PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Intel (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Vijesti i novosti o Intel procesorima i čipsetima (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=49484)

McG 14.09.2011. 17:55

Određeni recenzenti su već dobili svoje LGA-2011 komplete, pa su usporedno s IDF-om imali dopuštenje objaviti kakve-takve sitnice i rezultate testova. Procesori i ploče tak i tak izlaze za mjesec-dva, pa ništ čudno da su počele kapati prve konkretne informacije. Linkal sam u pripadajućoj LGA-2011 + X79 temi neke od testova, a ostatak se lako nađe po svim mogućim stranim forumima. Uz Bulldozer, teme o novim Sandy Bridge-E procesorima su tak i tak među najpopularnijima. Uopće nema govora da Sandy Bridge-E nije/ne bude odličan procesor, ali isplativost nadogradnje/prelaska s Core i5-2500K ili Core i7-2600K budu našli samo oni koji točno znaju kaj napraviti sa svom tom snagom.

Dottore 14.09.2011. 19:11

MAGARAC 14.09.2011. 19:44

Jbt. pa ima vec brdo previewua i to konkretnih. Perf. su svim ocekivane a price o mogucnosti BCLK overclokca u vecim razmjerima od SBa su za mene dobrodosle. Mozda ce se konacno moc poganjat reklamirani 2400mhz stickovi na toj frekv..
Za BD nisam nasao nista tak konkretno osim par svemirskih previewua i onih starijih gdje se bode sa 990x. Vec mi lagano AMD ide na zivce sa odugovlacenjem i velom tajni oko top secret BDa..

McG 14.09.2011. 20:26

No shit da ima već brdo konkretnih osvrta na performanse, a ovo sad je generalna proba prije prvih službenih recenzija. Samo velim da osim šačice (polu)profesionalaca i entuzijastičnih clockera, ljudi ne budu hitali po LGA-2011. Em je Intel napravil odličan posel s aktualnom LGA-1155 platformom, em većina ljudi nema di iskoristiti te desktop derivate Sandy Bridge-E baziranih Xeona, em je Ivy Bridge "iza ugla", a čudo naprosto briljira, a kad napokon stignu Z77/75 ploče i 22nm procesori, pružali budu više od Sandy Bridge i Sandy Bridge-E, a za manje novaca. Bulldozer je skupa s AMD-om pak priča za sebe i ni u kojem slučaju ne cilja na Sandy Bridge-E ili nadolazeći Ivy Bridge-E i Haswell. U slučaju da AMD s Bulldozerom uspije uspješno (performansama, cijena je tak i tak ziher) konkurirati 2500K, 2600K i 2700K modelima, sumnjam da se bude itko bunil.

MAGARAC 14.09.2011. 20:40

Gdje si pak Ivy Bride performanse iscupo. Ni one nebi trebale bit senzacija u odnosu na SB, osim tehnoloskih novotarija tipa napredniji IGP, power featuri i sl. Po meni jedini pravi adut tih proceva ce bit 6 jezgreni model, zbog cijene, upgradea i proca u odnosu na lga2011..

Matth€w 14.09.2011. 20:44

Barem što se istočne i zapadne Europe tiče, zasad vam još nitko nema testne pakete SB-e platforme. Neki su dobivali samo ploče prije par mjeseca za napraviti kratki pregled, ali od onda se dizajn ploča nešto promjenio. Vrlo vjerojatno će se kroz nekih mjesec dana početi testirati, tj. i dobivati testni bundlei.

McG 14.09.2011. 20:50

Citiraj:

Autor MAGARAC (Post 1976728)
Gdje si pak Ivy Bride performanse iscupo. Ni one nebi trebale bit senzacija u odnosu na SB, osim tehnoloskih novotarija tipa napredniji IGP, power featuri i sl. Po meni jedini pravi adut tih proceva ce bit 6 jezgreni model, zbog cijene, upgradea i proca u odnosu na lga2011..

LGA-2011 bude dobil i osmjerojezgrene procesore, ali za to bude trebalo malo pričekati. Kaj se tiče Ivy Bridgea, pa i ti primjerci već jedno vrijeme (od sedmog mjeseca) kolaju okolo i naokolo, a sad na IDF-u je Intel napokon i službeno pokazal svo veselje koje dolazi. 1.4 milijardi tri-gate, tj. 3D tranzistora za četverojezgreni procesor, x63 množitelj, DX11 IGP u rangu ili bolji od sadašnjih Llano performansi, podrška za DDR3-2800, podesivi TDP, itd. Šesterojezgrenih Ivy Bridge procesora nema na vidiku, a to sam već spomenul na ovoj stranici. Sve u svemu Ivy Bridge nije samo die-shrink.

