PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Audio, Video, Foto (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=27)
-   -   X-Fi reviewi, iskustva, mišljenja (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=64877)

TROOPER007 03.03.2011. 14:19

Da ne otvaram novu temu budem pitao ovdje. Planiram uzeti Creative Labs X-FI Xtreme Audio.
No naisao sam sam na dvije verzije.

http://www.links.hr/index.php?naziv=...kl=052.320.001

i

http://www.links.hr/index.php?naziv=...kl=052.300.030

da li bi mogao tko objasniti koja je razlika između njih i što znaći ovaj broj u zagradi SB0790(pretpostavljam da je to neki cip)?:chears:

geronimo_2 03.03.2011. 14:24

Citiraj:

Autor TROOPER007 (Post 1862294)
Da ne otvaram novu temu budem pitao ovdje. Planiram uzeti Creative Labs X-FI Xtreme Audio.
No naisao sam sam na dvije verzije.

http://www.links.hr/index.php?naziv=...kl=052.320.001

i

http://www.links.hr/index.php?naziv=...kl=052.300.030

da li bi mogao tko objasniti koja je razlika između njih i što znaći ovaj broj u zagradi SB0790(pretpostavljam da je to neki cip)?:chears:

jedna je PCI, a druga PCI-express. ja bi preporucio PCIe da je mozes i na buducim maticnim plocama ubost :goood:.
ovo za SB0790, mislim da joj je to nekakava tvornicka oznaka/model.
:chears:

medo 03.03.2011. 17:06

Bio sam frustrirani vlasnik nekoliko Creativeovih kartica. Imao sam SB Pro, SB 16, SB AWE 64 Gold, SB Live 5.1, a zadnje sam imao Audigy 2.

Moje mišljenje je da Creative ne zna napraviti poštenu karticu, a driveri su im još gori. Driverima krpaju propuste u hardwareu koji tokom zadnjih 15god nije donjeo ništa revolucionarno.

Posljednje 2.5god sam sretan sa ALC889 integrušom, a zvuk mi odrađuje HT receiver preko TosLink SPDIFa. Čak mi i DTS Interactive 5.1 radi besprijekorno od prvog dana i kad god mi zatreba.

TROOPER007 03.03.2011. 17:26

Da li bi ova Audio verzija bila dobra za igranje? I procitao sam na forumu da nema EAX 5.0. Da li je to velika mana za igre?

geronimo_2 03.03.2011. 19:26

Citiraj:

Autor TROOPER007 (Post 1862446)
Da li bi ova Audio verzija bila dobra za igranje? I procitao sam na forumu da nema EAX 5.0. Da li je to velika mana za igre?

ja koristim tu audio verziju i ok mi je stime da igre saljem 5.1 preko analogije, a filmove saljem preko optike u vanjski reciever. najvise sam odabrao tu zvucnu jer ona na sebi vec ima opticki izlaz dok, ona obicna PCI mislim da nema vec ima mogucnost slanja digitale preko jednog od mini-jackova na sebi. :chears:

TROOPER007 03.03.2011. 20:05

postoji li kakva razlika izmedu retail i bulk verzije?

geronimo_2 03.03.2011. 20:09

Citiraj:

Autor TROOPER007 (Post 1862573)
postoji li kakva razlika izmedu retail i bulk verzije?

ak se ne varam jedna ti je sa kutijom, CD-om, papirima i ostalim nepotrebnim stvarima, a ova druga je onak gola u vrecici. ne sjecam se koje je koje.

nathan 03.03.2011. 22:57

Retail je s ambalazom sve komplet, bulk je u vrecici/kutiji sami proizvod bez icega popratnog

kian 04.05.2011. 23:47

Novi PAX driveri za X-Fi zvučne.

PAX PCI XFI ALL OS Driver V4.15

Citiraj:

Supported OS:
XP Vista Win7 32 and 64Bit

Based on:
SBXF_PCDRV_LB_2_18_0015
+ Updated Tweak As of 4.13.11

Driver works on XP now enjoy also vista don't have vista I know it would work!
Fix Multi Channel for SPDIF Enable it fully works to get this you muss set at Stereo Surround and at 50% make full work.
Fix BSOD ha20x2k.sys ctexfifx.sys
You should have no more blue screen of death. I put alot testing into the drivers make them prefect enjoy them.
You have reinstalled PAX Master Suite v2.00 make work fully.
Full Support Win 7 enters That means I added support it works with win 7 now, XP and Vista can used this now.
I added Speaker Section to fix Creative console Section where you can choice your speaker setting.

