![]() |
Citiraj:
prije nego se predomislim,valja li sta ovaj monitor http://www.nabava.net/monitori__90/b...ed-27__6549121 |
To je obični TN monitor, od jeftinijih IPS-a imaš AOC i2769Vm. On od ulaza ima D-sub, DP, 2xHDMI.
http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=i2769Vm No osobno na to ne bih išao zbog velikog pixel pitcha. Od jeftinijih monitora imaš AOC i2369Vm, koji ima iste ulaze http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=i2369Vm dogradi si još rama u komp, 2x2GB bi bilo ok, možeš čak i 2x4GB :) |
Bjezi od full hd reze na 27 inca jer je premala.
|
Uzmi si ovaj
http://www.m-computers.hr/monitor-ip...42159/product/ Jedno vrijeme je bio i 200 kn jeftiniji ako se ne varam. Uglavnom čitam da ga svi hvale. Što se rezolucije tiče prosudi sam, meni je ta rezloucija odlična na 27" za igre, surfanje i multimediju. Da je veća trbao bih još skuplji hardver za tjerati igre. Također ima ti zvučnike pa je ko rođen za PS3. |
Citiraj:
|
za te pare dobis 32 incni led tv samsungov ... da vidis kak lijepo rade igre na 1920x1080 :)
http://www.centro.hr/detalji_proizvo...6144A6308.aspx |
Možda će nekom nezahtjevnijem biti to super jer je ogroman monitor...al da je ta reza za 27" dovoljna....e bogme nije.
Probaj 1440p rezu pa ti neće past napamet 1080p na tom monitoru. |
Citiraj:
Igre da, probaj čitati bilo koji tekst na toj rezoluciji ili ne daj bože nešto raditi sa tekstom. |
92ppi :D
|
Just for the notice, meni je 1080p zrnatno na 24" kada se prebacim sa iste rezolucije(1080p) na 15,6" sa laptopa...
|
što bi bilo ravno čudu jer se radi o duplo manjoj površini... eh vi amd useri :D :D :D
|
Ma jasna stvar, ali FHD na 27", mislim da bi me glooova zabolila :D
|
Citiraj:
Svaka roba ima svog kupca, nemamo svi iste želje, potrebe i ukuse. Činjenica je da 27" full HD monitori proizvode i prodaju, očito postoji interes. Da se ne ponavljam 100 puta, po meni je to odličan kompromis velikog ekrana sa rezolucijom koja izgleda dovoljno dobro za sve a nije prezahtjevna za igre. Onaj tko obrađuje tekst, nacrte, slike...normalno da će si uzeti što veći monitor sa što večom rezolucijom. Slika će biti oštrija a radna površina veća. Nazovite me nezahtjevnim korisnikom iako se tako ne smatram. Po meni odličan kompromis kvalitete, korisnosti i cijene a za pet godina normalno da ću kupiti zakriljeni 4K OLED na 30" jer će koštati 2000 kn i igre će na toj rezoluciji pokretati komp do 5K kuna. To je moja filozofija :D. |
Citiraj:
Sad sam izmjerio, od moje surle/nosa do ekrana (27" Lg ips) je tocno 80cm i stvarno neznam o kakvoj zrnatosti govorite. Sama velicina texta i svega ostalog mi je idealna, a najvise se oko toga i petljam, xls i csv cjenici...itd. Smatram da bi mi isto na 24" bilo presitno na 80cm udaljenosti, a presao sam na ovog sa 22" i preporodio se. |
Citiraj:
Podsjeća me na Iphone 4 kada je izašao, ta prva verzija Retine, i onda kad ga staviš pored 3G-a ili 3GS-a, na ovom starom se sve čini zubato... A kad gledaš samo u 3G, jebiga, to ti je dobro :D |
kao monitor koristim 37" Sharp FHD IPS lcd televizor. visi na zidu, udaljen sam od njega metar, možda malo više.
