PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Mining (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=70)
-   -   Popravak ventilatora na grafičkoj ili zamjena (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=294002)

maXonja 08.04.2020. 09:17

Koji je dućan u igri? Mislim da lažu jer onda ti niti ventilatore nebi zamijenili

dada-as 08.04.2020. 09:20

I ja si mislim da lazu zato bi ih i pitao za dokaz, jer kad je ta grafa dosla doma ja sam spojio Gigabyte flashing tool i on je pokazao da je gore originalan BIOS.

Ahh cuj nebi ga sad tu javno prozivao jer nemam dokaze, onda mi nije bilo bitno, buduci su problem uklonili, ali sad si mislim da sam trebao pitati za dokaz da mi slikne ili sto da vidim i ja sam da je neoriginalni BIOS. Jer kako moze biti neoriginalni BIOS kada znam da je stavljen originalni?

Nbdy32 08.04.2020. 17:28

A sad, dal može znat,jedino ako se zapiše datum flešanja negdje kad oni očitaju bios,možda napiše broj radnih sati na tom biosu ...

dada-as 08.04.2020. 17:51

Da, ali BIOS ima svoje ime, code po kojim se vodi. Ako i pise log na mojoj grafi je uvijek bio stock BIOS. A radni sati im nista ne znace ako je BIOS originalni, a fleshanje je dozvoljeno ako Gigabyte sam na svojoj stranici ima tool za fleshanje i ima razlicite updejte koje izdaje.

Neznam kojim program ili kako to oni mogu vidjeti. Citao sam da ako grafa ode na servis onaj pravi kod njih, da oni skinu cip sa nje i stave ga nekamo i onda procitaju koji je BIOS gore, to rade kad se grafa zbricka s losim bios flashom. Nevjerujem da su to isli raditi kada su samo morali zamjeniti ventilatore.

kopija 09.04.2020. 03:31

1 privitaka
ignorirajte molim

markan 15.09.2020. 21:26

Trebao bi neki link za ventove za: RX480 Gaming X

Jel mjenjao netko od vas ?

Blue Spirit 16.09.2020. 00:31

2PCS PLD10010B12HH DC12V 0.40A 4PIN FOR MSI GTX1080Ti 1080 1070 1060 RX470 480 570 580GAMING Graphics Card Cooler Fans PLD10010S

https://www.aliexpress.com/item/32843946357.html

5 -ti komentar of jednog RUS -a koji je mjenjao te ventove na MSI RX 470 Gaming X kaže da izgledaju kao original i da imaju identicnu naljepnicu.

https://ae01.alicdn.com/kf/U2f97dbbd...97e5b1407r.jpg https://ae01.alicdn.com/kf/Uebcb0918...ad8677413Y.jpg

markan 16.09.2020. 11:06

Odlicno. Kliknuo 3kom pa cemo vidjet za 20tak dana kad stigne. Javim dojmove...

segregator 16.09.2020. 11:36

Citiraj:

Autor dada-as (Post 3240339)
@markan
to ti je kao kad ides kod doktora, malo si zakasljao, onda dodjes kod doktora ne kasljes, doktor sav lud, sta ga zajebavas.

Tako je i sa grafickama, imam ja jednu ponekad zazuji i tako. jedna je cak krepala, pa se uzdigla iz mrtvih i sad radi bolje nego ikad... Tak da ako i odneses na popravak sumnjam da ce prihvatiti jer ce vjerojatno kod njih raditi ko urica, murphyev zakon.

Imam i ja takvih iskustava otprije, juče predao jednu Asus RX580 u Linksa na popravak, nadam se da neće dok dođe do njih proraditi

segregator 14.10.2020. 07:50

Citiraj:

Autor dada-as (Post 3394499)
Dali netko znade kako je moguce da mi u servisu kazu da graficka nema originalni BIOS ako sam ja vratio stari originalni BIOS?

Krepali mi ventilatori na jednoj grafi i poslao je na servis, oni rekli da nema garanciju jer nije originalni BIOS. Grafa je Gigabyte i na njihovom pageu ima flash tool i bios koji sam ja startao i koji je potvrdio da grafa ima originalni bios. Pa mi nije jasno kak mogu reci da nema originalni bios? Dobro kao izasli su mi u susret i zamjenili ventilatore bez obzira, ali me zanima sto je s tim biosom?

KOd mene krepao vent na ASUS-ici, ista stvar, samo meni nisu "izašli u susret" nego me odhebali...iako sam vratio originalni BIOS baš zato što sam pretpostavio da bi mogli zezat
(vezano za moj prethodni post)

Zna neko di nabavit vent za

https://www.asus.com/Graphics-Cards/DUAL-RX580-O4G/

dada-as 14.10.2020. 14:17

Aliexpres kakvih 60 kuna jedan.

