PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Spašavanje podataka s HDD-ova (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=60359)

Joke 26.09.2008. 18:43

Kako je thopok rekao fali i drive letter,a inace ako ne budes mogao pristupit disku doc do podataka nemoj previse prckat po njemu nego stavis neki recovery data program (Get data back,Easy recovery,R-studio) i izvuces s njim podatke..

RAK 26.09.2008. 21:19

Možda bi bi išlo kada se ne bi radilo o HP serveru čiji kontroleri imaju svoje ideje o tome kako rade diskovi. Naime njihove specifične postavke se mogu jalo lako fulati i time prouzročiti daljnju štetu. I ne bi bio prvi koji je u tome uspio.

Radi li se o serveru na kojem su podaci firme ili vrlo bitni podaci, ne igraj se. www.helpdisc.hr Vjerujem da ionako nije to tvoj posao, a ako zezneš...

A kako sam baš neki dan gubio živce na takvom slučaju, mogao bi do prekosutra o tome kako se igrom gube podaci.

tor 26.09.2008. 21:42

Ne diraj, ne pokušavaj ništa jer ćeš se zahebati. Probao na svojoj koži, identičan server :D Srećom, bili podaci koji su se lako mogli replicirati ;)

RAK 26.09.2008. 21:59

Eto. Nije samo na tom serveru takav slučaj nego na svim HP/Compaq serveri zbog onoga što sam ranije naveo.

A svim serverima je zajedničko da imaju vrlo važne podatke na njima i nikako nije preporučljivo PROBAVATI nešto. Ja idem u akciju kada sam 200% siguran da se tim postupkom spašavaju podaci. A do toga se dolazi tako da upregneš znanje, tehniku, iskustvo i par ljudi koji također sve to imaju. O svemu ostalom se da razgovarati osim o tehnici za koju sam siguran da nitko ne posjeduje doma (je..a, košta previše).

A ja sam izgubio tjedan dana na takvom slučaju jer je momak zamislio kako GetDataBack može izvući podatke. Pogotovo "besplatan" primjerak.

br0wn 30.09.2008. 09:34

USB eksterni HDD - PROBLEM

Poštovanje.

Imam Segateov eksterni USB HDD i imam problem. Naime, jedan dan sam kopirao vecu kolicinu (10 GB+) muzike sa frendovog (skoro istog) eksternog HDD-a na svoj...i vrag mi nije dao mira,morao sam jos uz to ic na net...i odjednom mi se sve smrznulo,miš se nije micao, CTRL+ALT+DEL isto ne radi, niš nisam mogao osim zgasiti laptop...što sam i učinio...

Prije toga mi je uvijek eksterni hard prepoznavao kao FREE AGENT( F: )... nakon što su se winodwsi digli, nije mi više uopće prepoznavao hard..nakon malo igranja sa ištekavanjem i uštekavanjem harda i restartanja kompa, prepoznao mi ga je kao Local Disk( F: ), ali kad ga pokusam otvoriti, komp se malo zblesira pa mi javi da je disk F neformatiran i pita dal ga zelim formatirati...

Molim Vas, možete li mi pomoći, što da radiim???

Imam fakat puno muzike i svega ostaloga na tom hardu što mi je jaaaaako važno i nikako ne bih želio to izgubiti :(:(:(

Moli pomoc..
Hvala

RAK 30.09.2008. 09:49

Bad sectori. I opet pitanje koliko ti je to važno? Važno da si spreman platiti ili važno da si spreman učiniti sve da ih spasiš u kućanoj radinosti. To su dvije oprečne stvari. Ako pokušavaš doma, uništiti ćeš glave i poslije toga su šanse male za spašavanje.

No, ako je stvarno važno www.helpdisc.hr i ne diraj ništa, ne pali ga, ne pokušavaj uništiti disk.

Za kućnu upotrebu možeš koristiti EasyRecovery. Nije da ćeš postići spektakularne rezultate, ali možda nekog vraga i spasiš. Disk nakon jednog pokušaja možeš baciti u koš za smeće jer će sigurno biti razvaljen bez obzira spasiš li išta ili ne.

br0wn 30.09.2008. 14:52

ajoj :(:( onda nije dobro :(:( jer sam sam vec par puta pokusao vratiti podatke....sa stellar nesto recovery..
:(:(

aoj :'(.... prvi put kad sam to radio bilo je ok...do jednog trenutka kad mi je izbacio error, kaze virtual memory low i zatvorio program...tada je bio vratio kojih 150GB...i ja to zbrisao..mislio krenut iz ponova...sljedeci put me opet sjebo...nestalo struje...onda opet...vraca vraca vraca i odjednom sam predje preko toga i svi fajlovi imaju velicinu 0 :(:(

jel zbilja moguce da je disk gotov...? :(.....:( pa nemre sam tak...:(

a jel bi HDD regenerator pomogao nes??

ili mozda nekaj drugo, check disk il nekaj slicno?

