PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Mreže (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=16)
-   -   Spajanje 2 T-Com routera: prvi za IMS (VoIP) i IPTV, drugi za Inetrnet i LAN (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=256861)

domis 03.06.2014. 15:46

trebaš imati 2 vlan-a, to konfiguriraš na postavkama switcha u openwrt

jedan port staviš u zasebni vlan i taj vlan odrediš da se koristi za WAN.
za koji sat ti mogu staviti screenshot svojeg routera da vidiš kako bi ti trebalo izgledati

edit:
ovako to kod mene izgleda na jednom drugom routeru
vlan1 je LAN, a vlan2 je WAN
ako se ne varam, kod SX763 su ti portovi obrnuti...odnosno 0, 1, 2, 3 su ti fizički 4, 3, 2, 1

zatim trebaš postojećem wan interfejsu staviti da koristi taj vlan, ovako bi trebalo izgledati.
I uz to, trebal bi samo staviti da koristi PPPoE vezu na prvom tabu wan interfejsa

Prezime 03.06.2014. 17:09

Citiraj:

Autor stokis (Post 2606684)

ja nemam ove opcije (Phisical interface: WAN Ethernet (ETHport4) -> AKO DRUGI NEMA WAN PORT)

Ovo se odnosi na fizicki ne/prisutan WAN port (rupu za ustekat lan kabel :) na routeru. SX nema taj fizicki WAN port, pa trebas prema "domisovim" uputama prekonfigurirat interni switch tako da jedan fizicki LAN port postane WAN port.

domis 03.06.2014. 18:20

evo, ovako je možda jednostavnije :D
/etc/config/network

Code:

config interface 'wan'
        option ifname 'eth0.2'
        option _orig_ifname 'eth0.2'
        option _orig_bridge 'false'
        option proto 'pppoe'
        option username '*******'
        option keepalive '30 5'
        option password '*******'

config switch
        option name 'rtl8366rb'
        option reset '1'
        option enable_vlan '1'
        option enable_vlan4k '1'

config switch_vlan
        option device 'rtl8366rb'
        option vlan '1'
        option ports '1 2 3 4 5t'

config switch_vlan
        option device 'rtl8366rb'
        option vlan '2'
        option ports '0 5t'

stokis 03.06.2014. 21:00

@domis
možež li pogledat moj fajl odnosno editirat pa da ja sam ubacim u svoj sx?

http://cl.ly/471q1g3h2Y2G

stokis 03.06.2014. 21:08

sad mi je ovako podešeno,jeli to ok?

http://upload.slike.com/slike/2014/0...-x-460px-1.jpg

http://upload.slike.com/slike/2014/0...-x-460px-2.jpg

domis 03.06.2014. 22:00

port 0 na switchu ti je nepostojeći fizički port :)
ovdje je screenshot sa jednog sx-a kojeg sam frendu slagal koji je trenutno kod mene za potrebe igranke s print serverom :D

ako se ne varam s ovakvom konfiguracijom switcha, fizički port 4 ti ima ulogu wan porta :)

stokis 03.06.2014. 23:58

nema od toga ništa, valjda ova kombinacija neprolazi.
ipak ako tko uspije nek javi
adb modem + sx 763 (openwrt) ruter

domis 04.06.2014. 07:44

nešto krivo radiš ;)
dok dođem doma ću iskonfigurirati, spojiti i poslati ti svoj network config :)

stokis 04.06.2014. 09:28

ok,hvala
i ako možež reči što trebam napravit na ADB-u da bude u bridge modu?
jer kad prebacim sa t-com stranice imam osječaj da nešto zbrlja.
ako idem manulno:
-isključim dhcp
-isključim fiwi
-zadam ip adresu 192.168.1.1

a ovo na adb-u nemogu pronači

Citiraj:

- Protocol: PPPoE
- Connection Mode: Connect manually
- PPPoE pass-through: ON
- UPnP: ON ili OFF (po volji)

domis 04.06.2014. 09:31

gle, openwrt ti je dobro podešen, ako switch staviš onako kako sam i jednom prethodnom postu napisao i to bi trebalo raditi.

jedino je problem ako ti ovaj nije u bridge modu, a tu ti ne mogu pomoći...nisam se s tim zafrkaval. Ja sam javil iskonovcima odmah prvi dan da nek prebace moj router u bridge :D

edit:
kad ti prebace u bridge mode, probaj spojiti modem na komp i tamo konfigurirati PPPoE vezu. Ako tamo prolazi, nešto nisi dobro sredio u OpenWRT

Prezime 04.06.2014. 10:37

Citiraj:

Autor stokis (Post 2607056)
ok,hvala
i ako možež reči što trebam napravit na ADB-u da bude u bridge modu?
jer kad prebacim sa t-com stranice imam osječaj da nešto zbrlja.
ako idem manulno:
-isključim dhcp
-isključim fiwi
-zadam ip adresu 192.168.1.1

a ovo na adb-u nemogu pronači

Jesi pokrenuo "Configuration Wizard"? Kaj ti pise u lijevom prozoru pod "Internet" kad se spojis na DSL liniju?