Mislim da oni predpostavljaju da je graficka rudarila, a kako vec svi znaju da nitko na kugli zemaljski ne rudari sa defaultnim BIOSom pa tako onda i oni kazu da je BIOS promjenjen.

Koliko sam ja istrazio jedino mogu znat da je BIOS promjenjen ako posalju nekamo u tvrtku i da onda oni to tamo istraze tako da izvade cip ili nesto tako...

Mislim da treba njih insta prijavljivat pa nek se dogovaraju sa inspektoratom oko BIOS-a.
Predpostavljamd a si na racunu imao kakvih 5 ili 6 graficki.

Ovo je ujedno i lekcija da kad kupujete graficke za rudarenje napravite to ovako:
udjite u ducan kupite jednu, platite, dobite racun i izadjite iz ducana. I to ponovite 5 puta ili koliko puta vec treba... tako za 2 ili 3 godine nece moci zakljucit na osnovu racuna da je BIOS diran.

Uostalom ako i video modifikaciju BIOS-a, odnosno mogu eventualnop vidjet datum, to ne zanci da GPU nema garanciju, uostalom oni sami daju BIOS na svojim web stranicama.

segregator 14.10.2020. 14:20

Citiraj:

Autor dada-as (Post 3448132)
Aliexpres kakvih 60 kuna jedan.

Mislim da oni predpostavljaju da je graficka rudarila, a kako vec svi znaju da nitko na kugli zemaljski ne rudari sa defaultnim BIOSom pa tako onda i oni kazu da je BIOS promjenjen.

Koliko sam ja istrazio jedino mogu znat da je BIOS promjenjen ako posalju nekamo u tvrtku i da onda oni to tamo istraze tako da izvade cip ili nesto tako...

Mislim da treba njih insta prijavljivat pa nek se dogovaraju sa inspektoratom oko BIOS-a.
Predpostavljamd a si na racunu imao kakvih 5 ili 6 graficki.

Ovo je ujedno i lekcija da kad kupujete graficke za rudarenje napravite to ovako:
udjite u ducan kupite jednu, platite, dobite racun i izadjite iz ducana. I to ponovite 5 puta ili koliko puta vec treba... tako za 2 ili 3 godine nece moci zakljucit na osnovu racuna da je BIOS diran.

Uostalom ako i video modifikaciju BIOS-a, odnosno mogu eventualnop vidjet datum, to ne zanci da GPU nema garanciju, uostalom oni sami daju BIOS na svojim web stranicama.

Samo je jedna na računu, čak nije ni rudarila dugo, samo par mjeseci, a onda preko godinu dana kod djece u kompu...kupljeno u Linksa, a oni šalju u neki ovlašteni Asus servis...ajd da je elektronika crkla pa bi nešto rekao, ali otišao je ventilator

Ali ko što reče dada-as, što kad radiš zamjenu biosa sa onim kojeg skineš sa stranica proizvođača

Ovo je zeznuto i za ekipu koja kupuje polovno, pa odluče platiti malo više jer "kartica ima još godinu dana garancije",
a onda te ovako otpile

maXonja 14.10.2020. 14:23

Pa jel u trenutku slanja na reklamaciju bio originalan bios gore ili ne? Nekako mi smrdi na to da su oni išli APP metodom

segregator 14.10.2020. 14:29

Citiraj:

Autor maXonja (Post 3448135)
Pa jel u trenutku slanja na reklamaciju bio originalan bios gore ili ne? Nekako mi smrdi na to da su oni išli APP metodom

Je, bio je originalni...vjerojatno ko što kažeš, sve vraćaju na taj način

maymun 15.10.2020. 21:07

Jedina rx-ica koju sam slao na reklamaciju zbog ventova bila je u futuru it, uredno su zamijenili ventove, ali na radnom nalogu je bila napomena u stilu "bios flashan" (vratio sam originalni bios prije slanja).

Citiraj:

Autor segregator (Post 3447993)

SA alija sam uzeo ventove za ovu ASUSicu https://www.asus.com/Graphics-Cards/DUAL-RX480-O4G/, ovako odoka izgledaju mi isti kao na tvojoj. Skini ih pa vidi model no.
https://www.aliexpress.com/item/3281...2df64c4d5sDvhl

dada-as 16.10.2020. 10:53

Jedinos to meni pada na pamet za to da je BIOS flashan je da se vidi datum kad je flashan, pa ako je graficka kod tebe 3 godine i u tom periodu si ti flashao BIOS onda to mogu znati, ali nemogu znati sa kakvim BIOSom si flashao. Odnosno mnoge te kompanije imaju svoje officialne BIOSe koje mozes skinuti sa njihovih stranica i sa njihovim toolom flashat.