RAK 30.09.2008. 15:13

I HDD regenerator i check disk bi samo ubili disk do kraja. To ni slučajno.

br0wn 30.09.2008. 20:48

ajoj :(:( .... ah.. ok, hvala na pomoci ..

:(:(

br0wn 30.09.2008. 22:02

kak se tak nesto moze dogoditi?? hard je normalno funkcionirao... i zakaj onda postoje takvi programi koji tvrde da mogu popraviti bad sektore, a u biti ti mogu hard još više unerediti..?? :(:(

I kak je moguce da ti programi za recover podataka mogu dodatno unistiti hard...zakaj ih onda rade uopce pobogu..??????!!!

Ispricavam se, ali zbilja sam frustriran zbog ovoga :(:(

RAK 30.09.2008. 22:47

Puno pitanja. Ajmo onda po redu:

- Hard diskovi su, iako opako izgledaju sa svojih pola kile, vrlo osjetljivi mehanički organizmi. Povečavanje kapaciteta i brzine je dovelo do toga da se bilo kakva greškica vidi kao katastrofa.
- Kaže se da svaka komponenta radi na bijeli dim. Tvoj hard je ispustio bijeli dim i sada ne radi. Sve se kvari.
- Programi za popravak bad sektora ne mogu napraviti ništa spektakularno. Svaki taj bad sector označe kao takav u svojoj listi i taj se više ne koristi. To je OK kada se radi o logičkim, ali kada je riječ o pravim, to je rupa na cesti preko koje svakog dana prelaziš svojim autom. I ne možeš zaobići a prelaziš sa 100 km/h. Ubit ćeš auto totalno. A auto nije tako osjetljiv kao glave hardova.
- Programi pokušavaju tu rupu na cesti pročitati svim silama. I to 32 puta sve dok ne uspiju, ili ubiju glave. Njima svejedno. Tebi baš i nije. A glave stradaju gotovo redovito. Pametniji popušta.
- Programi za recoveri su napravljeni za spašavanje izbrisanih particija, izbrisanih fileova i sl. Ne za ovaj slučaj. Svoj posao rade odlično.

A moram ti reći kako nisi odabrao najsretniji disk za pohranu podataka.

br0wn 01.10.2008. 13:36

aha...da...vidis...nisam razmisljao na taj nacin :(

nis..hvala ti na pomoci i objasnjenju...odlucih stedjet pare dok ne skupim za popravak...trebat ce malo duze al jbga..sta se moze...da sam bio pametniji ovako nes se ne bi desilo...KVRAGU....trebo sam odmah pitat na forum umjesto da sam pokusavam cuda izvodit...ah..nis....hvala..

btw, kak mislis 'ne bas najsretniji hard' ?

djohum 06.10.2008. 23:15

Krepo mi hard... ali... ima još jedna nada...

Halo ljudi... Trebam pomoć. Eo ukratko ću opisati događaj.

Igram jedne ljetne noći negdje oko 3.7.2008. COD4 single player na veteranu oko 3 sata u noći i odjednom pljing ugasi mi se komp...
Ja onak:wtf2:??? I probam upalit komp i ono on sam zabljesne i ugasi se...

Meni niš nije jasno i ja ga ostavim do sutradan da vidm koji mu je...

I roknem ga ja da ga kresnem i ono opet mi sam zabljesnu ventovi na sekund i krepa...

I kontam si krepala mi ploča, ja odspojim sve moguće i kresnem ju, ono radi...

Stavim grafu, radi, stavim DVD +/- radi... No stavim li hard... On krepa!

I sad ok kontam hard... Reko možda mi neće u kompu, stavim drugi i ovaj šutnem u IDE eksterno kućište no i tam čim ga upalim krepa trafo...

I ništa krepo mi je:

SEAGATE BARACUDA
400GB ATA100
ST3400620A

A na njemu... 50k obiteljskih slika, mjuze oko 100k, filmova i novih hit igrica... i 8 godina skupljanja softwarea, referata i sve o školi i uglavnom cijeli moj digitalni život ode u 3.p.m.....:fuming:

I sad šema je ovaka... Imam garanciju... No... Daju mi novi hard i nema podataka...