o nekakvoj zrnatosti ili nečitljivosti teksta se nemogu požaliti, isto kao i o nedostatku radnog prostora. nisam gejmer (soliter, mađong i farmerama izuzevši) pa u tom aspektu nisam potpuno mjerodavan. HD video materijal na toj rezoluciji, veličini ekrana te udaljenosti izgledaju točno onako kako bi i trebalo: jako dobro. onaj tko se žali na zrnatost slike i/ili nečitljivost teksta čini to vrlo vjerojatno iz tri razloga: - slijep je kao krtica - ima nos nabijen na matricu - ima tako dobar vid da bi se trebao prijaviti kao supstitut za kameru na špijunskim satelitima. Mladenxy je svojim komentarom pogodio u crno: onaj tko se (profesionalno) bavi obradom teksta, fotografija ili izradom nacrta će naravno investirati novac u odgovarajući monitor (27" ili više, 1440p ili više) no nekako sumnjam da će to biti "polutan" tipa AOC ili slično, zna se što se u tom slučaju kupuje (skupi NEC, EIZO, itd). investicija će se svakako vratiti kroz brže i kvalitetnije odrađen posao. isto tako treba uzeti u obzir da za gejming na rezi većoj od FHD je potrebito imati hardver koji to pokriva (grafa, proc), što može predstavljati dodatan trošak pa se eventualno kupovina jeftinog hi-res monitora pretvara u pustošenje novčanika. osim svega navedenog, postavlja se pitanje vidnog polja svakog korisnika ponaosob: sjedeći preblizu matrici nemoguće je pogledom pokrivati cijelu površinu ekrana ako je isti prevelike dijagonale tako da bi se monitori trebali kupovati u odnosu na udaljenost od istih. |
Naravno, sve to stoji, ima puno stvari i varijabli, ali samo ti kažem da gledaš u 15,6" FHD, pa tu istu rezoluciju na 27" odmah potom, gledao bi "dafuq, šta je ovo sad" koliko je lijepa i oštra slika na 15,6" u odnosu na tu istu rezoluciju razvučenu na duplo većoj dijegonali.
A iskreno, korištenje TV-a kao monitora mi ne zvuči baš kao neka super kombinacija, ali opet, svatko tu ima svoje preferencije... |
Citiraj:
to je moje kućno računalo, malo web, malo mail, malo jubito, malo video, dakle ništa ozbiljno a pogotovo ništa sa čime bih stvarno radio odnosno zarađivao. svejedno, nekako mi se čini da je cijeli thread bio sa naglaskom nabave monitora za upravo takvu upotrebu kako sam je ja gore opisao (plus gejming) pa sam iz tog razloga napisao post. |
Ovo gore su gluposti da moras imati posebno dobar vid da bi vidio razliku. Provedi dovoljno vremena ispred ekrana sa velikim pikselima i zaista ce izgledati "normalno" no trenutak kada se prebacis na drugi sa vecom gustocom piksela odmah se vidi jasna razlika. 1080p na 27" je prilicno jadno i to ne samo za danasnje standarde. Nisam ljubitelj PPI preseravanja na mobilnim uredjajima ali isto tako se lijepo moze vidjeti da do odredjene razine visok PPI cini veliku razliku u prikazu prije nego postane overkill.
|
Citiraj:
FHD na 24" je već nekako donja granica za PPI po meni... A da ne govorimo o drugoj krajnosti na mobitelima, FHD na 5" :D Isto smatram da ove stvari sa vidom krtice i nabijanjem nosa su gluposti, no dobro, nisam htio napadat kolegu :D |
Ja ne znan čemu potreba da 24/27 teme svako par mjeseci gnojite glupostima:D
Meni je osobno 1080p na 24" taman, kao i 1440p na 27", a iman i tv 43" spojen na HTPC i kad moran išta na njemu radit osin multimedije dobijen tumor skoro... Ali kome je napeto imat 1080 na 27" ili koristit televezije od 30+ inča kao monitore, ok, njegovi novci, njegovi prioriteti. Čemu stalne analize i prepiranja kad uvijek ista završe sa "meni više odgovara", lijepo kupi šta ti odgovara i super. |
Zato jer onaj tko prvi put kupuje ne zna sto mu pase :D Realno bi za sve mogli reci nek si kupi sto god tko zeli i zatvoriti sve rasprave ;)
|
Citiraj:
Ne kažen da rasprave nemaju smisla, kažen da priče tipa "tko vidi/ne vidi piksele na XY metara je čorav" nemaju smisla jer svak vidi drugačije i svakome paše drugačije;) |
I koji je na kraju zakljucak. Neki omjer cijene i kvalitete monitora od 27" je? Koji model bi bio odlican, a da je dostupan svima, tj. nije preskup. Na preskup mislim 5000 na vise.
|
Tri i pol godine sam imao 27" LG monitor sa 1080p i sada se prebacio na Dell U2414H i preporodio sam se.