Uostalom vecina minera odnosno rudara ne koristi ilegalne BIOSe, oni samo postojeci BIOS modificiraju i to ne na losije nego na bolje. Odnosno postave karticu da bude pod manjim stresom nego sto bi bila da se gore moda gaming BIOS OC.

Ja sam imao razgovor i s druge strane kad sam rekao kako to da oni meni pisu o tome i kao nema garancije a ja sam skinuo sa offficijalne stranice BIOS i koristio officialni alat za flashanje. Onda je kolega poceo mucat. Zato IMO savjetovat se negdje ili anonimno prijavit pa nek se ovi bakcu za BIOSe.

Nadovezano za ventiulatore, to su standard izgleda, samo pogledas dali su ti rupe u redu i dali je promjer dobar. Mozes staviti manji promjer ali ne veci. Ja sam isti ventilator narucio za svoju RX 470.

Old.machine 04.11.2020. 11:58

Počeli su mi rezonirati (woosh woosh woosh zvuk) ventilatori na mojoj Sapphire Nitro+ RX580. Tražio sam zamjenske u:

- Uzishop, Futura, Feniks, eKupi, Mall.hr - ne mogu nabaviti
- Amazon - najjeftnije što sam našao po ventilatoru je 16€ + dostava
- Sapphire support - neisplativo, pitao sam ih mogu li promijeniti način dostave, kažu da ne
Citiraj:

$20.5 of dual fans ,
$14 for normal registered airmail (with proof delivery) freight charges
$3.5 as handling fee that not charge by Sapphire.
Totally US38 dollars.
- Na Aliexpressu ih ima ovaj seller, ali je bio pošten i rekao da su kopija.

Prije nego pitam na Tržnici zna li netko kakva je kvaliteta ovih kopija, po recenzijama se čine ok...

dada-as 04.11.2020. 12:52

Ja cekam jedan vec 3 tjedna. Aliexpres. A gledaj, sto ocekujes sad da kopija nece vrtjeti? Ako vrti dobro je. Sve su to vecinom kopije. Ili kupis kopiju ili rabljeni, a rabljeni moze riknut svaki cas.

Old.machine 04.11.2020. 13:50

Ovi od Sapphirea bi trebali imati najbolji omjer tišine i perfomansi, a i cijela konfiguracija mi je okrenuta prema tišini (Define R5, Phanteks ventilatori, Evga napajanje eco mode). Kako sad stvari stoje stavim oglas za kupovinu na tržnicu pa ako ništa ne bude od toga onda uzimam kopije 11.11 sa Aliexpressa. Samo da ne budu neke drndave zujalice.

Matebaron 04.11.2020. 16:35

Jesi ih pokušao rastaviti, očistiti i podmazati? Možda i zamijeniti ležajeve?
Vjerujem da su zamjenski OK.

dada-as 04.11.2020. 16:40

neznam da li ces moc rastaviti ih, ali mozes kupiti onaj propylen alcohol ili kako se vec zove za electronicu i to nastancaj kroz one rupice, slobodno to zalijes dobro, on ce ocistiti prasinu ako je to problem, ako je tehnicki kvar onda podmazivanje i ciscenje nece pomoci.

Ahhh cuj tisina... neznam tko to treba tisinu, dok radim nesto za kompom navinem youtube i necujem nista, a i grafa ionako na youtubeu enbi smjela niti vrtjet ventilatore. A kad igram nabijem slusalice i to je to...

Matebaron 04.11.2020. 17:15

Obično je dovoljno skinuti naljepnicu sa stražnje strane, možda ima i mali čep ispod nje, i kapnuti 1-2 kapi strojnog ulja (nikako jestivog). Ali nije ga problem ni rastaviti, samo pažljivo s osovine skineš onu šajbicu, ili kako se to već zove. Taj dio voli odletit kao iz praćke i izgubit se u sobi, ali u principu nije neophodan.

Old.machine 04.11.2020. 17:39

Citiraj:

Autor dada-as (Post 3455813)
neznam da li ces moc rastaviti ih, ali mozes kupiti onaj propylen alcohol ili kako se vec zove za electronicu i to nastancaj kroz one rupice, slobodno to zalijes dobro, on ce ocistiti prasinu ako je to problem, ako je tehnicki kvar onda podmazivanje i ciscenje nece pomoci.