No to ne dolazi u obzir...

Točan opis kvara su DRIVERI SPINDLE MOTORA.

Tako da bih molio da mi pomognete nabaviti takav hard makar na 1 dan sam da pospašavam podatke...

Dajem 250kn za posudbu istog takvog modela, a ako mi ne preostaje ništa drugo moram kupit novi, samo je problem što ga u hrvatskoj više nema tko uvest, ni links ni vemil ni hgspot nitko...

Pa sam mislio ako je netko već isprobavo stavljat neke druge elektronike na hddove nek mi proba saznat koja bi meni elektronika bila kompatibilna za moj HDD, bit će nagrađen imate moju riječ na to.

Pa bih vas molio za pomoć.

Hvala vam unaprijed svima.

Domagoj Johum

gonzo 06.10.2008. 23:22

Javi se kolegi RAK-u.Ako ti tko moze pomoci onda je on jedan od njih

borisko 06.10.2008. 23:29

Najprije moraš stvarno znat hoce li ti premjestanje elektronike pomoc. Bilo je nedavno priče da to više ne funkcionira...

Najbolje bi bilo da daš hard nekim proficima tj. pitas za cijenu...

RAK 06.10.2008. 23:39

Zamjena elektronike ne pomaže kod novijih diskova. A postupak spašavanja podataka za korisnika je jednostavan. Pogledaj www.helpdisc.hr i pročitaj što tamo piše, a piše sve. Pišu i cijene, a kopanjem, igranjem i sličnim operacijama koje ljudi probavaju se podiže cijena i smanjuje mogućnost spašavanja .

HAL 9001 06.10.2008. 23:56

Ljudi nikako da shvate vaznost backupa ,posebice kad su u pitanju npr.obiteljske slike koje je vise nemoguce napraviti.Mislim nije mi jasno kako jedan DVD moze biti skup...

Crash009 07.10.2008. 00:03

Nije do dvda vec do ljenosti. Tako sam i ja jednom prosao i od onda se opametih.

AdmiralST 07.10.2008. 00:09

e kad čovik napiše ponovo 40 stranica formula za diplomski u jebenom Equationu u MS Wordu pa to bude zbog linosti prisiljen radit ponov nauči se što znači BACKUP podataka.

MK2 07.10.2008. 19:53

Pola disca nije za upotrebu???

Naime imam Hdd od 200 gb sa ide prikljuckom koji je star oko tri godine i koji je vec tada podijeljen na dva dijela koristena za spremanje podataka (muzika,filmovi....).
Veceras sam primjetio da disc nosi naziv K iako je imao Zoran...
Ne mogu pristupiti tom dijelu harda a drugi dio je normalno u upotrebi...
Preko disc menagmenta sam probao ali bezuspjesno

http://img142.imageshack.us/img142/4897/disc1vc1.th.pnghttp://img142.imageshack.us/images/thpix.gif

http://img530.imageshack.us/img530/1854/disc2mh1.th.pnghttp://img530.imageshack.us/images/thpix.gif

http://img261.imageshack.us/img261/9924/disc3pm2.th.pnghttp://img261.imageshack.us/images/thpix.gif

Zna li tko sto je u pitanju ...
Nadam se da nije najgore!!!

Pozz

Fadolf 07.10.2008. 20:10

Hmmm... Piše ti da je RAW što znači da na njemu nema ničega tj. čak nije ni formatiran za neki od datotečnih sustava... To se dogodilo samo od sebe ili si ti prčkao po Disc Managementu?

MK2 07.10.2008. 20:30

Upravo sam prosao compu sa Hiren CD-om i nasao alat recovery files
i usao na taj dio disca i sve su stvari na njemu ali preko winna mu ne mogu pristupiti!!!
Nije mi jasno zasto???

Nisam po discu nista dirao

RAK 07.10.2008. 20:31

Probaj EasyRecovery. To bi trebalo raditi bez problema. E, ako to ne uspije, onda je najgore. Moguće da je otišao firmware iliti piši ga v rit.

MK2 07.10.2008. 20:33

Jedino sto sam neki dan Vratio sustav do prije dva mjeseca ali to i nije taj disc jer su winni na drugom discu....

