![]() |
Najveća prednost 6-ice je istovremena komunikacija s više uređaja odjednom. Prije sa 5 i starijim su paketi išli na jedan po jedan tako da ispod 6 za više ljudi nemoj ići. Ovo je sad pravi MIMO za razliku od svih starijih standarda.
|
jel to vrijedi i za cliente koji nemaju ax standard ?
|
Citiraj:
da ali se to osjeti kad imaš 30-40-50+ uređaja na ap-u, a ne 5. konferencija sa 30 korisnika zakačenih laptopima i mobitela na fajfaj najnormalnije radi na (pra)starom unifi ap-u od pred 10 godina (ac hd ili takonešto). u kućnim uslovima ac vs ax je čisto marketinška razlika. i realno se osjeti tek kod skupljih ap-ova koji imaju 4 x 4 mimo pa se kroz mu-mimo to rasporedi, i to samo ako to softver podržava. ILI se osjeti kad koristiš 160mhz kanal, šta je za 300mbit apsolutno nepotrebno. 80mhz 2x2 kanal gura oko 500-600mbita. recimo, JA osjetim razliku između ac i ax tek na arubi 515, koja bez problema progura gigabit na wifi, ali samo sa mobitelom koji podržava ax. |
Znaci jedan solidan ax ili jaci ac su ista stvar? Ili je taj AX bolji i za Wifi5 i za wifi6 bez obzira na cijenu? Sve je vise ax mobitela pa nisam pametan uzeti li za 8 korisnika skupi AX ili je dovoljan npr tplink ax55 ili slicno ili ipak kupiti jaki ax router?
|
Ja bih išao na WiFi 6. Imaš 8 korisnika + 2 TV-a, danas sutra neku kameru staviš, korisnici povećaju zahtjeve za brojem uređaja pa to bude dva mobitela + laptop po korisniku, upgradeaš net na gigabit ili više i isplatit će se WiFi 6.
|
Citiraj:
frende, JEDAN uređaj je potpuno nebitno koji jer će radit usrano. modulacija zahtijeva određeni signal. ax ničemu ne služi iza jednog zida. ac ničemu ne služi iza 2 zida. to šta tebi jedan router pokrije kuću ne znači da će to radit dobro. (a i vjerojatno ti 2.4 pokrije kuću dok 5ghz umire iza 2 zida). pogledaj si specifikaciju koji je signal potreban da bi se održala ax modulacija (bude u rangu -50tak dBm). to je cca par metara od ap-a u istoj prostoriji. ja imam 3 arube, svaka je u jednom stanu od 50tak kvadrata, i to radi super samo u istoj prostoriji sa samim ap-om. da, hvatam wifi na cesti 30m od kuće, u autu, i radi. ali to je 2.4ghz signal. u spavaćoj već imam oko 100mbita umjesto normalnih 300 u dnevnom. na terasi iza prozora sa izo staklom je oko 50tak mbita. nađi se kritične lokacije u toj kući i montiraj adekvatnu količinu uređaja. mesh sustav sa žičnim backhaulom ti je tu idealno rješenje. oni tplink deco-i i slično. |
znači kupi običan tplink archer c34 i prst u uho
dovoljan |
Ma da svi dobiju 20-30 dovoljno im je svima. Prije su imali slozen dsl od 35 pa im je radilo sa tplinkom nekim nego ovaj tehnicolor svako malo zakoci youtube i slab domet. Hvala svima.
|
Citiraj:
Dugo vremena sam imao Asus AC68u wifi5 koju dovoljno pokrivao 1gbe optiku. Prelaskom na wifi 6 pojavi problem sa dometom jer na višem 5GHhz ne probija dovoljno zidova. Treba igrati sa kanalomn i vidjeti slobodne kanale u susjedstvu pa prilagoditi. |
Svi gledaju prema WAN strani, a nitko ne gleda lokalno. Imati (close to) gigabit wifi je zapravo ful prakticno. Laptope vise ne spajam zicom, a mogu lijepo raditi sve kao da sam spojen zicom. Internet mi je "bijednih", ali dovoljnih 300/150.
Ako ti AX uredjaji "pojedu internet" onda ti ruter lose hendla QoS i to nije problem wifija ili te nisam dobro skuzio. |
| Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:32. |