MAGARAC 14.09.2011. 23:03

To sam u biti i napisao. Tehnolski da, sirove CPU perf. nekako sumnjam da ce izac iz 10% okvira. Nebi bilo prirodno, osim ako se njihov izlazak ne odgodi sa drugu polovicu 2012 ili sl..
Previse mi ima ovih 1155/2011 i sl tema i neda mi se sad pratit svaki post a pogotovo ne tvoje jer imas jako sirok izbor linkova. Od odlicnih do obicnih glasina. Puno vise "volim" pratit tvoje postove u filmovima i serijama. To je za svaku pohvalu. Osim toga sad sam na godisnjem od tih pricesora grafi i sl jer je f. prevruce. Kad malo zahladi, zahladilo bu i tim procevima kad ih se docepam.

Nego mene zanima dal netko zna ista o i3 2120k, koji je bio najavljivan prije par. mj. ?

Shamanix 15.09.2011. 00:23

Koliko sam citao okolo, Apple vrsi pritisak na intel da smanji potrosnju svojih CPUova inace ce izgubit posao, a posao bi mogao preuzet ARM.. neka 2015 se spominjala kao godina... Windows 8 vec ima podrsku za ARM, pa se vrlo lagano moze desiti da cijela x86 arhitektura ode u povijest, samo mi to nekak nerealno zvuci da ARM moze dostici x86 sto se tice performansi do 2015..

Swarm dude 15.09.2011. 08:37

Teško da će ARM sustići x86 u narednih 5 ili više godina, performanse per-thread x86 je neusporedivo veća a kako se ARM razvija tako napreduje i x86. Gledat ćemo i dalje nasljednike Core, Phenom, Xeon i Opteron procesora u računalima, no vjerujem kako ćemo vidjeti ARM u segmentu gdje su Atom i Fusion. Osim toga, vjerujem kako će porastom performansi ARM-a porasti i potrošnja, sad za koliko točno, ne znam ali mislim kako je to neizbježno :)

Mad_Duke 15.09.2011. 08:49

Pa ARM-u nije u planu/interesu ići preuzeti "krunu" Intelu/AMD-u mainstreama i high enda. Do 2015 će imati već jako lijepo procove koji će trošiti "nula", moći će se pasivno hladiti etc.

A ovo da Apple vrši pritisak bilo koje vrste na Intel je komedija. :D Stvar je običnog poslovnog dogovora.

Bubba 15.09.2011. 11:51

Citiraj:

Autor Swarm dude (Post 1977010)
Teško da će ARM sustići x86 u narednih 5 ili više godina, performanse per-thread x86 je neusporedivo veća a kako se ARM razvija tako napreduje i x86. Gledat ćemo i dalje nasljednike Core, Phenom, Xeon i Opteron procesora u računalima, no vjerujem kako ćemo vidjeti ARM u segmentu gdje su Atom i Fusion. Osim toga, vjerujem kako će porastom performansi ARM-a porasti i potrošnja, sad za koliko točno, ne znam ali mislim kako je to neizbježno :)

Hm hm. Would you put your money where your mouth is? :)

Iako je ovo na razini lirsko epskog spjeva, pogledaj primjerice ovo -> http://microcontroller.com/news/Atmel_SAM9X35.asp. 110mW i 6$ SoC koji na sebi nema sto nema, a sposoban je itekako vrtiti sve sto SOHO trzistu treba, pa i sire.

OTOH, CUDA i slicne tehnologije donose Cray na jednom chipu i rade cuda, pa sad... Obzirom da x86 jos uvijek u sustini lezi na 30 godina staroj tehnologji, PC-u *je* potreban veliki switch.

Naravno, jedina kocnica koja postoji je nesaglediva kolicina softvera za x86... Proklet bio IBM!

Swarm dude 15.09.2011. 14:02

Koristim jedino AT89C2/4051, ne vjerujem ja u ovaj SAM9!!! :D
Šalu na stranu, ovaj mikrokontroler bome "izgleda" kao nešto za 21. stoljeće. No kao što si i sam rekao, za piceka je problem soft iako možda se i iznenadimo u budućnosti. U doglednoj ne vjerujem, no tko zna. :)

P.S. jesi li se što bavio sa ovim SAM-om? Šibni na PM ako jesi :)

karl051 13.10.2011. 10:31

inace ja se ne razmem u intela ali koji i3 ima otkljucan mnozitelj i jeftiniji je

Ranma 1/2 13.10.2011. 11:06

ako pričamo o SB-u onda niti jedan. jedini SB procesori koji imaju otključan množitelj su oni koji u nazivu na kraju nose oznaku K. dakle i5-2500K i i7-2600K.