MK2 07.10.2008. 21:08

Evo upravo tece spasavanje sa Easy recovery pa javim rezultate

MK2 09.10.2008. 17:54

Uspio sam izvuci iz tog dijela disca sto mi je trebalo,formatirao sam ga i sad radi uredno???
E sad je nastupio drugi dio disca kojem ne mogu pristupiti sa Easy rec. pro jer odmah nakon pristupa hard diskovima restartira racunalo!!!!
Za iznenadenje moje danas je taj dio disca "Unalocated"!!!!!!
To mi pokazuje i sa Partition Magic te sa Disc Menagmentom....
Za poludit
Ima li ko koju pametnu sta da se radi
Discu je 2,5 god Seagate - Baracuda
200 Gbytes
ST3200827a

NITROS 09.10.2008. 18:10

Nemam prijedlog na spasavanje podataka, ali imam prijedlog za hard.
Podhitno kupuj novi hard!!!

MK2 09.10.2008. 21:28

Je sve to nije problem vec je problem u 90 GB svega i svacega a pogotovu muzike skupljano godinama

dredger 15.10.2008. 14:43

Data rescue - 2,5" IDE

Pozdrav!

Kolegi se zblesao hard na laptopu (WinXP / NTFS / jedna particija) i više ne može podignuti Windowse (neki dll missing, contact support). Ali. naravno, sad se sjetio da ima jedno 2-3 GB slika na, i samo na, hardu. :hitthewal:

Pokušao sam napraviti jednu reinstalaciju bez formatiranja ali kad u setupu izaberem (jedinu) particiju na disku, Win kaže da to nije valid particija i da je obavezno moram formatirati ako želim nastaviti setup. Ja pretpostavljam da se zbrkala MFT, uzrok još ne nadzirem, nadamo se software-skom!
:care:
Digao sam na laptopu live cd Ubuntu, preko njega sam mogao doći do Win particije i on je uz dosta muke, pokazao file and folders na hdd-u. Tu sam zamjetio da je jedino folder "Documents and settings" prikazan kao file a ne kao folder.
:wtf2:

Izvadio sam 2,5" IDE i stavio ga ujedno externo kučište za 2,5" diskove. Spojio ga na komp, on se zavrtio i Windowsi su ga prepoznali kao Removable disk, prazan! (Zaboravio sam pogledati properties da vidim što to Windowsi vide.)
:stoopid:
E sad, pokušao sam sa nekoliko programa za spašavanje podataka ali većina njih uopće ne da mogućnost analize Removable diskova (niti ovog niti jednog sticka koji je također bio spojen) nego samo PATA/SATA diskova.

Ni ne znam kako se svi zovu, znam za GetDataBack i RecoverMyFiles. Imam i neki "Data recovery 15-in-1" sa 15 programa za vraćanje podataka ali... ne znam kojem da se priklonim!

Imate li vi neki savjet koji bi program mogao počupati podatke sa 2,5" IDE diska spojenog preko externog kučišta na USB 2.0??? Ide li to uopče ako je s*****a MFT tablica? (Pri pogledu na Disk Menagement Windowsa nema nikakvih Removable diskova, ništa što je spojeno na USB)!

Any help??? :fala:

yedwy 15.10.2008. 15:13

Kupi adapter za spajanje na ATA port spoji ga u komp i onda preskeniraj s GDB ili ERPom...

Inače problem sa folderom je možda u tome što je private, ako je tako onda ti vjerojatno linux neće to moć pročitati...

Joke 15.10.2008. 20:16

hal.dll u pitanju mozda?Si pogledao ovako npr. nesto pa iz recovery console pokusao sredit?
http://www.kellys-korner-xp.com/xp_haldll_missing.htm
http://www.computerhope.com/issues/ch000490.htm
Inace ne treba bit do greske u samom HALu, nego u boot.ini zna doc do krivog referenciranja particija, pa se javi hal.dll error zbog nepostojece particije..

KnezTame 18.10.2008. 12:56

Externi WD Hard prestao raditi

Pozz

Daklem iam externi WD hard od 500Gb, koji model, neznam točno, koji mi je jutros prestao raditi, dok je još jučer na večer radio bez problema.

No slijed događaja je sljedeći:
-prije jedno 4 dana disk je roknuo (pao) sa stola, jer je glupi mačak zapeo za kablove i potegnuo ga dolje na pod. Disk je dosta žestoko pao, te je malo pukla plastika u uglu kučišta, no nakon toga kad sam ga uključio radi je normalno.

Tako je radio tih dana, ali bio je i na putovanjima, nosio sam ga sa sobom i laptopom na posao, no sve to vrijeme je radio bez ikakvih znakova problema.

