PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Spašavanje podataka s HDD-ova (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=60359)

Jale 19.02.2008. 16:30

Problem s nestankom informacija o particiji

Imam jedan komp s dvije particije. Instaliran WIN XP s Fat32 datotečnim sustavom. Upravo particija gdje je WIN XP je pukla. Prijavi kao da nema particije, i nudi mogućnost formatiranja. Druga particija potpuno u redu. Probao sami iz command prompta, ali sa uđe u particiju (c) i ne da chkdsk niti scandisk, ništa.

Pokušao sam repair pomoću instalacijskog CD-a, ali je ne vidi jer je to na razini particije.

Također i fixboot i fixmbr iz recovery console.

Trebaju mi podaci s te particije, jel postoji kakav disk utility koji može povući podatke ili je sve izgubljeno?

coconut 20.02.2008. 09:15

Probaj sa GetDataBack ili Easy Recovery Pro.

tor 20.02.2008. 09:25

Da, i što manje pokušaja s chkdsk i sličnih radnji. Što više radiš po toj particiji manje je vjerojatnosti da ćeš uspjeti povratiti podatke.

Jale 21.02.2008. 11:25

Citiraj:

Autor coconut (Post 956310)
Probaj sa GetDataBack ili Easy Recovery Pro.

Probao sam GetDataBack i vrati dio podataka, ali se većina word dokumenata ne može kvalitetno otvoriti.

Kakva su tvoja iskustva s tim programom?

Probat ću još i ovaj drugi.

coconut 21.02.2008. 11:36

Koristim samo EasyRecovery Pro, ali su mnogi hvalili GetData pa sam ti ga zato preporučio.

domy1 02.03.2008. 23:02

HDD Seagate 40gb elektronika

Disk od frenda se skurio. Bio je prvo jako spor, dok jedan dan nije izbacio nekakav eror i nije htjeo dić windowse. Kada ga je spojio na drugi komp disk se zdimio, tj. neš je zasmrdilo. Jedan mali kondenzator je skuren i disk "trokira" dok je spojen na drugi komp, tj. u jednakim intervalima od cca 2s kao da "lupi" jedva se čuje... Drugi komp ga ne prepoznaje kao da nije spojen, u windowsima je samo hard od tog kompa. E sad koji je najbezbolniji način vračanja podataka s harda, stavit drugu elektroniku ili probat zalemit samo drugi kondenzator?! Svaki prijedlog dobro došao! Riječ je o seagateu 40gb, model:ST340014A

yedwy 03.03.2008. 06:26

Najbezbolniji i najsigurniji način ti je odnesti na recovery - ako ne računamo bolove u novčaniku, ali s obzirom da tebe vjerojatno ti bolovi najviče muče ne preostaje ti drugo nego probati s elektronikom, ako imaš sreće možda ti uspije, a možda do kraja shebeš stvar...

Sve ovisi kolko su ti ti podaci bitni, ako su dovoljno bitni za pokušat recoverry a sigurno nisu dovoljno bitni da platiš profesionalni recovery u servisu - go for it, ako su zaista bitni podaci u pitanju onda nosi na recovery i nemoj se sahebavati jer mogu otplovit u valhallu zauvjek...

domy1 03.03.2008. 08:41

Samo da bitam, koliko to košta, ako možda znaš?. Frend veli da nema nikakve "važne" podatke, nego puno slika i nekih dokumenata koje bi htjeo vratit.

domy_os 03.03.2008. 15:54

Od 20-30 kn na dalje po megabajtu. Neisplativo, ako nije nešto po život važno.

domy1 03.03.2008. 17:49

A niš onda, neisplativo, nije pitanje života i smrti :)
Nego da pitam za ovu elektroniku, jel mora bit isti model ili bar sličan. Ako netko ima nek javi na PM, hvala!

yedwy 03.03.2008. 18:38

Mora biti apsolutno identična - dakle ista serija, isti model, ista revizija, teoretski je moguće da radi i neka druga varijanta ali svako odstupanje povećava šansu za roštiljanu i smanjuje šansu da to uspije, rak (čovjek koji tu na forum zalazi povremeno i svakodnevno radi recovery i najviše o tome zna) veli da samo neki modeli maxtora tako mogu bit popravljeni (zamjenom elektronike) a ostali da nejde, ali s obzirom da je ovo tvoje ipak relativno stariji disk ima šanse da nema tolko razrađene "zaštite" u sebi pa se može probati ali rekoh must must je da je sve isto...

Rino123 04.03.2008. 00:04

Ne prepoznaje externi hard kako treba

Imam jedan seagate barracuda ST380215A 80Gb koji koristim kao externi disk u ICY BOX-u. Do nedavno je dobro radio, al danas kad sam ga ubo pojavljuje mi se poruka da nije formatiran i da ga moram formatirat prije korištenja i još mi prijavljuje da ima samo 31Gb a ne 80. Probao sam sa drugim diskovima u ICY, rade normalno, probo cudu u drugom kompu, isti problem. Na njemu su mi neki podaci koje ne bi htio formatirat/izgubit, pa ako netko ima ideju kako da to riješim molio bi da mi kaže.

coconut 04.03.2008. 08:32

Probaj taj disk ubaciti u kućište kompa pa vidjeti ako se može šta napraviti. Za vraćanje podataka upotrijebi GetData Back ili Easy Recovery Pro.