Ahhh cuj tisina... neznam tko to treba tisinu, dok radim nesto za kompom navinem youtube i necujem nista, a i grafa ionako na youtubeu enbi smjela niti vrtjet ventilatore. A kad igram nabijem slusalice i to je to...

Citiraj:

Autor Matebaron (Post 3455819)
Obično je dovoljno skinuti naljepnicu sa stražnje strane, možda ima i mali čep ispod nje, i kapnuti 1-2 kapi strojnog ulja (nikako jestivog). Ali nije ga problem ni rastaviti, samo pažljivo s osovine skineš onu šajbicu, ili kako se to već zove. Taj dio voli odletit kao iz praćke i izgubit se u sobi, ali u principu nije neophodan.

Nisam ih još probao rastaviti, ali prvo ću nastojati riješiti problem sa tim alkoholom pa onda ako to ne uspije ići sa rastavljanjem iako mi po slikama djeluje da nisu napravljeni za rastavljanje. Sad sam testirao u programu Sapphire Trixx sa ventilator sliderem gore-dolje i problem je najizraženiji oko 900 -1100 okretaja. Igram i ja sa slušalicama (imam otvoreni tip) ali ovo se čuje i kroz njih, najčešći slučaj kad je neki loading screen pa se zvuk utiša ili npr. sad baš igram Outlast 2 obično po noći - tišina od igre, tišina od mog ambijenta pa čujem svaki taj woosh. Uglavnom hvala na savjetima, pozabavim se ovim kroz naredne dane :beer:

Nbdy32 04.11.2020. 21:39

Ja naručivao preko alija, samo je druga naljepnica gore,moram priznati da su OK ...

Nemam problema s njima već evo cca godinu i pol, ne zuje, rade svoje i OK su ...

dada-as 10.11.2020. 11:26

Da se i ja javim, narucio ventilatore sa Alija za jednu grafu naoko mi dobri izgledali. Smontirao i GPU se grije na 80C+. Mislim da je otisao hladnjak da nema vode ili plina u onim pipama, kako to provjeriti?

A mozda i ventilatori vrte u krivu stranu, budem ih probao prebaciti mada nevjerujem da je to jer su potpuno isti.

P.S. ja sam jednom isao rastavljat ventilator da ga podmazem, strgao sam ga sa svih strana...LOL

Old.machine 10.11.2020. 20:37

Maloprije sam na svojoj RX 580 izvadio ventilatore i u svaki od njih stavio po dvije kapi strojnog ulja. Jedino sam se namučio dok sam odlijepio naljepnice sa ventilatora, bile su jako čvrsto zalijepljene pa sam ih razrovao :rolleyes: Woosh woosh problem je još prisutan, ali čini mi se u nekoj manjoj mjeri iako to može biti placebo. Sutra kad počnu popusti na Aliju uzimam one kopije.

maXonja 10.11.2020. 22:17

Kod ventova koji imaju ležajeve s kuglicama ulje i mast ne pomaže

markan 12.11.2020. 20:00

Trebao bi plasticni poklopac za:

MSI RX 480 Gaming X seriju, 3 komada

https://i.postimg.cc/15ygpzhf/IMG-20201112-042117.jpg

Dakle ovaj dio koji je zaokruzen. Jel moguce to negdje narucit ili ako netko ima skurenu karticu pa da mu to ne treba?

neverin 02.01.2022. 21:54

Kupio sam 3 grafičke XFX RX570 8GB XXX ED u 11/2020, bez modanja biosa samo sam switch stavio u mining mod i koristio samo za mining.
Sad su na 2 od te 3 ventovi jednostavno stali. Na jednoj jedan radi i taj lupka, a drugi stoji, a na drugoj oba stoje. Kad se pomaknu prstom osjeti se da ne idu lako kao da ih nešto koči.
Imam uredno kutije, račun garanciju ali ima li to smisla slati na reklamaciju s obzirom da sam uzeo 3 i jasno je da su rudarile? Koje su mi druge opcije? Na kutiji piše hard swap interchangeable fan ali ne čini mi se da su to ti.

dada-as 02.01.2022. 22:04

Kupis i zamjenis, samo ventilatori su dost skupi...

Mozes ih opcistiti tako da ih rastepes i kupis alkohol i to sve dobro posprejas i sve pocistis...
U svakom slucaju imas troskove jer ni taj alkohol za elektroniku nije ejftin plus vrijeme potroseno na ciscenje, plus velike su sanse da ces nesto strgat...

