da ti provali pamenta vrata, onda vjerojatno ima nekog razloga za platiti toliko :) A običnu bravu ja, amater, otkljucam sa ukosnicom u manje 15 minuta (lockpickinglawyer).

xlr 11.11.2021. 10:26

Obicna brava na pp vratima je jos gora opcija od pametne brave :)

murina 17.11.2021. 15:46

Planiram kupiti Shelly za 2 radijatora (mramorne ploče). Montirani su u različitim prostorijama i trenutno oba imaju svoj termostat vulgaris. Što mi sve treba i koje su preporuke?

OuttaControl 17.11.2021. 17:31

Glavno pitanje, sta želiš postići :) Pricekaj Black friday imaju inace baš dobre akcije, bar su prošle god

Pupo 17.11.2021. 20:57

Citiraj:

Autor OuttaControl (Post 3561857)
Glavno pitanje, sta želiš postići :) Pricekaj Black friday imaju inace baš dobre akcije, bar su prošle god

Na sluzbenom webu ili na aliju?

murina 17.11.2021. 21:07

Izbaciti stare termostate (trenutno nisu ni montirani nego vise sa strane dok ne dođe Shelly) i automatizirati proces (da se pale kad temp padne ili vlaga naraste) + ako button funkcionira kako mislim da funkcionira, da se na 1 klik upali na sat vremena, na 2 klika na 2 ili 3 sata.. (neovisno o senzorima)

Jeli ovo kombinacija koja mi treba? Ne mogu naci senzor za vlagu :/

https://i.imgur.com/poglJo4.jpg

Pricekat cu crni petak :goood:

Sva vremena su GMT +2. Sada je 04:28.