PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Intel (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Vijesti i novosti o Intel procesorima i čipsetima (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=49484)

SlavoS 02.10.2021. 20:17

Blago tebi što sve to znaš :lol2:

Starsylph 02.10.2021. 20:34

Citiraj:

Autor SlavoS (Post 3550624)
Blago tebi što sve to znaš :lol2:

Hvala!! :D :dajpivu::fala:

Nego tko brani Intelu da napravi alder lake sa 32 threada? 12900X recimo

Manuel Calavera 03.10.2021. 13:09

Citiraj:

Autor Starsylph (Post 3550630)
Nego tko brani Intelu da napravi alder lake sa 32 threada? 12900X recimo

Potrošnja struje, hladnjaci, zapaljenje ploče itd. :D

The Exiled 03.10.2021. 13:24

I još im k tome treba ovaj hibridni dizajn da mogu reći kako sad i oni nude isti/sličan broj jezgri i threadova kao i konkurencija, dok će jedan (monolitan) 12900K istovremeno trošiti u rangu 64C/128T EPYC i Threadripper modela.:)

Meteor Lake će biti prvi pravi chiplet/tiles dizajn, pa do onda stignu presložiti jezgre u malo većem broju, a da se cijela stvar baš ne rastopi zajedno s prostorijom u kojoj se nalazi.
Citiraj:

Windows 11 will hobble gaming performance by default on some prebuilt PCs:kafa:
Citiraj:

Microsoft 'will be enabling VBS on most new PCs over this next year' and that can tank PC gaming performance by around 25%. The issue is Virtualization-Based Security (VBS), a setting introduced into Windows 10 which uses hardware and software virtualisation to enhance the security of your system. It basically creates an isolated subsystem that helps prevent malware from screwing your PC. The issue comes if you're receiving a machine which has had an OEM build of Windows 11 installed on it.
Izvor: Tom's Hardware

Mladenxy 03.10.2021. 14:39

https://videocardz.com/newz/dutch-am...listed-as-well

Citiraj:

The flagship 16-core CPU named Core i9-12900K is now listed at 847 EUR with 21% VAT. A Core i7-12700K model is now offered for 641 EUR while Core i5-12600K has a price tag of 324 EUR. Those are all K-series models with integrated GPUs enabled.
Opako.

edit; kupujte i5 10400F za 1200 kn dok ih još ima :D

Starsylph 03.10.2021. 14:54

Čovječe 847 EURA, pa ko će to kod nas kupiti. Treba biti najviše 4000kn. Da ne govorimo o hlađenju i matičnoj.

Dr. Strange 03.10.2021. 15:36

Šta je netko stvarno mislio da će Intel po budget cijenama ponuditi novu generaciju procesora? Kao da ne znate kakav je Intel, i još uz te cijene treba dodati i matičnu i ddr5 kako bi zaživio puni potencijal procesora.

Starsylph 03.10.2021. 15:41

Mozda je to cijena onih koji imaje integriranu grafiku. Bez grafike će doći jeftinije, bilo bi lijepo.

The Exiled 03.10.2021. 15:55

Taj iGPU nije ništa posebno, isto kak nije bil u Rocket Lake slučaju, prave Xe iGPU modele spremaju za mobilne Alder Lake primjerke. Ovo za desktop bude i dalje u rangu anemičnih HD Graphics primjeraka.

Cijene su u skladu s vremenima u kojima živimo i dok budu F modeli možda nešto jeftiniji, neće to biti budžet orijentirano, posebice, jer za početak stiže samo high-end ponuda.:chears:

Mladenxy 03.10.2021. 17:16

Citiraj:

Autor Dr. Strange (Post 3550755)
Šta je netko stvarno mislio da će Intel po budget cijenama ponuditi novu generaciju procesora? Kao da ne znate kakav je Intel, i još uz te cijene treba dodati i matičnu i ddr5 kako bi zaživio puni potencijal procesora.

Ja to pričam cijelo vrijeme, da će biti skupi. Zato mi je draži trenutni intel kad zaostaje u performansama pa imamo dobar i5 10400F po dobroj cijeni. Kad mogu konkurirati, jedni ili drugi, onda će i tražiti koliko mogu. Ali baš me briga...sebe sam riješio na pet godina ili dok ne krepa :D

SlavoS 03.10.2021. 17:34

Baš me zanima bude li drvlje i kamenje, kuka i motika radi cijena.
Ili bude, pa to je "novo normalno" , kod Intela vrh se plača,....

The Exiled 03.10.2021. 17:55

IMHO veći šou bude oko Windows 11 podrške, jer to je trenutno jedini OS koji podržava skalameriju (ITD + HGS) koja je potrebna za regulaciju Alder Lakeovog hibridnog dizajna.