Baja 001 13.10.2011. 12:02

Citiraj:

Autor Ranma 1/2 (Post 1998261)
ako pričamo o SB-u onda niti jedan. jedini SB procesori koji imaju otključan množitelj su oni koji u nazivu na kraju nose oznaku K. dakle i5-2500K i i7-2600K.

I nadolazeći i7-2700k. i3 i jeftini Pentiumi/Celeroni su zaključani.

MAGARAC 13.10.2011. 12:18

U najavi je bio i i3 2120k procesor pa mozda dode i otkljucani i3..

Baja 001 13.10.2011. 12:25

Citiraj:

Autor MAGARAC (Post 1998323)
U najavi je bio i i3 2120k procesor pa mozda dode i otkljucani i3..

Po meni da sam Intel to nije u cilju, jer su ovi "K" eksluzivniji i skuplji, iako bi to bio odličan potez jer i3 s 4threada na 5GHz bi bio poslastica za igrače. Samo opet koja će mu bit cijena obzirom na i5 igrače i 2500k :kafa:

KorisNick 19.10.2011. 23:14

Večer, dal zna možda netko od vas koji sudjelujete na ovom forumu, dal će Ivy Bridge imat 6 jezgri u ponudi? Dakle mislim na npr i5, i i7 dal će u ponudi imat i 6jezgraše ili će opet kao i u slučaju Sandy Bridge imat uglavnom 4 jezgre u ponudi, ako ne računamo onu extremnu varijantu procesora naravno koji dođu oko 1000eura. Dakle jel ima kakvih informacija o tome dal će za nekih 350-400 eura bit u ponudi i 6jezgreni, ili ćemo za takvo nešto kao i do sad morat posegnut malo dublje u svoj džep. Hvala.

MAGARAC 19.10.2011. 23:21

Prvo je bilo da budu pa je kasnije da ne ali ja nekeko vjerujem da ce se pojavit naknadno. Ovi od 1000 eura ce bit rezervirani za SBe gdje bude bio 6 jezgrni procesor za slicne novce kao sto si napisao..

spajder 20.10.2011. 12:49

Ivy Bridge u proizvodnji.
Intel je počeo s masovnom proizvodnjom sljedeće generacije procesora, znane pod kodnim nazivom Ivy Bridge. Iz kompanije poručuju da je masovna proizvodnja 22-nanometarskih čipova krenula u trećem kvartalu ove godine, dok se početak prodaje očekuje u ožujku ili travnju 2012.Osim 22-nanometarskog proizvodnog procesa, Ivy Bridge po prvi put ima i 3D Tri-Gate tranzistore, koji prema Intelovim riječima imaju do 37 posto bolje performanse na nižim naponima u odnosu na prethodnu generaciju 32-nanometarskih "običnih" tranzistora. Navedeno obećava znatno nižu potrošnju energije, osobito važnu kod verzije procesora za prijenosna računala.Čipovi će imati i naprednije AVX instrukcije, integriranu DirectX 11 grafičku jezgru s podrškom za OpenCL 1.1 i s 30 posto većim performansama od prethodnika te podršku za PCI Express 3.0 sabirnicu.

dejanbinladen 20.10.2011. 12:52

nije dokaz al vrijedi razmotrit

http://www.pohrani.com/?8/2L/4qkWhz64/6core1155.jpg
http://www.pohrani.com/?8/2L/4qkWhz64/6core1155.jpg

Sinac 20.10.2011. 14:44

Novi BIOS-i s podrškom za 22nm procesore su dostupni kod gotovo svih proizvođača s1155 matičnih ploča.

mamutarka 21.10.2011. 22:54

Citiraj:

Just as its detractors thought they were done with it, and just as people started to think that attrition among some of its "popular" designers cost EVGA dearly, the company hit back with teaser pictures of the Super Record 3 or SR3, it promised back in June, it would deliver to the enthusiast community. And yes, it matches its description! The SR3 is a dual socket LGA2011 2P enthusiast desktop/workstation motherboard in the E-ATX form factor. Socket 0 is wired to eight DDR3 DIMM slots (two DIMMs/channel), while socket 1 to four slots (1 DIMM/channel).