No danas u jutro sam ga upalio i neće raditi, disk svijetli, počne se kao dizati i onda čujem kako "zapinje" odnosno zvuk koji se ponavlja, znači kao da ne može nastaviti s dizanjem diska.
U windowsima se vidi kao Local Disk, ali naravno ili ne mogu na njega ili kaže da nije formatiran.

No najčudnije je što kad sam ga uhvatio u ruku, te počeo vrtjeti lijevo desno, osjetio sam kao jako magnetsko polje, onaj fealing ko kad uzmeš dva magneta s istim polovima pa se odbijaju????? :stoopid:

Disk još ima garanijcu star je nekih 8mj, no nekak si mislim da mi garanciju neće priznati :fiju:

Jel je najbolje da ga nosim na servis, te jel se mogu spasiti podaci na njemu? ili možda postoji neka druga opcija?

TIA

igor106 19.10.2008. 17:52

došo je meni jedan WD book od 500GB... čovjeku je žena pokupila kablove, i ode hard rikavela. Jako su osjetljivi... Ono s magnetima ti baš ne kužim... možda to što osjetiš kad okrečeč disk je obična inercija... Ako su ti podatci vrijedni traži data recovery uslugu... al češ onda kupovat novi hard. Ako su ti to filmovi i downloadirane stvari bolje ti je da jenostavno tražiš novi hard.

Ivanozo 19.10.2008. 17:58

Meni je isto HDD pao i nije radio. Odnio ga na garanciju i oni mi dali novi još bolji.
Vjerujem da oni ne otvaraju HDD-ove nego to pokušaju softwarski rješiti.

webstartm 19.10.2008. 18:00

Meni je glupi brat zapeo nogom za kabel i hdd je pao,vise nikad nije proradio ali si mu dali novoga u hgspota ,oni ga pregledaju samo softverski i to je to...samo daju novoga:)hehe

IcyTexx 19.10.2008. 18:05

Odsad držim hardove na podu...
Jer imam i mačka i brata.

Ivanozo 19.10.2008. 19:46

Da i meni su u HG dali novi a isto je pao.

RAK 19.10.2008. 20:32

Citiraj:

Autor KnezTame (Post 1167722)
Pozz

No najčudnije je što kad sam ga uhvatio u ruku, te počeo vrtjeti lijevo desno, osjetio sam kao jako magnetsko polje, onaj fealing ko kad uzmeš dva magneta s istim polovima pa se odbijaju??

Ne radi se o magnetskom polju nego centrifugalnoj sili ploča koje se još vrte. Kada stanu sa vrtnjom, stane i taj osječaj.
Citiraj:

Autor KnezTame (Post 1167722)
Jel je najbolje da ga nosim na servis, te jel se mogu spasiti podaci na njemu? ili možda postoji neka druga opcija?

TIA

Mogu se spasiti, mogu. Ali ne u tom servisu, niti pod garancijom, niti po tim cijenama. Za tu operaciju je ključna isplativost.

KnezTame 20.10.2008. 11:22

Thx svima na pomoci! :chears:

Upravo sam se i pribojavao da je disk gecrkt, jedino kaj mi preostaje je zadaviti mačka :fuming:

Ugl, zvao sam Links gdi je i disk kupljen, te su mi upravo to i rekli, da ga mogu zaboraviti, a s obzirom da mi je disk vidljivo oštećen, ima ogromnu rupu gdi je pukla plastika na kučištu nažalost garancija neće proć.

Idem smišljati naćine kak zadaviti tog mačka :fiju:

Citiraj:

Autor RAK (Post 1168960)
Ne radi se o magnetskom polju nego centrifugalnoj sili ploča koje se još vrte. Kada stanu sa vrtnjom, stane i taj osječaj.

Upravo tako, ja sam to nazvo magnezimom, jer me je to prvo asociralo na odbijanje magneta.

arbanas 22.10.2008. 14:12

My book problem

Imam My book od 500 gb, koji ima dvije particije fat32 oko 300 gb i ntfs ostatak.E sad je problem u tome što se meni žurilo i ja ga isključio na brzinu dok je komp još radio.
Sada vidi obje particije i ntfs radi bez problema ali kad idem otvoriti fat32 particiju traži da se formatira.

STVAR JE U TOME DA SAM TU SPREMIO SVE OBITELJSKE SLIKE,SVADBE ITD..,
KOJE BI ŽELIO SAČUVATI.A nemam niti vremena opet to raditi.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 17:30.