![]() |
Od kada imam zigbee, samo to gledam. Ostalo nisam ni pogledao već dugo. Daj zaljepi nešto ako imaš preporuku.
Citiraj:
|
Ko izmisli 1x1x1cm kockicu sa opcijom za 1,2,3 gang, rolete, wifi/zigbee/bt i da je bez nule sa mogućnošću direktne kontrole bit će bogat tip 😊
Nažalost, mislim da je, trenutno, bez obzira na novac jako teško ili nemoguće pokriti sve aspekte izgleda/funkcije/backupa... Dobra stvar je što moduli, bilo zigbee, bilo wifi, čak i ovi skroz jeftini, stvarno traju godinama tako da... Sent from my RMX2170 using Tapatalk |
Ma ovo mi je sasvim ok veličina, i može bez nule. Ali jbg, razroki prekidači :D
https://www.aliexpress.com/item/1005...11f61802Stm7Rq Čekao sam i čekao da sonoff nešto izbaci takvo, navodno hoće ali nikak ih dočekat. |
Da, nezgodno.
Da li kod gore linkanog modula vanjsko spojeni switch(evi) šalje zigbee info prema hub-u pa potom primi izvršnu komandu ili upravlja direktno sa izlazom(žaruljom) a modul pošalje info o promjeni prema hub-u? Sent from my RMX2170 using Tapatalk |
Citiraj:
prekidaci su na knauf zidu ili zidanom? U oba slucaja se moze sa malo volje ubaciti unutra nekoliko shellya, kod knaufa izuzetno lagano, kod zida uz malo stemanja :D Dodatna opcija je ubacivanje u razvodnu kutiju pa onda spojiti sve Ili Shelly1L iza prekidaca, a Shelly 2.5 u razvodnu kutiju. Uglavnom ima opcija |
Ma vertikala zgrade ide tu, sve je beton beton :D Modularni su prekidači i velika je gustoća, praktički na kutiju malu imam 3 prekidača.
|
Citiraj:
|
Koju debljinu žice koristi za spojiti prekidač na Shelly 1L?
Odgovaralo bi mi ako mogu staviti 1 mm2 licnatu. |
Mozes staviti, ali nije po PSu
|
Mislim tako spojiti samo SW1 i SX kontakte sa tipkalom. Lakše mi je tako ugurati u kutiju.
Na L i 0 ide 1,5 mm2 puna žica. |
Ma stavi samo, eventualno 1.5mm2 licnu i to je to.
|
Treba mi preporuka što jeftinijih 16A utičnica, spajanje na wifi 2.4 GHz, bez hubova i slično, samo za on/off, preko android apk, i da mogu u apk imenovat utičnice ... 4-5 komada
Vidim dosta opcija, a ne znam šta valja šta ne Iz hr il EU |
https://www.hgspot.hr/pametna-uticni...zigbee-wifi-eu
Piše i da je zigbee ali nije, wifi je. Sent from my RMX2170 using Tapatalk |
To je stvarno jeftino, hvala ti!
|
Malo općenito pitanje...
Kakva je kvaliteta izrade i sigurnost Sonoff i Shelly switcheva? CE certifikat navodno nije nešto u što se treba 100% pouzdati, a po nekim forumima piše da bi trebalo biti ok ako ima UL certifikat. Sonoff to nema, a neki Shelly switchevi imaju. Nebi htio zapaliti nešto... |
Shelly je kvalitetniji od Sonofa, bez dileme.
Koristim oboje doma, Sonoff preko 4 godine doma bez problema, nema problema sa pregrijavanjem, niti jedan nije riknuo. Ista stvar i sa Shelly. A sto se sigurnosti tice i punjac za mobitel se moze zapaliti, nema pravila. |
Shellyi valjda imaju plastiku koja se sama gasi, nisam. jos vidio niti jendu sliku shellya koji je zapalio jos nesto, dok sonoff jesam.
Zapaljenih shellya sam vidio i viska, ali u 95% slučajeva je to bio user koji nije čitao manual i krivo spojio. |
Na par mjesta ne mogu nikako staviti swtcheve iza prekidača, a niti u razvodne kutije pa me zanima smijem li staviti switch u samu stropnu lampu?
Sve su led, a največa je 24W. Od tamo mogu provući dvije nove žice do prekidača. |
Znači pitao sam već ono za kameru i kombinaciju, ali ne dobih odgovor pa ajde ovako probam.