Procitaj ovaj post ponovno, pa reci kaj ti nije jasno. Kad prodjes to i restartas router imas na njemu bridge, pa se vise ne mozes samo s njim spojit na internet...

stokis 04.06.2014. 16:14

sve sam moguče probo, ali neide!
ali jedno sam sad siguran nije do sx-a ,več do adb-a koji neradi kao bridge mod.
pošto se nemogu spojit direkt niti ovako:
Citiraj:

kad ti prebace u bridge mode, probaj spojiti modem na komp i tamo konfigurirati PPPoE vezu. Ako tamo prolazi, nešto nisi dobro sredio u OpenWRT

Prezime 04.06.2014. 17:08

Ja ti ne mogu pomoci, kad mi ne odgovaras na postavljena pitanja. Moj ADB se (rucno, ne daljinski) prebacuje iz routing u bridge mod u roku od odmah, tj dok sa par klikova prodjem kroz settup, stisnem na kraju Save i Apply i prestartam router. Dakle nije problem u ADB-u...

Jel uopce znas kako provjerit je li ADB u bridge modu? Kaj si odabrao prilikom settup-a, "Pure Bridge" ili "PPP over Ethernet"? Kaj ti pise u lijevom "Home" prozoru na ADB-u pod "Internet" kad se spojis na DSL liniju? Koje si LAN portove stavio u bridge?

stokis 04.06.2014. 21:10

hajde kolega molim te objasni redom,
jer kad idem kroz Configuration Wizard
tamo do finiša ima brdo opcija.
hvala!!!!

Prezime 05.06.2014. 00:17

Nisam trenutno u posjedu jednog ADB-a. Kad se vratim doma za dva dana, napisat cu ti, a ak mi se da i oslikat, korak po korak.

stokis 05.06.2014. 19:58

hvala naljepša, i obavezno mi reci :
Citiraj:

Jel uopce znas kako provjerit je li ADB u bridge modu?

Prezime 06.06.2014. 10:22

ADB u Bridge sa slikama

1. odspoji router sa DSL linije.

2. resetiraj router na originalne postavke. Drzi gumb u straznjoj rupici za reset dulje od 10 sekundi, tj dok jednom ne zatitraju lampice. Pusti gumb na sekundu, pa ga opet stisni i drzi ga dok Power lampica ne pocrveni. Nakon toga ugasi router te ga nakon par sekundi upali. Kad se router digne, tj kad power lampica prestane treperit zeleno, router je na pocetnim postavkama - Slika1

3. iskljuci TR096 protokol i wireless.

4. Pokreni Configuration Wizard i izaberti postavke prema slikama:
Slika2 Slika3 Slika4 Slika5 Slika6.

5. Nakon zadnje slike stisni Apply da upises postavke.

6. Home ekran ti treba izgledat kao na slici7.

7. Za provjeru je li postavljen Bridge mode, stisni ikonu "Up" u redu za Internet Connection: Mora ti izgledat kao na slici8.

8. Spoji DSL liniju i prestartaj router, tj ugasi/upali.

Nakon dizanja moras se moci spojit s napravljenom konekcijom za Broadband na kompu u kojoj upises svoj username i password za spajanje na internet. Tu konekciju znas napravit, ne?

stokis 06.06.2014. 12:22

sve sam tako napravio ali neče.
e sad dali normalno da poslje zadnje točke tj rebota, da se više nemogu spojit na u adb sa 192.168.1.1
i koje ip adrese idu na kompjuteru za Broadbandspajanje?
p.s
lampica od interneta svjetli zeleno a na voipu crveno,jeli to zbog toga što sam ugasio TR096pa neče povuč podatke od voipa?

Prezime 06.06.2014. 12:34

Citiraj:

Autor stokis (Post 2608370)
sve sam tako napravio ali neče.
e sad dali normalno da poslje zadnje točke tj rebota, da se više nemogu spojit na u adb sa 192.168.1.1
i koje ip adrese idu na kompjuteru za Broadbandspajanje?
p.s
lampica od interneta svjetli zeleno a na voipu crveno,jeli to zbog toga što sam ugasio TR096pa neče povuč podatke od voipa?

Zasto se ne mozes spojit na ADB kad je prebacen u bridge, ne znam. Nisam to ni probao, jer sam posle testiranja i surfanja nakon pola sata resetirao router i ucitao svoju konfu, pa natrag u ormar.