Starsylph 03.10.2021. 18:24

Čekao sam Rocket, pa sada Alder. Hoću li morati pričekati Raptor lake, Zen4 ili se skrasiti sa Meteor lake.
Mislim da će mi trebati moralna podrška.

lobo64 03.10.2021. 19:14

Citiraj:

Autor Starsylph (Post 3550757)
Mozda je to cijena onih koji imaje integriranu grafiku. Bez grafike će doći jeftinije, bilo bi lijepo.

Da, 20€...

Manuel Calavera 03.10.2021. 20:25

Citiraj:

Autor Starsylph (Post 3550792)
Čekao sam Rocket, pa sada Alder. Hoću li morati pričekati Raptor lake, Zen4 ili se skrasiti sa Meteor lake.
Mislim da će mi trebati moralna podrška.

Ja da nemam ddr4 platformu, te da moram čekati nešto - čekao bi zen4

Dr. Strange 04.10.2021. 00:42

Citiraj:

Autor Manuel Calavera (Post 3550816)
Ja da nemam ddr4 platformu, te da moram čekati nešto - čekao bi zen4

Ili to ili Raptor Lake a.k.a finalna verzija Alder Lake-a, dotad će biti i boljih/jeftinijih memorija i matičnih, ispoliraniji onaj thread director, softver bolje optimiziran za big/little itd, dok Zen 4 neće zahtjevati nikakve posebne optimizacije za puni potencijal, no kasnije će izaći pa opet vrijedi ono za memoriju i matične.

Disco 04.10.2021. 14:01

Citiraj:

Autor The Exiled (Post 3550737)
I još im k tome treba ovaj hibridni dizajn da mogu reći kako sad i oni nude isti/sličan broj jezgri i threadova kao i konkurencija, dok će jedan (monolitan) 12900K istovremeno trošiti u rangu 64C/128T EPYC i Threadripper modela.:)

Meteor Lake će biti prvi pravi chiplet/tiles dizajn, pa do onda stignu presložiti jezgre u malo većem broju, a da se cijela stvar baš ne rastopi zajedno s prostorijom u kojoj se nalazi.

Opa miško, tako će znači nagraditi ove ''čabe'' licencaše.
Baš me zanima spadam li u tu skupinu, imam nekakvu licencu za fakultetlije (Win 8) i koristim ju već masu godina.

sakomako 04.10.2021. 17:07

Citiraj:

Autor Manuel Calavera (Post 3550731)
Potrošnja struje, hladnjaci, zapaljenje ploče itd. :D

U tom slučaju kada kupuješ Intel procesor dobiješ uz njega i aparat za gašenje požara!:lol2:
Ono kao Rimac električni automobil sa standardnim aparatom za gašenje požara koji se isporučuje uz EV.

Starsylph 05.10.2021. 04:41

Intelov novi neuromorfni čip osnovan na 4nm procesu i arhitekturi mozga

https://www.anandtech.com/show/16960...-2-intel-4nm-4

Mladenxy 05.10.2021. 08:13

To je preimenovani 7nm.

The Exiled 06.10.2021. 10:33

Intel's Pat Gelsinger Exclaims "Intel is Back" AMD is "Over":frend:
Citiraj:

Intel's recently appointed CEO wasn't mincing words in a recent interview with CRN, where he claimed that Intel not only "have the best product" but also that "this period of time when people could say, "Hey, [AMD] is leading," that's over." We'd say them are fighting words, regardless of what various leaks have suggested, since Intel still has a lot to prove with its upcoming Alder Lake CPUs. Gelsinger continues with "We have 80 percent market share. We have the best software assets that are available in the industry. We do the best job supporting our partners and our OEMs with it. We have an incredible brand that our channel partners, customers want and trust. Wow, that's a lot of assets in that. If the channel partner doesn't see value in that, I want to talk to him." It's pretty clear from this that Intel believes that they're doing a bang up job and if their customers don't see it, then they need a talking to. For those that were hoping for an engineer to be at the reins of Intel again, the interview with CRN reads like a marketing spinner is at the head of the company. One interesting quote about the consumer PC side is that he believes that with Alder Lake, Intel will have the "energy efficiency leadership", something no-one else is expecting.
Izvor: Pat i Mat

Revolver3844 06.10.2021. 13:48

Jel pametno sad kupiti i5 11400 uz neku b560 ploču koja iz njega može izvući maksimum ili čekati još malo ?
Pod čekati malo mislim na mjesec dva dana.

Starsylph 06.10.2021. 15:06

Alder lake je stavio šah-mat na Zen4.

Libertus 06.10.2021. 15:15

S čime? Ako je samo zbog dobre PowerPoint prezentacije, to su uvijek bili top. Treba i izbaciti nešto na tržište poslije prezentacije.