Ima li koji "senzor" za vrata da radi bez huba, a da može poslati push notifikaciju na mob? Tipo kad netko otvori vrata da dođe obavijest. |
ima shelly door sensor
|
Citiraj:
Citiraj:
Idu 2xCR123 |
Znači "radi" na 8.4V ako su 2x CR123? Ne bi li se to dalo sa NiMH (AA ili AAA) punjivim na 1.2V pa 4 komada?
|
Nop, radi na 6V jer NE smiješ staviti punjive jer onda na 8.4V, odma crkaje uređaj. Te nimh isto nisu konzistentnog napona, a u kucište ih nemos ugurati baš, bar ne fino :D
Ja ti ne pricam iz svog iskustva nego sto sam procitao, ali isto daj DW2 senzor ima jos dosta mogucinosti dodatnih koje ti vjerojatno ne trebaju (jel prozor na kipu, LUX senzor i mislim cak da ima i temperaturu, ali nisam siguran. |
Citiraj:
Snaga je mala, a ionako su predviđeni za montažu u rupe, prekidače itd... |
Kod ovih novih led lampi nema nikakvog protoka zraka.
To bi moglo stvarati probleme? Kod starih plafonjera je staklo odvojeno od tijela lampe tako da tu zrak cirkulira bez problema. |
Nema protoka zraka ni u rupama iza šaltera u koje je i predviđena montaža Shelly-a, pa zato mislim da nema razloga za brigu
E da, ono što bi moglo smetati kod ugradnje u plafonjerku je činjenica da će se vjerojatno vidjeti obris Shellya dok je lampa uključena |
Imam par Shellya (1 i 1L) i Sonoffa (Mini R2)...
Shelly je plavi, a Sonoff bijeli... Probat ću sa Sonoffom. On se valjda neće vidjeti. |
Citiraj:
ja sam shelly spojio sa tasterom a ne direkt u motor. sad da li to ima veze ili ne. taster normalno radi. |
Nesto si krivo pospajao.
Nacrtaj shemu kako je spojeno |
|
Koliko mogu popratiti žice nije dobro spojen. Na taj drugi prekidač koji je spojen na shelly ne saljea ništa kada okineš shelly.
Trebao bi poslati 220 ili samo kratki spoj(kontakt) ? Nisam popratio sta radis sa shellyjem https://shelly.cloud/knowledge-base/devices/shelly-1/ Za šta ti je prvi prekidač sa ove slike a za sta drugi? |
prvi prekidac je svijetlo, drugi je od zvona sto stisnes i vrati se taj koristim za otvaranje i zatvaranje garaznih vrata. za garazna vrata bi sluzio shelly
sw iz shelly je spojen u prekidac od garaznih vrata. a bijeli debeli kabel je iz motora u taster mislim da treba poslati samo kratki spoj kontakt motoru da ih otvori. |
Sve ok. Ali ti ćeš mozda spaliti ulaz na motoru, ako neznas sta radis.
Uglavnom nije dobro spojeno ovo. Ti bi trebao spojiti garazni taster na I i O na shellyu. Jer pretpostavljam da je ulaz na motoru obični kratki spoj, beznaponski. Nisam jos naletio na spoj pod naponom. Smeđu žicuu koja je na SW, prebaci na O koja je skroz lijevo na shellyu i trebalo bi ti sve raditi |
da nema napona, kratki spoj je. znaci samo sw prebaciti na shellyu na 0 ili moram i kablove sto idu iz motora premjestiti=
|
Samo nemoj zaboraviti staviti auto on vrijeme isključenja. Da ne drzi taster stalno ON.
|
Vidim da se kod nekih switcheva posebno naglašava da imaju dry contact.
Može mi netko malo pojasniti što se dobiva ako kupim svitch koji ima tzv. dry contact u odnosu na onoga koji nema? |
Dry contact treba recimo na motorima garaznih vrata, kliznih kapija i tako.
Jer imas kleme na motoru gdje se spaja dry contact. Ondosno sa obicnim komadom zice napravis kratki spoj na tim klemama i motor radi. E taj dry contact radi kratki spoj tako, nema prijenosa struje. A ako palis svjetli recimo, onda prenosis 220V onda to nije dry contact. Prije shelly-a sam koristio samo sonoff basic i mini, on prenosi 220V i to je to. Onda sam morao odljemljivati dolaz 220V na relay da bi dobio dry contact. Ili na Sonoff mini se mora prerezati/probusiti na 2 mjesta i dobijes dry contact. A po defaultu ga nemas. Sa prepravljenim minijem sam otvarao uličnu kapiju preko dry contacta. Sve zavisi šta trebaš |
Citiraj:
Javi rezultate... |
Znači da mi za kontrolirati svjetla dry kontakt nije bitan, a bitan je za neke malo složenije projekte?
|
Pa onak, nije to do slozenijeg projekta to je do uredjaja koji kontroliras. Zavisi sta mu treba.
Ja recimo imam led traku okolo po dnevnom. I ne gasim/palim 220V adapter nego prekidam + od izlaza na adapteru jer adapter napaja 3 razlicite duzine trake. Pa prekidam + kako na kojem spoju. Jer iako je to suhi kontakt ima Amperažu koju može trpiti taj relay, koju struju moze propustati preko sebe. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 00:49. |