Na kompu sam na oba adaptera, mrezni i mini wan (kojeg napravis konekcijom) stavio sve postavke na automatske.
Ako se ne mozes spojit, znaci da ti ne prolazi autentifikacija, cim lampica za net gori zeleno.
VoIP svjetli crveno, jer si restiranjem ubio IMS postavke.

Probaj ga resetirat i ucitat svoje postavke s kojima radi IMS, pa ga tek onda prebaci u bridge. Ostavi TR-096 pri tom ukljucen.

PS. ako ti se i tad ne zeli spojit, probaj prije nego restiras router kao zadnju opciju ukljucit (na slici8) "Obtain IPv4 Adress Automatically"

stokis 06.06.2014. 15:00

gledaj, thomson bijelog sam prebacivo u bridge bez beda.
znači problem je u ovom adb-u koji definitivno neradi u bridge modu,ne meni nego nikom barem ja nisam uspijo nači nigde da je netko uspijo.

Citiraj:

PS. ako ti se i tad ne zeli spojit, probaj prije nego restiras router kao zadnju opciju ukljucit (na slici8) "Obtain IPv4 Adress Automatically"
ovu opciju nemožež odradit,pošto me izbaci i nemogu više uči u web-ruter.
pozdrav i hvala u svakom slučaju

Prezime 06.06.2014. 18:18

Citiraj:

Autor stokis (Post 2608577)
gledaj, thomson bijelog sam prebacivo u bridge bez beda.
znači problem je u ovom adb-u koji definitivno neradi u bridge modu,ne meni nego nikom barem ja nisam uspijo nači nigde da je netko uspijo.

ovu opciju nemožež odradit,pošto me izbaci i nemogu više uči u web-ruter.
pozdrav i hvala u svakom slučaju

Onda je moj neka posebna zvjerka, jer sam to vec prije probao i isao je uredno u bridge, a prekjucer i jucer sam to dvaput odradio ponovno, bez problema...
Ono sto nisam siguran je da ikom radi IMS kad je prebacen u bridge. Taj jebeni IMS ne radi ni na nekim drugim routerima kad su u bridge-u. Zato se onda koristi "semi-bridge" iliti PPPoE Pass-through.

Inace, kad te izbaci iz Web UI-a, nakon odabira da dobije automatski IPv4, jel se onda mozes spojit kompom na net pomocu one konekcije?

Imas jos jednu opciju za isprobat. Na HT User stranici si izaberi Bridge i ugasi WiFi. Zatim nakon par sati resetiraj router (prema opisanoj proceduri) na pocetne postavke i vidi kaj ce ti povuc u svjezoj konfiguraciji kad ga upogonis na DSL liniji.

stokis 06.06.2014. 21:47

hvala u svakom slučaju ali nemam živce više se bedirat sa nečim što puno i neznači!
jer i kad podesim možda neče htjeti voip radit.
nego imali kakve šanse da se na openwrt upogoni voip u skoroj budučnosti?

Prezime 06.06.2014. 22:25

Skoro sam siguran da IMS nece radit na ADB-u u bridge modu, jer ga nisam uspio upogonit dok sam isprobavao razne kombinacije prije nogo sam napisao uvodni post. Zato ADB-a i nema medju prvim routerima, jer je IMS bio uvjet.

Inace, to sa IMS-om na OpenWRT je meni veca mistika kao i ova zasto IMS ne radi kad se SX ili ADB prebace u bridge, a radi na SX-u kad se prebaci u PPPoE PassThrough. Nije mi jasno jer se bridge radi samo na internet kanalu 0/33, a voice 0/50 se uopce ne dira.

Mar 07.06.2014. 01:12

Da li bi ovo imalo smisla sa 2x SX763 routera? Da jedan vodi brigu o netu, a drugi za tv/telefon, i je li to rješenje uopće moguće.

Prezime 07.06.2014. 01:39

Kako da ne, prvi s originalnim T-com firmware-om za IMS i MaxTV, a drugi na OpenWRT i nema da nema... :)

stokis 12.06.2014. 14:22

jeli se samo meni ovo događa?
evo danas sam dobio thomson tg782 od t-coma
i opet me hebe bridge mod!!
jednostavno se nemogu spojit , i još mi neda onu opciju set up

http://upload.slike.com/slike/2014/0...-x-506px-1.png

Prezime 12.06.2014. 16:00

Hmm, gdje si u uvodnom postu procitao da ti treba "bridge mod"?

Treba ti "PPPoE PassThrough", kao kaj tamo pise. Ako si dobio upotrebljavani router,
prvo ga moras resetirat na originalne/tvornicke postavke.

stokis 12.06.2014. 16:25

na thomsonu nema te opcije "PPPoE PassThrough
ili ja nevidim

Prezime 12.06.2014. 16:39

Ako je nemas, onda stanga, jer IMS nece radit u bridge modu. Medjutim, kolko se sjecam morao bi imat opciju PPPoE PassThrough...

