![]() |
Citiraj:
reci točno što te zanima, odnosno što bi ti router trebao imati pa ti možemo pomoći s preporukama :) škicni i ovdje |
Pa ovako nisam neki stručnjak u vezi rutera ali treba mi radi VPN
|
za VPN ti je najbolje TL-WR1043ND v2. radi openwrt na njemu i to bolje nego na bilo kojem v1. procesor mu je 720 MHz i to je upravo ta snaga koja ti je potrebna za VPN.
ako imaš sporiju internet brzinu npr. do 10 Mbps tada će ti vjerojatno biti dovoljan i neki drugi ruter, no ako imaš 20 ili više ili jednog dana kad dobiješ veću brzinu onda sa ovim slabijim ruterima nećeš moć imat više od 14-15 Mbps preko VPN-a |
Citiraj:
Može pomoć ako itko zna? Promjena plana sad, ovo mi je trebalo za mobilni internet preko bonbona, a pošto uvode od sutra 4G sad trazim router/modem za 4G ili samo 4G USB modem + ovaj router koji sam u postu prije naveo. Trazim po netu i ne mogu naci nigdje 4G USB modem za kupiti, ima li toga kod nas uopće? |
Kako da ne :)
Ima T-Com ovaj, jedan od najboljih 4G USB modema, sa dva prikljucka za vanjske antene. Provjeri samo jel ti router koji spominjes podrzava taj modem. Ako ne nabavi Airlive Air4G koji radi uredno s tim USB modemom. |
Hmm, malo mi je skup taj :/
Našao sam ovaj, više je nego duplo jeftiniji, ali nema routera koji ga podržava, ili ja bar ne mogu naci. |
Došlo je vrijeme da zamijenim dobri stari WRT54GL, pa bih trebao bih preporuku routera, zahtjevi su sljedeći:
- stabilan (bez bugova, dropanja konekcije i sl, jer ću ga baciti kroz prozor) - gigabitni portovi - 3x3:3 stream - dual-band wireless (2.4ghz i 5ghz) - barem N, a po mogućnosti AC standard - propusnost WAN-a na 100/100mbit vezom Gledao sam malo Asus AC66U, no međutim vidim da se ljudi bune da je nestabilan firmware, moraš ga resetirati i sl. Ukratko preživio bih i bez AC-a, ali mi treba dobar, brz i pouzdan router. Ako treba nije mi problem staviti i dd-wrt... Ne trebaju mi cloud gluposti, nas-evi, printeri, hdd-ovi i sl u routeru... |
Kupio sam preko njuskala Asus RT-N66U, slucajno naletio u pola cijene, za nekih 400 kuna sa racunom sam kupio, sta je vise od 50% manje nego inace u našim hr ducanima takav ruter...
:) |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
imam TL-WR741ND i patim od slabog wifi signala kat iznad, kroz plafon i 2 zida, a wifi ne radi ni na terasi ni u dvoristu.
novi ruter mi treba samo za net, dakle ni telefon ni televizija. treba imati 4 lan porta, ali prioritet mi je jak wifi signal za laptop i mobitele po cijeloj kuci. sa strane mi stoji siemens sx763 koji je na tcomu daval odlican wifi signal, ali ima samo 2 lan porta (korisnik sam lokalnog wireless providera pro-ping te mi jedan port zauzme dolazni signal, a buduci imam 2 kompa spojena preko lana, moral bi za jedan kupovati wifi karticu). rjesava li WR1043ND moje probleme? dode mi na isto dok prodam WR741ND i sx763, kupim WR1043ND i imam pravi ruter za buducnost, radije nego da kupujem wifi karticu za jedan komp i opet upogonim sx763. |
kupiš najobičniji switch koji ti jedan port iz sx763 shera dalje
|
Imam ga, milina, to mi nije palo na pamet. Tnx
|
Također ne možeš očekivati da će ti jedan uređaj kvalitetno pokriti wifi signalom 2 kata i dvorište.
WiFi se relativno ok prostire po horizontali > omnice antene se uglavnom postavljaju okomito. TL-WR1043ND bi ti mogao pomoći s tim da bi bilo pametnije da zadržiš TL-WR741ND i staviš ga kao Universal Repeter prema području gdje bude falilo wifi signala. Na svim navedenim TP-Linkovima po potrebi možeš promjeniti antenu(e) sa većom dobiti te tako pojačati / poboljšati wifi signal. |
Koji ruter uzeti a da ima "najbolju" podrsku za WDS? Sad imam se555 i nisam zadovoljan, stalno neki problemi s njim. Glavni ruter je sx763.