alengrosevic 19.05.2011. 10:41

nakon nekoliko dana kopanja po netu, skidanja svakojakih drivera i pousavanja osposobljavanja dolby digital live-a i DTS-a odustao sam od kemijanja i kupio licencu :)
otisao sam na LINK i platio tih 18-20 kn te aktivirao DD i DTS. Radi odlicno, dobije se licenca, instalira se program te DD i DTS rade podmazano :)
Razmisljao sam si, koliko sam vremena i struje te zivaca potrosio da to aktiviram "for free" i jednostavno je neisplativo. Das tih 20 kn i miran si, sve radi i imas trajno licencu.
Poslije cu uploadati slikice konzole, bas izgleda fora DD i DTS znakic :goood:

geronimo_2 19.05.2011. 10:55

Citiraj:

Autor alengrosevic (Post 1910103)
nakon nekoliko dana kopanja po netu, skidanja svakojakih drivera i pousavanja osposobljavanja dolby digital live-a i DTS-a odustao sam od kemijanja i kupio licencu :)
otisao sam na LINK i platio tih 18-20 kn te aktivirao DD i DTS. Radi odlicno, dobije se licenca, instalira se program te DD i DTS rade podmazano :)
Razmisljao sam si, koliko sam vremena i struje te zivaca potrosio da to aktiviram "for free" i jednostavno je neisplativo. Das tih 20 kn i miran si, sve radi i imas trajno licencu.
Poslije cu uploadati slikice konzole, bas izgleda fora DD i DTS znakic :goood:

ak sam dobro skuzio ovime bih izbjegao da moram komp imat spojen na dekoder na 2 nacina. za filmove (DTS i DD) preko optike.
za igre, 3x stereo mini jack to RCA (cinch) za 5.1 preko analogije?

ima kakvih problema stime, mislim ne kuzim na kojem principu to funkcionira? ako se ne varam AC3filter ima nesto slicno, ali mozda on radi samo za video fajlove :stoopid:.

alengrosevic 19.05.2011. 11:00

pa to ti enkodira svaki zvuk sa PC-a u DDL(dolby digital live) ili DTS. Znaci sve imas spojeno preko optike ili koaksijalnog kabla i sve ide u 5.1/7.1 na reciever.

EDIT: koliko vidim, samo su ove kartice podrzane(ne znam da li je tvoja):
Sound Blaster X-Fi Elite Pro
Sound Blaster X-Fi Platinum
Sound Blaster X-Fi
Sound Blaster X-Fi Fatal1ty
Sound Blaster X-Fi Platinum Fatal1ty Champion Series
Sound Blaster X-Fi XtremeMusic
Sound Blaster X-Fi XtremeGamer Fatal1ty® Pro
Sound Blaster X-Fi XtremeGamer

geronimo_2 19.05.2011. 11:10

Citiraj:

Autor alengrosevic (Post 1910114)
pa to ti enkodira svaki zvuk sa PC-a u DDL(dolby digital live) ili DTS. Znaci sve imas spojeno preko optike ili koaksijalnog kabla i sve ide u 5.1/7.1 na reciever.

:chears:.

mozda je bolje za igre i dalje koristiti analog 5.1 tako da zvuk "izlazi" onako kako su oni zamislili :stoopid:?

to cudo je stalno rezidentno ili? kako stvari stoje kad saljen DD ili DTS, pretpostavljam da njega ne obraduje vec ga "propusta" nedirnutog?

mislim pazi ja sada sve saljem preko optike, jedino kad udem u igru onda bacam na 5.1 analog.

e sad, kako muzika/zvukovi u win-u zvuce kodirani u DD/DTS neznam jer nisam nikada to "probao", ali ne kuzim kako taj program to radi, odnosno kako skuzi na koji kanal treba koji zvuk otici :stoopid:?

edit: btw na spisku nisam vidio ovak nabrzinu Xtreme Audio?

alengrosevic 19.05.2011. 13:52

Citiraj:

Autor geronimo_2 (Post 1910123)
:chears:.

mozda je bolje za igre i dalje koristiti analog 5.1 tako da zvuk "izlazi" onako kako su oni zamislili :stoopid:?

to cudo je stalno rezidentno ili? kako stvari stoje kad saljen DD ili DTS, pretpostavljam da njega ne obraduje vec ga "propusta" nedirnutog?