Najveći utjecaj na promjenu imao je rad na laptopu koji je 17" i ima 1080p ekran. Kad god bi se poslije prebacio raditi na 27" LG vidio bi koliko je to premala rezolucija za takav ekran. Na 17" bi guštao sa tom rezolucijom dok mi je na 27" LG-u sve više počelo smetati, udaljenost glave od ekrana je skoro pa ista BTW. Sada znam da kada ću kupovati 27" to će biti 1440p ekran sigurno, no netko shvati odmah, netko nakon tri i pol godine, a nekome je svejedno. Ovo je moje mišljenje, svako neka radi i kupuje što hoće. :chears: |
Citiraj:
Bio je oko 3650, sad je dolar porastao pa je bliže 4k |
Ukoliko bi ovaj AOC bio dobavljiv za 3300 kn, uz kalibraciju bi mogao postati solidan PLS.
http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=Q2770PQU |
Citiraj:
Ja sam ga uzeo nedavno, odlican monitor. Nasljedio je HP2475W, rekao bih vrlo dostojno :) Ipak, na nekim web stranicama moram povecati font, presitno bude. Srecom, takvih stranica je mali broj |
ove threadove 'koji 22...' 'koji 24''...' bi trebalo umirovit na nacin da se izradi nekakav sticky s ciljanim dijagonalama te detaljima o samim specifikacijama uredaja, kao i pojedinim cjenovnim razredima - ovisno o osobnim preferencama i generalnoj namjeni istih.
jer upiti tipa 'imam 1325 kuna na raspolaganju i eventualno jos 55 ako me tetka podrzi, ali sam ogranicen na links u donjem lapcu u kojem imaju 2 modela' zbilja nemaju vise smisla... |
Molio bih preporuku monitora do 4500kn dostupno u našim dućanima (fizičkim, ne webshop)
Zahtjevi: IPS ili PLS 1902×1080 minimum (dakako, ako može bolje da sam i za to, ali nikako više od 2560×1440) 16:9 (ali najviše bi htio 21:9 ali to se ispod 34" ne isplati uzimati tako da...) Obavezan vesa mount, i nije obavezno, ali poželjno svakako, podesiv stalak. Ne pratim previše monitore tako da stvarno neznam šta se nudi i ono najbitnije šta se isplati. Na manje od 27" nejdem jer sam se navikao na to i kad to jednom probaš, nema povratka (a od više glava ne boli, samo novčanik) Prijedlozi dobrodošli. Hvala. P.S. da, poželjno Zagreb. ;) |
Citiraj:
Ali preporucio bi i pricekati jos neko vrijeme jer iduci mjesec dolazi i 34" 21:9 Dell, dok Lg trenutno kosta 6k kn. I ja se sam dvoumim oko 27" 2560×1440 ili 34" 3440x1440 monitora. |
@2 die 4
ako ti je zahtjev minimalno FHD reza a želiš 34" 21:9 do 4500kn i da je IPS ne vidim problem :-) http://www.edigital.hr/monitor/lg_34...or-p74106.html iako je web shop (ako te to muči), dođeš tamo i skeširaš na licu mjesta kad roba stigne. tak ja radim, naravno prije toga prekontroliram. jednom je bio problem i nisam preuzeo robu, nije išlo na garanciju i servis. jadnostavno sam reko: ok, naručite isti proizvod ponovo, vidimo se za 5 dana. sve 5. |
Ma nakon što sam napisao post sam se bacio u istraživanje i našao sam taj LG i definitivno mislim da će to biti moj novi monitor. Tenks sve jedno.
|
I ja sam ga ciljao jer mi je 95ica bila preskupa ali nakraju sam ipak u SH uzeo 30" 1600p monitor.