In LGA2011 2P systems, the processor sitting on socket 0 is wired to the PCH (SR3 looks to have Patsburg-T), while the processor on socket 1 is wired to the one on socket 0 using two QPI links, closing the daisy-chain. Socket 0, apart from its 4 GB/s DMI link, has a PCI-Express 2.0 x4 (another 4 GB/s) link to supplement the DMI link, so the storage controllers don't get bottlenecked with just DMI. Both processors contribute to the PCI-Express lane budget of the motherboard. There are seven PCI-Express x16 slots, among which four are PCI-Express 3.0 x16 capable, every slot is PCI-Express 3.0 x8 capable. NVIDIA 4-way SLI is supported. This board will support Sandy Bridge-EP Xeon processors, though we don't know at this juncture if Core i7 Sandy Bridge-E is 2P capable.
http://www.techpowerup.com/img/11-10-21/96a.jpg

Doink the Clown 24.10.2011. 08:59

Intel Releases Core i7-2700K Processor

Citiraj:

Intel released its latest performance-segment processor, the Core i7-2700K. The i7-2700K is a quad-core chip in the LGA1155 package, based on the 32 nm "Sandy Bridge" silicon. It is clocked at 3.50 GHz, and features an unlocked base clock ratio multiplier, which makes overclocking possible. It features AVX instruction set, AES native acceleration, HyperThreading (which enables 8 logical CPUs), 256 KB L2 cache per core, and 8 MB of shared L3 cache.

Apart from these, it packs a dual-channel DDR3 integrated memory controller, PCI-Express root complex, and Intel HD 3000 series integrated graphics. The TDP remains consistent with many other Core i5 and Core i7 "Sandy Bridge" chips, at 95W. An interesting development here is that the pricing of Core i7-2700K didn't turn out to be what Amazon and MWave were charging for their pre-orders (around US $380), the retail price of this chip is merely $15 higher than that of the Core i7-2600K, at $332.
http://www.techpowerup.com/154064/In...Processor.html

Doink the Clown 08.11.2011. 08:00

Six Core Sandy Bridge-E Chips Listed by British Retailer

Mad_Duke 08.11.2011. 08:20

Citiraj:

Autor Doink the Clown (Post 2020320)

Jedva čekam reviewe.

danijel_b 08.11.2011. 10:36

Citiraj:

Autor Mad_Duke (Post 2020328)
Jedva čekam reviewe.

pa vec imas na tomshardware iz devetog mjeseca, doduse mislim da su oni testirali eng.sample, u odnosu na s1155 nema nekog pomaka, osim u aplikacijama za vise jezgri. Sumnjam da ce retail izdanje biti puno brze. Sadasnji 2600k bi mogao duze vrijeme biti top end za desktop, tj 2700k. I Ivy Bridge sudeci po najavama nece donijeti vise od 10 posto u odnosu na sadasnju generaciju sb, vise donosi u smislu potrosnje i grafike nego same procesorske snage, no oc potencijal bi trebao biti veci obzirom na 22nm proces

McG 09.11.2011. 22:10

Intel Haswell: LGA-1150 i nova 22nm arhitektura za 2013.
We're still an estimated five to six months away from Intel's launch Ivy Bridge, a platform which is expected to offer slight improvements over Sandy Bridge in terms of performance, although it should improve power efficiency and graphics performance quite significantly. However, Intel's 2013 platform code named Shark Bay has now turned up. Intel follows a "tick-tock" product development model. Every year, Intel's product lineup sees either of the two. A "tock" brings in a new x86 architecture, a "tick" miniaturizes it to a newer silicon fabrication process. For example, Sandy Bridge is Intel's latest architecture, and is based on the 32 nm fab process. Ivy Bridge is a miniaturization of Sandy Bridge to 22 nm. Likewise, Haswell will be a brand new architecture, it will use the 22 nm fab process cemented by Ivy Bridge. If all goes well with Intel's 22 nm process, Haswell is scheduled for Q2 2013. 2012 (Q2 onwards) will be led by Ivy Bridge.
http://www.pohrani.com/t/3O/RM/4XeO0yOK/intel-01.jpg http://www.pohrani.com/t/X/3x/1yZ70ctB/intel-02.jpg http://www.pohrani.com/t/3C/kB/3QDzzlBI/intel-03.jpg http://www.pohrani.com/t/2a/t2/31e33veG/intel-04.jpg http://www.pohrani.com/t/3t/CP/3bJ1QUXs/intel-05.jpg
But then here's a "shocker": Haswell's desktop version will use a brand new socket, LGA-1150, and will be incompatible with LGA-1155. This is because of drastic changes in the pin map of the package. Sandy Bridge and Ivy Bridge share the LGA-1155 socket, and will hence, have kept the socket alive for over 2 years. A major change with the component arrangement in the platform that is affecting Haswell's pin map is that Haswell will have a higher bandwidth chipset bus, rearranged PCIe pins (with FDI pins), rearranged power pins, and miscellaneous pins. It does away with a separate power domain for the integrated graphics controller. We're of course getting a new chipset, codenamed Lynx Point, although we don't have much in terms of details with regards to new features compared to the 7-series chipsets. One interesting new addition is three levels of Intel graphics, currently known as GT1, GT2 and GT3.