mislim pazi ja sada sve saljem preko optike, jedino kad udem u igru onda bacam na 5.1 analog.

e sad, kako muzika/zvukovi u win-u zvuce kodirani u DD/DTS neznam jer nisam nikada to "probao", ali ne kuzim kako taj program to radi, odnosno kako skuzi na koji kanal treba koji zvuk otici :stoopid:?

edit: btw na spisku nisam vidio ovak nabrzinu Xtreme Audio?

ako je signal vec u DD ili DTS formatu, onda ga samo propusta. Ovaj pack samo obicni signal enkodira u Dolby Digital ili DTS, znaci izbjegnes analogne izlaze zvucne (ako su losiji) i digitalno preneses 5.1/7.1 na reciever koji to moze fino reproducirati.
Za igre nisam siguran, ali mislim da ako imas 5.1 neka ih salje u DD signalu, mozda ga samo poboljsati.
Sto se zvucne tice koliko vidim ima na popisu X-Fi sound cardk (koja tvoja i je) ali nema bas "extreme audio" pa bih preporucio da pogledas po forumima sto kazu za tvoju karticu.

Inace izasao je i "Audio Pack" za X-Fi zvucne -> LINK

geronimo_2 19.05.2011. 13:59

Citiraj:

Autor alengrosevic (Post 1910250)
ako je signal vec u DD ili DTS formatu, onda ga samo propusta. Ovaj pack samo obicni signal enkodira u Dolby Digital ili DTS, znaci izbjegnes analogne izlaze zvucne (ako su losiji) i digitalno preneses 5.1/7.1 na reciever koji to moze fino reproducirati.
Za igre nisam siguran, ali mislim da ako imas 5.1 neka ih salje u DD signalu, mozda ga samo poboljsati.
Sto se zvucne tice koliko vidim ima na popisu X-Fi sound cardk (koja tvoja i je) ali nema bas "extreme audio" pa bih preporucio da pogledas po forumima sto kazu za tvoju karticu.

Inace izasao je i "Audio Pack" za X-Fi zvucne -> LINK

proucit cu malo tu tematiku kad ufatim vremena.
btw moja je x-fi extreme audio, ali ona prva PCIe verzija koja je imala optiku, ne ova manja koju sad prodaju. e sad, cuo sam da bas po tom modelu pljuju dosta, ali neznam na koju verziju se misli (staru ili novu).
:chears:

joolka 19.05.2011. 15:08

...trebam pomoc,kako aktivirati I/O box na zvucnoj ELIT PRO,koristim win 7 64bit ,kartica radi ali nikako da dobije zvuk preko boxa...sve je uredno spojeno ?

alengrosevic 19.05.2011. 15:26

Citiraj:

Autor joolka (Post 1910306)
...trebam pomoc,kako aktivirati I/O box na zvucnoj ELIT PRO,koristim win 7 64bit ,kartica radi ali nikako da dobije zvuk preko boxa...sve je uredno spojeno ?

spojen ti je floppy power adapter na zvucnu karticu? svijetli plava ledica na BOX-u? ako je tako i imas WIN7, desni klik na zvucnik i "choose playback device". tad odaberi X-FI SPDIF i to je to. Ja sam tako spojio na koaksijalni i opticki i sve radi

geronimo_2 19.05.2011. 16:12

jel neko probao neke igre preko ovog packa, a da je prije koristio analog 5.1 pa da moze reci kakva je razlika? Jer jedino tu mi je ovo cudo interesantno.

encoding ide preko CPU-a. I moja zvucna nazalost nije podrzana :nono:, neznam dali je to mozda vezano za onu pricu da su neke x-fi u biti rebrandirane Audigy ili tako nesto. Enivej ja sam ovu bio kupio iz jedinog razloga, da imam PCIe zvucnu umjesto PCI. imam jos uvijek Audigy + onaj add-on hoontech na kojem imam sve zive ulaze / izlaze. Mozda bi ta bila bolja od ove X-Fi, ali neznam kako stoji sa podrskom/softwareom za win 7.

http://www.overclock.net/sound-cards...ital-live.html
http://www.overclock.net/software-ne...available.html

joolka 19.05.2011. 16:35

Citiraj:

Autor alengrosevic (Post 1910317)
spojen ti je floppy power adapter na zvucnu karticu?

nije :goood: nisam ga ni vidio na kartici :D

alengrosevic 20.05.2011. 09:57

Citiraj:

Autor joolka (Post 1910368)
nije :goood: nisam ga ni vidio na kartici :D

vazno da je problem rijesen i sve radi :chears:

Citiraj:

Autor geronimo_2 (Post 1910355)
encoding ide preko CPU-a.

gdje si to procitao? koliko sam ja vidio (doduse kad je tek taj pack izasao) pricali su da ide preko CPU-a od zvucne...

geronimo_2 20.05.2011. 10:06

Citiraj:

Autor alengrosevic (Post 1910697)
vazno da je problem rijesen i sve radi :chears:

gdje si to procitao? koliko sam ja vidio (doduse kad je tek taj pack izasao) pricali su da ide preko CPU-a od zvucne...

na jedom od onih linkova se spominje to sa CPU-om.

alengrosevic 20.05.2011. 23:30

evo, kako sam i obecao slika je tu:

http://img30.imageshack.us/img30/933...ddtsthx.th.jpg

Michel 28.05.2011. 14:20

Da ne otvaram temu
Trenutno imam Audigy 4 i poprilično sam zadovoljan,
sada za nekih 280 kn preko ebaya sam razmišljao
o kupnji x-fi extrememusica ona sa pozlaćenim konektorima što bi trebala
biti baš x-fi čip ne krivotvorena audigy :D

E sada da li se ovaj prelazak isplati uopće. Po nekim funkcijama na papiru
x-fi je solidno bolja ali po nekim mišljenjima na netu ima lošiji zvuk od audigy 4? Da li netko ko je imao obje može reći razliku....:chears:

EDIT: E da i napomena u mene nije pro verzija sa pozlaćenim konektorima i snr je 106 što bi trebalo biti isto ko na extreme music.

joolka 30.05.2011. 00:37

...imao sam audigy 4 i po mom misljenju meni je zvucala bolje od x-fi musica koju sam takodjer imao i prodao...zvuk je bio jasno definiran i snazniji pogovo sto se tice dubokih tonova..to mi je ostalo u sijecanju..a koliko se sjecam audigy 4 na sebi ima chip iz "emu" serije creative kartica..ako trazis savjet ostani na audigy 4

Vendetta 30.05.2011. 10:04

Dosad sam koristija onaj prastari DanielK support pack, nisam ni zna za ovog PAX-a.

Jeli ovaj "PAX Audio Suite DVD 2011 V1.05" ima sav software i drivere ili moram zasebno skidat 4.15 drivere ?

Edit: Skinuo sam ipak Master suite 2 + 4.15 drivere

Michel 30.05.2011. 12:22

Eh, prije nego je stigao odgovor naručio sam karticu :lol2:
Nadam se barem da je pozicioniranje u igrama bolje od audigya
da bar malo popravim ratio u fps-ima :fiju:

Flikoman 30.05.2011. 13:23

Citiraj:

Autor Michel (Post 1916201)
Eh, prije nego je stigao odgovor naručio sam karticu :lol2:
Nadam se barem da je pozicioniranje u igrama bolje od audigya
da bar malo popravim ratio u fps-ima :fiju:

Za mjuzu ti je vrhunska .. još ako je modaš (napajački kondić jači, opamp drugi, kratko spojiš kondiće kod opampa, možeš ići u krajnosti) dobiješ daleko bolji zvuk od originalne kartice.

Od igara sam jedino igrao Call of Duty 2 na EAXu i jako se dobrom pokazala.

Po meni je X-Fi Extreme Music best buy.

alengrosevic 30.05.2011. 14:32

Citiraj:

Autor St-M (Post 1916140)
Dosad sam koristija onaj prastari DanielK support pack, nisam ni zna za ovog PAX-a.

Jeli ovaj "PAX Audio Suite DVD 2011 V1.05" ima sav software i drivere ili moram zasebno skidat 4.15 drivere ?

Edit: Skinuo sam ipak Master suite 2 + 4.15 drivere

Pax suite DVD 1.05 je novji od onog 2.0 i ja njega koristim u sprezi s 4.15 driverima.