Obavezno napisi dojmove kad ga uzmes. |
Gledao i ja tog LGa, ne znam 21:9 me ne privlači baš van multimedije a ne "vrtim" toliko multimediju na PCu, tu i tamo koju seriju i to je to. Doduše ne bi se bunio na 21:9 da je rezolucija recimo 3440x1440:D
Ovako ni 1080p nije neka sreća kad sve 27" koje sam gledao nude 1440p jer ispada da za više novaca dobijam manju korisnu površinu uz veći PP od onog koji sam navikao, 0,27 cca i koji mi je taman. Više od 4k kn ne dam, pa trećeg izbora i nema baš osim čekat:D |
Citiraj:
https://imgur.com/a/xrr3H Šta reći, nakon 100 godina na TN matrici ovo je melem za oči. Evo par riječi, prije svega sam tražio da bude iste visine kao i moj 27 (16:9) monitor, jer mi se u dosadašnjem rau pokazala kao idealna (34cm) za ovu udaljenost na kojoj mi monitor stoji od očiju (cca 70cm) i to sam ostvario ovim monitorom koji je visok (33.3cm). Dobro izgubio sam 0,7cm ali stvarno je neprimjetno. Nadalje, tražio sam da bude IPS i to je rješeno. A 21:9 gledam već toliko dugo, ali su mi bili puno preksupi u 34" formatu tako da je to bio samo san. Evo par podataka koji bi mogli biti korisni nekima, a koje ja nisam nikako mogao pronaći na interwebu: 27" 16:9 Visina monitora (samo monitora, vidljive površine) 34cm Dužina monitora (samo monitora, vidljive površine) 60cm Dijagonala monitora (samo monitora, vidljive površine) 69cm 34" (21:9) Visina monitora (samo monitora, vidljive površine) 33,3cm Dužina monitora (samo monitora, vidljive površine) 80cm Dijagonala monitora (samo monitora, vidljive površine) 86,5cm (na kutiji je deklarirano 87cm dijagonale) Eto toliko za sada, kad si upogonim novu grafičku i posložim stol i ruku za monitor (btw, primam sugestije za ruku za ovaj monitor, preferiram da se montira na zid, ali nije obavezno) onda ću poslikati sve i postati na forum. ;):chears: |
|
Sad mi kažeš :D
Ali hvala, ovo je super za vidjeti i da se može usporediti. Iako se moje mjerenje malo kosi sa ovime jer po mojim izmjerama ovaj 27" kojeg ja imam je 0,7mm višlji, ali bio je ugašen, pa možda nije točna mjera. No nema veze, ja zadovoljan :D Tenks još jednom na sajtu. |
Ovo je bila ekspresna kupovina (nije isto kao i nepromišljena) i to mi se svida ;-)
Kada postaviš sve (fotke i to se očekuju, naravno) i kada se dojmovi malo slegnu napiši koju riječ kako ti je sjeo taj omjer. |
21:9 monitor sa 34" i 3440x1440@60Hz dobiva smisao, i sad mi je to zanimljiva priča kao zamjena za stariji 24" PVA (dobar prikaz i skupo grijanje na struju) i MVA 19".
Niže rezolucije od 3440x1440px mi nemaju smisla za moje potrebe. Ne samo zbog eventualno manjeg DPI-a, nego i zato što mi uvijek treba što više px vertikalno. Pošto mi 1200 postaje premalo, 1440 je minimum minimuma. Osim toga, s ovom širinom eliminiram potrebu za drugim monitorom, a to je uvijek dobro na laptopu... Vidim, Dell U3415W se pojavio na HK Dell Store-u. $10000HK. Ak se ne varam to je cca 8000kn. Dakle bit će prije blizu 10k kod nas, a to jako boli. Jest da je za posao, ali boli. Osim toga, pitam se hoće li zakrivljenje imati negativnog utjecaja na grafički rad, recimo u CAD-u. Ne bi trebalo, ali postavlja se uopće pitanje logike tog zakrivljenja. Ima li uopće kakvog benefita od toga? Kak se vama to čini? Zna tko još koji 21:9 30-34" model? Znam da se spremaju... PS I mislim da je vrijeme za dodavanje stickova za nove dimenzije. Meni se čini da 2015. nosi poveće promjene u formatima i dimenzijama s tendencijom rasta, naravno... |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:48. |