PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Mreže (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=16)
-   -   Mikrotik vs. Ubiquiti (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=306803)

Mommistake 28.01.2021. 20:22

Citiraj:

Autor Pomo (Post 3487364)
Ovo je prvo postavljanje opreme. Ne vidim vezu s updejtanjem opreme u produkciji, sa inicijalnim postavljanjem. Nisu iste situacije.
Dalje, i poanta je da mu nisam ja ništa pustio. TO JE JEBENA POANTA.
Znači, ajmo reć da sam negdje previdio kvačicu "auto update".
Takvo njesra, ako i postoji, na mrežnoj opremi koja se cijenom gura već pomalo u enterprise segment nema što tražit. Ako i postoji, default bi toj stavci trebalo bit OFF.
E sad, ima vas vidim hrpu "yey ubiquity" ekipe sa 'rpu iskustva, pa ajd nek netko baci screenshot di je auto update opcija.
EDIT: evo sad gledam, komplet ta oprema update available, kako sad nije sam updejto.

A što misliš da sam ja radio? Dobio postavljenu opremu?

Ofc da je svako postavljanje bilo prvo. :D

Svaki event novi setup. :D

I da, ne sjećam se gdje je i ako upće postoji auto-update.

Pomo 28.01.2021. 20:31

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3487367)
A što misliš da sam ja radio? Dobio postavljenu opremu?

Ofc da je svako postavljanje bilo prvo. :D

Svaki event novi setup. :D

I da, ne sjećam se gdje je i ako upće postoji auto-update.

Nhf, ali netko tko je odradio tolke stotine komada ubiquity opreme bi to trebao znat.

buljo 29.01.2021. 18:29

Citiraj:

Autor Pomo (Post 3487364)
Ovo je prvo postavljanje opreme. Ne vidim vezu s updejtanjem opreme u produkciji, sa inicijalnim postavljanjem. Nisu iste situacije.
Dalje, i poanta je da mu nisam ja ništa pustio. TO JE JEBENA POANTA.
Znači, ajmo reć da sam negdje previdio kvačicu "auto update".
Takvo njesra, ako i postoji, na mrežnoj opremi koja se cijenom gura već pomalo u enterprise segment nema što tražit. Ako i postoji, default bi toj stavci trebalo bit OFF.
E sad, ima vas vidim hrpu "yey ubiquity" ekipe sa 'rpu iskustva, pa ajd nek netko baci screenshot di je auto update opcija.
EDIT: evo sad gledam, komplet ta oprema update available, kako sad nije sam updejto.

Auto update je po defaultu ugašen, bar na kontroleru V.5 i V.6, kak je bilo na V.4 ne sjećam se pošto je bilo davno.

http://www.imagebam.com/image/2fb5ab1368349413

E sad je pitanje ak si stavio update na APu, da si možda slučajno kliknuo i na switchu, ako imaš divajsove na list vieweu jedno je ispod drugog...

Pošto već pričamo o ove dve opreme da pitam vas mikrotik majstore, kaj bi napravili tj kak fixat onaj problem koji sam imao sa ona dva APa?
Dakle AP1 ima stariju verziju FWa, AP2 ima noviju verziju FWa, netko je resetirao AP1. AP1 je ponovo podignut i htio sam napravit maltene clone postavki sa AP2 na AP1, što ne da zbog starije verzije i logično je da je tako.
E sad meni se AP1 nikako nije htio spojit na server da nađe/skine zadnju verziju FWa, jednostavno je napisao da nemre doć do servera, dok drugi na istom switch uredno veli da postoji novija verzija.
Također sa 3 kompa linkovi za ftp uredno bivaju pingani, jedino taj AP1 ne želi to učiniti. Naravno da sam masu postavki, od ručnog unosa, do gašenja firewalla isprobao, skupa sa x savjeta kaj mi je gugl dao...
Kak bi vi to riješili?

jp_rv 29.01.2021. 18:34

je li ti taj ap1 bio na dhcp-u?
jer ako NIJE, moraš mu ručno dat rutu i dns.
to i mene nervuje malo... ali s druge strane, barem sam siguran da mi ap-ovi neće randomly ić na net iz kojeg god razloga, i automatski neće niti biti dostupni izvana ako su nekim slučajem i izloženi na net.

ps kad radi clone postavki, onda kad restoraš backup sa ap2 na ap1, restore-a se sve, uključujući i mac adrese, pa to trebaš ručno promijeniti jer ćeš u protivnom imati u kućnoj mreži 2 ap-a sa istim mac adresama, a to sa određenim routerima ne radi baš najbolje, ili ne radi nikako.

edit - da mi nije žao hap lite uništit, probao bih mu zafikarit sma konektore i puknut gore decentne dual band antene. ustvari jednu samo, za 5ghz, već kad hap lite ima samo 1 chain za 5ghz. barem bi možda tako pokrio radijus veći od 2 metra.