|
Citiraj:
evo i ja sam dobijo ovaj crni, pa čitam da nema ddwrt ali ima openwrt, pa me zanima dali je uopče potrebno ili pametno ubacivat openwrt ili ostavit orginal fw hvala |
Meni bas danas stigao 1043 v1. Trazeci preporuku verzije ddwrt vidim na forumima da ima i mogucnost za ubaciti ddwrt na v2. Ima ga na ftp-u ali treba procitati tocan nacin flash-a da se ne bricka router. Koliko god komplicirano tesko da ima vise koraka nego ubaciti ddwrt na linksys broadcom.
|
ja sam ubacio zadnji wr1043v2_en_3_17_38_up_boot(140613) pa čemo testirat!
ako ne upucat ču openwrt |
Uzeo i ja 1043ND
Firmware Version: 3.15.31 Build 130925 Rel.32445n Hardware Version: WR1043 v2 Po defaultu je imao IP 192.168.0.1 a kako mi je modem 192.168.1.1 nije trebalo ništa mijenjati već sam samo modem u bridge prebacio u spojio se na net. Kad u browser utipkam 192.168.0.1 bez problema uđem u postavke routera ali sa 192.168.1.1 ne mogu više ući u postavke modema. Dali je to normalno i do čega je to? |
To je normalno, već smo x puta tumačili zašto,
status modema vidiš po led - icama ili se privremeno spojiš na njegov Lan priključak. |
Ma sve ok samo nikako da nađem di je malo detaljnije opisano zašto je to. Inače znam da mogu kabelom spojit se na modem direkt pa mijenjat postavke ali to je više posla iako rijetko treba.
|
Ne mozes pristupit modemu na 192.168.1.1 ni kad na mreznoj kartici kompa postavis fiksne postavke? Da ti mozda DHCP ne prekriva sve IP adrese koje pokusavas stavit na mreznoj?
|
Tako je.
Na mrežnoj su ove adrese: IP adress: 192.168.0.110 Subnet mask: 255.255.255.0 Default gateway: 192.168.0.1 Preffered DNS server: 192.168.0.1 Modem je na 192.168.1.1 a router 192.168.0.1 DHCP na routeru pokriva 192.168.0.100-199 |
Preklapa ti se IP adresa mrezne sa DHCP-om, pa za (normalnu) upotrebu stavi mreznu na bilokoju IP adresu izvan DHCP podrucja, ili DHCP od 111-199.
Inace, ako stavis za probu, mreznu na 192.168.1.10, jel mozes onda kroz router pristupit modemu, ili to zbog razlicitog subneta ne pije vodu... |
Sad me tjeraš da pišem po xy put,
modem mu se nalazi na WAN strani routera (dakle javnoj strani) + NAT i Firewall routera + modem je u drugom mrežnom segmentu a to je pak potrebno / poželjno da router "uredno radi". E sad, ovisno o pameti routera nekad se može a nekad ne može postići željeno. Možeš probati definirati PortForward ili Static Route ... Ovo šta je fiksna ip adresa unutar DHCP opsega nije neki pretjerani "grijeh", riješiš (kako je predloženo), postaviš na 192.168.1.10. |
Promijenio sam DHCP da ide od 111 tako da mi bude adresa mrežne izvan (rebootao router) ali i dalje ne mogu pristupit modemu.
|
Pročitaj sa razumjevanjem šta piše poviše,
ovo sa DHCP Pool - om je jedno a pristup modemu sasvim druga stvar. |
Napisao si da probam definirati PortForward li StaticRoute.
Nije mi jasno što bi trebao tamo upisati da ovo proradi. Što se tiče samog port forwardinga o tome znam toliko da upišem svoj ip i broj porta da mi recimo utorrent radi dobro ali ne vidim što upisati da bi mogao pristupiti modemu. Isto vrijedi i za static route. Evo firmware od mog routera pa ako imaš volje napiši konkretno gdje i što upisati. http://www.tp-link.com/resources/sim...43ND/index.htm |
Kažem da ovisi o pameti pojedinog rutera, probaj ovako:
Advanced Routing > Static Routing List > Add New Destination IP=192.168.1.1 Subnet=255.255.255.0 Gateway=192.168.0.1 Enabled + Save + Reboot Sada probaj otvoriti web konfig na 192.168.1.1. Ako si nešto zeznio ili ne radi možeš ga izbrisati (trebaš prepoznati koja je to "linija"). |
Probao ali sa subnet 255.255.255.255 jer sa tvojim je pisalo:Subnet Mask doesn't match the Destination Network address, please enter again.