@Michel: Zvuk je jako dobar na toj Music no FPS ce ti ostati isti kao i sa onboard zvucnom posto WIN7 ne koristi hardware-sku akceleraciju zvuka nego sve ide preko CPU-a. Eventualno mozes dobiti bolje pozicioniranje, dolby djidje midje i DTS. Jos je nekim korisnicima Crystalizer dobra stvar pa ti vidi jel ti dobro zvuci pa odluci da li ces ga ostaviti ili ces ga iskljuciti.
Ugl, uzeo si noviju karticu sa boljim chipom (cak meni i zvuk bolje zvuci nego na Audigy 4) i nadam se da ces biti zadovoljan :)

Michel 30.05.2011. 15:14

Super, jedva čekam da je ubacim. A to što se tiće win7 nisam ni znao.
Je li se to može zaobić kakvim driverima ili nekim kb updateom ili sam osuđen na to ?

alengrosevic 30.05.2011. 15:47

Citiraj:

Autor Michel (Post 1916334)
Super, jedva čekam da je ubacim. A to što se tiće win7 nisam ni znao.
Je li se to može zaobić kakvim driverima ili nekim kb updateom ili sam osuđen na to ?

ne to je tako napravljeno u Win7, nema akceleracije niti EAX efekata, to je ostalo sa XP-om :(
Imas Alchemy od Creative-a, besplatni je program i emulira EAX efekte. Dosta igara je podrzano, i radi cisto OK. Pogledaj na Creatieveom webu malo vise informacija o tome...

Michel 30.05.2011. 18:43

Odlučio sam se za mijenjanje opampa i kondenzatora.
Je li ovo u redu http://www.head-fi.org/forum/thread/...s-guide-no-56k ?

alengrosevic 30.05.2011. 19:40

vidi i ovaj mod, rekao bih da je bolji od toga sto si ti pokazao...

http://www.overclock.net/sound-cards...will-void.html

alengrosevic 30.05.2011. 22:03

podrzavam i jednu i drugu stranu pomalo. Neka covjek isproba karticu kakva je. Ako ima vremena i volje te smirenu ruku i dobru lemilicu, neka se baci na posao. za cca 70 kn materijala dobije zvucnu koja je u rangu dosta skupljih kartica(100€+). Znaci minimalno ulaganje, ogroman dobitak. No treba imati volje upustiti se u takvo sto. Imao sa 3-4 X-Fi music kartice i nazalost nisam se upustao u te modove jer nemam mirnu ruku, a nisam imao nikog poznatog vjestog s lemilicom.
Ugl. prvo nek se upozna s katicom kakva je, a onda ako ne bude zadovoljan u moddanje :goood:

Michel 01.06.2011. 16:45

Ima se lemilica to ću promijeniti samo gledam sada odakle naručiti ove lm-ove vjerojatno cu uzet s ebaya, inako je necu modat bas odma.

Crni_007 01.06.2011. 19:02

Po meni je zvukovno inace bilo ovako:

Audigy 4 bolja od Audigy 2ZS
X-fi Xtreme Music bolja od Audigy

-Koristeni origigi driveri

alengrosevic 06.06.2011. 08:50

Citiraj:

Autor Michel (Post 1917713)
Ima se lemilica to ću promijeniti samo gledam sada odakle naručiti ove lm-ove vjerojatno cu uzet s ebaya, inako je necu modat bas odma.

kondice mozes nabaviti u chipoteci. LM-ove i onu zastitnu foliju mozes nabaviti preko e-bay-a. Sad nakon toga lemilica, mirna ruka i na posao..

sretno!
:beer:

Flikoman 06.06.2011. 17:04

Bolje i kondiće uzet s ebaya. Ja sam stavio 1000uF 16V Elna Cerafine kondić, još mi jedan ostao, kupio dva komada.

Da još uvijek imam tu zvučnu, probao bih i kratko spojit sve kondiće kod opampa, navodno puno poboljšava zvuk. Ima dosta tih vodiča kako sve to napraviti.

KixzoR 07.06.2011. 00:31

e ovako trebao bi pomoć jel velika razlika između X-fi titanium fatality championa i X-fi titanium fatality pro serije? dvoumim se i neznam kaj bi si uzeo!

alengrosevic 07.06.2011. 09:21

Citiraj:

Autor KixzoR (Post 1920813)
e ovako trebao bi pomoć jel velika razlika između X-fi titanium fatality championa i X-fi titanium fatality pro serije? dvoumim se i neznam kaj bi si uzeo!

ako se ne varam, fatality champion ima front panel dok PRO nema. znaci imas 5.25" panel koji na sebi ima dodatne ulaze/izlaze i neke kontrole. Kartica kao kartica je ista, tu nema razlike.

KixzoR 07.06.2011. 16:02

k thnx to mi je trebalo sam jer moja je zvučna crkla a ove dve mogu dobit dosta jeftino pa nisam znao koju!

Sva vremena su GMT +2. Sada je 17:57.