Taking a closer look at the platforms, starting with the desktop we're looking at two or four cores, support for DDR3 and DDR3L (low power) memory at speeds of up to 1600MHz officially in a typical dual-channel configuration with a maximum of two DIMMs per channel. Oddly enough the TDP looks set to go back to 35, 45, 65 and 95W, the same as for Sandy Bridge and an increase from what we're expecting to see from Ivy Bridge. Again, as we reported a few days ago, Haswell will feature a fully integrated Voltage regulator, although unlike Sandy Bridge and Ivy Bridge, Haswell will feature improved overclocking, but we're not sure how far Intel will go here to bring back additional Bclk multipliers.
Izvor: techPowerUp i VR-Zone

KorisNick 04.01.2012. 17:27

Citiraj:

Autor MAGARAC (Post 2004094)
Prvo je bilo da budu pa je kasnije da ne ali ja nekeko vjerujem da ce se pojavit naknadno. Ovi od 1000 eura ce bit rezervirani za SBe gdje bude bio 6 jezgrni procesor za slicne novce kao sto si napisao..

Sad se definitivno zna, da onaj tko nema 1000eurića u džepu, neće moći do šest jezgri, barem ne kad je Intelova ponuda u pitanju. :D

segregator 10.01.2012. 10:09

laži laži laži me

Jelc 11.01.2012. 21:06

Za krepat:D

seno 12.01.2012. 00:46

Hahah :D dobar je

Tomy B. 13.01.2012. 10:03

Intel's DX11 Demo, Now on an Ultrabook

Doink the Clown 19.01.2012. 09:31

Intel Introduces CPU Replacement Plan Targeting Overclockers

Citiraj:

In an effort to offer some (extra) comfort to enthusiasts who like to overclock their processors, Intel has launched something called the 'Performance Tuning Protection Plan'. This offering basically ensures a no questions asked, single processor replacement, in the event of the 'death' of an overclocked CPU.

To take advantage of the Performance Tuning Protection Plan, which comes as an addition to the standard 3 year warranty (this one only covers CPUs that fail 'under normal usage') people are required to pay a one-time fee between $20 and $35, depending on the CPU model.

Intel's overclocker-friendly plan launches today (it's in a pilot phase for starters) and is available from four resellers - CyberPower, Scan Computers, Canada Computers and Electronics, Altech Computers, and through Intel.com.

The Performance Tuning Protection Plan covers the following chips:

Core i5-2500K - $20 (plan price)
Core i7-2600K - $25
Core i7-2700K - $25
Core i7-3930K - $35
Core i7-3960X - $35
http://www.techpowerup.com/158957/In...rclockers.html

QuidZz 19.01.2012. 11:29

Uuu nice :D

domis 19.01.2012. 13:05

nice, nice...ali, kak budu oni znali da je proc krepal uslijed OC-a osim ako stave nest slicno SMART-u u proc? :D

Mad_Duke 24.01.2012. 10:02

Citiraj:

Autor domis (Post 2078847)
nice, nice...ali, kak budu oni znali da je proc krepal uslijed OC-a osim ako stave nest slicno SMART-u u proc? :D

Ajde please kucni u drvo :D

Chiron 29.01.2012. 22:56

i7 3930k vs 3820 vs 2700k review

Mad_Duke 29.01.2012. 23:02

Dio zaključka

"Taking into account all of the above mentioned arguments, we will continue to recommend specifically Core i7-2700K or Core i7-2600K out of all Intel’s quad-core offerings existing today. Compared with the new Core i7-3820, the one-year-old Sandy Bridge solutions offer better platform price-to-performance as well as performance-per-watt."

Ne slaže mi se argumentacija, a da nema preporuke za 2500K unutra!

Sva vremena su GMT +2. Sada je 17:22.