I ne radi. Ma ako neće neće, nije mi sad to toliko must have ali htio sam znati na koji način bi eventualno moglo proraditi da mi bude lakše ući u modem kad zatreba. |
Probaj ako će prihvatiti 255.255.254.0
|
Ni taj neda stavit.
|
Evo još jedna ideja za probati, na jednom kompu probaj dodati Static Route,
info: http://technet.microsoft.com/en-us/l...=ws.10%29.aspx http://technet.microsoft.com/en-us/l...=ws.10%29.aspx pa bi u ovom tvom primjeru trebalo: CMD route -p ADD 192.168.1.0 MASK 255.255.255.0 192.168.0.1 METRIC 1 vjerojatno treba jedan reboot, prije prčkanja odradi route PRINT da vidiš / spremiš kako izgleda default pa da možeš popraviti ako ... |
Da ne otvaram novu temu a iako se slična pitanja stalno ponavljaju ja cu malo opisat svoj slučaj pa da mi date preporuku.
Imam T-com internet, (valjda 2/256) Thompson 782i u jednoj kuci u a drugoj kući 30m dalje je AP Airlive 5470AP koji radi u Repeater načinu. Treba mi zamjena za taj Airlive jer je dosta nepouzdan u zadnje vrijeme, signal mu je sve lošiji, signal oscilira dosta a i pregrijava se. Dosta je star čini mi se bar 6 godina. Dakle preporuka mi treba za AP sa dobrim dometom,(bio bi odaljen od Thomsona max 50m sa dva zida kao prepreka) Repeater način rada, jednostavno rukovanje (kao npr. za Airlive) cijenom do 300kn... Ili ako može neki drugi uređaj, ne mora biti AP, jer se na njega žicom ne spaja, samo je uvijet dobar signal. Recimo na ovom Airliveu je sada dosta loš, svi mobiteli a i laptopi pogotovo jače hvataju signal sa Thomspona nego on, sa iste pozicije dakako... |
Nisi baš pogodio temu, na drugom mjestu smo govorili o AP i Repeterima,
više kolega je prijavljivalo da ti AirLive 54x0 "izduše" nakon y godina, nabavi TL-WR743ND ili još bolje TL-WR843ND. |
Trenutno imam t-com ruter ZTE ZXDSL 931VII, 10Mbit-a brzina linije.
Živim u dosta velikoj kući na 2 kata, u produžetku kuće je još jedan stan. Dakle ukupno su 3 stana, recimo da je kuća dosta dulja u odnosu na širinu. WIFI signala ima u sva tri stana, u nekim prostorijama je jači, u onim udaljenijim pd rutera naravno slabiji. Prema vašem mišljenju i iskustvu, da li bi bilo bolje kupiti neki bolji ruter s jačim antenama obzirom da ih ovaj ZTE nema? Razmišljao sam i o nekim WIFI extenderima, ali sam i pročitao da ima dosta loših iskustava oko njih. Prije sam imao i problema s pucanjem veze na Samsung smart TV koji se spaja preko WIFI. Pogotovo dok bi gledao neki HD preko youtubea ili 3D sadržaje preko samsung servisa i sl. Ali u zadnjih tjedan dana mi čak i nije pucala veza na tv-u. Neznam dal je pomoglo u međuvremenu što sam malo podigao ruter od poda ili što sam u WLAN opcijama stavio "Band Width" sa 20 na 40Mhz. Uglavnom svako mišljenje i savjet je dobro došlo. |
Logična stvar da jedan uređaj nemože ili slabo pokriva tri stana,
svakako je dijelom pomoglo šta si router bolje pozicionirao, za početak poboljšanja pokrivenosti wireless signalom nabavi jedan TL-WR743ND, podesi ga u Universal Repeter mode rada, primjera podešavanja možeš naći po temama na Mrežama, nakon podešavanja experimentom nađi poziciju uređaja na kojoj ima dobar link prema gl. routeru a ujedno svojim signalom poboljšava / pokriva prostor gdje je prije bio slab. Po potrebi na njemu možeš stock antenu zamijeniti onom sa većom dobiti (8 - 10 dBi) te time dodatno poboljšati nivo signala. |
Hvala na odgovoru.
Dakle, TL-WR743ND je provjereno neki best buy za tako nešto? Uskoro ću uzeti jednog pa ako bude ok ispalo, možda uzmem još jednog za skroz drugi kraj kuće. Glavni ruter je otprilike u sredini kuće po dužini i širini pa bi ova dva bila idealna - jedan prema početku kuće, drugi prema kraju kuće. Da li se preko 743ND što gubi na brzini zbog Repeter mode rada? Što bi općenito mogao očekivati vezano za brzinu ako bi stavio još jedan ili dva 743ND? Da li se preko sva 3 rutera može povući 10mbit-a kolko imam trenutno na raspolaganju? Naravno ne mislim na sva 3 istovremeno. :chears: |
Računaj da uvijek imaš nešto sporiji link preko wireless - a,
ako je dobro implementiran Universal Repeter mod rada u uređaju onda "gubitak" i nije velik kao kod WDS linka koji je std. pola od mogućeg ... Uzmi jednog, podesi i probaj. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:08. |