PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Mreže (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=16)
-   -   Wireless - standardi & hardware (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=141064)

domy_os 28.05.2025. 16:09

Najveća prednost 6-ice je istovremena komunikacija s više uređaja odjednom. Prije sa 5 i starijim su paketi išli na jedan po jedan tako da ispod 6 za više ljudi nemoj ići. Ovo je sad pravi MIMO za razliku od svih starijih standarda.

dadoremix 28.05.2025. 17:58

jel to vrijedi i za cliente koji nemaju ax standard ?

jp_rv 28.05.2025. 19:09

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3806454)
Najveća prednost 6-ice je istovremena komunikacija s više uređaja odjednom. Prije sa 5 i starijim su paketi išli na jedan po jedan tako da ispod 6 za više ljudi nemoj ići. Ovo je sad pravi MIMO za razliku od svih starijih standarda.

da ali se to osjeti kad imaš 30-40-50+ uređaja na ap-u, a ne 5.

konferencija sa 30 korisnika zakačenih laptopima i mobitela na fajfaj najnormalnije radi na (pra)starom unifi ap-u od pred 10 godina (ac hd ili takonešto).

u kućnim uslovima ac vs ax je čisto marketinška razlika. i realno se osjeti tek kod skupljih ap-ova koji imaju 4 x 4 mimo pa se kroz mu-mimo to rasporedi, i to samo ako to softver podržava.

ILI se osjeti kad koristiš 160mhz kanal, šta je za 300mbit apsolutno nepotrebno. 80mhz 2x2 kanal gura oko 500-600mbita.

recimo, JA osjetim razliku između ac i ax tek na arubi 515, koja bez problema progura gigabit na wifi, ali samo sa mobitelom koji podržava ax.

spawn 28.05.2025. 19:54

Znaci jedan solidan ax ili jaci ac su ista stvar? Ili je taj AX bolji i za Wifi5 i za wifi6 bez obzira na cijenu? Sve je vise ax mobitela pa nisam pametan uzeti li za 8 korisnika skupi AX ili je dovoljan npr tplink ax55 ili slicno ili ipak kupiti jaki ax router?

domy_os 28.05.2025. 20:14

Ja bih išao na WiFi 6. Imaš 8 korisnika + 2 TV-a, danas sutra neku kameru staviš, korisnici povećaju zahtjeve za brojem uređaja pa to bude dva mobitela + laptop po korisniku, upgradeaš net na gigabit ili više i isplatit će se WiFi 6.

jp_rv 28.05.2025. 20:31

Citiraj:

Autor spawn (Post 3806479)
Znaci jedan solidan ax ili jaci ac su ista stvar? Ili je taj AX bolji i za Wifi5 i za wifi6 bez obzira na cijenu? Sve je vise ax mobitela pa nisam pametan uzeti li za 8 korisnika skupi AX ili je dovoljan npr tplink ax55 ili slicno ili ipak kupiti jaki ax router?

frende, JEDAN uređaj je potpuno nebitno koji jer će radit usrano. modulacija zahtijeva određeni signal. ax ničemu ne služi iza jednog zida. ac ničemu ne služi iza 2 zida. to šta tebi jedan router pokrije kuću ne znači da će to radit dobro. (a i vjerojatno ti 2.4 pokrije kuću dok 5ghz umire iza 2 zida).

pogledaj si specifikaciju koji je signal potreban da bi se održala ax modulacija (bude u rangu -50tak dBm). to je cca par metara od ap-a u istoj prostoriji.

ja imam 3 arube, svaka je u jednom stanu od 50tak kvadrata, i to radi super samo u istoj prostoriji sa samim ap-om. da, hvatam wifi na cesti 30m od kuće, u autu, i radi. ali to je 2.4ghz signal. u spavaćoj već imam oko 100mbita umjesto normalnih 300 u dnevnom. na terasi iza prozora sa izo staklom je oko 50tak mbita. nađi se kritične lokacije u toj kući i montiraj adekvatnu količinu uređaja. mesh sustav sa žičnim backhaulom ti je tu idealno rješenje. oni tplink deco-i i slično.

dadoremix 28.05.2025. 20:48

znači kupi običan tplink archer c34 i prst u uho
dovoljan

spawn 28.05.2025. 22:32

Ma da svi dobiju 20-30 dovoljno im je svima. Prije su imali slozen dsl od 35 pa im je radilo sa tplinkom nekim nego ovaj tehnicolor svako malo zakoci youtube i slab domet. Hvala svima.

Dottore 29.05.2025. 00:33

Citiraj:

Autor spawn (Post 3806479)

Što će ti AX kad imaš ograničenu optiku? Ako želiš proći jeftino, uzmeš wifi 5 ili ti ga AC. Sa AX ili wifi 6/e će svi uređaji pojesti svu brzinu sa optike.

Dugo vremena sam imao Asus AC68u wifi5 koju dovoljno pokrivao 1gbe optiku. Prelaskom na wifi 6 pojavi problem sa dometom jer na višem 5GHhz ne probija dovoljno zidova. Treba igrati sa kanalomn i vidjeti slobodne kanale u susjedstvu pa prilagoditi.

xlr 29.05.2025. 00:54

Svi gledaju prema WAN strani, a nitko ne gleda lokalno. Imati (close to) gigabit wifi je zapravo ful prakticno. Laptope vise ne spajam zicom, a mogu lijepo raditi sve kao da sam spojen zicom. Internet mi je "bijednih", ali dovoljnih 300/150.

Ako ti AX uredjaji "pojedu internet" onda ti ruter lose hendla QoS i to nije problem wifija ili te nisam dobro skuzio.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:32.