Pomo 29.01.2021. 20:43

Citiraj:

Autor buljo (Post 3487671)
Auto update je po defaultu ugašen, bar na kontroleru V.5 i V.6, kak je bilo na V.4 ne sjećam se pošto je bilo davno.

http://www.imagebam.com/image/2fb5ab1368349413

E sad je pitanje ak si stavio update na APu, da si možda slučajno kliknuo i na switchu, ako imaš divajsove na list vieweu jedno je ispod drugog...

Pošto već pričamo o ove dve opreme da pitam vas mikrotik majstore, kaj bi napravili tj kak fixat onaj problem koji sam imao sa ona dva APa?
Dakle AP1 ima stariju verziju FWa, AP2 ima noviju verziju FWa, netko je resetirao AP1. AP1 je ponovo podignut i htio sam napravit maltene clone postavki sa AP2 na AP1, što ne da zbog starije verzije i logično je da je tako.
E sad meni se AP1 nikako nije htio spojit na server da nađe/skine zadnju verziju FWa, jednostavno je napisao da nemre doć do servera, dok drugi na istom switch uredno veli da postoji novija verzija.
Također sa 3 kompa linkovi za ftp uredno bivaju pingani, jedino taj AP1 ne želi to učiniti. Naravno da sam masu postavki, od ručnog unosa, do gašenja firewalla isprobao, skupa sa x savjeta kaj mi je gugl dao...
Kak bi vi to riješili?

Di je problem? Winbox na ap, drag'n'drop zadnju verziju u files i reboot. Ručno skineš s mikrotik sajta...

dadoremix 29.01.2021. 22:39

export import configa
neš ti clonirat mac adrese :D

medo 29.01.2021. 22:40

Citiraj:

Autor Pomo (Post 3487715)
Di je problem? Winbox na ap, drag'n'drop zadnju verziju u files i reboot. Ručno skineš s mikrotik sajta...

Ovo čak radi ako kad si spojen preko MAC adrese. Router ne mora niti imati IP :)

MikroTik su jedini routeri za koje znam da to mogu dok su regularno bootani.

Citiraj:

Autor dadoremix (Post 3487757)
export import configa
neš ti clonirat mac adrese :D

Neki modeli MikroTika ne dozvole izmjenu MAC adrese interfacea.

lokoloko 01.02.2021. 18:47

Imamo sve: Mikrotik, Unifi, Ruckus; još fali Cambium? :D

Thermaltake 01.02.2021. 19:43

Meni baš krepucnuo Loco m2 od Ubiquiti-a, nakon mislim 5 god. šta je radio skoro bez prestanka. Neki dan se spojim nešto podesim usnimam postavke i nakon toga se zbrikao. Probao sve živo i onaj recovery mode njegov 0 bodova, ne mogu mu uopće pristupit.

Da li uzimat istog ili imate šta bolje za preporučit, znači treba mi AP preko POE-a, ali da je u tom cijenovnom rangu.

lokoloko 01.02.2021. 20:30

Citiraj:

Autor Thermaltake (Post 3488563)
Meni baš krepucnuo Loco m2 od Ubiquiti-a, nakon mislim 5 god. šta je radio skoro bez prestanka. Neki dan se spojim nešto podesim usnimam postavke i nakon toga se zbrikao. Probao sve živo i onaj recovery mode njegov 0 bodova, ne mogu mu uopće pristupit.

Da li uzimat istog ili imate šta bolje za preporučit, znači treba mi AP preko POE-a, ali da je u tom cijenovnom rangu.

Haha
kontam da negdje imam m2 i nađem ga u nekoj prašini

https://i.imgur.com/pqPhdDU.jpg

ako ti treba.. jbga lokoloko :D

Thermaltake 01.02.2021. 20:57

Citiraj:

Autor lokoloko (Post 3488582)
Haha
kontam da negdje imam m2 i nađem ga u nekoj prašini

ako ti treba.. jbga lokoloko :D

Uspio srediti svoj ipak nije krepucnuo nego je užasno ga glupo bilo dobiti da mu uspijem pristupiti. Tako da neće trebat, ali hvala na ponudi.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:19.