Ja imam spremljen "user.ini" za TG 782 priredjen za IMS i u njemu stoji sljedeci izvadak iz Help-a: "PPPoE Pass-Through Status" default=off data=off,on
"Configure your PPPoE Internet Connection settings below. Then in order to complete the installation of your new settings, please reboot manually the modem after the completion page"

stokis 12.06.2014. 16:51

daj pošalji taj svoj user.ini
i samo označi mjesta xxx gde moram upisat podatke za voip ili več što
hvala

Prezime 12.06.2014. 17:10

Nije to moj user.ini, nego od kolege i nisam ga koristio. Ono sto znam da je on vrijednosti za IMS upisivao preko WUI-a, a ne u user.ini.
Posalji mi na PM svoj mail, jer ga nemam

sipe 12.06.2014. 18:48

TG782 može bez problema bridge mode + IMS, jer sam ja tako imao dok nisam vratio sx763. Treboa bi u set up označiti pppoe pass through, prvo bi trebao resetirati router jer te nešto zeza.

Prezime 12.06.2014. 21:51

"Bridge mod" (RFC 2684) nije isto kao i "PPPoE Pass-Through" (RFC 1483) koji si ti koristio. RCF 1483 je semi-bridge mode, a RFC 2684 je pure bridge mod. Pod ovim drugim (pure bridge() ne radi T-Com IMS.

stokis 12.06.2014. 22:59

Citiraj:

Autor sipe (Post 2612026)
TG782 može bez problema bridge mode + IMS, jer sam ja tako imao dok nisam vratio sx763. Treboa bi u set up označiti pppoe pass through, prvo bi trebao resetirati router jer te nešto zeza.

ali meni neče set up niti poslje restarta.

da ujedno pitam na ovom TG782 što trebam uradit da nemoram upisivat ip adrese u mrežnoj na svakom aparatu?

http://upload.slike.com/slike/2014/0...ez naslova.jpg

Prezime 13.06.2014. 00:00

Citiraj:

Autor stokis (Post 2612151)
ali meni neče set up niti poslje restarta.

Restart i reset su dva razlicita postupka sa razlicitim rezultatima. Restart dize zadnju postojecu konfiguraciju, a reset dize originalnu "tvornicku" konfiguraciju...

Btw, zasto ti je IP Thomsona 192.168.2.2, a DHCP mu je u 192.168.1.1?

stokis 13.06.2014. 19:37

Citiraj:

Restart i reset
znam brate to sam uradio samo se nisam dobro izrazio normalno da rebot neče ništa promjenit.
Citiraj:

zasto ti je IP Thomsona 192.168.2.2, a DHCP mu je u 192.168.1.1?
zato što ovo smeče neda zamjenit kao i set up

Prezime 14.06.2014. 19:02

Onda nisi stavio onaj "user.ini" koji sam ti poslao, jer u njemu je definirano:
LAN IP Address pool: 192.168.0.0/16 - 10.0.0.0/8 - 172.16.0.0/12
alias="Local Interface Address" req=yes default=192.168.1.1

U tom ini-u nema nigdje adrese 192.168.2.2.

stokis 14.06.2014. 21:47

jesam stavio sam ali se nisam mogo ulogirat kao admin pošto je u onom user.in pasword od rutera čij je i sam user.in tj različiti ACCESS CODE ,pa sam bijo prinuđen vratit na staro.
sad sam naručio preko njuškala drugi TG782 (t-com) pa čemo vidjet :)))

Prezime 14.06.2014. 22:39

Ako je tako upisan razlicit Access Code, jesi probao sljedece dijelove u tom konfigu:

[ cwmp.ini ]
username=administrator password=_DEV_F016C8576142C1BC

[ mlpuser.ini ]
add name=administrator password=_CYP_f249058a3ee21145f058f00f35018341 role=Administrator hash2=5d9e15580d72c8ac78b5fc469cb27103 crypt=s0qDkayj8dfFI

zamjeniti sa svojim poznatim iz svog starog user.ini, pa onda probat?

stokis 14.06.2014. 22:42

budem probo, hvala

ljudi uspijo sam konačno složit simens sx 763(openwrt) i TG782i
sad me zazaju dvije stvari
- Gateway: 192.168.2.1
tj na opewrtu je taj gateway, a meni treba 182.168.2.2
jer mi jedan pc server neče da radi na 2.1 nego isključivo 2.2 , zašto nemam pojma?
pa imali kakve mogučnosti da gateway bude 192.168.2.2 ?
i neradi mi voip trenetno jer nisam upiso podatke za IMS
imam user i pasword pa neznam jeli lakše upista direkt po ovim upostvima ili može preko user-in pa stavim pa da updatujem u ruter?
ako može preko user.in file molim da me netko kaže koju liniju da editujrm?
hvala svima

Sva vremena su GMT +2. Sada je 17:36.