Volio bih da Intel bude konkurentan tehnologijom, možda bi utjecalo na cijenu onda. Ako bude konkurentan samo u PP prezentacijama, onda sve ostaje kao i do sada.

The Exiled 06.10.2021. 15:41

CEO veli da je gotovo i to je to, ode AMD na tržnicu.:):D Intel je cijelo ovo vrijeme toleriral AMD-ov napredak, dok su spremno čekali da preCtave Alder Lake i sve kaj slijedi nakon toga.

Moglo je biti i gore za AMD, a Lisa Su samo može biti sretna da joj je Intel pružil ovu priliku da posljednjih nekoliko godina djeluje sposobna u šrot firmi.:chears:
Citiraj:

Autor Revolver3844 (Post 3551467)
Jel pametno sad kupiti i5 11400 uz neku b560 ploču koja iz njega može izvući maksimum ili čekati još malo ? Pod čekati malo mislim na mjesec dva dana.

U slučaju da ti treba odmah-sad-danas, kupi i miran si, u suprotonome pričekaj službene Alder Lake recenzije, pa možda dodatno padne cijena postojećim Rocket Lake modelima.

Za Alder Lake svakak trebaš sve novo, a ovi prvi modeli su čisti high-end s pripadajućim cijenama.

Dr. Strange 06.10.2021. 17:36

Citiraj:

Autor The Exiled;3551507[B
]CEO veli da je gotovo i to je to, ode AMD na tržnicu.:)[/B]:D Intel je cijelo ovo vrijeme toleriral AMD-ov napredak, dok su spremno čekali da preCtave Alder Lake i sve kaj slijedi nakon toga.

Moglo je biti i gore za AMD, a Lisa Su samo može biti sretna da joj je Intel pružil ovu priliku da posljednjih nekoliko godina djeluje sposobna u šrot firmi.:chears:

U slučaju da ti treba odmah-sad-danas, kupi i miran si, u suprotonome pričekaj službene Alder Lake recenzije, pa možda dodatno padne cijena postojećim Rocket Lake modelima.

Za Alder Lake svakak trebaš sve novo, a ovi prvi modeli su čisti high-end s pripadajućim cijenama.

Yeeey, super vijesti za nas kupce, pogotovo intelove fanove, sada će se zadržati na 8 pravih jezgri i to peglati narednih 7 godina, kao što su to radili sa 4 jezgre :lol2:.

The Exiled 06.10.2021. 17:40

Intel CEO u tom intervjuu priča iste pizdarije kakve su plasirali u eter još za vrijeme prve Zen generacije.:)

SlavoS 06.10.2021. 18:28

Citiraj:

Autor Starsylph (Post 3551495)
Alder lake je stavio šah-mat na Zen4.

A ništa, što reč, brzo preorderaj da ih nebi nestalo sa lagera(mjesta na buking listama) i rješio si sve dvoje probleme :fiju:

BusMaster 06.10.2021. 18:33

Citiraj:

Autor The Exiled (Post 3551507)
CEO veli da je gotovo i to je to, ode AMD na tržnicu.:):D Intel je cijelo ovo vrijeme toleriral AMD-ov napredak, dok su spremno čekali da preCtave Alder Lake i sve kaj slijedi nakon toga.

Izgleda da su i proizvođači matičnih shvatili da nebu odma išla glatko prodaja tih high-end modela, pa eto nude i Z690 sa DDR4 only memorijom.
Ova Elite serija je uvijek kod GB-a bila dno ponude kod prethodne Z590 i X470/570 serije.. tj. entry level za dati chipset.

Link: https://www.tomshardware.com/news/gi...d-16-phase-vrm

A što se tiče izjave ovog Intelovog vrtnog patuljka, najbolji dio je što tvrdi da će A.Lake biti "energy efficient".. :roller:

Starsylph 06.10.2021. 19:01

Citiraj:

Autor Dr. Strange (Post 3551536)
Yeeey, super vijesti za nas kupce, pogotovo intelove fanove, sada će se zadržati na 8 pravih jezgri i to peglati narednih 7 godina, kao što su to radili sa 4 jezgre

Men se čini da Intel ide prema jednoj jezgri od 128GHz sa neuronskom strukturom.
Citiraj:

Autor SlavoS (Post 3551549)
A ništa, što reč, brzo preorderaj da ih nebi nestalo sa lagera(mjesta na buking listama) i rješio si sve dvoje probleme

Odlučio sam kupiti 12400 ili 12600 pa što bude bit će. Neću čekati Zen4.
Citiraj:

Autor The Exiled (Post 3551537)
Intel's Pat Gelsinger Exclaims "Intel is Back" AMD is "Over"

Mozda misli da Intel "is back" sa visokim cienama i skupim modelima.

Očekujem potpunu ispriku Exiled-a isporučenu novom Intelovom šefu.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 06:33.