Ja bi se napravio madjar i to reklamirao, kako te vise nemaju, a ti na racunu valjda imas 3k+ cijenu pa onda dobis nesto novo ekvivalentu tome. Kazi da nisu rudarile, kak da znaju da jesu? i sto to uopce znaci? Jel to znaci da ako upalis na par minuta mining ode garancija? Ili to vrijedi samo za ove teske radnice u ovim teskim rudnicima gdje rade 25/7

segregator 03.01.2022. 01:36

Citiraj:

Autor neverin (Post 3573591)
Kupio sam 3 grafičke XFX RX570 8GB XXX ED u 11/2020, bez modanja biosa samo sam switch stavio u mining mod i koristio samo za mining.
Sad su na 2 od te 3 ventovi jednostavno stali. Na jednoj jedan radi i taj lupka, a drugi stoji, a na drugoj oba stoje. Kad se pomaknu prstom osjeti se da ne idu lako kao da ih nešto koči.
Imam uredno kutije, račun garanciju ali ima li to smisla slati na reklamaciju s obzirom da sam uzeo 3 i jasno je da su rudarile? Koje su mi druge opcije? Na kutiji piše hard swap interchangeable fan ali ne čini mi se da su to ti.

kakav mining mod? Ako su te grafičke već u startu predviđene za majnanje, u čemu je onda problem da ih se reklamira?

neverin 03.01.2022. 05:43

XXX ED imaju dual bios i switch. Switch je po defaultu na lijevo (bliže napajanju). Ja sam ga samo pomaknuo na desno i to zovem mining mod.
Piše tako nekako i na njihovim službenim stranicama:

We know enthusiast like options, our RX 570 and 580 graphics cards are shipped with a Dual BIOS. If you want optimal gaming performance just install it and go. For cryptocurrency mining, simply shut the system down and flip the BIOS switch on the card. Our mining BIOS is already tuned to give increased mining hashrates without hassle.

Logički se i meni čini da bi se moglo reklamirati.

tomov 03.01.2022. 07:53

Reklamiraj i što te briga... Ako se vidi da GPU nisu rastavljani nije tvoj problem što ne rade u garanciji.

dada-as 03.01.2022. 08:14

Da i javi kako je proslo. Mislim da sam i ja jednom reklamirao ventilatore na jednoj grafi i da su zamjenili i nikom nist, i to si cak mislim s onima iz kine prek ebaya jer je toliko dugo trajalo...

Jedini razlog zasto nebi reklamirao je da proces traje predugo, a GPU moze za to vrijeme rudarit. A i ovi ako su napisali da imaju mining BIOS neznam zasto onda imaju problem s miningom. Isto tako neznam zasto bi ove LHR imale problem, buduci imaju taj LHR sustav. A u ostalom onda i ovi koji rade video produkcije po cjele dane bi trebali biti u problemu.

Nbdy32 03.01.2022. 21:18

Heh, neznam koje cijene imaš na računu ...

Ako su ispod 2k kn, nemoj reklamirati, jer će ti odma vratiti novce, neće se ni zezati sa reparacijom i zamjenom ventilatora ...

Pogotovo ako su kartice došle iz Asbisa, a 99% da jesu ...

neverin 03.01.2022. 22:05

1349 kn komad Bits&Bytes :) Platio kriptom pa sam ih zapravo jako skupo platio, a sumnjam da vraćaju kripto.
Danas sam razmijenio par emailova s njima i ok su. Načelno prihvaćaju reklamaciju, ja plaćam slanje dostavnom službom. A na pitanje kako će to biti riješeno dobio sam brz i iskren odgovor, isto što si i ti napisao. Odustajem od reklamacije, iako za sad ne znam što ću s te 2, a slutim da bi se isto moglo dogoditi i trećoj. Jer inače u 4 godine sa drugim karticama nisam imao takav slučaj a sad odmah 2.

Nbdy32 03.01.2022. 22:15

Pretpostavljam da su asusove ... ???

maXonja 03.01.2022. 22:52

Naruči ventove sa aliexpressa, swapaj i vozi dalje
A za prvu ruku, probaj ove rastaviti, očistiti, podmazati i radit će možda još jedno vrijeme ako se nisu raspali

segregator 04.01.2022. 00:13

Citiraj:

Autor Nbdy32 (Post 3573766)
Pretpostavljam da su asusove ... ???

Napisao je da su XFX...dvaput...iako je drugi put stavio XXX jer je vjerojatno skidao nekakve filmove dok je pisao

maXonja 04.01.2022. 00:15

Nije p0rnjava u pitanju, baš je tako naziv modela :D
https://www.xfxforce.com/gpus/amd-ra...-xxx-edition-2

Sva vremena su GMT +2. Sada je 05:48.