Mortal 04.03.2008. 12:15

Tj. kolega coconut kaže ako baš trebaš formatirat napravi jer vjerojatnost je da ćeš sve podatke vratiti oko 80%

Rino123 04.03.2008. 18:40

@coconut: Probao sam odmah stavit ga u komp, isto mi je kao i u ICY-u

@Mortal: jel to znači da bi prvo trebao formatirat disk, pa onda s nekim programom probat recovery?

I još jedna stvar, sjetio sam se da sam taj disk neki dan ubacio u jedan stari komp koji slažem za torrente skidat, imao sam neke probleme jel mi nije prikazivao sliku nakon paljenja pa sam probao hard stavit unutra jer sam mislio da bi moglo bit do toga. U tom kompu je jako stara ploča koja možda podržava samo diskove do 32Gb pa me zanima jel moguće da je taj komp nekako shebo nešto na tom disku? Probao sam sa programom file scavenger vratit podatke i on mi očita novi format od 31.5Gb i stari od 74 i nešto sitno Gb, kad idem na recovery sve fileove mi prepozna i vrati ih, znači da su još na disku, ali mi neke sredi kako spada, a neke mi vrati, ali ih ne mogu pokrenut. Ako je takva situacija da mi je stari komp dopisao svoj instance od 31.5Gb, je li moguće to nekako maknut?

Dizel 04.03.2008. 20:21

Poslije formatiranja nema podataka 100%.

Michel 08.03.2008. 02:23

Ostavi se toga dok ti još nešto ne ne zadimi

CuKi 16.03.2008. 18:52

HDD poceo kliktati

Jucer mi je jedno 3g stari MAXTOR od 200Gb poceo kliktati, (dosta glasni zvuk koji nadjacava sve ostale zvukove iz kompa, metalni klik) kliknuo je jedno 5 puta dok sam surfao, a onda se je komp smrznuo, restartao sam ga i dobro je radio jedno 10 min a onda je opet kliknuo jedno 3 puta ali komp se nije smrzuo. Komp sam zagasio i vise ga ne palim.
Dali i trebao biti zabrinut? Ako da, koliko mu je jos zivota ostalo? Ocu li stici spasiti podatke?

n_way 16.03.2008. 19:05

HDD ti umire, nema mu spasa. Moja sućut.

IcyTexx 16.03.2008. 19:08

Kopiraj sve podatke koje stignes...

Buger 16.03.2008. 19:27

kopiraj sve podatke pa sa HD tuneom pročešljaj taj disk da vidiš jel ima bad sektora

Ubleha 16.03.2008. 19:36

Kopiraj sve podatke i lagano ga proslijedi u kantu.

tutix 16.03.2008. 19:48

CuKi 16.03.2008. 19:56

Zadnjih sat vremena trazim racun od diska i nasao sam ga, disk je kupljen 24.3.2005 i ima 3g garancije:roller:
Sada cu sjesti na mob i poceti zicati 200GB ATA disk na 7 dana, kopirati cu fajlove i onda cu poceti dijagnozu, a mislim da ce i proci torturu spinright-a pa da vidimo...

tutix 16.03.2008. 20:22

Uuuu 7 dana imaš još, to se zove GG.

CuKi 16.03.2008. 20:32

manje od 7 dana, 24.3 je uskrsnji pon pa se ne radi, pa sve to moram rijesiti do subote.

Ubleha 16.03.2008. 22:03

domy_os 16.03.2008. 23:38

Još jednom netko spomene bilo kakav način za uništavanje komponenata i slanje takvih na reklamaciju, bit će veselja...

CuKi, disk je vjerojatno pri kraju života. Spašavaj podatke dok još možeš, a onda mu lupi zero fill format pa istestiraj kako se nakon toga ponaša. Ako i dalje blokira i ima bad sectore (HD Tune za provjeru), šalji na reklamaciju.

Case closed.

BELIAL 18.04.2008. 09:28

ozbiljan problem sa HDD

1 privitaka
Dakle ovako imam Seagate 160 gb sata disk podjeljen na 2ije particije C (cca 10 gb) i D (cca 150 gb), na C su mi samo programi i win, a na D sve ostalo

Gledo sam film (koji je bio na D) i samo odjednom mi se komp restarto, i nemogu vise otici na D particiju (kaze: the disk in drive D is not formated, would you like to format now?) i cita ga ko 0 od 0 gb

Zna neko u cemu je problem i zas nezeli ocitat ? jer ono fakat svaki fajl koji imam mi je na D a bio je skoro pun, imam nekih relativno vaznih stvari gore i naravno da nemam backup jer sam mudar... :fala:

nino 18.04.2008. 09:32

Sa nekim od recovery programa pokusaj izvuc podatke. Recimo GetDataBack.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 07:52.